X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela ja nie mam wagi w domu wiec maly jest wazony tylko u lekarza. Na ostatnim bilansie w 9mc mial prawie 10kg. Nasz fotelik niemowlecy jest do 9kg. Natus juz stabilnie siedzi, wiec nie ma sensu go dalej meczyc. Zobaczymy czy mu sie jutro podroz spodoba.

Gratulacje dla chrzestnej marcela! A no w kazdym szpitalu jest inaczej.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela ja tez nie mam wagi i nie waze coreczki i nie mam obsesji na punkcie jej przybierania na wadze. Na bilansie 9-miesiecznym miala troche ponad 7 kg. Teraz mysle ma z osiem kilo. Dopiero niedawno zaczelam czuc jej ciezar noszac na rekach.

Pomyslna wiadomosc bedzie dla mnie jak zobacze @ !
    Poki co w drodze powrotnej do domu musialam zatrzymac sie po paliwo i chleb i w sklepie przy kasie uderzyl mnie jakis zapach i az sie spytalam co to, i natychmiast zaklelam w myslach...

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela gratulacje dla chrzestnej. Jak nazwala dzidziusia?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrob Laurka test. Jesli ma byc pozytywny to bedzie a jesli nie to u mnie czesto taki negatyw wywolywal okres bo sie przestawalam chyba nalrecac ;-)

Grzes wazyl na 10mcy 9kg to od polowy lipca przybral 1,5. Nie wiem czy to malo czy duzo, na siatkach idzie od urodzenia swoim torem wiec jest ok.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Marcela gratulacje dla chrzestnej. Jak nazwala dzidziusia?
    Julia Joanna:) u nas Julia jest mega populatnym imieniem od kilku lat, choc strasznie mi sie podoba i mialam prababcie Julie:)
    Laurka w takim razie zycze @, ja nadal kp i okresu brak wiec lecimy bez zabezpieczenia chcialabym bardzo "wpasc" ale marne szanse...bedziemy probowac do moich 35 urodzin potem chyba odpuscimy i Laura bedzie jedynaczka, ale najwazniejsze ze mamy ja:)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obsesji na punkcie wagi tez nie mam, tylko troche zaniepokoil mnie ten spadek i wiadomo ze bym chciala zeby dziecko ladnie jadlo a tu dzis rano 50ml kaszki, potem 1/3 banana, 50 ml zupki i dokarmilam dwa razy kp, e mysle ze przez to czworakowanie malej ten spadek bo ona teraz w miejscu nie usiedzi
    Kupilam ds Laurze nocnik bo moja polozna radzila ze jak juz dziecko dobrze siedzi to mozna zapoznawac z nocnikiem, posadzilam mała raz tak w ubranku i calkiem wygodny....taki zwykly z nozkami antyposlizgowymi i z wyzszym tylem do oparcia

Na pierwsze swieta Laury postanowilam rozpoczac tradycje- bede co roku kupowac jej ladna recznie malowana bombke az do 18nastki, a kiedys jakzalozy swoja rodzine dostanie te bombki, ja mam sentment do starych bombek z rodzinnego domu

Jak tam u Was z prezentami - gotowe juz, u nas dla małej do pociagu fishera dokupilismy klocki wader (od 1 rz sa ale duze wiec napewno nie polknie), dla dziadkow zamowlismy kalendarze ze zdjeciami małej w empiku, a dla M skarpetki z merynosa i rekawiczki zimowe z opcja obslugi ekranow dotykowych, mam nadzieje ze wszyscy beda zadowoleni
    Od M dostane srebrna bronsoletke z zawieszka dziewczynki i grawerem imienia i daty urodzenia Laury bo musialam mu podpowiedec co chce i chyba jeszcze cos bo dzis odbieralam paczke z zalando i M nie pozwolil mi otiwerac:p

My dzis same bo M pojechal na wies po swinke, bedziemy piec swoje wedliny
    Bylysmy na spacerku w poskiwaniu choinki ale poki co nie wybralysmy zadnej :-\

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela u mnie z 3 tyg temu byla waga 10,5 kg!
    Teraz mysle z 11

Mysle ze taka roznica o jakoes mowisz to moze byc nie spadek wagi a no inne ulozenie, moze nozka gdzies wisiala czy cos.
    Zwaz dokladnie moze na siedzaco?
    U nas tak wazyli bo nogi spadaja juz.

moj nie zje 50 ml zupki..
    Teraz w ogole nie chce zup:(

Kaszki troszke i to zwyklej mannej na wodzie z Odrobina masla i bananem

Na obiad placki bananowe i ok pol sloiczka marchewki z jablkiem.

Rosolek be.
    Ja tez nie mam okresu i karmie piersia.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam , dawno mnie nie bylo ooojjjj bardzo dawno. Piotrus 13 skonczyl 10 miesiecy. I od 9,5 mniej wiecej puszczal sie mebli. Teraz juz chodzi bez trzymania. Obecnie jest chory :-( ma zapalenie krtani.
    Maly je 4-5 posilkow dziennie i 3x mleko. No i w nocy nawet nie wiem ile razy mleko. Ale max na jeden posilek to 110ml. Pije wode i soczki z woda rozcienczone ( marchewkowy lub marchewkowo jablkowy z hippa tylko)

Marcela szczerze nie wiem jak Piotrus tył w ostatnich miesiacach. Obecnie wazy 10,8 kg.

My juz mamy nowy fotelik ob poczatku grudnia. Misiek wyrosl nam z fotelika ktory mielismy taki do 9 kg juz we wrzesniu. Potem pozyczylismy taki do 13 kg ( tez nosidelko) ale bylo szalenie niestabilne i jak tylko misiek skonczyl 9 miesiecy ( oczywiscie mial juz wtedy 9 kg) przesadzilismy do nowego fotelika gdyz jest w nim zdecydowanie bezpieczniejszy. Mamy Maxi Cosi Tobi przodem do kierunku jazdy. Narazie bardzo rzadko jezdzimy. Wlasciwie moze z 4 x w miesiacu itak pozostanie do roku. Ale nareszcie przestal nam plakac i histeryzowac w aucie odkad jedzie przodem. Jestem zadowolona z wyboru.

Ja w piatek dostalam pierwszego okresu po porodzie. Pomimo ze Piotrus caly czas od poczatku byl tylko na piersi. No ale juz chyba czas skoromlody coraz mnie w dzoen je ;-)

Laurka aby wszystko bylo tak jak tego chcesz. :-)

mala_mi1982 lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2015, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha Marcela przepiękna tradycja z bombkami :-). Ja wałaśnie uwielbiam takie choinki z duszą. Dla mnie choinka wystrojona pod kolor w te same bombki taka idealna, jest owszem ładna ale pozbawiona duszy. A poniewaz choinka jest znakiem tych pięknych świat uwielbiam bombki recznie malowane, bombki z historia, recznie robione itd. :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jaka tu cisza.
    Chyba przygotowania do swiat pelna para?
    Ja nic nie robie, pracuje teraz codziennie do konca grudnia a w swieta jade na gotowe ;-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super z tymi bombkami. Też tak zrobię

marcela29 lubi tę wiadomość

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wlasnie upieklam pasztety, wczoraj piernik po 6tyg lezakowania, miesa sie marynuja, zostaly sledzie i salatka, M zrobi sernik i strucle makowe i tyle:) prezenty gotowe, kalendarze dla dziadkow wyszly sliczne:)
    jutro ubieramy choinke, kupilismy jodle w doniczce i postawimy na stole
    nasza chrzestna z corka nadal w szpitalu, najpierw ta utrata wagi a teraz zoltaczka:-/ mam nadzieje ze na qwieta beda juz w domu, kupilam im takie sliczne ubranko z reniferkiem

• adulcova Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jutro dzień lenia, odpoczynek przed sroda. Prezenty będą jutro lub w srode, ale to te dla mnie i D, moich rodziców i tescoow wiec spoko :)

Jakos nie czuje tej magii swiat...

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis Natanek konczy 10 miesiecy <3 <3

Ma 3 zabki
    Chodzi przy meblach ale najlepsza forma przemieszczania to raczkowanie
    Probuje sie puszczac ale szybko pada na pupke
    Duzo gada i krzyczy
    Czesto sie budzi w nocy
    Je ladnie stale posilki
    Spi troche sam w lozeczku, troche z nami
    Robi slodkiego pyszczka :)

Laurka, mala_mi1982, Lara 82 lubią tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego naj, naj dla Natusia! ;)

dorocia2324 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowka i duzo radosci dla Natanka!!

dorocia2324 lubi tę wiadomość

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka jak tam u Ciebie sie sprawy potoczyly?

• Laurka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Bogu Luna nie bedzie miala rodzenstwa. Nie zdawalam sobie sprawy, ze az tak bardzo nie chce miec wiecej dzieci, dopoki sie nie przestraszylam tego spoznionego okresu :/

Poza tym wczoraj mialam nieciekawa przygode, bo zepsul mi sie w drodze do domu moj stary samochod i za holowanie zaplacilam rownowartosc 1/4 mojej wyplaty :/ Cos takiego tuz przed Swietami, a nie mialo by to miejsca, gdyby przeglad nowego auta zajal 1 dzien krocej!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela u nas podobnie..mam wage w domu i czasem waze lile jak mi sie przypomni i np bylo tak ze wazyla 8300 a z 3 tyg pozniej 8240.. Tyle ze ona juz wtedy pelzala a teraz raczkuje i staje wiec mysle ze szybko spala ;)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy się przed świetami. My już wróciliśmy z Dominikany. było super. tak radosnego dziecka jakie się stało na wyjeżdzie to nie znałam.ciagle chichocze i się usmiecha. zdecydowanie polecami latanie z dzieckiem. my mieliśmy lot 9 godzinny i było naprawdę genialnie. wypoczeliśmy niesamowicie.

teraz niestety walczymy ze szkarlatyną, ale z dnia jest coraz lepiej. z rzeczy nad którymi ubolewam to to ze nie karmie piersią. Lilka sama odrzuciła na wyjeżdzie piers i koniec . ale za to stała się taka przytulanka ze masakra. uwielbiam to jak przybiega wtula się i caluje mnie w usta.

juz swiadomie mówi tata, mama,baba, dziadzia, daj, nie , am am jak jest głodna, uwielbia nocnik. wskazuje na członków rodziny. bardzo duzo gada po swojemu.

Z jedzeniem dalej bardzo średnio. Teraz przy chorobie tylko mleczko i kaszki. Obiadek pi 4 łyżeczki.

Laurka gratuluję dobrych wiadomości i współczuję akcji z samochodem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2015, 12:05

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
‹‹ 3477 3478 3479 3480 3481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ