Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Laurka wrote:Wczoraj moja corka zaczela podejmowac proby wstawania z pozycji siedzacej bez wsparcia o mebel. Ciekawa jestem ile jej to zajmie, zeby stanac na nogi samodzielnie!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2015, 17:46
-
nick nieaktualnyGosiak wrote:To u nas 10 minut maks, żadnych książeczek przy tym. Do roku dziecko poznaje smaki, nie musi zjadać dwudaniowego obiadu, podstawą diety jest mleko.
Z ciekawostek - moja córka uwielbia szpinak
Grzesiowi mleko juz nie wystarcza wiem bo zdarzyły sie takie dni że był głownie na mm (podczas podróży) i był głodny. Ato jestem w stanie rozpoznac u Grzesia. Dobra zupka zapełnia mu brzuszek na duzo dłużej niz mleko -
nick nieaktualny
-
Niki, Laurka!
Placki bananowe;
2 banany rozgniesc widelcem,
2 lyzki jogurtu naturalnego
2 lyzki maki( jak jogurt jest bardzo rzadki to daje wiecej)
Ja daje troche cynamonu jeszcze
Smaze na patelni przetartej olejem kokosowym na reczniku. Mysl ze na suchej tez sie usmaza lub na masle i przetrzec recznikiem
Z takiej porcji wychodzi sporo placuszkow- mysle ze ze 12? My uwielbiamy z mezem
Maly zjadl ostatnio calego placka a on jest naprawde niejadkiem
Nena- moj je malutenko. Dopiero od kilku tyg cos sie ruszylo bo prakyucznie jadl tylko moje mleko i woda.
Zupk u nas pare lyzeczek. Slikow nie chce.
Najlpiej rosolem lub krupniczek rzadki i moze byc z kubeczka malego.
Owocka troche zje, pare kesow bananow,
Do roku to probowanie - uzupelnianie mleka.
Moj ni ma anemii wiec troch sie uspokoilam.. Chociaz nie powiem, przykro mi jak czytam ile wasze dzieci wsuwaja...
Dajci znac czy placki smakowaly -
Kończymy dziś 10 miesięcy.
Bilans: nadal 6 zębów, mama, tata, daj, nie, papa, lalala, powtarza coraz więcej wyrazów.
Umie pokazać gdzie mama ma nos, podaje nam zabawki, karmi nas. Coraz więcej przemieszcza się na stojąco, przy meblach, czasem się puszcza i stoi sobie łapiąc równowagę.
Uwielbia czytać książeczki, to jej ulubiona forma spędzania czasu, cieszy się strasznie jak na końcu bajeczki na obrazkach widzi uśmiechnięte buzie. Sama przewraca kartki, potraf dokończyć ulubione wierszyki po swojemu.
Nie wiem kiedy te 10 miesięcy zleciało... gdyby nie urlop za 2 miesiące musiałabym już wracać do pracy.Laurka, mala_mi1982, marcela29, Fedra lubią tę wiadomość
-
Słoneczna, tylko cierpliwość nas uratuje, hehe Z pewnością Twój syn niedługo zacznie wcinać wszystko z apetytem Super ten przepis, no i prosty, wypróbujemy
Gosiak, Sto Lat na miesiecznicę córki
A jak u Was ze spaniem dzieci? U nas niezmiennie pierdylion pobudek nocnych...
Śpi z nami i wciąż jestem Jego smokiem. Tylko przy cycu usypia na nowo, hmmmm. -
Nenaaa, u nas też śpi z nami i też przy cycu zasypia. Ale pobudek nie mamy wcale - kręci się ze dwa razy w nocy, wtedy ja się od razu budzę, na śpiocha karmię i zapada w spokojny sen. Nie wybudza się na szczęście.
Zasypia koło 19:30, karmię na śpiocha o 22-23, potem przebudzam się i karmię koło 1-2 i koło 5, wstajemy ok. 7:00.
Ale wiem, że dzieci cycusiowe mogą mieć sporo pobudek w nocy i to norma.
-
U nas spanie w nocy to tragedia która trwa już od kilku miesięcy i nie mam pojęcia jak to zmienić.
Karol w dzień ma jedną drzemkę zwykłe około godz 9 i trwa ona różnie od 20min do 1,5godz. Natomiast sen już taki długi zaczyna mu się od około godz. 14-15 i wtedy śpi do ok. 23 z pobudkami na chciała co godzinę lub dwie. Potem zaczynają się cyrki i śpi do około godziny 6-7 z dwiema lub trzema pobudkami na zabawę a zabawa też musi trwać godzinę lub dwie a bywały i trzygodzinne. Nie ma wtedy szans żeby zasnął wcześniej bo jest bardzo marudny , jak się wybawi to wtedy pada spać.
Karolek śpi z nami bo jest to dla mnie wygodniejsze ze względu na częste karmienia.
Na początku było to bardzo męczące, teraz się już przyzwyczaiłam ale z racji że bedziemy mieli kolejnego malucha to nocy w ten sposób sobie nie wyobrażam bo chyba nie spałabym wcale gdyż to ja muszę w nocnych zabawach mu towarzyszyć. -
Gosiak pięknie Ci się Janeczka rozwija.
Mój syn ma już 8 zębów, z gadaniem kiepsko, mówi czasem mama, tata ale nie jestem pewna czy świadomie no i po swojemu jakieś niezrozumiałe słowa. Chodzi pięknie przy meblach ale sam jeszcze się nie puszcza, boi się.
Niestety książeczki interesują go tylko w formie jedzenia, wszystkie są ponadgryzane, kartki najchętniej by zniszczył i powyrywał, obrazki nie są dla niego do podziwiania i chyba średnio go interesuje jak mu coś czytam.
Za to lubi się bawić w chowanego i mnie gonić na czworaka, uwielbia rozwalać wieże z klocków i jak wrzucamy klocki do sortera to pomaga. Lubi też patrzeć przez okno na przejeżdżające samochody i podróże w aucie też lubi -
A miniona noc byla okropna z wieloma pobudkami i placzem. Wydaje mi sie, ze idzie lewa trojka na gorze.To bedzie piaty zabek.
Moja corka bardzo lubi swoje ksiazeczki z serii Biblioteka szczesliwego dziecka. Przewraca strony i po swojemu opisuje obrazki
Dzisiaj oficjalnie okres spoznia mi sie 1 dzien. Naprawde mam nadzieje, ze to przez zmeczenie i stres i ze sie zjawi za kilka godzin!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Wszystkiego najlepszego dla Janeczki!! Madra dziewczynka i tyle zabkow
Moj nauczyl sie pokazywac paluszkiem na rozne przedmioty. Jak tak robi to podaje my rzecz ktora wskazuje. Tak smiesznie to wyglada.
Ja to juz nawet nie licze tych wszystkich nocnych pobudek, spie z malym wiec tylko wyciagam cyca i zmieniam strone a na zegarek nie patrze. Nie mam sily na razie z tym walczyc. Potrzebuje odpoczynku.
U mnie nadal walka o pokarm. Pije duzo, femaltiker, karmi, przystawiam malego czesciej i probuje cos odciagnac ale kiepsko idzie. Dzis nad ranem piersi byly puste. -
nick nieaktualny