Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
hej hej
wieki mnie nie bylo
lara mnie wywolala wiec zawitalam
Franus ma sie dobrze choc do chodzenia mu daleko, raczkuje duzo je i podciaga do wstania
wazy pewnie ok 12 kg wiec byczek
a poza tym to ja mam jeszcze groszka w brzuszku tak mysle bo beta 169 a wizyta u gina 25.01
pozdrawiam i pomyslnosci w nowym rokuniki640, NASTA, marcela29, mala_mi1982, Gosiak lubią tę wiadomość
-
Gratuluję kolejnych dzieciaczków!
Ja myślałam,że szybko się postaramy o rodzeństwo, jakiś taki zew poczułam niedawno, ale jak z mężem poszaleliśmy w tym cyklu, to mam teraz stres, że może jednak... Ja pomimo tego,że nadal karmię (nie bezpośrednio z piersi, tylko odciągam co 5 godzin) to mam okres regularnie, jak nigdy.. Nie wiem skąd ten stres, chyba przed nieznanym
Pozdrawiamy z Maksem, który już prawie chodzi i gada jak najęty Nadal śpi z nami, bo tak wszyscy lubimy, aktualnie idzie nam 5 zębów (!!!) bo są nadal tylko dwa Jest małym majsterkowiczem - wiadomo,że jak jest kontakt, to trzeba próbować włożyć tam klucze Także ciekawie jest Ale ogólnie to anioł nie dziecko, w święta był ochrzczony (jakoś tak nam wyszło dopiero) i wszyscy byli zachwyceni,że taki dzielny chłopak. Całą imprezę po kościele trzymał fason i zabawiał gości. Uwielbia cykanie fotek, więc czuł się jak ryba w wodzie, szczególnie,że potrafi też u taty w telefonie zrobić sobie selfie Zjada wszystko, co mu podam, ale podaję nie wszystko, bo chcę go od różnych śmieci w jedzeniu chronić tak długo, jak tylko możliwe. Stąd biedne dziecko nie wie, co to cukier Za to słodkie owoce uwielbia. Na tapecie mandarynki. Ile się matka musi nadłubać,żeby zdjąć skórki i żyłki.
Wrzucę fotę na prywatne.
-
Rudasek, megg gratulacje! Badzcie zdrowe i niech maluszki rosna.
Derii a nie mozesz z malym sama pocwiczyc skoro pediatra tam bagatelizuje Twoje zastrzezenia? Tu kilka dziewczyn robilo ze swoimi malenstwami rehabilitacje, bo ktores tam sie nie obracalo czy cos... nie pamietam dokladnie, ale moze one Ci podpowiedza?
Sebza nie macie pozatykanych kontaktow? Strasznie fajnie, ze Ty nadal tu zagladasz, bo jak kiedys zerknelam na sam poczatek watku, to Ty bylas tu jedna z pierwszych!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, dzięki - zaglądam, zaglądam, ale mam epizody pisania i milczenia, zależy ile czasu wolnego Ale początek wątku pamiętam i to dobrze. Czasem się zastanawiam co słychać u Mistrzyni i bliźniaków, ale chyba już jej tutaj nigdzie nie można znaleźć..
Szwajcarskie kontakty są trochę inne, płaskie i mają dziurki. Niby mamy jakieś zatyczki, ale Maks świetnie sobie z nimi radzi. Także oczy dookoła głowy poszukiwane, ktoś ma do sprzedania? -
cześć lutóweczki
coraz więcej mamuś, jeszcze raz każdej gratuluję i zazdroszczę oczywiście
nasze starania o rok zostały przełożone, gdyż po porodzie wpadłam w nadczynność tarczycy i mam leki przy których przez 6h dziennie nie mogę kp no i zagrażał by płodowi..
Muszę przyznać,że i ja problemów nie mam z Polą, nawet jak ma gorszy dzień niejedzenia to się nie złoszczę, bo uważam że nic na siłę jak ma apetyt to wszystko zje wiadomo moim utrapieniem jest sen,ale powtarzamy eeg i zobaczymy-chyba taka jej natura plus cyc w nocy bo do niego wstaje ale pani doktor była nią zachwycona więc się cieszę
co do cyca to właśnie przez leki jedna drzemka wypada bez niego i odpukać jakoś nam to idzie, za tydzień chcę już dwie robić bez niego, później wieczór a za miesiąc chcę spróbować noce-zobaczymy czy plan wypali Dorotka u Was też jest to samo
Sebza selfie robi?? a to zdolniacha :d
moja gwiazda wczoraj zaglądała przez dolne dziurki u drzwi za mną jak w łazience byłam tak mnie rozczula
haha a oczy hm, chętnie się przyłączę do pytania
Mistrzyni odzywa się czasem na fb, na forum chyba nie ma czasu, wiadomo jak to bliźniaki może się odezwie i tu
jak mała wstanie to robimy gofry i lecimy na sanki-polecam ! niezła zabawa dla dzieci o ile śnieg jestWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 11:01
-
Przedszkolanka, no mnie także Maks rozczula niejednokrotnie
u męża w telefonie trzeba przycisk główny nacisnąć dwa razy i wyświetla się aparat. Jak już się wyświetli, to Maks wyciąga rękę i klika. Jak się go pyta, czy zrobi selfie to szuka wzrokiem męża telefonu jakoś szczególnie dumna nie jestem,że się ślini na widok telefonów, ale nie wiem, czy da się tego uniknąć w dzisiejszych czasach.
Jak się śmiejemy,że robi sobie selfie, to on śmieje się jeszcze głośniej
O, dzięki za info o Mistrzyni, jej dzieciaczki urodziły się pierwsze, przed Maksem, więc za moment będzie roczek
Edit: Właśnie sprawdziłam,że roczek był wczoraj Także sto lat dla bliźniaków!Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 11:32
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
tak,roczek bliźniaczek był wczoraj powiem tylko tyle,że są przepiękne
No z telefonem teraz to tak jest,takie czasy. Pola lubi czasem piosenki pooglądać ,albo popstrykać by się świeciło,ale staram się za dużo nie dawać wiem,że Janeczka od Gosi nie bawi się telefonem,więc tu szacun
To wesoło macie, moja na telefon tak nie reaguje,bardziej na zabawki albo lampę, bozie czy misia przyklejonego na ścianę nie sądziłam,że maluchy w tym "wieku" są tak bardzo rozumne
eju,moje dziecko śpi prawie 2h później ksiądz po kolędzie chodzi i pewnie trafi na drugą drzemkę... -
Oj tak, bardzo rozumne
No to rzeczywiście szacun dla Gosiaka. Ja bym musiała w ogóle nie używać przy Maksie, żeby się nie interesował, a to mi średnio wychodzi
Maks też miał pierwszą drzemkę dziś 2godzinną.
Musze się też pochwalić,że Maks dzielnie zniósł podróż do Szwajcarii z Polski samochodem. Ogólnie to nienawidzi jeździć samochodem, wypad do lekarza czy sklepu to zawsze było marudzenie w foteliku. Wymieniliśmy fotelik na następny i także za dużej zmiany nie było. NIestety po świętach Maks złapał katar, więc nie bylo opcji,żebyśmy wracali samolotem z PL. Zaryzykowaliśmy i Maks był prawdziwym aniołem. Spał, jadł, spał, jadł i tak dalej. Robiliśmy oczywiście przystanki,żeby rozprostować kostki i moje dziecko zaakceptowało jazdę autem. Dzieciaki są niesamowite. -
No to przegapilysmy wczoraj, ale sto lat dla Majeczki i Oli i mam nadzieje, ze u Mistrzyni wszystko dobrze.
Sebza w USA gniazdka tez sa inne niz w Polsce, ale to bez znaczenia, bo przeciez nie importuje polskich zatyczek Ja nabylam caly zestaw juz dawno temu w sieci supermarketow Walmart Dzieki temu nawet jak Luna wyciaga raczki do kontaktu to mam pewnosc, ze nic sie nie stanie.
My telefonow malej nie dajemy i nie bedziemy dawac. Tak samo z tabletami. Jak jestesmy w domu, to telefony sa odlozone.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Witam w Nowym Roku!
Widzę, ze zrobiło sie tu wreszcie tloczniej, to pewnie przez te zbliżające sie roczki
Lara, pytalas o prace, otóż pracuje powiedzmy dorywczo w domu, staram sie jak najmniej i tak juz zostanie przez najbliższy rok
Gratuluje nowych ciąż! Oby byly Wam lekkie
Tymcio skończył 11 miesięcy 3 dni temu. Chodzi juz zawodowo, prawie juz nie raczkuje. Niestety odkryl możliwość wspinaczki i u dziadków schody byly zaliczane gora- dol co chwila. No i wspina sie na wszystko co sie da teraz.... Oprócz tego jest mega ciekawski - lapki wklada gdzie tylko sie da, do buzi ładuje wszystko, rozrzuca, wylewa, rozsypuje, rozbija, wklada ręce do sedesu, ulubione zabawki to piloty do tv, myszki, klawiatury... Normalnie sieje pogrom. cierpliwosci czasem brak. A pewnie będzie coraz gorzej.
Tymun jest tez rozkrzyczany - nie placze- ale krzyczy o wszystko eeee, aaaa itp. No i potrafi udawac śmiech i płacz
Od niedawna ma 1 drzemkę dziennie ok. 1.5 h. W nocy budzi sie kilka razy, ja teraz odstawilam calkowicie kawę i jest zdecydowanie lepiej!
-
Oj tak kazde dziecko jest zupelnie inne.
U nas z pewnoscia winne sa te wychodzace zabki i trzeba to przetrwac. A potrzeba ssania cycusia to juz inna sprawa. Wole w nocy dac cyca i spac dalej niz nosic malego, lulac i sie rozbudzac co 1-2godz.
Derii no wlasnie tak jak pisze Laurka moze jakies cwiczenia? A ile juz zabkow macie?
Megg spokojnej ciazy I gratulacje
Przedszkolanka moj tez sie kladzie pod drzwiami od lazienki i zaglada w dziurki
Wszystkiego najlepszego dla Majeczki i Olenki!! Szkoda ze mistrzyni sie czasem nie odzywa ale to zrozumiale.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
A ja mam dzis dzien odpoczynku. Moj P wzial chlopcow do babci i troche ich nie bedzie. Jejku jaka cisza w domu, tego mi bylo trzeba. Zaraz ide poczytac ksiazke i pewnie sie przespac, pozniej chyba kapiel, peeling i kremik
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
Wszystkiego dobrego w Nowym roku Wam życzę!
Wiecie, że już jutro wracam do pracy. Kurcze zleciało to jak nie wiem...
Zoja chodzi, ale tylko wtedy kiedy trzyma coś w ręce. Ma 6 ząbków. Strasznie ciężka jest do usypiania, co doprowadza mnie do szewskiej pasji, ale jak już zaśnie to śpi po 10-14h ciągiem. Drzemka w dzień jedna: w domu śpi max 40min, w żłobku nawet 3,5h, ale to dlatego, że śpi na dworze. Jak do tej pory nie chorowała (miała zwykły katar tylko) i oby tak zostało. Ostatnio miała 3 dni gorączkę. Lekarz mówił, że wirus lecz wszystko czyste: gardło, uszy, oskrzela, płuca, więc to raczej na zęby.
Gratuluję ciąż oczywiście! Zazdroszczę troszkę my zaczniemy starania za rok pewnie o rodzeństwo -
sebza wrote:Laurka, wklejam zdjęcie,żeby lepiej zobrazować sytuację. Gniazdka są płaskie, więc wszystko, co się w nie wetknie jest wypukłe - Maks sobie z tym świetnie radzi swoimi malutkimi paluszkami
To o ja pokaze o co mi chodzilo. Nie ma szans, zeby dziecko sobie z tym poradzilo. Ja sie musze nameczyc, zeby wyjac te zatyczke.
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Fajnie, ze sie dziewczyny poodzywalyscie - od razu przyjemniej
Dorocia zazdroszcze. Bardzo milo z ich strony, ze dali Ci wolny dzien. Odpoczniesz, zrobisz cos dla siebie. Ja niestety znajac zycie, gdybym dostala taki wolny dzien w prezencie to zamiast zrobic ten peeling i usiasc w fotelu z ukochana ksiazka, to bym sprzatala i myla podlogi...08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, mamy podobne. I niestety są dość luźne. Może to kwestia firmy. U Was najpierw jest zagłębienie a potem dziurka (że się tak wyrażę ) a u nas sama dziurka, wiec to tez pewnie wpływa na mocowania. Chociaż nie wykluczam,że są jakieś "ciaśniejsze" zatyczki. Te gniazdka są tu uważane za bezpieczne, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Poszukam czegoś innego.
A z innej beczki- na pewno niektóre z Was kupiły, albo zamierzają niedługo kupić nowy samochodowy fotelik. Jakie są polecane w Waszych okolicach? Jakie są Wasze typy? My się zdecydowaliśmy na taki tyłem do kierunku jazdy nadal, ale nie udało mi się kupić przed świętami tego, który chciałam i musiałam zadowolić się innym, bo sytuacja była już awaryjna (niedużo jeździmy i w pewnym momencie się okazało,że Maks już wyrósł). -
Ja sie jeszcze za fotelikiem nie rozgladam. Nasz jest do 35 funtow, wiec ponad 15 kg. Luna wazy niecale 9 kg. To, ze dziecku nozki wystaja to nie znaczy, ze trzeba kupic nowy fotelik. "Gdy główka dziecka zaczyna wystawać powyżej górnej krawędzi fotelika, oznacza to, że dziecko z niego wyrosło. Dopiero wtedy wymień fotelik na model z kolejnej grupy." http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/wybieranie-fotelika-samochodowego.aspx
Czym Wy sie kierujecie w decyzji, ze juz nalezy przesadzic dziecko do wiekszego fotelika? Z ciekawosci pytam.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
My mieliśmy maxi cosi pebble do 13 kg. Maks ma 10,5. Nogi już od dawna wystawały i tym się nie przejmowałam, w nowym też wystają, główka jeszcze by uszła, chociąż szału już nie ma, ale niestety nie mieści się w barkach. Nie woziliśmy go w kurtkach, a mimo to,żeby się zmieścił - musiał tak jakby złożyć ramiona. Na początku bagatelizowałam problem, bo się naczytałam (na osiemgwiazdek i foteliki info), że właśnie tutaj główka ma znaczenie, ale jak młody nie był w stanie dobrze trzymać zabawki przed sobą z powodu tych ramion, to postanowiłam dłużej go nie męczyć. Do starego fotelika był tak zniechęcony,że płakał jak tylko próbowaliśmy go włożyć.
Chciałam kupić britax romer dualfix, ale nigdzie nie mogłam go obejrzeć stacjonarnie ani przymierzyć do auta, a czas oczekiwania na dostawę był jakiś chory w większości miejsc. Skończyło się na cybex sirona. Póki będzie jeździł tyłem, to spoko,bo jest zapinany na pasy, ale bardzo mi sie nie podoba ta belka przy jeździe przodem. Macie jakieś doświadczenia?