X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o co za wiesci!!!! bella, a nie mowilam;) gratulacje dla Belli i Rudaska, kto jeszcze??

my juz chyba mamy super nianie "z odzysku" w nastepny weekend sie poznamy i zobaczymy jak Laura zareaguje
    Czy ktoras z mam kp nie ma jeszcze okresu? ja mimo ze w dzien juz prawie nie karmie to @ brak i powiem szczerze ze juz bym chciala

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również przyłączam się do gratulacji i fajnie że coraz nas więcej zaciazonych, życzę spokojnych i nudnych 8 kolejnych miesięcy.

Ania mam nadzieję że się wszystko pozytywnie wyjaśni u Ciebie na wizycie i że zostaniesz na sierpniówkach, trzymam kciuki :-)

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam taka nadzieje, czas pokaze ale zaczynam dopuszczac mysl ze jednak nie tym razem i chyba sie z nia oswajam.

Gratulacje dla wszystkich lutowek z fasolkami w brzuszkach i zycze udanych pierwszych wizyt bez stresu :-)

Tyle lutowek w ciazy a ja myslalam ze tylka ja mam takie pomysly zeby juz zostac znow mamusia. Komu bym nie mowila ze planuje do 2 lat roznicy wieku to kazdy sie dziwi i bezdzietni i ci co juz maja dzieci. A najsmieszniejsze jest to ze duzo osob pooglada Grzesia i glupio pyta ,,to kiedy nastepne?,, to odpowiadam ze jak bozia da i ze mam nadzieje ze wkrotce to nagle zdziwienie i mowia ,,jak to? Grzes taki malutki a ty juz o kolejnym myslisz?,, haha, to po co te pytania ?! ;-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela duzo lutowek ktore KP dostaly wlasnie okresy niedawno w tym ja, ale wiem ze jest jeszcze kilka ktore nie maja.

Poza tym moja szwagierka dostala okres po pelnym romu i odstawieniu calkowitym KP zarowno przy 1 jak i przy 2 dziecku. Takze moze sie okazac, ze jeszcze troszke poczekasz :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze fajnie z tym okresem ja karmilam a itak 2 tyg po skonczonym pologu dostalam, a liczylam na to ze jeszcze troche od tego odpoczne. Az lekarka byla w szoku, chyba myslala ze ja oszukuje i juz nie karmie.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez niedawno dostalam pierwszy okres. W dzien karmie 1-3 razy a w nocy juz nie licze tych wielu pobudek. Takze nie ma reguly.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pewnie bede karmic w nocy do 18-24mc do czasu az Laura przestanie wsawac na nocne jedzenie, bo niestety butelki nadal nie toleruje, a robienie w nocy kaszy i dawanie lyzka lub mleko z kubka to nie dosc ze rozbudzi małą, to jeszcze duzo czasu zajmie:-/ takze mozliwe ze jeszcze dlugo nie zobacze @, a kolo wakacji chcielibysmy sprobowac zajsc w ciaze druga, ale nic poki co mamy Laure i trzeba wrocic do pracy, a moze uda sie przy kp i braku@:)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do roku na pewno bede karmic a dalej zobaczymy. Strasznie mecza mnie te liczne pobudki w nocy i przez to jestem okropnie zmeczona. Gdyby wstawal z 1-2 razy w nocy to mysle ze moze pociagnela bym dluzej kp wlasnie do 1,5 roku moze 2 lat.
    Marcela zycze Ci zeby Wam sie udalo z kolejnym maluszkiem.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia a co podejrzewasz jest przyczyna tych czestych pobudek?

Lunce przebija sie gorna lewa dwojka i trojka tez chyba w drodze - wszystko bezobjawowo.

Swieta byly super i te dwa minione dlugie weekendy pomogly mi troche naladowac baterie, pomimo ciaglego gotowania i sprzatania. Bardzo przyjemnie bylo mi ten czas spedzic z mezem i dzieckiem w domu nigdzie nie jezdzac. Lunka coraz czesciej przesypia cala noc i rzadko kiedy zaczyna dzien przed 9:30. Wczoraj w niedziele spala do 10:15.

Z ciekawostek, to ma juz od jakiegos czasu opanowany pstryczek-elektryczek ;-) Jak chce wlaczyc swiatlo to albo sie wspina na sciane na ktorej jest jej ulubiony wlacznik albo pokazuje palcem na lampe na suficie. W trakcie wlaczania i wylaczania swiatla zadziera glowe, zeby spojrzec na lampe i sie upewnic, ze zadzialalo ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 03:14

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja juz sama nie wiem dlaczego tak czesto sie budzi. Wydaje mi sie ze po pierwsze to kwestia possania sobie piersi a druga to wychodzace zeby bo dzis w nocy 2 razy smarowalismy dziaselka i wtedy usypial. No i strasznie mnie gryzie przy kp i ostatnie dwie noce cycek musial byc praktycznie non stop w buzi. Zeby przechodzimy ciezko, moze gdy juz wyjda to zacznie lepiej spac bo byly juz noce gdzie ciagiem przespal 3godz a teraz znow cyrki.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Laurka ja juz sama nie wiem dlaczego tak czesto sie budzi. Wydaje mi sie ze po pierwsze to kwestia possania sobie piersi a druga to wychodzace zeby bo dzis w nocy 2 razy smarowalismy dziaselka i wtedy usypial. No i strasznie mnie gryzie przy kp i ostatnie dwie noce cycek musial byc praktycznie non stop w buzi. Zeby przechodzimy ciezko, moze gdy juz wyjda to zacznie lepiej spac bo byly juz noce gdzie ciagiem przespal 3godz a teraz znow cyrki.

W sensie dajesz piers w trakcie tej nocnej pobudki i on ssie ile czasu? 3 minuty? 5 minut i zasypia? Czy dluzej? Smoczek nie przyjdzie na ratunek? Butelka z odciagnietym mlekiem?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co, to nie ja jestem w ciąży :P
    Ale pracujemy nad tym. Niestety okresu jeszcze nie mam, więc to takie bardziej pracowanie dla przyjemności pewnie ;) Choć wiadomo, owulacja może się zdarzyć.

Janeczka sporo je w dzień, natomiast noce są coraz lepsze i coraz dłuższe przerwy mamy. Wczoraj i przedwczoraj zasnęła koło 19:30, jadła na śpiocha koło 22;30 i potem na śpiocha koło 6 a pobudka 7:30
    No i od nowego roku przestawiła się na jedną drzemkę dziennie - ok. 13:00-13;30 (śpi ok. 1,5h) i po 19 ładnie zasypia.

Laurka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tej chwili spimy razem wiec mozna tak powiedziec ze piers ma na wylacznosc. Jak sie zaczyna krecic to daje piers i usypiam a on ze mna. Jak sie znow przebudzi to znow to samo, zmieniam piers i spimy dalej. Tej nocy ciagle ssal i jak mu wypadla z buzi to sie krecil, po czym usypial i znow krecenie. Jak probuje dac smoczka to buzie zaciska, lapie go w reke i wyrzuca a w koncu zaczyna plakac dopoki nie dostanie piersi. Dzis wzial smoczka nad ranem po posmarowaniu dziasel mascia.

A jak wstawalam w nocy go karmic i odkladalam do lozeczka to budzil sie co 1-2 godz i ssal piers tak do 10min i spal.

Robilam tez tak ze np zjadl 22 i poszedl spac, jak sie obudzil 23 to bujalam na rekach, dalam smoka i spal, 00 jak wstal to byla piers, 1 bujanie, 2 piers itd ale ile tak mozna? Moj P czasem go bujal i tak na zmiane.

Probowalam 2 noce dac butle z moim mlekiem z kaszka ale po wciagnieciu 180ml i tak pobudka byla za 1-2 godz wiec to chyba nie chodzi o jedzenie a po prostu o piers. Kolejna rzecz to taka ze duzo nie udaje mi sie sciagac, tak z 20-40ml mleka dziennie to ile musialabym sciagac zeby dawac mu butle.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a ile razy w dzien Janeczka dostaje piers? Ladnie je stale posilki? Takie noce to piekna sprawa!

W ogole dzis po 15min spaceru tak zaczal plakac ze szybko do domu, syrop przeciwbolowy, wody i ululalam. Spal prawie 2godz.

Asia83 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Wszystkiego dobrego w Nowym roku!!!
    Dawno mnie tu nie było. Postanowiłam trochę powspominać, ponieważ "za chwilkę" mamy lutowe rocznice;)
    Najpierw powiem co u Poli:
    A więc Pola umie już chodzić, nadal dużo raczkuje.
    Apetyt dalej dopisuje. Próbowała baaardzo wielu rzeczy nawet bezy i bitą śmietane (nie przepada za słodkim).Nie lubi czekolady- i jej nie zje.
    Uwielbia warzywa-papryka the best i owoce- brzoskwinie królują.
    Od niedawna śpi w swoim pokoju (sama). Okazało się, że przyczyną czestych pobudek było łóżeczko. Pola strasznie się wierci w nocy i w ten sposób się obijała o szczebelki (mimo ochraniacza) i to ja wybudzało. Od paru dni śpi na ziemi- materac z łóżeczka leży na ziemi. Obok położyłam matę/kołdrę i koce żeby miała więcej miejsca. Zasypia ok. 20 na leżąco przy piersi słuchając królika, przebudzi się na cyc ok 23- wtedy idziemy spać my, a następna pobudka jest ok 3 a potem o 7:30-8:00.

Dostałam okres, na dniach spodziewam się drugiego z kolei.
    Starania planujemy na początek 2017.
    Gratuluję ciąż :)
    To w skrócie co u nas :)

Laurka, dorocia2324, mala_mi1982, kasia_1988 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma slow, zebym mogla opisac jak doceniam fakt, ze moje dziecko jest tak niesamowicie latwe w obsludze.

Od piersi sie sama odstawila (choc powiem Ci Dorocia, ze miala krotki okres - byc moze przy pierwszych 2 zebach - ze budzila sie w nocy i ssala piers 3 minuty i zasypiala) i nie bylo ani walki, ani placzu.

Je wszystko - kaszki wciaga cala miske, zupki 1/2 lub 3/4 miski. Lubi stosowany chlebek z maslem i chrupki (mamy ziemniaczane, nie kukurydziane).
    Jedyne czego nie chce to woda. Bylo kolejnych kilka podejsc i do wody i do kubka-niekapka, ale bez sukcesu. W niedziele dalam wode w jej normalnej butelce i dodalam 1 krople herbatki i nagle wydoila pol butelki!

Luna uwielbia byc na dworze i w sklepie. Jezdzi ze mna na kazde zakupy do supermarketu i jeszcze ani razu nie bylo ani jednego kwekniecia i za kazdym razem ludzie sie nia zachwycaja jaka slodka i grzeczna. a dla mnie to miod na serce, bo robienie mega zakupow spozywczych z malym dzieckiem uwiazanym na klacie nie nalezy do latwych ani lekkich.

Jesli moj maz musi cos zalatwic, to mala zostaje w domu na caly dzien z dziadkiem i nie ma problemu - swietnie sie z nim bawi.

Sama zasypia, nie ma zadnego lulania, noszenia, bujania, a jak sie obudzi miedzy 9 a 10, to zaczyna dzien od gadania do pluszakow lub zwierzatek na przescieradle ;-)

Ubostwiam ja http://smileys.sur-la-toile.com/repository/amour/0059.gif

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Laurka, faktycznie bardzo grzeczna Twoja coreczka, takiego drugiego dziecka bym sobie zyczyla ;-) szczegolnie jesli chodzi o zasypuanie bo to u nas jest nadal koszmar, az mam lęki jak przychodzi pora snu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 15:21

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka to tylko pozazdroscic dziecka. Na prawde grzeczna jest Lunka, bardzo fajny egzemplarz Ci sie trafil.

Musze przyznac ze Kubus byl mniej skomplikowany, skonczyl pol roku i zaczal przesypiac noce, przy pierwszym zabku zagoraczkowal i zamarudzil, kolejne bezobjawowo, zasypial sam. No a Natanek jest bardziej wymagajacy. Zabki ciezko, noce nieprzespane, trzeba bujac zeby usnal i wisi tylko na mnie. Ale i tak kocham moich chlopcow najbardziej na swiecie!!

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazde dziecko jest inne i wie to najlepiej mama, ktora ma wiecej niz jedno ;-) Od razu widac roznice miedzy rodzenstwem.

U nas byly dwa naprawde trudne okresy: 1) jak Luna miala ok. 2 miesiace i nagle z 6 kup dziennie zrobilo sie 0 i ten stan trwal prawie dwa tygodnie. Cala noc nie spala, bo ja brzuszek meczyl (ale bez bolesnych gazow). Jak jej sie trawienie i wyproznianie unormowalo, to wszystko bylo znowu okej. 2) 7-9 miesiecy regres spania jak sie ciagle obracala i wybudzala co godzine lub nawet 40 minut.

Walka i krzyki na przewijaku i uciekanie skonczyly sie blisko miesiac temu, wiec teraz nawet w srodku nocy, jesli obudzi sie o 2:30, moge spokojnie ja przewinac. Po kapieli ubieranie w pieluche i pizamke trwa 3 minuty nie 15! :D

Wiem, ze przyjda kolejne wyzwania, ale ciesze sie kazdym dniem i obserwowaniem jak sie bawi i rozwija i rosnie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia tutaj mówią, że każdy z.nas.jest inny, i mam się nie czepiać, ale kurna ciężko jest mi na to patrzeć spokojnie, tym bardziej, że wszystkie nasze lutowe dzieci bynajmniej pelzaja, a większość juz stawia kroki.
    Ehhh, do tego mamy ciężkie dni, o nocach nie wspomnę, mam nadzieje, że to przez zęby, a nie nic innego.
    Spokojnej nocy wam.życzę

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
‹‹ 3481 3482 3483 3484 3485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ