X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o co za wiesci!!!! bella, a nie mowilam;) gratulacje dla Belli i Rudaska, kto jeszcze??

my juz chyba mamy super nianie "z odzysku" w nastepny weekend sie poznamy i zobaczymy jak Laura zareaguje
    Czy ktoras z mam kp nie ma jeszcze okresu? ja mimo ze w dzien juz prawie nie karmie to @ brak i powiem szczerze ze juz bym chciala

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również przyłączam się do gratulacji i fajnie że coraz nas więcej zaciazonych, życzę spokojnych i nudnych 8 kolejnych miesięcy.

Ania mam nadzieję że się wszystko pozytywnie wyjaśni u Ciebie na wizycie i że zostaniesz na sierpniówkach, trzymam kciuki :-)

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam taka nadzieje, czas pokaze ale zaczynam dopuszczac mysl ze jednak nie tym razem i chyba sie z nia oswajam.

Gratulacje dla wszystkich lutowek z fasolkami w brzuszkach i zycze udanych pierwszych wizyt bez stresu :-)

Tyle lutowek w ciazy a ja myslalam ze tylka ja mam takie pomysly zeby juz zostac znow mamusia. Komu bym nie mowila ze planuje do 2 lat roznicy wieku to kazdy sie dziwi i bezdzietni i ci co juz maja dzieci. A najsmieszniejsze jest to ze duzo osob pooglada Grzesia i glupio pyta ,,to kiedy nastepne?,, to odpowiadam ze jak bozia da i ze mam nadzieje ze wkrotce to nagle zdziwienie i mowia ,,jak to? Grzes taki malutki a ty juz o kolejnym myslisz?,, haha, to po co te pytania ?! ;-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela duzo lutowek ktore KP dostaly wlasnie okresy niedawno w tym ja, ale wiem ze jest jeszcze kilka ktore nie maja.

Poza tym moja szwagierka dostala okres po pelnym romu i odstawieniu calkowitym KP zarowno przy 1 jak i przy 2 dziecku. Takze moze sie okazac, ze jeszcze troszke poczekasz :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze fajnie z tym okresem ja karmilam a itak 2 tyg po skonczonym pologu dostalam, a liczylam na to ze jeszcze troche od tego odpoczne. Az lekarka byla w szoku, chyba myslala ze ja oszukuje i juz nie karmie.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez niedawno dostalam pierwszy okres. W dzien karmie 1-3 razy a w nocy juz nie licze tych wielu pobudek. Takze nie ma reguly.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pewnie bede karmic w nocy do 18-24mc do czasu az Laura przestanie wsawac na nocne jedzenie, bo niestety butelki nadal nie toleruje, a robienie w nocy kaszy i dawanie lyzka lub mleko z kubka to nie dosc ze rozbudzi małą, to jeszcze duzo czasu zajmie:-/ takze mozliwe ze jeszcze dlugo nie zobacze @, a kolo wakacji chcielibysmy sprobowac zajsc w ciaze druga, ale nic poki co mamy Laure i trzeba wrocic do pracy, a moze uda sie przy kp i braku@:)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do roku na pewno bede karmic a dalej zobaczymy. Strasznie mecza mnie te liczne pobudki w nocy i przez to jestem okropnie zmeczona. Gdyby wstawal z 1-2 razy w nocy to mysle ze moze pociagnela bym dluzej kp wlasnie do 1,5 roku moze 2 lat.
    Marcela zycze Ci zeby Wam sie udalo z kolejnym maluszkiem.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia a co podejrzewasz jest przyczyna tych czestych pobudek?

Lunce przebija sie gorna lewa dwojka i trojka tez chyba w drodze - wszystko bezobjawowo.

Swieta byly super i te dwa minione dlugie weekendy pomogly mi troche naladowac baterie, pomimo ciaglego gotowania i sprzatania. Bardzo przyjemnie bylo mi ten czas spedzic z mezem i dzieckiem w domu nigdzie nie jezdzac. Lunka coraz czesciej przesypia cala noc i rzadko kiedy zaczyna dzien przed 9:30. Wczoraj w niedziele spala do 10:15.

Z ciekawostek, to ma juz od jakiegos czasu opanowany pstryczek-elektryczek ;-) Jak chce wlaczyc swiatlo to albo sie wspina na sciane na ktorej jest jej ulubiony wlacznik albo pokazuje palcem na lampe na suficie. W trakcie wlaczania i wylaczania swiatla zadziera glowe, zeby spojrzec na lampe i sie upewnic, ze zadzialalo ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 03:14

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja juz sama nie wiem dlaczego tak czesto sie budzi. Wydaje mi sie ze po pierwsze to kwestia possania sobie piersi a druga to wychodzace zeby bo dzis w nocy 2 razy smarowalismy dziaselka i wtedy usypial. No i strasznie mnie gryzie przy kp i ostatnie dwie noce cycek musial byc praktycznie non stop w buzi. Zeby przechodzimy ciezko, moze gdy juz wyjda to zacznie lepiej spac bo byly juz noce gdzie ciagiem przespal 3godz a teraz znow cyrki.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Laurka ja juz sama nie wiem dlaczego tak czesto sie budzi. Wydaje mi sie ze po pierwsze to kwestia possania sobie piersi a druga to wychodzace zeby bo dzis w nocy 2 razy smarowalismy dziaselka i wtedy usypial. No i strasznie mnie gryzie przy kp i ostatnie dwie noce cycek musial byc praktycznie non stop w buzi. Zeby przechodzimy ciezko, moze gdy juz wyjda to zacznie lepiej spac bo byly juz noce gdzie ciagiem przespal 3godz a teraz znow cyrki.

W sensie dajesz piers w trakcie tej nocnej pobudki i on ssie ile czasu? 3 minuty? 5 minut i zasypia? Czy dluzej? Smoczek nie przyjdzie na ratunek? Butelka z odciagnietym mlekiem?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co, to nie ja jestem w ciąży :P
    Ale pracujemy nad tym. Niestety okresu jeszcze nie mam, więc to takie bardziej pracowanie dla przyjemności pewnie ;) Choć wiadomo, owulacja może się zdarzyć.

Janeczka sporo je w dzień, natomiast noce są coraz lepsze i coraz dłuższe przerwy mamy. Wczoraj i przedwczoraj zasnęła koło 19:30, jadła na śpiocha koło 22;30 i potem na śpiocha koło 6 a pobudka 7:30
    No i od nowego roku przestawiła się na jedną drzemkę dziennie - ok. 13:00-13;30 (śpi ok. 1,5h) i po 19 ładnie zasypia.

Laurka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tej chwili spimy razem wiec mozna tak powiedziec ze piers ma na wylacznosc. Jak sie zaczyna krecic to daje piers i usypiam a on ze mna. Jak sie znow przebudzi to znow to samo, zmieniam piers i spimy dalej. Tej nocy ciagle ssal i jak mu wypadla z buzi to sie krecil, po czym usypial i znow krecenie. Jak probuje dac smoczka to buzie zaciska, lapie go w reke i wyrzuca a w koncu zaczyna plakac dopoki nie dostanie piersi. Dzis wzial smoczka nad ranem po posmarowaniu dziasel mascia.

A jak wstawalam w nocy go karmic i odkladalam do lozeczka to budzil sie co 1-2 godz i ssal piers tak do 10min i spal.

Robilam tez tak ze np zjadl 22 i poszedl spac, jak sie obudzil 23 to bujalam na rekach, dalam smoka i spal, 00 jak wstal to byla piers, 1 bujanie, 2 piers itd ale ile tak mozna? Moj P czasem go bujal i tak na zmiane.

Probowalam 2 noce dac butle z moim mlekiem z kaszka ale po wciagnieciu 180ml i tak pobudka byla za 1-2 godz wiec to chyba nie chodzi o jedzenie a po prostu o piers. Kolejna rzecz to taka ze duzo nie udaje mi sie sciagac, tak z 20-40ml mleka dziennie to ile musialabym sciagac zeby dawac mu butle.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a ile razy w dzien Janeczka dostaje piers? Ladnie je stale posilki? Takie noce to piekna sprawa!

W ogole dzis po 15min spaceru tak zaczal plakac ze szybko do domu, syrop przeciwbolowy, wody i ululalam. Spal prawie 2godz.

Asia83 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Wszystkiego dobrego w Nowym roku!!!
    Dawno mnie tu nie było. Postanowiłam trochę powspominać, ponieważ "za chwilkę" mamy lutowe rocznice;)
    Najpierw powiem co u Poli:
    A więc Pola umie już chodzić, nadal dużo raczkuje.
    Apetyt dalej dopisuje. Próbowała baaardzo wielu rzeczy nawet bezy i bitą śmietane (nie przepada za słodkim).Nie lubi czekolady- i jej nie zje.
    Uwielbia warzywa-papryka the best i owoce- brzoskwinie królują.
    Od niedawna śpi w swoim pokoju (sama). Okazało się, że przyczyną czestych pobudek było łóżeczko. Pola strasznie się wierci w nocy i w ten sposób się obijała o szczebelki (mimo ochraniacza) i to ja wybudzało. Od paru dni śpi na ziemi- materac z łóżeczka leży na ziemi. Obok położyłam matę/kołdrę i koce żeby miała więcej miejsca. Zasypia ok. 20 na leżąco przy piersi słuchając królika, przebudzi się na cyc ok 23- wtedy idziemy spać my, a następna pobudka jest ok 3 a potem o 7:30-8:00.

Dostałam okres, na dniach spodziewam się drugiego z kolei.
    Starania planujemy na początek 2017.
    Gratuluję ciąż :)
    To w skrócie co u nas :)

Laurka, dorocia2324, mala_mi1982, kasia_1988 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma slow, zebym mogla opisac jak doceniam fakt, ze moje dziecko jest tak niesamowicie latwe w obsludze.

Od piersi sie sama odstawila (choc powiem Ci Dorocia, ze miala krotki okres - byc moze przy pierwszych 2 zebach - ze budzila sie w nocy i ssala piers 3 minuty i zasypiala) i nie bylo ani walki, ani placzu.

Je wszystko - kaszki wciaga cala miske, zupki 1/2 lub 3/4 miski. Lubi stosowany chlebek z maslem i chrupki (mamy ziemniaczane, nie kukurydziane).
    Jedyne czego nie chce to woda. Bylo kolejnych kilka podejsc i do wody i do kubka-niekapka, ale bez sukcesu. W niedziele dalam wode w jej normalnej butelce i dodalam 1 krople herbatki i nagle wydoila pol butelki!

Luna uwielbia byc na dworze i w sklepie. Jezdzi ze mna na kazde zakupy do supermarketu i jeszcze ani razu nie bylo ani jednego kwekniecia i za kazdym razem ludzie sie nia zachwycaja jaka slodka i grzeczna. a dla mnie to miod na serce, bo robienie mega zakupow spozywczych z malym dzieckiem uwiazanym na klacie nie nalezy do latwych ani lekkich.

Jesli moj maz musi cos zalatwic, to mala zostaje w domu na caly dzien z dziadkiem i nie ma problemu - swietnie sie z nim bawi.

Sama zasypia, nie ma zadnego lulania, noszenia, bujania, a jak sie obudzi miedzy 9 a 10, to zaczyna dzien od gadania do pluszakow lub zwierzatek na przescieradle ;-)

Ubostwiam ja http://smileys.sur-la-toile.com/repository/amour/0059.gif

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Laurka, faktycznie bardzo grzeczna Twoja coreczka, takiego drugiego dziecka bym sobie zyczyla ;-) szczegolnie jesli chodzi o zasypuanie bo to u nas jest nadal koszmar, az mam lęki jak przychodzi pora snu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 15:21

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka to tylko pozazdroscic dziecka. Na prawde grzeczna jest Lunka, bardzo fajny egzemplarz Ci sie trafil.

Musze przyznac ze Kubus byl mniej skomplikowany, skonczyl pol roku i zaczal przesypiac noce, przy pierwszym zabku zagoraczkowal i zamarudzil, kolejne bezobjawowo, zasypial sam. No a Natanek jest bardziej wymagajacy. Zabki ciezko, noce nieprzespane, trzeba bujac zeby usnal i wisi tylko na mnie. Ale i tak kocham moich chlopcow najbardziej na swiecie!!

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazde dziecko jest inne i wie to najlepiej mama, ktora ma wiecej niz jedno ;-) Od razu widac roznice miedzy rodzenstwem.

U nas byly dwa naprawde trudne okresy: 1) jak Luna miala ok. 2 miesiace i nagle z 6 kup dziennie zrobilo sie 0 i ten stan trwal prawie dwa tygodnie. Cala noc nie spala, bo ja brzuszek meczyl (ale bez bolesnych gazow). Jak jej sie trawienie i wyproznianie unormowalo, to wszystko bylo znowu okej. 2) 7-9 miesiecy regres spania jak sie ciagle obracala i wybudzala co godzine lub nawet 40 minut.

Walka i krzyki na przewijaku i uciekanie skonczyly sie blisko miesiac temu, wiec teraz nawet w srodku nocy, jesli obudzi sie o 2:30, moge spokojnie ja przewinac. Po kapieli ubieranie w pieluche i pizamke trwa 3 minuty nie 15! :D

Wiem, ze przyjda kolejne wyzwania, ale ciesze sie kazdym dniem i obserwowaniem jak sie bawi i rozwija i rosnie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia tutaj mówią, że każdy z.nas.jest inny, i mam się nie czepiać, ale kurna ciężko jest mi na to patrzeć spokojnie, tym bardziej, że wszystkie nasze lutowe dzieci bynajmniej pelzaja, a większość juz stawia kroki.
    Ehhh, do tego mamy ciężkie dni, o nocach nie wspomnę, mam nadzieje, że to przez zęby, a nie nic innego.
    Spokojnej nocy wam.życzę

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
‹‹ 3481 3482 3483 3484 3485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ