Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka bardzo dobra decyzja, nabierzesz sił i się uspokoisz, może w końcu uda się to paskudztwo wytępić!

A ja nie czułam malutkiej od wczoraj po południa i oczywiście rano już panika :-( Dobrze,że mam detektor, serduszko puka jak szalone i dzidzia też się rusza bo słyszałam...Tylko widocznie tak się ułożyła, że akurat nie czułam tych ruchów. Myślę, że łożysko na przedniej ścianie czasem niestety będzie mi te ruchy zagłuszać.
    Jutro połówkowe aaaaa w końcu się wszystkiego dowiem i mam nadzieję, że zobaczę małą w 3d! :-)

Jomi znalałam na allegro jeden leżaczek taki jak chcesz, bez dwóch zabaweczek, ale cała reszta nówka :-)
    http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-tiny-love-rocker-napper-daszek-i6979398653.html

km5sp07weqrpj7bl.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaloryferka, to na pewno dzidziuś :) ja pierwsze odczucie miałam identycznie, jak bańka mydlana w brzuchu, albo właśnie pęknięcie jakiegoś pęcherzyka ;)

Justa, u nas miała być Majka, a wyrósł siusiak, więc też stanęliśmy przed koniecznością wyboru męskiego imienia ;) Łatwo nie było… ostatecznie poza Olkiem były brane pod uwagę jeszcze Maks, Julek, Jaś i Mateusz. Ostatnio jeszcze Antoś do mnie przemawia, to pewnie zostanie już Olek ;)

Jomi, Agula, mogę spytać z ciekawości, jaką różnicę robi ten daszek? Zaczynam na poważnie rozważać ten bujaczek właśnie z tego powodu, że rozkłada się na płasko, więc będzie idealny w zasadzie od pierwszego dnia.

Jomi, to się wydaje takie niesamowite, rozróżniać ruchy dzieciaczków :D może to już pokazują się różnice charakterologiczne między maluchami? :)

Kuzka, duży Antoś :) super Wam chłopak rośnie! Ja mam wrażenie, że nasz Olek goni Antosia, bo odczuwam tak dużą różnicę w czuciu ruchów w stosunku do czasu sprzed kilku dni, że to nie może być przypadek ;)

Monic, kciuki za jutrzejsze połówkowe :)

kuzka lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam Antka ale mój nie chce na prawdę żadne imię męskie nie podoba mi się na tyle by nazwać tak swoje dziecko

• marmi Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, u nas poszło drogą eliminacji, bo tak jak oboje chcieliśmy Maję, to imię nas zauroczyło i byliśmy w 100% zgodni, tak z męskich nie podobało nam się żądne w 100%.

Tak czy inaczej, nie zazdroszczę Wam, że decyzja jeszcze przed Wami ;)

Pocieszę Cię, że jak już traficie jakieś imię i zaczniecie go używać, stanie się dla Was bardziej naturalne i jakieś takie "swojskie" :)

U nas pomogła lista na lodówce - wypisaliśmy imiona akceptowalne, takie które podobały nam się choć trochę. Na początku było ich ponad 10 i stopniowo je wykreślaliśmy. W końcu zostało 5, potem 3, potem 2: Olek i Maks - tu wybór był najtrudniejszy, bo nadal nie byliśmy w 100% przekonani do żadnego z tych imion. Pomogło wyobrażanie sobie, jak wołam syna, jak jest malutki potem troszkę starszy.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, niezly pomysł z tymi imionami na lodówce..chyba zgapie to od Ciebie ;-)

Kuzka trzymaj się tam, dobrze że pojechałaś na IP.

Właśnie przyjaralam mojemu obiad! Swąd w chałupie nie do zniesienia..wychodzimy na spacer, niech się wietrzy :-P
    Pozdrawiam! :-)

Krakowianka, marmi lubią tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi, moja mała M. Miesiąc temu przechodziła bostonke. Jak poczytałam w necie po polsku o wpływie na ciąże to zbladłam. Ale jak zajrzałam do artykułów naukowych po angielsku to odetchnęłam - wyglada na to, że nie stwierdzono negatywnego wpływu na ciąże/płód.

Mam nadzieje oczywiście że nie złapiecie tak czy inaczej :)

My też na ten moment mamy kłopot z imieniem męskim - rozważamy Leo...

jomi81 lubi tę wiadomość

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Jomi, moja mała M. Miesiąc temu przechodziła bostonke. Jak poczytałam w necie po polsku o wpływie na ciąże to zbladłam. Ale jak zajrzałam do artykułów naukowych po angielsku to odetchnęłam - wyglada na to, że nie stwierdzono negatywnego wpływu na ciąże/płód.

Mam nadzieje oczywiście że nie złapiecie tak czy inaczej :)

No właśnie mnie wczoraj ta koleżanka nastraszyła, że bostonka ma straszny wpływ ns ciążę, może prowadzić do poronienia. Na szczęście mój mąż zaraz znalazł kilka publikacji naukowych i w żadnej nie stwierdzono, że bostonka sama w sobie moze być groźna. Są tylko dwa realne niebezpieczeństwa, pierwsze to wysoka gorączka jaka może wystąpić, ale ona może być groźna tylko w pierwszym trymestrze i druga sprawa to zarażenie w dniach okołoporodowych, bo podczas porodu można zarazić dziecko. Poza tym nie ma się czego bać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2017, 15:48

Talla lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka jestesmy z Tobą. Bedzie dobrze . jestes w dobrych rękach :*

kawusia po weselu jakos juz doszlam do siebie :) dzieki Bogu czulam sie dobrze i po weselu tez ;) co do tesciowej to jak moj eM ze swojej strony robil wesele to tesciowa sie nic nie wtracala. A jak juz wie ze kasy od niej nie bedziemy chcieli bo wszystko oplacone to nagle sie wtracac we wszystko zaczela...

kuzka lubi tę wiadomość

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radziowóz już w domu <3

I przyznam, że z początku mąż jakoś chętniej niż ja go prowadził :D Ja znowu czułam się jak intruz, ze mnie to nie dotyczy :D
    Oczywiście wózek został momentalnie zaanektowany przez kocie siostrzyczki :P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a5ddef4dcf2.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/49148a9d2e73.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/155389d63cb1.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f071983f40c0.jpg

Asasa, marmi, Talla, lena7, kozamonia, szwesta80, Paula. lubią tę wiadomość

• momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękny Radziowóz Liy! Kocie siostrzyczki i psieł również niczego sobie :D

Z imionami była wielka wojna, bo dziewczynkę mieliśmy wspólnie wybraną, ale z chłopcem była ciężka przeprawa, bo każdemu się co innego podobało. Na szczęście ustaliliśmy wspólnie Daniela to mąż się do brzucha tak zaczął zwracać, rodzina wie i wszyscy zadowoleni ;)

Rano mały wariował tak, że mąż jak zaczarowany siedział, patrzył jak brzuch skacze i piszczał ze szczęścia :P A brzuch coraz większy :)

marmi, Liy88, Talla lubią tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy, fajny Radziowóz :) Jaki to model?
    Widzę, że w pełni zaakceptowany, bo i Kocio pokochał nowy pojazd ;)

Momo, fantastyczne są takie chwile :) ja po prostu nie mam dość tych kopniaków i kręcenia się po brzuszku. Mąż się śmieje, że jeszcze mi się znudzi ;)

Czy Wam też jest ciężej? Tak ogólnie ciężej - chodzić,w stawać z leżenia? Od kilku dni mam wrażenie, że nie tyle chodzę, co się toczę, a przecież dopiero teraz bebzonek zacznie rosnąć intensywnie... aż się boję, co to będzie...

Liy88, Talla lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marmi wrote:
    Czy Wam też jest ciężej? Tak ogólnie ciężej - chodzić,w stawać z leżenia? Od kilku dni mam wrażenie, że nie tyle chodzę, co się toczę, a przecież dopiero teraz bebzonek zacznie rosnąć intensywnie... aż się boję, co to będzie...

Mi jest bardzo ciężko. Nie znałam tego stanu z ciąży poprzedniej, bo wtedy do końca miałam mnóstwo energii, nie męczyłam się. Teraz za to z dnia na dzień czuję jak moja wydolność organizmu jest coraz gorsza :/ Jak czytałam, że drugi trymestr ciąży bliźniaczej to jak trzeci normalnej, a trzeci trymestr to już czysta wegetacja to traktowałam to z przymrużeniem oka, ale chyba coś w tym jest.

Olga 05.01.2013
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liy, fajny wóz, ale jakie zwierzaki macie cudne!

Liy88 lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, dlaczego daszek? Po pierwsze ten model mi się najbardziej podoba ;) Ale przede wszystkim mam nadzieję, że jak mi dzieci usną w tych lezaczkach i zamknę daszek to pies ich po buziakach nie będzie lizać ;)

marmi lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi ABC DESIGN Salsa 4 - myślę, że w tej cenie (2000zł) jeden z ładniejszych i mam nadzieję (a na to się zanosi) trwalszych i wygodniejszych i dla nas i dla brzdąca :)
    No i fajnie, że w cenie jest moskitiera (wyciągana z kieszonki z przodu gondoli), osłonka na nóżki do spacerówki, folia ochronna na cały wózek. Do tego, ponieważ dali ciała i zapomnieli nam go przywieźć do sklepu na wczoraj, Pan dołączył nam w gratisie rękawice przypinane do rączki wózka, także nie zamarznę, a nie znoszę klasycznych rękawiczek tak na co dzień :)

I tak, mi też jest ciężej, w ogóle kręgosłup częściej i szybciej siada, wczoraj jak się nałaziliśmy po tej Marywilskiej to marzyłam o tym, żeby usiąść :D Ja generalnie poruszam się szybkim krokiem, ale już na początku ciąży siostra (która zawsze mnie opieprzała, że biegam, zamiast chodzić) zaczęła mnie poganiać i zauważyła, że zwolniłam :) Liczę, że teraz, po rozpoczęciu L4 będę już codziennie ćwiczyła coś dla ciężarówek i więcej pospaceruję z psami, to mi ciało podziękuje :)

A zwierzaki tak, cudne mamy, na zdjęciach nie załapała się jeszcze moja ukochana amstaffka Nejka <3 A widoczna na zdjęciu husky Hera ma jedno oko błękitne, drugie brązowe :D Gdyby nie rozsądek, niechybnie skończyłabym jak Violetta Villas ;)

marmi, Krakowianka lubią tę wiadomość

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie moją uwagę ten Husky zwrócił. Piękne ma umaszczenie.

Nasza suczka ma w książeczce ze schroniska wpisane imię Hera, ale my na nią mówimy Hela ;) To ta z mojego zdjęcia profilowego. Prawda, że bardziej na Helenkę wygląda?

Liy88, Talla, kuzka lubią tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje, że jakoś ciężej z chodzeniem, ale im wolniej idę tym gorzej się czuję. Coraz ciężej obrócić się w łóżku na drugi bok, plecy wtedy mocno bolą. Najgorzej jest wysiedzieć na krześle, mam wrażenie że gniotę małego w brzuchu...
    W domu robię przerwy co jakiś czas jak się czymś zajmuję, staram się nie przemęczyć.
    Na szczęście mąż wyrozumiały więc nawet czasami pomaga mi się skulać z łóżka ;)

Liy88 lubi tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka,dziękuje kochana moja :* pozytywne nastawienie jak najbardziej wskazane i wielce kibicuje w dalszej ,,nauce'' <3 z chęcią pomogę w razie napadu smutasa :)))!!!

Monic88,to teraz mamuśka Tobie kibicujemy za te połówkowe jutro :))) trzymamy wszystkie kciukasy aż nam kończyny podpadają ;D

Marmi,,,lista lodówkowa'' rządzi <3! Świetny pomysł dla niezdecydowanych,bo to takie ,,oswajanie'' imienia!!! Ty chyba kochana jutro do pracy wracasz tak?Jak się czujesz? I tak,coś z ta ciężkością zaczynam czuć pomimo braku dużej ilości nadprogramowych kilogramów...ciężej się wstaje i bardziej jakby ,,poobijana'' odkąd mała czuje :) i podpisuje się pod wielkim ,,zacieszem'' z powodu każdego ruchu Miry <3 wiem,ze jest z nią wszystko dobrze jak się tak wierci,mój cukiereczek :)))

Paula,widzę,ze tesciówka kombinatorka...grunt,żebyś się nie dała tym jej ,,manewrom'',bo na bank będzie i w przyszłości pewnie chciała dorzucić swoje ,,3 grosze'' do wszystkiego ;)

Lena7,kochana Hahah,ja dzisiaj ,,schajcowałam'' trochu pizzę wiec razem z sunia pod kołdra czekałyśmy aż się domek wywietrzy ;D

Liy88,jaka bryka!!!Bardzo fajny model!!! A koty przeagenci ;D i oczywiście cudowny husky<3 jestem zachwycona zwierzyncem <3 Radzio będzie w siódmym niebie jak się urodzi,a przy nim taka wesoła gromadka do ,,kiziania,miziania i lizania'' :)))

Liy88 lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Liy88 Przyjaciółka

Wysłany: 1 października 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi no pewnie i też jest na pewno cudna i wesoła <3
    Ja Herę mam w pakiecie z mężem :D Nejka była moim wkładem w związek, koty wzięliśmy już razem :) Nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt, mam tylko nadzieję, że będę potrafiła skutecznie wpoić młodemu jak należy się z nimi obchodzić :) Ale z pewnością w takim stadku będzie wesoło <3

momo28 - ja już się zasadzam na zamianę miejsc w łóżku, bo póki co ja śpię od ściany i coraz trudniej mi przełazić przez Daniela :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2017, 17:18

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie tez dom bez chociaż jednego zwierza jest niepełny. Od zawsze w domu moich rodziców były zwierzaki i nie wyobrażałam sobie, żeby u mnie mogło być inaczej. Poza tym jak patrzę ba przyjaźń Olgi i Heli to utwierdzam się tylko w tym przekonaniu. Dzieci mnóstwo się uczą od zwierząt.

Liy88, Talla, momo28 lubią tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    Nela i Tymon 09.01.2018
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ