X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ja też chyba wezmę 6w1, pneumo na nfz i dodatkowo rotawirusa

Akurat masz tak malą róznicę między dziećmi i Antoś jeszcze przed przedszkolem więc ten rotawirus bardzo sensowny.

-Mamunia- wrote:
    Mój ma już 8 tyg. I nie szczepilam. Z przychodni tez nie dzwonią, chyba mnie olali.

Mamunia, ale dlaczego czekasz na telefon z przychodni? Ty dzwonisz i umawiasz dziecko na szczepienie a nie odwrotnie. U nas tak jest. Poza tym jeśli zdrowy jest to trzeba wykorzystać ten fakt bo potem cały kalendarz szczepień będzie miał obsówę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 11:42

baranosia lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica dzięki za info:)

• Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Szczepicie 2+1 czy 3+1?
    Jeszcze nie wiem. Musze porozmawiać z pediatra.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Mój ma już 8 tyg. I nie szczepilam. Z przychodni tez nie dzwonią, chyba mnie olali.
    Mamunia musisz się zgłosić do swojej przychodni. Wypełnić deklaracje jeśli jeszcze tego nie robiłaś a położna środowiskowa Ci nic nie przynosiła i nie mówiła o szczepieniach?

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od czego to zależy czy pneumo jest 2+1 czy 3+1?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    A od czego to zależy czy pneumo jest 2+1 czy 3+1?

Niby zaleca się 3+1, ale dopuszcza się 2+1 jeśli dziecko nie jest wcześniakiem albo o niskiej masie urodzeniowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 12:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem umowioma na jutro. Pielegniarka powiedziala ze prevenaru (w aptece też dawno ktos kupował)nikt nie kupuje i na pewno nie mają u siebie synflorixu o ktorym bylo tak ostatnio głośno. Wiec pneumokoki refundowane i teraz mam recepte na hexe ale zastanaiwam sie nad hexacima.

Jejku ja wszedzie widze problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 13:01

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asa zapomniałam wczoraj napisać ze tę guzki z tyłu głowy o które kiedyś pytałam to węzły chłonne są wyczuwalne u wszystkich maluszków przez cienką skórę i brak tkanki tluszczowej

symbolica, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Jestem umowioma na jutro. Pielegniarka powiedziala ze prevenaru (w aptece też dawno ktos kupował)nikt nie kupuje i na pewno nie mają u siebie synflorixu o ktorym bylo tak ostatnio głośno. Wiec pneumokoki refundowane i teraz mam recepte na hexe ale zastanaiwam sie nad hexacima.

Jejku ja wszedzie widze problem.

Też miałam zagwozdkę pomiędzy hexa a hexacime - pielęgniarka mnie przekonywała do hexacime, bo 4 dawki WZW B kiedyś dzieci przyjmowały i ma starczyć to na całe życie itp... mam recepty na jedno i drugie, wykupie chyba w Doz 6w1 i pobliskiej aptece Bexero 5zł tańsza niż tam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 13:14

da8300b52b.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam hexacime. To ten sam producent co pentaximu a infanrix hexa to glaxo sk i często wycofują ich szczepionki. Nie wiem czemu nie sprawdzałam.

Wzięłam prevenar bo ma mniej metali ciężkich w składzie i jest podobno lepiej oczyszczona. Neonatolog ze szpitala mówiła ze lekarki tylko tym swoje dzueci szczepia wiec posłuchałam i wykupilam.

Myślę że wszystkie szczepienia te co są teraz powinny być sprawdzone.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała spala 2 h po szczepieniu. Obudziła się dałam cyca. I zaczęła strasznie płakać:( Płakalismy z nią:( aż sie zanosila. Ale utulilam ja i śpi u mnie na rękach. I nie wiem czy to z bólu czy z traumy po szczepieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:20

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Moja mała spala 2 h po szczepieniu. Obudziła się dałam cyca. I zaczęła strasznie płakać:( Płakalismy z nią:( aż sie zanosila. Ale utulilam ja i śpi u mnie na rękach. I nie wiem czy to z bólu czy z traumy po szczepieniu.

U mnie było tak samo :( wiem co przeżywasz... spokojnie, wieczorem albo w nocy zje i będzie się już uśmiechać (u mnie tak bylo)

Lady_E lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pediatra zalecał hexacimę, ze względu na krztusiec. W tej drugiej jest o jedno więcej czegoś tam (trzy) a w hexacimie dwie. Lekarz twierdzi, że dwie wystarczą, więc po co dawać więcej.

Dzisiaj coś mnie tknęło i sprawdziłam skład mojego kokosowego balsamu do ciała. W składzie jest alkohol :/ Na szczęście dużo go nie używałam po porodzie, ale pamiętam, że kilka razy w ciąży. Sięgnęłam po drugi (masło) i też zawiera alkohol. Czy Wy zwracacie na to uwagę? Stosujecie tylko kosmetyki dla mam?

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    U mnie było tak samo :( wiem co przeżywasz... spokojnie, wieczorem albo w nocy zje i będzie się już uśmiechać (u mnie tak bylo)
    No oby bo to jest straszn:( Dzisiaj pierwszy raz poleciały jej łzy na szczepieniu :(

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam juz infarixhexa, nie chcialam już chodzić po zamiennik na hexacime.
    I synflorix

LadyE tule Was.
    Ja już ryczę że może źle wybrałam. Serio normalnie płacze. Czuje sie z tym wszystkim źle. A szczepienie dopiero jutro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 15:04

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia skończ ryczeć, każda z nich jest nowej generacji i jest ok :-) my takich rarytasów w postaci mniejszej ilości ukłuć nie mieliśmy, żyjemy i nie pamiętamy szczepień. Będzie dobrze!

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze dziewczyny :) moja mała ma 6 weflon w ciągu ostatnich 9dni. Z tego dwa w głowie to jest dopiero okropny widok. Szczepienie to tylko ugryzienie komara, a tu widzisz dziecko z wenflonem w głowie to dopiero niszczy psychikę matki :(

Pau.Em, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia masz zupelna racje. 😘😘😘

Ale ja nie boje się szczepienia co powikłań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 15:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia, pewnie to Cię nie pocieszy, ale powikłania mogą się po każdej szczepionce przytrafić.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia kochana nie mamy na to wpływu :( jedno dziecko dobrze będzie znosić refundowane inne będzie miało po nim nop i tak samo z 5/6w1 :( niestety to są trudne decyzje bo każdy organizm jest inny i ile osób tyle opinii. Też z synkiem zawsze drętwiałam po szczepieniu czy będzie ok.

Któraś tu mądrze raz napisała (chyba Pau.em) że odłożyła szczepienie, a dziecko na drugi dzień zachorowało- i gdyby zaszczepiła mówiłaby że to nop, a to po prostu głupi zbieg okoliczności

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1016 1017 1018 1019 1020 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ