X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ja też chyba wezmę 6w1, pneumo na nfz i dodatkowo rotawirusa

Akurat masz tak malą róznicę między dziećmi i Antoś jeszcze przed przedszkolem więc ten rotawirus bardzo sensowny.

-Mamunia- wrote:
    Mój ma już 8 tyg. I nie szczepilam. Z przychodni tez nie dzwonią, chyba mnie olali.

Mamunia, ale dlaczego czekasz na telefon z przychodni? Ty dzwonisz i umawiasz dziecko na szczepienie a nie odwrotnie. U nas tak jest. Poza tym jeśli zdrowy jest to trzeba wykorzystać ten fakt bo potem cały kalendarz szczepień będzie miał obsówę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 11:42

baranosia lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica dzięki za info:)

• Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Szczepicie 2+1 czy 3+1?
    Jeszcze nie wiem. Musze porozmawiać z pediatra.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Mój ma już 8 tyg. I nie szczepilam. Z przychodni tez nie dzwonią, chyba mnie olali.
    Mamunia musisz się zgłosić do swojej przychodni. Wypełnić deklaracje jeśli jeszcze tego nie robiłaś a położna środowiskowa Ci nic nie przynosiła i nie mówiła o szczepieniach?

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od czego to zależy czy pneumo jest 2+1 czy 3+1?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    A od czego to zależy czy pneumo jest 2+1 czy 3+1?

Niby zaleca się 3+1, ale dopuszcza się 2+1 jeśli dziecko nie jest wcześniakiem albo o niskiej masie urodzeniowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 12:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem umowioma na jutro. Pielegniarka powiedziala ze prevenaru (w aptece też dawno ktos kupował)nikt nie kupuje i na pewno nie mają u siebie synflorixu o ktorym bylo tak ostatnio głośno. Wiec pneumokoki refundowane i teraz mam recepte na hexe ale zastanaiwam sie nad hexacima.

Jejku ja wszedzie widze problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 13:01

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asa zapomniałam wczoraj napisać ze tę guzki z tyłu głowy o które kiedyś pytałam to węzły chłonne są wyczuwalne u wszystkich maluszków przez cienką skórę i brak tkanki tluszczowej

symbolica, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Jestem umowioma na jutro. Pielegniarka powiedziala ze prevenaru (w aptece też dawno ktos kupował)nikt nie kupuje i na pewno nie mają u siebie synflorixu o ktorym bylo tak ostatnio głośno. Wiec pneumokoki refundowane i teraz mam recepte na hexe ale zastanaiwam sie nad hexacima.

Jejku ja wszedzie widze problem.

Też miałam zagwozdkę pomiędzy hexa a hexacime - pielęgniarka mnie przekonywała do hexacime, bo 4 dawki WZW B kiedyś dzieci przyjmowały i ma starczyć to na całe życie itp... mam recepty na jedno i drugie, wykupie chyba w Doz 6w1 i pobliskiej aptece Bexero 5zł tańsza niż tam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 13:14

da8300b52b.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam hexacime. To ten sam producent co pentaximu a infanrix hexa to glaxo sk i często wycofują ich szczepionki. Nie wiem czemu nie sprawdzałam.

Wzięłam prevenar bo ma mniej metali ciężkich w składzie i jest podobno lepiej oczyszczona. Neonatolog ze szpitala mówiła ze lekarki tylko tym swoje dzueci szczepia wiec posłuchałam i wykupilam.

Myślę że wszystkie szczepienia te co są teraz powinny być sprawdzone.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała spala 2 h po szczepieniu. Obudziła się dałam cyca. I zaczęła strasznie płakać:( Płakalismy z nią:( aż sie zanosila. Ale utulilam ja i śpi u mnie na rękach. I nie wiem czy to z bólu czy z traumy po szczepieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 14:20

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Moja mała spala 2 h po szczepieniu. Obudziła się dałam cyca. I zaczęła strasznie płakać:( Płakalismy z nią:( aż sie zanosila. Ale utulilam ja i śpi u mnie na rękach. I nie wiem czy to z bólu czy z traumy po szczepieniu.

U mnie było tak samo :( wiem co przeżywasz... spokojnie, wieczorem albo w nocy zje i będzie się już uśmiechać (u mnie tak bylo)

Lady_E lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pediatra zalecał hexacimę, ze względu na krztusiec. W tej drugiej jest o jedno więcej czegoś tam (trzy) a w hexacimie dwie. Lekarz twierdzi, że dwie wystarczą, więc po co dawać więcej.

Dzisiaj coś mnie tknęło i sprawdziłam skład mojego kokosowego balsamu do ciała. W składzie jest alkohol :/ Na szczęście dużo go nie używałam po porodzie, ale pamiętam, że kilka razy w ciąży. Sięgnęłam po drugi (masło) i też zawiera alkohol. Czy Wy zwracacie na to uwagę? Stosujecie tylko kosmetyki dla mam?

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    U mnie było tak samo :( wiem co przeżywasz... spokojnie, wieczorem albo w nocy zje i będzie się już uśmiechać (u mnie tak bylo)
    No oby bo to jest straszn:( Dzisiaj pierwszy raz poleciały jej łzy na szczepieniu :(

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam juz infarixhexa, nie chcialam już chodzić po zamiennik na hexacime.
    I synflorix

LadyE tule Was.
    Ja już ryczę że może źle wybrałam. Serio normalnie płacze. Czuje sie z tym wszystkim źle. A szczepienie dopiero jutro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 15:04

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia skończ ryczeć, każda z nich jest nowej generacji i jest ok :-) my takich rarytasów w postaci mniejszej ilości ukłuć nie mieliśmy, żyjemy i nie pamiętamy szczepień. Będzie dobrze!

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze dziewczyny :) moja mała ma 6 weflon w ciągu ostatnich 9dni. Z tego dwa w głowie to jest dopiero okropny widok. Szczepienie to tylko ugryzienie komara, a tu widzisz dziecko z wenflonem w głowie to dopiero niszczy psychikę matki :(

Pau.Em, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia masz zupelna racje. 😘😘😘

Ale ja nie boje się szczepienia co powikłań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 15:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia, pewnie to Cię nie pocieszy, ale powikłania mogą się po każdej szczepionce przytrafić.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamunia kochana nie mamy na to wpływu :( jedno dziecko dobrze będzie znosić refundowane inne będzie miało po nim nop i tak samo z 5/6w1 :( niestety to są trudne decyzje bo każdy organizm jest inny i ile osób tyle opinii. Też z synkiem zawsze drętwiałam po szczepieniu czy będzie ok.

Któraś tu mądrze raz napisała (chyba Pau.em) że odłożyła szczepienie, a dziecko na drugi dzień zachorowało- i gdyby zaszczepiła mówiłaby że to nop, a to po prostu głupi zbieg okoliczności

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1016 1017 1018 1019 1020 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ