X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy dzisiaj u pediatry i oczywiście mam kolejne rzeczy do zmartwień.
    Po pierwsze mała ma jakąś infekcje gardła - jak to lekarka stwierdziła wirusową i dostała psik psik i pelafen baby. Ogólnie wszystko ok tylko to gardło się jej nie spodobało i za tydzień do kontroli.

Kolejna sprawa do pediatra zauważyła że ma wyciągnięty język i pytała czy ma tak cały czas - szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi. I dzisiaj faktycznie widzę, że często ma język na wierzchu. Pediatra powiedziała, że jak tak to należałoby to skonsultować z laryngologiem/logopedą? Dziewczyny macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Kolejna sprawa to waga. Amelka urodziła się mała 2340, teraz ma 8,5 miesiąca i waży 6900. Dokładnie 2 miesiace temu ważyła 6200 więc przybrała przez 2 miesiące 700 gram czyli około 350 na miesiąc. Wg mojej pediatry to za mało. Kazała nam zrobić morfologię, tsh. Ale to po zakończonej infekcji... No i mówiła, że ważne żeby dziecko teraz dużo jadło innych pokarmów, nie tylko mleko, ale u nas z tym rozszerzaniem diety to różnie wygląda - raz je dużo, raz wcale. I co ja mam robić? :(

• amir Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dajemy bbox ładnie mu idzie ale strasznie łapczywie ciągnie

Ja po ostatnich akcjach z jabłkiem chyba długo nie podam nic do rączki chociaż z 2 strony wiem że jakoś musi się nauczyć gryźć itd.. Chyba próby będą tylko w weekend jak mąż też będzie w domu

Paulina jakoś zmotywowalas mnie do działania bo faktycznie w niedzielę 8 miesięcy stuknie a my dalej tylko papki, chlebek tylko kilka razy próbował sam jeść
    Małami chyba Jasio najbardziej zaawansowany w rozszerzaniu diety :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:23

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaa88 wrote:
    My bylismy dzisiaj u pediatry i oczywiście mam kolejne rzeczy do zmartwień.
    Po pierwsze mała ma jakąś infekcje gardła - jak to lekarka stwierdziła wirusową i dostała psik psik i pelafen baby. Ogólnie wszystko ok tylko to gardło się jej nie spodobało i za tydzień do kontroli.

Kolejna sprawa do pediatra zauważyła że ma wyciągnięty język i pytała czy ma tak cały czas - szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi. I dzisiaj faktycznie widzę, że często ma język na wierzchu. Pediatra powiedziała, że jak tak to należałoby to skonsultować z laryngologiem/logopedą? Dziewczyny macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Kolejna sprawa to waga. Amelka urodziła się mała 2340, teraz ma 8,5 miesiąca i waży 6900. Dokładnie 2 miesiace temu ważyła 6200 więc przybrała przez 2 miesiące 700 gram czyli około 350 na miesiąc. Wg mojej pediatry to za mało. Kazała nam zrobić morfologię, tsh. Ale to po zakończonej infekcji... No i mówiła, że ważne żeby dziecko teraz dużo jadło innych pokarmów, nie tylko mleko, ale u nas z tym rozszerzaniem diety to różnie wygląda - raz je dużo, raz wcale. I co ja mam robić? :(

W pierwszym roku mleko to podstawa, u nas tez kiepski idzie rozszerzanie ale sama sobie tłumacze ze dziecko decyduje ile i czy w ogóle zje a my musimy po prostu proponować

Moj tez urodził się mniejszy 2820g, za 5 dni kończy 8 miesięcy, jak miał 6,5 miesiąca wazyl
    równo 7kg. Twoja córeczka przybiera wiec myśle ze nie ma się co martwić

a sezon chorobowy trwa wiec drobne infekcje gardła katarki niestety nie unikniemy tego 😉

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    My też dajemy bbox ładnie mu idzie ale strasznie łapczywie ciągnie

Ja po ostatnich akcjach z jabłkiem chyba długo nie podam nic do rączki chociaż z 2 strony wiem że jakoś musi się nauczyć gryźć itd.. Chyba próby będą tylko w weekend jak mąż też będzie w domu

Paulina jakoś zmotywowalas mnie do działania bo faktycznie w niedzielę 8 miesięcy stuknie a my dalej tylko papki, chlebek tylko kilka razy próbował sam jeść
    Małami chyba Jasio najbardziej zaawansowany w rozszerzaniu diety :)

Chociaż z papkami wam dobrze idzie 😊 bo u nas nawet z tym kiepsko 🤷‍♀️ Moje dziecko po prostu chyba uznało ze do 18stki będzie żywic się moim mlekiem 😱

ruda90, Moniiiikaaaa, Migotka83 lubią tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, dostajesz order za tekst dnia :D

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko po prostu chyba uznało ze do 18stki będzie żywic się moim mlekiem 😱[/QUOTE]

😃😃😃👍👍👍🙌

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😂

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Mała właściwie nie pije wody... Podaję jej bboxa, ale właściwie tylko gryzie :/ butelkę też gryzie, woda leci bokiem. Chyba sprobuje jeszcze inne coś kupić do nauki.

Hmm 350g na miesiąc to chyba sporo, dzieci w tym wieku zwalniają. Gdzieś na necie czytałam że powinny przybierać 50g-80g tygodniowo więc w sumie jest ok u Ciebie. My idziemy w czwartek na kontrolę wagi, bo u mnie Mała za bardzo przystopowała. Ale od ostatniej wizyty zaczeła jeść chętniej i na wadze łazienkowej widzę że już przybiera :)

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze... moja tez czasem wywala jezyk ale zwalalam to na ząbkowanie..

Ej teraz zaczynam sie martwic..

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tego rozszerzenia diety ;-) U nas wogóle nie idzie :-( Chciałam kończyć to kpi ale w tym tempie to ja nie wiem kiedy Mała zje pierwszy konkretny posiłek?

U nas woda tylko z doidy. Oczywiście ja muszę trzymać bo inaczej wszystko wyladowaloby na suficie.

350gr na miesiąc to dobrze. Moja Mała ostatnio przybiera ok 60 na tydzień i to wg lekarki za mało. Juz jest daleko ponizej 3c.

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka, a nie ma opcji żeby dodawać jej coś kalorycznego do Twojego mleka?

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem na którym centylu jest moj mały ale jeżeli te siatki nie biorą pod uwagę masy urodzeniowej i jeżeli dziecko urodzi się niecałe 3kg a inne 4kg to potem to nie na znaczenia a przecież różnica jest nawet jak będą przybierać podobnie

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina9191 wrote:
    Ja nie wiem na którym centylu jest moj mały ale jeżeli te siatki nie biorą pod uwagę masy urodzeniowej i jeżeli dziecko urodzi się niecałe 3kg a inne 4kg to potem to nie na znaczenia a przecież różnica jest nawet jak będą przybierać podobnie

Bo właśnie z tego co się orientuje to nie chodzi o jednorazowe sprawdzenie siatek centylowych tylko liczy się to czy dziecko od samego początku ‚idzie’ mniej więcej tym samym centylem

malami.91 lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystam z tych siatek centylowych - spoko są: http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Migotka spròbuj uderzyć do specjalistòw: neurologopredy? Gastrologa? Pediatra nic Wam nie podpowiada w sprawie badań? Może mała nie odczuwa głodu..? Trzeba wykluczyć czy nie dotyczy jej: alergia pokarmowa ,
    refluks żołądkowo-przełykowy,
    anemia ,
    celiakia.
    Wody by absolutnie nie podawała tylko kaloryczne mleko - z czymś co podniesie jego kaloryczność. Lub takie dla dzieci z refluksem..? TSH badaliście..? Bo ta mała waga urodzeniową wskazywać może na problemy z tarczycą u Ciebie w ciąży (lub inne problemy.).. nie pamiętam czy pisałaś o tym czy nie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 09:13

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Bo właśnie z tego co się orientuje to nie chodzi o jednorazowe sprawdzenie siatek centylowych tylko liczy się to czy dziecko od samego początku ‚idzie’ mniej więcej tym samym centylem

To by miało sens 🤔

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina9191 wrote:
    To by miało sens 🤔

Paulinka bo tak własnie jest - czy dziecko nie spada czy nadmiernie nie skacze też w górę po siatce.. mój akurat skoczył z ok.25 centyla na 50 wagowo, no ale głodzić nie będę. ;-)

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o siatki centylowe to w książeczkach są siatki WHO. Ostatnio dowiedziałam się od pediatry, że on się sugeruje tzw. warszawskimi. Różnią się trochę, bo wg jednej jesteśmy na 50 a wg drugiej bliżej 25. Co do podnoszenia kaloryczności ja polecam dodawać olej lniany lub oliwę z oliwek (mojej bardziej pasuje olej lniany, bo mniej charakterystyczny w smaku).

symbolica lubi tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym że do mleka to chyba lepiej byłoby jakiś specjalistyczny środek typowo dla niemowlaka z niską masą. Są takie preparaty dla maluszków, nie wiem jak w przypadku starszych niemowląt.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • amir Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica ja bym się nie przejmowała ruch o dwa kanały na siatce centylowej jest ok, trzeba też patrzeć na wagę w stosunku do wzrostu na stronie who są takie siatki np mój mały tylko na wagowej jest 97 centyl ale już waga w stosunku do wzrostu 75

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę zmierzyć i zważyć małego ale na swojej wadze pewnie średnio dokładnie 😉 szczepienie dopiero 30.10

961l20mmezoojidp.png
‹‹ 1257 1258 1259 1260 1261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ