Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
My bylismy dzisiaj u pediatry i oczywiście mam kolejne rzeczy do zmartwień.
Po pierwsze mała ma jakąś infekcje gardła - jak to lekarka stwierdziła wirusową i dostała psik psik i pelafen baby. Ogólnie wszystko ok tylko to gardło się jej nie spodobało i za tydzień do kontroli.
Kolejna sprawa do pediatra zauważyła że ma wyciągnięty język i pytała czy ma tak cały czas - szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi. I dzisiaj faktycznie widzę, że często ma język na wierzchu. Pediatra powiedziała, że jak tak to należałoby to skonsultować z laryngologiem/logopedą? Dziewczyny macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Kolejna sprawa to waga. Amelka urodziła się mała 2340, teraz ma 8,5 miesiąca i waży 6900. Dokładnie 2 miesiace temu ważyła 6200 więc przybrała przez 2 miesiące 700 gram czyli około 350 na miesiąc. Wg mojej pediatry to za mało. Kazała nam zrobić morfologię, tsh. Ale to po zakończonej infekcji... No i mówiła, że ważne żeby dziecko teraz dużo jadło innych pokarmów, nie tylko mleko, ale u nas z tym rozszerzaniem diety to różnie wygląda - raz je dużo, raz wcale. I co ja mam robić? -
My też dajemy bbox ładnie mu idzie ale strasznie łapczywie ciągnie
Ja po ostatnich akcjach z jabłkiem chyba długo nie podam nic do rączki chociaż z 2 strony wiem że jakoś musi się nauczyć gryźć itd.. Chyba próby będą tylko w weekend jak mąż też będzie w domu
Paulina jakoś zmotywowalas mnie do działania bo faktycznie w niedzielę 8 miesięcy stuknie a my dalej tylko papki, chlebek tylko kilka razy próbował sam jeść
Małami chyba Jasio najbardziej zaawansowany w rozszerzaniu dietyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:23
-
magdaaa88 wrote:My bylismy dzisiaj u pediatry i oczywiście mam kolejne rzeczy do zmartwień.
Po pierwsze mała ma jakąś infekcje gardła - jak to lekarka stwierdziła wirusową i dostała psik psik i pelafen baby. Ogólnie wszystko ok tylko to gardło się jej nie spodobało i za tydzień do kontroli.
Kolejna sprawa do pediatra zauważyła że ma wyciągnięty język i pytała czy ma tak cały czas - szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi. I dzisiaj faktycznie widzę, że często ma język na wierzchu. Pediatra powiedziała, że jak tak to należałoby to skonsultować z laryngologiem/logopedą? Dziewczyny macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Kolejna sprawa to waga. Amelka urodziła się mała 2340, teraz ma 8,5 miesiąca i waży 6900. Dokładnie 2 miesiace temu ważyła 6200 więc przybrała przez 2 miesiące 700 gram czyli około 350 na miesiąc. Wg mojej pediatry to za mało. Kazała nam zrobić morfologię, tsh. Ale to po zakończonej infekcji... No i mówiła, że ważne żeby dziecko teraz dużo jadło innych pokarmów, nie tylko mleko, ale u nas z tym rozszerzaniem diety to różnie wygląda - raz je dużo, raz wcale. I co ja mam robić?
W pierwszym roku mleko to podstawa, u nas tez kiepski idzie rozszerzanie ale sama sobie tłumacze ze dziecko decyduje ile i czy w ogóle zje a my musimy po prostu proponować
Moj tez urodził się mniejszy 2820g, za 5 dni kończy 8 miesięcy, jak miał 6,5 miesiąca wazyl
równo 7kg. Twoja córeczka przybiera wiec myśle ze nie ma się co martwić
a sezon chorobowy trwa wiec drobne infekcje gardła katarki niestety nie unikniemy tego 😉 -
amir wrote:My też dajemy bbox ładnie mu idzie ale strasznie łapczywie ciągnie
Ja po ostatnich akcjach z jabłkiem chyba długo nie podam nic do rączki chociaż z 2 strony wiem że jakoś musi się nauczyć gryźć itd.. Chyba próby będą tylko w weekend jak mąż też będzie w domu
Paulina jakoś zmotywowalas mnie do działania bo faktycznie w niedzielę 8 miesięcy stuknie a my dalej tylko papki, chlebek tylko kilka razy próbował sam jeść
Małami chyba Jasio najbardziej zaawansowany w rozszerzaniu diety
Chociaż z papkami wam dobrze idzie 😊 bo u nas nawet z tym kiepsko 🤷♀️ Moje dziecko po prostu chyba uznało ze do 18stki będzie żywic się moim mlekiem 😱ruda90, Moniiiikaaaa, Migotka83 lubią tę wiadomość
-
Moja Mała właściwie nie pije wody... Podaję jej bboxa, ale właściwie tylko gryzie
butelkę też gryzie, woda leci bokiem. Chyba sprobuje jeszcze inne coś kupić do nauki.
Hmm 350g na miesiąc to chyba sporo, dzieci w tym wieku zwalniają. Gdzieś na necie czytałam że powinny przybierać 50g-80g tygodniowo więc w sumie jest ok u Ciebie. My idziemy w czwartek na kontrolę wagi, bo u mnie Mała za bardzo przystopowała. Ale od ostatniej wizyty zaczeła jeść chętniej i na wadze łazienkowej widzę że już przybiera -
Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tego rozszerzenia diety
U nas wogóle nie idzie
Chciałam kończyć to kpi ale w tym tempie to ja nie wiem kiedy Mała zje pierwszy konkretny posiłek?
U nas woda tylko z doidy. Oczywiście ja muszę trzymać bo inaczej wszystko wyladowaloby na suficie.
350gr na miesiąc to dobrze. Moja Mała ostatnio przybiera ok 60 na tydzień i to wg lekarki za mało. Juz jest daleko ponizej 3c.
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
nick nieaktualnyPaulina9191 wrote:Ja nie wiem na którym centylu jest moj mały ale jeżeli te siatki nie biorą pod uwagę masy urodzeniowej i jeżeli dziecko urodzi się niecałe 3kg a inne 4kg to potem to nie na znaczenia a przecież różnica jest nawet jak będą przybierać podobnie
Bo właśnie z tego co się orientuje to nie chodzi o jednorazowe sprawdzenie siatek centylowych tylko liczy się to czy dziecko od samego początku ‚idzie’ mniej więcej tym samym centylem
malami.91 lubi tę wiadomość
-
Ja korzystam z tych siatek centylowych - spoko są: http://siatkicentylowe.edziecko.pl/
Migotka spròbuj uderzyć do specjalistòw: neurologopredy? Gastrologa? Pediatra nic Wam nie podpowiada w sprawie badań? Może mała nie odczuwa głodu..? Trzeba wykluczyć czy nie dotyczy jej: alergia pokarmowa ,
refluks żołądkowo-przełykowy,
anemia ,
celiakia.
Wody by absolutnie nie podawała tylko kaloryczne mleko - z czymś co podniesie jego kaloryczność. Lub takie dla dzieci z refluksem..? TSH badaliście..? Bo ta mała waga urodzeniową wskazywać może na problemy z tarczycą u Ciebie w ciąży (lub inne problemy.).. nie pamiętam czy pisałaś o tym czy nie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 09:13
-
Jeśli chodzi o siatki centylowe to w książeczkach są siatki WHO. Ostatnio dowiedziałam się od pediatry, że on się sugeruje tzw. warszawskimi. Różnią się trochę, bo wg jednej jesteśmy na 50 a wg drugiej bliżej 25. Co do podnoszenia kaloryczności ja polecam dodawać olej lniany lub oliwę z oliwek (mojej bardziej pasuje olej lniany, bo mniej charakterystyczny w smaku).
symbolica lubi tę wiadomość
-
Symbolica ja bym się nie przejmowała ruch o dwa kanały na siatce centylowej jest ok, trzeba też patrzeć na wagę w stosunku do wzrostu na stronie who są takie siatki np mój mały tylko na wagowej jest 97 centyl ale już waga w stosunku do wzrostu 75