X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zębów nadal brak ;) zastanawiam się jakie jest okno czasowe na pierwsze ząbki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    U nas zębów nadal brak ;) zastanawiam się jakie jest okno czasowe na pierwsze ząbki?

Podobno do pierwszego roku życia powinien pojawić się pierwszy ząb

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas zębów 6, górna prawa dwójka idzie i wyjść nie może. Marudzenie, litry śliny, dziąsło rozpulchnione. Mam nadzieję, że już lada dzień się przebije, bo ciężko jest na serio.

Bumbum, czad, 3h snu na spacerze u nas to chyba ostatnio za noworodka 😁.

Mój mały zachowuje się jakby próbował siadać. Ale może tylko mi się wydaje 🤔.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 19:55

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała nie śpi od 15:15...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Mała nie śpi od 15:15...
    Oj, coś jej dolega czy po prostu nie ma czasu na spanie?

Dziewczyny, co na zimę macie/kupujecie dla maluchów - kombinezon czy śpiworek do wózka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 21:08

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    A u nas zębów 6, górna prawa dwójka idzie i wyjść nie może. Marudzenie, litry śliny, dziąsło rozpulchnione. Mam nadzieję, że już lada dzień się przebije, bo ciężko jest na serio.

Bumbum, czad, 3h snu na spacerze u nas to chyba ostatnio za noworodka 😁.

Mój mały zachowuje się jakby próbował siadać. Ale może tylko mi się wydaje 🤔.

Moj tez próbuje siadać 😊 prawie mu się udaje, już wie co i jak i tsk niewiele mu brakuje, ostatnio przy pomocy poduchy która chciał przejść usiadł na chwile ale to było z pomocą poduchy 😉 jak się łobuz cieszy jak tak usiądzie prawie albo usiądzie podpierając się czegoś ale sam

961l20mmezoojidp.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:

Dziewczyny, co na zimę macie/kupujecie dla maluchów - kombinezon czy śpiworek do wózka?
    Mieliśmy gości i po prostu zapomniała o drzemce :D dziś ogólnie kijowy dzień drzemek. Coraz ciężej położyć ją na drzemki. Chyba czas przejść na 2

Ja mam kombinezon i śpiworek do spacerówki

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:

Ja zamówiłam kombinezon w c&a i kupie ciepły kocyk z wełna bo przy dłuższych spacerach nie wysiedzi w wózku cały czas przynajmniej narazie

Moj dziś nie spał od ok 14.30 do 19 ale przez męża 😉 bo bo wizycie znajomych z synkiem i jednoczesnej wizycie mojej cioci z wujkiem mały był podekscytowany i nie zasnął przy cycu ok 17 i mąż go uśpił na piłce i chciał zobaczyć jak to jest jak śpi na mnie czasami i nie odłożył go a po 5-10min uznał ze jakoś mu poprawi pozycje zeby mu było wygodniej i ten obudził się z płaczem nie wiem czy zdziwił się ze to nie ja czy cycka chciał ale już nie zasnął i się cieszył wiec uznał ze wyspany jest to uznałam ze nie będę go usypiać bo niedługo i tak pójdzie spać 🤷‍♀️

Poszedłby pewnie ok 18 ale poszliśmy na spacer potem kąpiel i zrobiła się nagle 19

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 21:17

961l20mmezoojidp.png
  • Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    U mnie chłopcy po roku zaczęli ząbkowac. Starszy mial 16 miesięcy jak wyszedł pierwszy ząb. Myślę że z małą będzie podobnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kombinezon po córce przyjaciółki, ale planuje tez zakup śpiworka. Mam juz upatrzony musze tylko zamówić 😉

Moja tez nie spala od 14.30 dzis, a i tak był cyrk z usypianiem. Myślam, ze padnie raz dwa, a ona o 19 wypiła cycusia i dawaj dalej bawimy sie. Ale w końcu padła o 19.30. Juz zdążyliśmy zaliczyć pierwsza pobudkę 😩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 21:28

• bumbum Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja śpi ładnie od 20 mimo tej 3h drzemki dziś. Ale też mamy takie dni (np. wczoraj) gdzie trudno uśpić.
    A kupujecie/macie jednoczęściowe czy dwuczęściowe kombinezony?

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jednoczęściowy

961l20mmezoojidp.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Migotka a próbowałaś zmieniać smoczki w butelce? na kauczukowe..?
    Smoczków wyprobowalismy sporo ale kauczukowych jeszcze nie ;-) Dziekuje za pomysł!

Dziewczyny, jak Wasze dzieci czuły sie po Bexsero? Nam pediatra bardzo odradza przed ukonczeniem roku :-( Powiedziała, ze teraz najwyżej Nimenrix, bo po Bexsero Mała może mieć bardzo wysoką gorączkę i mogą pojawić się różne problemy (nie wiem jakie).

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to Nimenrix do niedawna miał rejestrację od 1rż.... My idziemy 25.10. teoretycznie na Bexsero. Z relacji innych rodziców wiem, że poza podwyższoną temperaturą nic się nie działo. Przed tą szczepionką podaje się zapobiegawczo paracetamol.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 07:03

Migotka83 lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Smoczków wyprobowalismy sporo ale kauczukowych jeszcze nie ;-) Dziekuje za pomysł!

Dziewczyny, jak Wasze dzieci czuły sie po Bexsero? Nam pediatra bardzo odradza przed ukonczeniem roku :-( Powiedziała, ze teraz najwyżej Nimenrix, bo po Bexsero Mała może mieć bardzo wysoką gorączkę i mogą pojawić się różne problemy (nie wiem jakie).

Moj miał tylko czerwona nóżkę i troszkę może go ta nóżka bolała albo i nie bo wtedy był marudny bardziej przez zęby

Moj ogólnie dobrze znosi szczepienia, nigdy nie miał gorączki

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    Hmm to Nimenrix do niedawna miał rejestrację od 1rż.... My idziemy 25.10. teoretycznie na Bexsero. Z relacji innych rodziców wiem, że poza podwyższoną temperaturą nic się nie działo. Przed tą szczepionką podaje się zapobiegawczo paracetamol.

My 30.10 idziemy na druga dawkę 😉

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slyszalam ze pierwszy zab powinien wyjsc do 2 roku...
    U nas nadal brak zębów. Niby zeby widac pod dziaslami i to juz 2 sie przebijaja białe linie ale nie moga sie przebic do konca. Gorzej jak zaczna wszystkie na raz wyrzynac sie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 15:15

• amir Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noc dziś mieliśmy tragiczna niby mały spał ale strasznie się kręcił przez co my nie spalismy, i rano niestety w kupie śluz z krwią, już wczoraj kupa wydawała mi się podejrzana były też takie czerwone drobniutkie nitki ale mąż się spieral że pewnie coś zjadł ale dziś to już ewidentnie :/

symbolica lubi tę wiadomość

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam cierpliwie na 1 ząbek :)

Myślicie że mogę codziennie dawać małej jogurt ? Lubi i nic jej po nim nie jest

• symbolica Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir czyli co? nietolerancja czegoś.. nabiału? Coś mu mocno podrażniło jelita, co obstawiasz?

Ruda ja nie podaję codziennie, ale co kto lubi - ponoć można codziennie..
    "Jak duże porcje może jeść maluch?
    Na początek wystarczy nieduża ilość (kilka łyżeczek), by dziecko oswajało się ze smakiem jogurtu, twarożku. Początkowo może jeść produkty mleczne kilka razy w tygodniu. Jeśli nie ma reakcji niepożądanych, możesz podawać je częściej, np. raz dziennie. Po pierwszym roku życia dziecko może też jeść inne rodzaje serów. Warto je podawać, bo to cenne źródło wapnia i nauka nowych smaków."
    https://mamotoja.pl/kiedy-podac-jogurt-niemowlakowi-nowe-zasady-rozszerzania-diety,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,22157,r1p1.html

Lutuśka o widzisz, nawet nie wiedziałam że aż tak długo można czekać na pierwszego ząbka.. u nas dwie drzemki się sprawdzają ostatnio... Czekam właśnie kiedy młody zaśnie w swoim łòżeczku w moim już dawno by spał... Na razie to bawi się wszystkie co ma w zasięgu rąk i kopie nogami.. włożyłam go do śpiworki polarowego i zaintrygowany nim..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 09:43

da8300b52b.png
‹‹ 1255 1256 1257 1258 1259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ