Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia - bardzo ładny wózek. 😀
Alfa - gratuluję wyboru imienia. Jest piękne.
Warszawianka - nosz kurde 🤣 to ile dzidzik ma mieć tych ubranek?
Dziewczyny, które mają ciuszki już kupione pochwalcie się ile czego macie. 😀MyŚliwa, Kasiastaraczka, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Ja myślałam o Żwirki i imid. Żelazna rozważałam na początku ale ponoć mega trudno tam się dostać. Myślę też o inflanckiej ale to dlatego że jest dosyć blisko i sporo tam miejsc.
http://www.szpitale.mazowieckie.pl/page/1,raporty-szpitali.html?id=42&fbclid=IwAR1ZhW_3EcFh5U4qlbgtmodYiDJge5RR9KxUF1HtSA5GaG5Pmg6E93x9vYs
Nie wiem na ile to jest wiarygodne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 17:28
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Kasiu, fajny wózek 👍 a napiszesz co to za marka i model?
Dziewczyny, przy okazji porodu koleżanki zaczęłam znowu głowic się nad szpitalem. Czy wy już wszystkie macie je wybrane?
Ja mam na oku 3 ( w Warszawie jest spory wybór). Dwa z nich są 3 referencyjnosci i zawsze tam pełno rodzących, a 1 jest 2 referencyjnosci i ma dużo miejsc. Powiem wam że gdyby nie ta cukrzyca to bez wahania bralabym ten trzeci szpital bo też jest dosyć blisko. Mętlik w głowie mam. Najbardziej się chyba boję że dzieciak nie będzie chciał wyjść i za późno podejmą decyzję o CC. No jakoś te wszystkie opowieści z krypty mi się teraz przypomniały 😁także jeśli czujesz, że to fajne miejsce to ja bym tam jechała
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Negra ja teraz nie pamietam ile czego mam, ale ja mam takich pajacyków przynajmniej po 10 sztuk na rozmiar. Ja tam nie zamierzam prac codziennie, tylko jak się uzbiera pralka, a wiem, że pięć przebieranek w ciągu dnia to żaden wyczyn
Negra85, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Inkaa85 wrote:Też mi się marzy dziecko po dziecku ale z racji że chce mieć cesarkę i mamy różne Rh grupy krwi co grozi konfliktem to raczej nie będzie nam dane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 18:17
-
dobuska wrote:Negra ja teraz nie pamietam ile czego mam, ale ja mam takich pajacyków przynajmniej po 10 sztuk na rozmiar. Ja tam nie zamierzam prac codziennie, tylko jak się uzbiera pralka, a wiem, że pięć przebieranek w ciągu dnia to żaden wyczyn
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Stokrotka 86 wrote:Ja jeszcze zastanawiam się nad laktatorem. Muszę poszukać i porównać. Jedno co wiem to to że musi myć elektryczny i na dwa cycki😉
Rozmawiałam właśnie z koleżanką, która karmiła piersią i własnym mlekiem butelką. Właśnie poleciła taki elektryczny, na dwie piersi, bo w szpitalu - co 3 godziny karmiła małą, potem przez godzinę ściągała pokarm i raz na 3 godziny zostawała jej godzina snu. Dlatego poleca obustronny, bo inaczej by miała jeszcze mniej czasu. Wyobraźcie sobie w takim momencie pokarm ściągać ręcznie...
Z drugiej strony - powiedziała, że na razie póki nie ma się planów karmienia butlą, to lepiej kupić jakiś tani (np. używany Canpolu) i mieć do szpitala, a jakiś porządniejszy na oku i zamówić w razie potrzeby (już po urodzeniu). A ja właśnie nastawiam się na posiadanie awaryjne (problemy z laktacją, wyjście, choroba itp.).
Co do porodu: ja chyba ostatecznie zostanę w Bielańskim, choć przez jakiś czas miałam kierunek Starynkiewicza (bo tam pracuje doktor odpowiedzialna z ciążę). Bielański też nie jest najbliżej mnie, choć blisko, ale do tego najbliższego nie wybieram się (mam traumę po poronieniu, słyszałam sporo złego na temat samej kadry, na szczęście to żaden z Waszych).
Znajoma mi polecała Bielański, chociaż z innych źródeł dowiedziałam się, że mają słabe warunki (np. na patologii - brak mikrofali, a w cukrzycy ciążowej na obiad podają ziemniaki i mączne kluski🤦♀️), ale mają i patologie ciąży i oddział dla noworodka i podobno 2 anestezjologów na dyżurze. No i mój obecny prowadzący jest stamtąd.
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Oj, ja fotelika bez bazy to bym nie wzięła, bo jakoś mam większe zaufanie do tej bazy. No i jaka to jest ogromna wygoda…
(...)
Ja fiksuje na punkcie bezpieczeństwa wiec może przesadzam
Mysliwa ja mam laktator neno. Czy się sprawdzi - nie wiem. Ja chce laktator przy ewentualnych problemach z laktacją, ale przede wszystkim do tego, by moc go użyć w sytuacjach gdy będę musiała zostawić małą z tatą.
(...)
Dzięki za wyjaśnienie, właśnie tak mi świtało z tymi fotelikami, że nie każdy samochód (myślę, że przymierzę do nowego i zdecyduję).
Zupełnie się nie dziwię kwestiom bezpieczeństwa - też tak mam. Na ubraniach i zabawkach mogę przyoszczędzić, ale na bezpieczeństwie?
Zwłaszcza, że czytam: badania wykazały, że 90% ludzi używających fotelików z isofixem lub bazą dobrze je zapina, co przekłada się bezpieczeństwo. Za to jeśli chodzi o łupinkę z pasami, to różnie może być.
(Z drugiej strony, trochę szkoda wydawać kasę na fotelik, którego się użyje kilka razy - pytanie tylko ile się łupinkę używa, bo moja siostra twierdzi, że pół roku - muszę ją w końcu zobaczyć).
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Mysliwa polecam bardzo zaopatrzyć się w bazę, do której potem możesz zmieniać foteliki. U mnie jedna baza ma teoretycznie starczyć na wszystkie foteliki.
Natomiast na mojej łupince jest napisane, ze do roku można używaćStokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, też mi dziś przyszedł do glowy Bielański. Ja mam go dosyć blisko. Ogólnie to żona brata mojego męża tam rodziła i mega nie polecają. Ile to ja się historii nasłuchałam... A poród był 17 lat temu... Oczywiście biorę na to poprawkę. Co do każdego szpitala są różne opinie. I tak finalnie zależy na kogo się trafi i czego się oczekuje.
Koleżanka rodziła właśnie na inflanckiej więc jak dojdzie do siebie to ja podpytam- narazie zadowolona.
Myśliwa, a mogę dopytać co to za szpital co masz taką zła opinię?jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
dobuska wrote:Mysliwa polecam bardzo zaopatrzyć się w bazę, do której potem możesz zmieniać foteliki. U mnie jedna baza ma teoretycznie starczyć na wszystkie foteliki.
Natomiast na mojej łupince jest napisane, ze do roku można używaćStokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Ja chciałabym rodzić w szpitalu, gdzie pracuje mój gin. To część kliniki do której chodziłam. Mają 2 stopień referencyjności. Kwalifikacja do porodu jest po 30 tc na wizycie itp 🙂- bo o to już pytałam swojego lekarza.
Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Ja chciałabym rodzić w szpitalu, gdzie pracuje mój gin. To część kliniki do której chodziłam. Mają 2 stopień referencyjności. Kwalifikacja do porodu jest po 30 tc na wizycie itp 🙂- bo o to już pytałam swojego lekarza.
Jaina, a to jest jakiś szpital prywatny? Bo słyszałam że w niektórych szpitalach publicznych jest taka wczesna kwalifikacja do CC, ale że do zwykłego porodu?jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Mam dwie koleżanki, które szybko zaszły w ciążę po cesarce. Jedna po roku od porodu,a druga półtora roku i obie dostałyna pierwszej wizycie opierdziel,że są nieodpowiedzialne. Zmieniły lekarza i nowy nic nie gadał. Podobno odstęp między cc a kolejną ciążą powinien wynosić minimum 2 lata.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Stokrotka 86 wrote:Jaina, a to jest jakiś szpital prywatny? Bo słyszałam że w niektórych szpitalach publicznych jest taka wczesna kwalifikacja do CC, ale że do zwykłego porodu?
Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Działają na NFZ częściowo 🙂jako stała pacjentka liczę na miejsce 🤣No po 30 tc to chyba ok działanie. 🧐
Ale chodzi o kwalifikacje czy SN czy CC? Bo w sumie tego nie zrozumiałam 🙂 jeśli ma się jakieś choroby czy wskazania anatomiczne że poród musi być CC to chyba ok, ale tak poza tym to chyba docelowo ciężko przewidzieć jaki będzie finał🙂 tak dopytuje bo w Warszawie jest jeden szpital który robi kwalifikacje do CC do 28 tc bodajże. Więc jeżeli jakaś kobieta chce tam rodzić a wskazanie wyjdzie jej pozniej- co często się zdarza- to prawdopodobnie już nie będzie mogła tam rodzić. Myślę że jeśli chodzi o szpitale działające na NFZ to słaba opcja. No ale jeżeli ten jest polprywatny to pewnie też ograniczone miejsca mają🙂
Ja słyszałam że 1.5 roku przerwy zazwyczaj wystarcza między porodami.
https://m.facebook.com/mamaginekolog/photos/a.646199685539295/666087276883869/
Ale myślę że przed zajściem w ciążę ( nie tylko po CC) warto dobrze się zbadać i skonsultować to że specjalistą.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka86- kwalfikacja do porodu SN/ Cc od 30 tc. Weszłam na ich stronę i doczytałam informacje 🙂zgrabnie tam opisali całą procedurę SN i CC i oczywiście fakt, że z SN można robić Cc w razie sytuacji kryzysowej. Myśle, że głównie pacjentki lekarzy z kliniki tam rodzą. Inne wybierają inne łódzkie szpitale. 🙂
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość