X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - bardzo ładny wózek. 😀
    Alfa - gratuluję wyboru imienia. Jest piękne.

Warszawianka - nosz kurde 🤣 to ile dzidzik ma mieć tych ubranek?

Dziewczyny, które mają ciuszki już kupione pochwalcie się ile czego macie. 😀

MyŚliwa, Kasiastaraczka, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam o Żwirki i imid. Żelazna rozważałam na początku ale ponoć mega trudno tam się dostać. Myślę też o inflanckiej ale to dlatego że jest dosyć blisko i sporo tam miejsc.

http://www.szpitale.mazowieckie.pl/page/1,raporty-szpitali.html?id=42&fbclid=IwAR1ZhW_3EcFh5U4qlbgtmodYiDJge5RR9KxUF1HtSA5GaG5Pmg6E93x9vYs

Nie wiem na ile to jest wiarygodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 17:28

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się marzy dziecko po dziecku ale z racji że chce mieć cesarkę i mamy różne Rh grupy krwi co grozi konfliktem to raczej nie będzie nam dane :(

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Kasiu, fajny wózek 👍 a napiszesz co to za marka i model?

Dziewczyny, przy okazji porodu koleżanki zaczęłam znowu głowic się nad szpitalem. Czy wy już wszystkie macie je wybrane?
    Ja mam na oku 3 ( w Warszawie jest spory wybór). Dwa z nich są 3 referencyjnosci i zawsze tam pełno rodzących, a 1 jest 2 referencyjnosci i ma dużo miejsc. Powiem wam że gdyby nie ta cukrzyca to bez wahania bralabym ten trzeci szpital bo też jest dosyć blisko. Mętlik w głowie mam. Najbardziej się chyba boję że dzieciak nie będzie chciał wyjść i za późno podejmą decyzję o CC. No jakoś te wszystkie opowieści z krypty mi się teraz przypomniały 😁
    Kochana, z tego co się orientowałam to przy cukrzycy wystarczy szpital 2 referencyjności. :) także jeśli czujesz, że to fajne miejsce to ja bym tam jechała :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra ja teraz nie pamietam ile czego mam, ale ja mam takich pajacyków przynajmniej po 10 sztuk na rozmiar. Ja tam nie zamierzam prac codziennie, tylko jak się uzbiera pralka, a wiem, że pięć przebieranek w ciągu dnia to żaden wyczyn :D

Negra85, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Też mi się marzy dziecko po dziecku ale z racji że chce mieć cesarkę i mamy różne Rh grupy krwi co grozi konfliktem to raczej nie będzie nam dane :(
    Że po cesarce trzeba mieć odstęp pomiędzy ciążami to wiem, ale jeśli chodzi o konflikt serologiczng to z tego co wiem, lekarze nie zalecają odstępu pomiędzy kolejnymi ciążami, ale może coś się zmieniło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 18:17

• Negra85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Negra ja teraz nie pamietam ile czego mam, ale ja mam takich pajacyków przynajmniej po 10 sztuk na rozmiar. Ja tam nie zamierzam prac codziennie, tylko jak się uzbiera pralka, a wiem, że pięć przebieranek w ciągu dnia to żaden wyczyn :D
    A ja się chwaliłam, że mam 8 sztuk, 🤣 a w ciągu dnia w co będziesz ubierała córeczkę? Bodziak i spodenki czy też w pajace?

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Ja jeszcze zastanawiam się nad laktatorem. Muszę poszukać i porównać. Jedno co wiem to to że musi myć elektryczny i na dwa cycki😉
    Tak! Obustronny i elektryczny!

Rozmawiałam właśnie z koleżanką, która karmiła piersią i własnym mlekiem butelką. Właśnie poleciła taki elektryczny, na dwie piersi, bo w szpitalu - co 3 godziny karmiła małą, potem przez godzinę ściągała pokarm i raz na 3 godziny zostawała jej godzina snu. Dlatego poleca obustronny, bo inaczej by miała jeszcze mniej czasu. Wyobraźcie sobie w takim momencie pokarm ściągać ręcznie...

Z drugiej strony - powiedziała, że na razie póki nie ma się planów karmienia butlą, to lepiej kupić jakiś tani (np. używany Canpolu) i mieć do szpitala, a jakiś porządniejszy na oku i zamówić w razie potrzeby (już po urodzeniu). A ja właśnie nastawiam się na posiadanie awaryjne (problemy z laktacją, wyjście, choroba itp.).

Co do porodu: ja chyba ostatecznie zostanę w Bielańskim, choć przez jakiś czas miałam kierunek Starynkiewicza (bo tam pracuje doktor odpowiedzialna z ciążę :D). Bielański też nie jest najbliżej mnie, choć blisko, ale do tego najbliższego nie wybieram się (mam traumę po poronieniu, słyszałam sporo złego na temat samej kadry, na szczęście to żaden z Waszych).
    Znajoma mi polecała Bielański, chociaż z innych źródeł dowiedziałam się, że mają słabe warunki (np. na patologii - brak mikrofali, a w cukrzycy ciążowej na obiad podają ziemniaki i mączne kluski🤦‍♀️), ale mają i patologie ciąży i oddział dla noworodka i podobno 2 anestezjologów na dyżurze. No i mój obecny prowadzący jest stamtąd.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Oj, ja fotelika bez bazy to bym nie wzięła, bo jakoś mam większe zaufanie do tej bazy. No i jaka to jest ogromna wygoda…
    (...)
    Ja fiksuje na punkcie bezpieczeństwa wiec może przesadzam :)

Mysliwa ja mam laktator neno. Czy się sprawdzi - nie wiem. Ja chce laktator przy ewentualnych problemach z laktacją, ale przede wszystkim do tego, by moc go użyć w sytuacjach gdy będę musiała zostawić małą z tatą.
    (...)
    Z laktatorem chciałam się upewnić. Też nastawiam się na posiadanie awaryjne, więc lepiej się zasadzić na jakąś promocję.

Dzięki za wyjaśnienie, właśnie tak mi świtało z tymi fotelikami, że nie każdy samochód (myślę, że przymierzę do nowego i zdecyduję).
    Zupełnie się nie dziwię kwestiom bezpieczeństwa - też tak mam. Na ubraniach i zabawkach mogę przyoszczędzić, ale na bezpieczeństwie?

Zwłaszcza, że czytam: badania wykazały, że 90% ludzi używających fotelików z isofixem lub bazą dobrze je zapina, co przekłada się bezpieczeństwo. Za to jeśli chodzi o łupinkę z pasami, to różnie może być.
    (Z drugiej strony, trochę szkoda wydawać kasę na fotelik, którego się użyje kilka razy - pytanie tylko ile się łupinkę używa, bo moja siostra twierdzi, że pół roku - muszę ją w końcu zobaczyć).

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysliwa polecam bardzo zaopatrzyć się w bazę, do której potem możesz zmieniać foteliki. U mnie jedna baza ma teoretycznie starczyć na wszystkie foteliki.
    Natomiast na mojej łupince jest napisane, ze do roku można używać :)

Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśliwa, też mi dziś przyszedł do glowy Bielański. Ja mam go dosyć blisko. Ogólnie to żona brata mojego męża tam rodziła i mega nie polecają. Ile to ja się historii nasłuchałam... A poród był 17 lat temu... Oczywiście biorę na to poprawkę. Co do każdego szpitala są różne opinie. I tak finalnie zależy na kogo się trafi i czego się oczekuje.
    Koleżanka rodziła właśnie na inflanckiej więc jak dojdzie do siebie to ja podpytam- narazie zadowolona.
    Myśliwa, a mogę dopytać co to za szpital co masz taką zła opinię?

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mysliwa polecam bardzo zaopatrzyć się w bazę, do której potem możesz zmieniać foteliki. U mnie jedna baza ma teoretycznie starczyć na wszystkie foteliki.
    Natomiast na mojej łupince jest napisane, ze do roku można używać :)
    Rozmawiałam dziś z mężem, który fotelik wybrać. Jutro mamy znów podjechać do bobo wózki. 🙂zdaniem mojego męża lepiej wziąć obecnie Avionaut plus baza bo potem będzie go łatwiej sprzedać niż sam fotelik bez bazy. 🤷‍♀️Może i racje ma, sama już nie wiem, bo zgłupiałam w temacie fotelików. 🤨Jutro tez będziemy zamawiać wózek. Zdecydowałam się Muuvo Quick 3.0 bo mi się podoba i wizualnie i po teście w sklepie 🙂Mąż uważa, żeby poprosić o dostawę na grudzień, baaa nawet hasło styczeń padło 🤣🤣🤣 uważa tez, że wózek mi się na początku nie przyda przez 2 tygodnie a fotelik owszem! I gdzie to trzymać 🤯i że jestem uparta bo chce mieć wózek i koniec 😂🤦‍♀️Mi już ręce opadają czasem od tych dyskusji. Nie wspomnę już o hasłach teściowej.. eh i tak na zmianę mąż- rodzice- teściowa. Dobrze, że mogę uciec w książki i się odstresować. Zaczęłam dziś sagę o Lipowie autorstwa K.Puzynskiej 🥰

Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 11 października 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałabym rodzić w szpitalu, gdzie pracuje mój gin. To część kliniki do której chodziłam. Mają 2 stopień referencyjności. Kwalifikacja do porodu jest po 30 tc na wizycie itp 🙂- bo o to już pytałam swojego lekarza.

Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Ja chciałabym rodzić w szpitalu, gdzie pracuje mój gin. To część kliniki do której chodziłam. Mają 2 stopień referencyjności. Kwalifikacja do porodu jest po 30 tc na wizycie itp 🙂- bo o to już pytałam swojego lekarza.

Jaina, a to jest jakiś szpital prywatny? Bo słyszałam że w niektórych szpitalach publicznych jest taka wczesna kwalifikacja do CC, ale że do zwykłego porodu?

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwie koleżanki, które szybko zaszły w ciążę po cesarce. Jedna po roku od porodu,a druga półtora roku i obie dostałyna pierwszej wizycie opierdziel,że są nieodpowiedzialne. Zmieniły lekarza i nowy nic nie gadał. Podobno odstęp między cc a kolejną ciążą powinien wynosić minimum 2 lata.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 11 października 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Jaina, a to jest jakiś szpital prywatny? Bo słyszałam że w niektórych szpitalach publicznych jest taka wczesna kwalifikacja do CC, ale że do zwykłego porodu?
    Działają na NFZ częściowo 🙂jako stała pacjentka liczę na miejsce 🤣No po 30 tc to chyba ok działanie. 🧐

Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Działają na NFZ częściowo 🙂jako stała pacjentka liczę na miejsce 🤣No po 30 tc to chyba ok działanie. 🧐

Ale chodzi o kwalifikacje czy SN czy CC? Bo w sumie tego nie zrozumiałam 🙂 jeśli ma się jakieś choroby czy wskazania anatomiczne że poród musi być CC to chyba ok, ale tak poza tym to chyba docelowo ciężko przewidzieć jaki będzie finał🙂 tak dopytuje bo w Warszawie jest jeden szpital który robi kwalifikacje do CC do 28 tc bodajże. Więc jeżeli jakaś kobieta chce tam rodzić a wskazanie wyjdzie jej pozniej- co często się zdarza- to prawdopodobnie już nie będzie mogła tam rodzić. Myślę że jeśli chodzi o szpitale działające na NFZ to słaba opcja. No ale jeżeli ten jest polprywatny to pewnie też ograniczone miejsca mają🙂

Ja słyszałam że 1.5 roku przerwy zazwyczaj wystarcza między porodami.

https://m.facebook.com/mamaginekolog/photos/a.646199685539295/666087276883869/

Ale myślę że przed zajściem w ciążę ( nie tylko po CC) warto dobrze się zbadać i skonsultować to że specjalistą.

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie bardziej chodzi o stan blizny,dlatego różny czas podają.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pomiędzy cesarskim powinna być przerwa, ale ja się odniosłam do konfliktu serologicznego, że nie słyszałam o czyms takim, a tez mam konflikt.

Wysłany: 11 października 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka86- kwalfikacja do porodu SN/ Cc od 30 tc. Weszłam na ich stronę i doczytałam informacje 🙂zgrabnie tam opisali całą procedurę SN i CC i oczywiście fakt, że z SN można robić Cc w razie sytuacji kryzysowej. Myśle, że głównie pacjentki lekarzy z kliniki tam rodzą. Inne wybierają inne łódzkie szpitale. 🙂

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ