X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Kciuki dziewczyny za wizyty! Będą same dobre wieści dzisiaj! <3 Dajcie znać!

Jeheria zazdroszczę tych mdłości, u mnie dostały wścieklizny od dwóch dni. Miałam trzy dni spokoju, a potem jak wróciło, to musiałam dzisiaj wziąć pracę zdalną...:(

W ogóle u mnie cukry oszalały. Mimo pilnowania jedzenia na czczo już ponad 100, więc bardzo niedobrze. Cukrzyca za rogiem :/
    Ja sie boje, ze u mnie cos bedzie niedobrze z tym cukrem. Cukier zawsze mialam wysoki, okolo 90-94, ale to chyba po moim tacie tak mam. Pierwsze badanie glukozy w ciazy 93 (codziennie obzeralam sie jablkami i bananami), lekarz kazal ograniczyc cukier to spadlo do 79. Wiec raczej luz. Na ostatniej wizycie nowa babeczka, ktora mi ciaze prowadzi kazala zglosic sie do diabetologa, bo ja to niepokoi. Ta mi kazala znowu zrobic krzywa cukrowa, bo w ciazy jeszcze nie robilam i wyszlo 84-138-100. Jadlam przed tym w miare standardowo, przynajmniej tak mi sie wydaje, ale juz bez slodyczy, bo sie od nich odzwyczailam, jedynie co to faszeruje sie arbuzami, melonami, truskawkami, grapefruitami. Diabetolog powiedziala, ze jak dla niej to tu nic nie wskazuje na cukrzyce ciazowa. Tak mnie tym wszystkim nastraszyli, ze boje sie jesc, ze mi sie cos znowu zepsuje i zaszkodze maluszkowi. Zawsze myslalam, ze jak bede w ciazy to bede mogla jesc co mi sie zywnie podoba, a tu klops 🤷‍♀️

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:
    Ja sie boje, ze u mnie cos bedzie niedobrze z tym cukrem. Cukier zawsze mialam wysoki, okolo 90-94, ale to chyba po moim tacie tak mam. Pierwsze badanie glukozy w ciazy 93 (codziennie obzeralam sie jablkami i bananami), lekarz kazal ograniczyc cukier to spadlo do 79. Wiec raczej luz. Na ostatniej wizycie nowa babeczka, ktora mi ciaze prowadzi kazala zglosic sie do diabetologa, bo ja to niepokoi. Ta mi kazala znowu zrobic krzywa cukrowa, bo w ciazy jeszcze nie robilam i wyszlo 84-138-100. Jadlam przed tym w miare standardowo, przynajmniej tak mi sie wydaje, ale juz bez slodyczy, bo sie od nich odzwyczailam, jedynie co to faszeruje sie arbuzami, melonami, truskawkami, grapefruitami. Diabetolog powiedziala, ze jak dla niej to tu nic nie wskazuje na cukrzyce ciazowa. Tak mnie tym wszystkim nastraszyli, ze boje sie jesc, ze mi sie cos znowu zepsuje i zaszkodze maluszkowi. Zawsze myslalam, ze jak bede w ciazy to bede mogla jesc co mi sie zywnie podoba, a tu klops 🤷‍♀️
    Krzywa wyszła Ci bardzo ładnie! A to, że cukry masz wyższe po owocach to akurat bardzo normalne. Jak się martwisz, to staraj się nie jeść owoców na kolację, ale i na śniadanie. Tak samo jak niedobrze jest pić mleko na śniadanie. Chodzi o to, żeby nie wybijać mocno tego cukru na czczo.
    Ja na przykład trzymam dietę, a cukry wariują:/ Też myślałam, że w ciąży nie będzie tak źle, a zwłaszcza na początku, ale jednak się pomyliłam.:D Jutro muszę w laboratorium sprawdzić z krwi, bo nie wiem czy domowe pomiary są wiarygodne.

• Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik, Jeheria - powodzenia ✊💖 Wszystko bedzie super. Zobaczycie swoje Kruszynki 💚💚💚💚💚

Jeheria lubi tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz piekny wynik krzywej! Myślę że bez wiekszych szaleństw możesz jeść swobodnie 😊 U mnie krzywa wyszła źle i niestety jem jak wróbelek, na budzik, bojaźliwie... cukier trzymam w ryzach ale niestety swobody mam bardzo mało 😞
    Też wyobrażałam sobie że w ciąży każda zachcianka będzie dozwolona, a tu taka dupa 😞

6sutvkcboyyy654c.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    Isiozwierz piekny wynik krzywej! Myślę że bez wiekszych szaleństw możesz jeść swobodnie 😊 U mnie krzywa wyszła źle i niestety jem jak wróbelek, na budzik, bojaźliwie... cukier trzymam w ryzach ale niestety swobody mam bardzo mało 😞
    Też wyobrażałam sobie że w ciąży każda zachcianka będzie dozwolona, a tu taka dupa 😞
    Witam w klubie :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Kciuki dziewczyny za wizyty! Będą same dobre wieści dzisiaj! <3 Dajcie znać!

Jeheria zazdroszczę tych mdłości, u mnie dostały wścieklizny od dwóch dni. Miałam trzy dni spokoju, a potem jak wróciło, to musiałam dzisiaj wziąć pracę zdalną...:(

W ogóle u mnie cukry oszalały. Mimo pilnowania jedzenia na czczo już ponad 100, więc bardzo niedobrze. Cukrzyca za rogiem :/
    Pilnuj też jedzenia wieczorem. Kiszonki też ładnie obniżają cukry ;)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Pilnuj też jedzenia wieczorem. Kiszonki też ładnie obniżają cukry ;)
    Ja już mierzę cukry cały dzień, bo się zrobiła jakaś paranoja, ale jutro za poleceniem diabetolog, będę porównywać badanie na czczo z tym z laboratorium, bo muszę sprawdzić, czy mój glukometr daje rade. Chociaż wieczorem bardzo zwracam uwagę na to co jem.:/ No, ale jak widać...

Dzięki za wiadomość o kiszonkach! O ile mój żołądek pozwoli, będę starała się coś zjadać. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 13:51

• Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska a jakie cukry Ci teraz wychodzą? Dużo zawyżone? Korzystasz z jakiejś rozpiski jedzeniowej?

6sutvkcboyyy654c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2021, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje, ze dzieć ma 9 mm i bije mu serduszko. Nawet słyszałam jak bije, 127 uderzen ❤️❤️ Tak się wtuliło, ze ciężko je było znaleźć. Umiejscowione jest wysoko w macicy 😍

Gosia Rumi, Pimka, dobuska, Aneta8, Selena, Kasiastaraczka, Isiozwierz, Jeheria, Morwa, Nisia18, Paula2702 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    Dobuska a jakie cukry Ci teraz wychodzą? Dużo zawyżone? Korzystasz z jakiejś rozpiski jedzeniowej?
    No jeszcze dwa tygodnie temu było 84 z krwi, w środę wyszło już 90, a glukometrem wczoraj wyszło 102, a dzisiaj 110.
    Na razie po prostu staram się jesc z niskim indeksem glikemicznym, bo nie mam jeszcze stwierdzonej cukrzycy.
    Jutro będę sprawdzac czy glukometr działa dobrze. Krzywą będę robić dopiero jak do końca odstawię glucophage, chyba że diabetolog uzna, że szybciej.

• Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za pocieszenie, zawsze chociaz odrobine spokojniejsza :) i tak sie bede pilnowac, ale przynajmniej troche mi zeszlo cisnienia z glowy :)
    A co do tych glukometrow, to jak mialam dwa razy robiona krzywa i poczatkowo badaly mi wlasnie cukier przez glukometr, to za kazfym razem wychodzilo o wiele wiecej na glukometrze niz przez badanie laboratoryjne. Teraz ostatnio jak bylam to glukometr pokazal 93 i sie poirytowalam znowu, co tak wysoko, a laboratorium wykazalo 84, czyli prawie dyszka roznicy.

A z przyjemniejszych tematow, to w srode mam wizyte. Pierwsza na nfz u nowego lekarza. Zobaczymy co to bedzie :) nie zapamietalam tylko nazwiska do kogo mnie zapisano, ale w tej przychodni pracuje tez babeczka z Gamety z Gdynj, wiec jesli nie do niej, to moze uda mi sie uprosic panie recepcjonistki o przepisanie do niej :) jakos tak chyba bardziej jej zaufam, mimo iz jej nie znam :)

A z jeszcze przyjemniejszych i malo stresujacych tematow. Robicie sobie fotki brzuszkow? Ja od 5 tygodnia robie co tydzien :) bedzie fajna pamiatka w przyszlosci :)

dobuska lubi tę wiadomość

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz no to jestem bardzo ciekawa, jak się ma mój glukometr do pomiarów z krwi. Zobaczymy jutro, dam znać.

To masz wizytę dzień przede mną :)

Ja zrobiłam pierwsze zdjęcie jakoś w tamtym tygodniu, ale tylko dlatego, że już mi lekko wyskoczył. Jak mi się uda pamiętać, to będę pstrykać co tydzień.:)

Isiozwierz lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam robić te zdjęcia na pamiątkę,ale nie mam siły....
    Muszę ją znaleźć,bo to super pamiątka ❤️

Isiozwierz, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, wszystko wszystko ok, dzidziuś ma 3,14 cm❤

Ja robiłam sobie w pierwszej ciąży teraz mam tylko 1 zdjęcie. Nie mam tak czasu i chęci.

Mi glukometrem wyszło 89 a z krwi 85.
    I w pierwszej ciąży też glukometr zawyzal.

Selena, Aneta8, Isiozwierz, dobuska, Morwa, Kasiastaraczka, Pimka, Paula2702 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No jeszcze dwa tygodnie temu było 84 z krwi, w środę wyszło już 90, a glukometrem wczoraj wyszło 102, a dzisiaj 110.
    Na razie po prostu staram się jesc z niskim indeksem glikemicznym, bo nie mam jeszcze stwierdzonej cukrzycy.
    Jutro będę sprawdzac czy glukometr działa dobrze. Krzywą będę robić dopiero jak do końca odstawię glucophage, chyba że diabetolog uzna, że szybciej.
    To normalne że na glukometrze wychodzą inne wartości niż z krwi żylnej, z palca bierze się krew włośniczkową, diabetolog mówił mi ze to zupełnie inne pomiary i dlatego są zupelnie różne normy.
    Ale te normy właśnie trochę mnie dziwią. Ja też miałam mierzone glukometrem tuż przed pobraniem krwi - glukometr pokazał wtedy 103, krew 93. Czyli też obstawilabym że glukometr zawyża. Ale normy jakie dostalam z glukometrem od diabetologa - to na czczo <90, godzine po posiłku <140. Czyli jeśli chodzi o na czczo - to norma jest jeszcze surowsza niż dla krwi żylnej, a prawdopodobnie glukometr zawyżył 🤷
    Dziwne to 😞
    Twoje pomiary 102, 110 - to na czczo? Rzeczywiście wg ich norm to za dużo. A mierzysz 1 h po posiłkach? Może te są w porządku. Czytałam gdzieś, że najtrudniej zbić to na czczo. A na to zalecili mi żeby jeść bardzo często, bardzo mało. I koniecznie przed pójściem spać zjeść, wziąć ze sobą idąc do łóżka kromkę chleba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 21:55

6sutvkcboyyy654c.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jak pisze Gosia przed snem trzeba zjeść aby na czczo było w miarę

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nawet żeby nocna przerwa (w jedzeniu) była nie dłuższa niż ileś tam godzin, żeby nie dopuszczać do dużych wahań cukru.
    Ja wprawdzie biorę metforminę (ale i Ty glucophage), ale chyba udało mi się opanować te cukry dietą. Na czczo mam 80-90, po posiłkach 80-110 (pomiary glukometrem), to mieszczę się w tych turbo-surowych normach. Postaram się dziś znaleźć kartkę z ogólnymi wytycznymi żywieniowymi które dostałam i wrzucę tutaj.

6sutvkcboyyy654c.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    45c4ee4338d8.jpg
    Tylko nie umiem dodać w pionie. Po pobraniu można przerzucić w pion. To od ginekolog, ale diabetolog powiedział: nic dodać nic ująć.

6sutvkcboyyy654c.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o owoce, to gdzie indziej dostałam informację, że cytrusy i owoce jagodowe można - ale najlepiej jak je się połączy z pestkami dyni, pestkami slonecznika albo siemieniem lnianym, wtedy indeks glikemiczny jest niższy. No i najlepiej jeść je na II sniadanie, nie wieczorem.

6sutvkcboyyy654c.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    To normalne że na glukometrze wychodzą inne wartości niż z krwi żylnej, z palca bierze się krew włośniczkową, diabetolog mówił mi ze to zupełnie inne pomiary i dlatego są zupelnie różne normy.
    Ale te normy właśnie trochę mnie dziwią. Ja też miałam mierzone glukometrem tuż przed pobraniem krwi - glukometr pokazał wtedy 103, krew 93. Czyli też obstawilabym że glukometr zawyża. Ale normy jakie dostalam z glukometrem od diabetologa - to na czczo <90, godzine po posiłku <140. Czyli jeśli chodzi o na czczo - to norma jest jeszcze surowsza niż dla krwi żylnej, a prawdopodobnie glukometr zawyżył 🤷
    Dziwne to 😞
    Twoje pomiary 102, 110 - to na czczo? Rzeczywiście wg ich norm to za dużo. A mierzysz 1 h po posiłkach? Może te są w porządku. Czytałam gdzieś, że najtrudniej zbić to na czczo. A na to zalecili mi żeby jeść bardzo często, bardzo mało. I koniecznie przed pójściem spać zjeść, wziąć ze sobą idąc do łóżka kromkę chleba.
    Kurde, to aż o 10 jednostek się mylą? Przecież to nienormalne, że w takim razie normy są takie same.
    Taaak, mierzę też 1 godzinę po posiłku i wychodzi różnie. Czasem okej, czasem gorzej. Tzn najwyżej mi raz wyszło 140 kilka, a tak to jest w normie.
    Dzisiaj w nocy wyszło mi 95, ale tutaj mogę podejrzewać, że wiem w czym problem, bo ja zjadłam kolację o 20 i o 22 poszłam spać. Myślicie, że jeszcze przed snem powinnam coś zjeść?

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ