Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Lolla wrote:Stokrotka, dobrze że tak pozytywnie podchodzisz i cieszysz się tym, że mały tak lubi bliskość. Faktycznie, trzeba się tym cieszyć póki dziecko jeszcze malutkie. Tak szybko czas mija.
Jaina, na pewno już zauważasz, że karmienia są krótsze, a będą jeszcze bardziej. 😉 Mały będzie wolał zabawę i poznawanie świata niż wiszenie na matce. 🙃 Mówię z doświadczenia. U mnie najstarsza na początku wisiała non stop. 😀
Powiem ci szczerze, że to raptem kilka dni ale nie wierzyłam, że doczekam tego momentu i ze on w ogóle nastąpi 🙉
Mały już trzeci raz śpi po jedzeniu 🧐
Nie wiem co ze sobą zrobić 🤣
Poczytałam książkę i zrobiłam pranie pościeli.
W sumie im rzadziej je, tym potem te posiłki są bardziej treściwe - tak mi się wydaje. Ale z drugiej strony mleko to mleko nadal 🙂jest go tyle przecież ile potrzebuje. Z 12 karmień nagle zrobiło się 9.Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:O to bez sensu, prawie miesiąc czekania 🙄🤨
My na spacerze 🙂nie było nas przez święta,a tak zielono się zrobiło 😁 jeszcze tylko niech to ciepło się zrobi 🌞jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:To prawda... Znaczy do jakichś partaczy są nawet na jutro albo w miejscach gdzie mi nie pasuje...
My na spacerze 🙂nie było nas przez święta,a tak zielono się zrobiło 😁 jeszcze tylko niech to ciepło się zrobi 🌞
Aczkowiek święta były ładne i słoneczne u nas.
Oby w końcu na stałe było słoneczko i z 20 stopni 🥰
Ps. Jakieś kremy do buzi polecacie na wiosnę / lato? Bo w końcu nie kupiłam żadnego jeszczeStokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Na razie pogoda niestabilna 🙄
Aczkowiek święta były ładne i słoneczne u nas.
Oby w końcu na stałe było słoneczko i z 20 stopni 🥰
Ps. Jakieś kremy do buzi polecacie na wiosnę / lato? Bo w końcu nie kupiłam żadnego jeszcze
Ja właśnie wczoraj na allegro zamówiłam krem z momme 50tke
Czekam na 20 stopni i stabilną pogodę 🌞jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiu przykro mi, że odwołali Wam wizytę 😟 może ktoś w międzyczasie zrezygnuje i Wam przyspiesza.. ale też uważam, ze warto poczekać do dobrego specjalisty niż iść do byle kogo.
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Kasiu przykro mi, że odwołali Wam wizytę 😟 może ktoś w międzyczasie zrezygnuje i Wam przyspiesza.. ale też uważam, ze warto poczekać do dobrego specjalisty niż iść do byle kogo.
Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Cześć dziewczyny 🙂 u nas dzisiaj deszczowo. Wczoraj byliśmy na 2 spacerach ale dzisiaj coś czuję że będzie tylko 1.
Lolla, też jestem ciekawa ile inne dzieci ćw na brzuszku. Jeśli chodzi o mojego to wiem że wciąż jest to za mało. Kładę go kilka razy dziennie gdy nie jest głodny, najedzony, nie śpi. Czyli tak wiele tych okazji wbrew pozorom nie ma. Zwłaszcza że gdy jest na brzuszku to muszę być ciągle obok i korygowac go bo często idzie na skróty. Czasami gdy muszę coś zrobić kładę go na macie kontrastowej i sam się bawi na plecach. Bo do cw na brzuszku mamy twardsza, piankowa. Wczoraj leżał chyba 3 razy ale dość długo. Dziś jak narazie raz chyba z 5 min bo zaczął płakać.
Czasami to mam wrażenie że w dzisiejszych czasach to nie wystarczy być " tylko" matka. Trzeba być animatorka, położna, fizjoterapeutą...jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hej dziewczyny,
U nas tez brzydka i deszczowa pogoda.
Co do leżenia na brzuszku to tak jak Stokrotka piszesz - musi być dużo czynników 🙂
Wczoraj mój kawaler wcale nie leżał bo jakoś tak wyszło. Na macie piankowej nie lubił wcale miesiąc temu, może teraz zobaczymy ponownie. Masz racje obecnie mama ma wiele funkcji. Kiedyś tak jednak nie było. 🙃mama mi mówiła, że ja leżałam w drugim pokoju, a ona z koleżanka siedziała w kuchni, coś tam gadałam do siebie - ponoć dużo gadałam 🤣🤣- i jakoś nikt nie dbał o mnie tak jak wskazują teraz zalecenia Fizjo itp osób 🙂pozwalano się dzieciom tez wypłakać - tego akurat wcale nie pochwalam… płacze to płacze, grrr 🤨😢było na pewno inaczej, obecnie tez jest, większe wymagania co do matek i dzieci również - widać to w szkole po ilości nauki i dodatkowych zajęć.
Trzeba brać chyba z tego rozsądnie co każdy chce 🙂
Mój Fizjo to w ogóle mówił, że jak mały dojrzeje sam do leżenia na brzuchu to będzie leżał 🙊wiem, kontrowersyjna opinia zapewne 🙃
@Morwa, @Jeheria - co u was słychać? 🌸🌸🌸Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Mam nadzieję,że znajdziemy okno pogodowe i uda sie wyjść na spacer 🌞
Mój Tadzio też nie lubi leżeć na brzuszku
Staram się go układać, zazwyczaj wychodzi 3 razy dziennie,ale wydaje mi się, że jest bardzo spięty,a wizyta u fizjo dopiero 11 maja...
Zgadzam się, że teraz mama musi być specjalistą od wszystkiego 💪Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
jaina_proudmoore ten twój fizjo ma trochę racji że dziecko dojrzewa do pozycji na brzuszku bo na początku jest za słabe i zbyt 'poskładane' w kulkę żeby móc utrzymać pozycję na brzuszku. Żeby mógł wygodnie leżeć na brzuszku to ramiona muszą się wysunąć do przodu i pupa opaść trochę w dół. Ale oczywiście możemy tym maluszkom w tym trochę pomóc ćwiczeniami.
Pytanie do mam które mają dwójkę lub więcej dzieci. Jak ogarnięcie zawożenie do żłobka/przedszkola? Jeździ któraś autem? Jak wygląda rozbieranie dziecka starszego w szatni razem z maluchem? Można tam normalnie wejść z wózkiem z maluchem czy nasze mniejsze dziecko czeka w wózku/samochodzie? Jakoś wydaje mi się to trudne do ogarnięcia wszystko a będę musiała na dniach.jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Mój ma teraz już trzeci raz katar i oczywiście miał 38 stopni. Już mnie to nie rusza, muszę zaakceptować że tak będzie cały czas przy starszym zlobkowiczu
My święta spędziliśmy w wynajętym domku przez teściowa. Ja wracałam na noc do domu. Mały super sobie radził, w ogóle On poza donem ma dłuższe okresy między kamieniami i lepiej śpi. Nawet w jaccuzi się wygrzałam pół godziny...
Drugiego dnia pojechałam do rodziców tylko z Młodym bo maciek miał biegunkę a tam była siostra z dziećmi.
Dobuska to super Ci spała w nocy po takich atrakcjach. Nic tylko jeździć w gości 🤣 a tak serio mój maciuś to miał tak że jak był w gościach to potem pobudki co godzinę w nocy i płacz
Byłam u fizjo i Mateusz za słabo jeszcze kontroluje głowę. Trzeba ćwiczyc. Nasze dzieciaczki powinny leżeć z nóżkami w gorze już. Głowa powinna obracać się swobodnie na wszystkie strony i próba trakcji była ujemna. Rączki powinny wyciągać się na wprost przed tułów.jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Jeheira jak sobie radzisz z tymi katarami?
Domowymi sposobami?
Tak z ciekawości to jakie dostaliście ćwiczenia?
Ja mam wrażenie,że mój Tadzio ma teraz taki problem,że jak trzyma główkę w górze to później ma problem z odłożeniem jej,że jest taki spięty...
Z rączkami coraz lepiej jest, wyciąga do góry, sięga do zabawki na baby gym.
Z sukcesów to mogę się pochwalić,że od dziś mamy nie dokarmiać Tadzia 💪
Wazylismy go na wadze kuchennej,a wczoraj zonk przeżyliśmy,bo waga ma tylko zakres do 5 kg.
Zważyliśmy go na takiej łazienkowej,ale nie mamy porównania z wcześniejszymi pomiarami.
Wczoraj ważył 5200g
Czuję po rękach,że z dnia na dzień jest coraz cięższy, mój klocuszek 😁💪jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Jeheria, mk_bambino, AnSan89, Lolla lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hej dziewczyny!
Właśnie mała zabawia się pod karuzelą, a ja znalazłam chwilkę, żeby napisać. U nas całkiem okej, bez większych rewelacji. Ćwiczymy sobie i z dnia na dzień widzę zmiany, aczkolwiek powiem Wam, że nie wierzę do końca, że postępy zachodzą tylko dlatego, że robię jedno ćwiczenie na daną rzecz. Mam do tego ambiwalentny stosunek... Po prostu wierzę, że większość umiejętności nasze dzieci nabyłyby bez względu na ćwiczenia. Czasem szybciej, czasem później, ale by nabyły. Oczywiście pomijam kwestię napięć mięśniowych, czy jakichś poważniejszych zaburzeń.
U nas wyszło, że słaby brzuszek, lekka asymetria, w sumie nic szczególnego. Ja mam do tego dystans po prostu. Cenne dla mnie natomiast były uwagi odnośnie prawidłowego noszenia, podnoszenia dziecka, bo wiem, że to może rzutować na problemy z kręgosłupem. Nie podtrzymujemy już małej głowy, żeby ją ćwiczyła. I generalnie podnosimy bokiem i głowa sobie świetnie radzi.
Ale ćwiczę to wszystko, bo wiem, że nie zaszkodzę, a może pomogę. No i mamy zajęcie, bo taki maluszek sam się za dużo nie pobawi.
Trochę poleży na macie, trochę pod karuzelą, teraz też uwielbia patrzeć na projektor na suficie i się cieszy. Ćwiczymy, kiedy możemy, na przewijaku, na kolanach. Brzuszek to tak jak u większości, jak jest okazja. Aczkolwiek już radzi sobie coraz lepiej, nie znosi ją tak na prawo.
Pije moje mleczko, czasami MM i przybrała 210 gramów. W końcu piękny przyrost i jestem zadowolona.
Co do regresu snu, pytałam dwie mamy i nie zauważyły nic takiego u swoich dzieci, także jest nadzieja, aczkolwiek liczę się z tym. Na razie się cieszę pięknymi nocami. Doceniam moment.
Dziewczyny, czy ktoras z Was już zaczęła ubierać rozmiar 68? Jestem ciekawa. U nas jeszcze trochę chyba, a mam takie ładne ubranka i czekam.
Jaina, korzystaj z tej pięknej zmiany u małego! Aż się buzia cieszy, że mały dał Ci troszkę odetchnąć.
Ja mam trzy kremy z momme (zimowy, spacerowy i ten z spf 50). Moim ostatnim odkryciem jest krem bubble-eco - krem pielęgnujący do twarzy. Ma świetny skład, cudownie pachnie i używam go co rano na buzię małej, bo miała troszkę przesuszoną. Muszę jeszcze kupić jakiś balsam do ciała, bo oliwka zaczęła wysuszać skórę.
Kasia, super, że się udało z tym lekarzem. masakra z tymi lekarzami... Piękna waga! U nas już w niedzielę było 5310
Jeheria, o nieee, współczuję kolejnej infekcji. Ale masz z tym ciężko.
Ada.. 31, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, niutek87, Kasiastaraczka, Lolla, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Pediatra poleciła mi izonasin septo 5dzuennie po 1 kropli do nosa. Poza tym odciagam tylko jak mu przeszkadza w oddychaniu, jedzeniu. Zakraplam marimer spray. I wtedy czekam i odciagam. Na noc nasivin. Cebion 5 kropli 2 x dziennie.
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ćwiczenia ciężko opisać.
Siedzi na moich kolanach tylem i ja mam się odchylac do tyłu a jego glowa zostać w pionie.
Jak leży na brzuchu ręce mam zabrać obie do tyłu i ma sam je wyciągnąć.
Na brzuchu ma się patrzeć w ziemię.
I takie na kolanach bokiem mam mu tą głowę ćwiczyć podpierać i zabierać reke a druga przetrzymuje bark.
Jak podnoszę też bark ciągnąć do siebie aby on dzwigal głowę.
Na brzuchu jak leży pupe mu trzymać.
Jak leży na plecach wałek koca kłaść przy pupie aby nogi do góry szły.jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, MyŚliwa, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Witam się z Wami po świętach jakoś ostatnio mam mniej czasu, żeby napisać, ale staram się być na bierząco z Wami.
Mam pytanie do mam kp - Kajka zaczyna spać coraz dłużej w nocy. Od jakiegos tygodnia dostaje jeść o 20, potem wstaje około północy, a kolejny raz koło 5. Wstawać w nocy około 3, żeby odciągnąć pokarm? Piersi o 5 mam już praktycznie na limicie
Czy Wasze dzieci trą oczka przed spaniem? Nie wiem czy to oznaka zmęczenia czy moze jakieś alergii (swędzące oczka).
No i ta moja mała gwiazda śpi na wznak.. Jak tylko spróbuję odłożyć jej główkę na bok, to wierzga nią w prawo, w lewo i ostatecznie ląduje na środku staram się ją kłaść na boczku, ale nie zawsze ma na to chęć
Lolla, u nas leżenie na brzuszku wychodzi 15-30minut dziennie, w zależności od humoru
Jaina, kupiłam krem Dermedic baby spf50. Póki co jest okejjaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, MyŚliwa, mk_bambino lubią tę wiadomość