X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka wkleje maila do grupy

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 26 września 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka wysłałam jako wiadomość na FB,bo za dużo tego i nie chciało się wkleić do grupy

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Mam jakąś niemoc do pisania 🙈 chyba rzeczywiście wszystkie to odczuwamy, bo cisza. Ale te nasze urwisy wymagają coraz więcej uwagi, drzemek mają coraz mniej, co wiąże się s dłuższą aktywnością. Maks ma dwie, ok 11 i 15. Czasowo mocno zróżnicowane, bo raz pół godziny, innym razem półtorej.. ostatnio znowu jest bardziej marudny, obawiam się, że będzie wychodzić nam lewa górna dwójka 🙈 kurde, myślałam, że da chwile odpocząć 😅 w dzień 9 miesiąc usiadł, nie wiem na ile przypadkiem, na ile zamierzenie, ale był w trakcie przebierania, na wpół zdjętym pajacem 😅 oczywiście uciekł mi i nagle patrzę a on siedzi! Ja płaczę, wołam męża, bijemy brawo a ten biedaczek nie wie co się dzieje 😆 No ale na razie już nie powtórzył więcej, czekamy więc 😉 już się trochę nie mogę doczekać, bo to inne zabawy już można wprowadzić.
    Stokrotko, noo czas leci, do marca już w sumie nie tam daleko 😬 też trochę się obawiam, bo M jest bardzo ruchliwy i aktywny, i mimo, ze umie się fajnie sam bawić, to jednak trzeba go pilnować. Bardzo sprawdza nam się kojec! Jeśli chodzi o pomoc, to raczej będziemy sami, bo nasze mamy jeszcze aktywne zawodowo, do tego teściowa 100km od nas i nie mobilna. Ale damy rade! Na szczęście mąż na stałe pracuje w domu.
    Tak sobie ostatnio myślałam, czy brakuje mi pracy. Jestem w domu już od niemal 2 lat.. i w sumie to nie wiem 😆
    Pozdrawiam Was cieplutko! 😘

Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, dobuska, niutek87 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Dziewczyny a w jaki sposób podajecie właśnie kasze manną? Bo ja łyżeczką ale zastanawiam się nad butlą tylko wtedy chybq trzeba robić rzadszą?
    Nie podaje się kaszy w butelce. Można na łyżeczce albo schłodzona w kawałkach, żeby dziecko samodzielnie spróbowało zjeść. 🙂

Kasiastaraczka, Aneta8, niutek87 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 27 września 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Stokrotka wysłałam jako wiadomość na FB,bo za dużo tego i nie chciało się wkleić do grupy
    Doczytam potem bo tez mam mailing od Hafija ale rzadko sprawdzam pocztę 🤣

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka ja daję kaszę mannę w formie schłodzonej. Wtedy kroję na kawałki i polewam jakimś musem z owoców i je sama. Z łyżeczki nie lubi jeść.

My byliśmy w górach i młoda w chustonosidle wytrzymała bez stresu prawie 4 godziny, ale już chcę kupić jakieś nosidło.

Stokrotka, chyba wiele dzieci teraz ma trudny czas jeśli chodzi o spanie. Niestety częściej to dotyczy mam karmiących piersią, choć to chyba nie jest reguła. Trzymajcie się. :)

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 września 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska gdzie byliście w górach? Chętnie bym się wybrała
    Edit. Spojrzałam na FB, wiem już gdzie byliście 😁
    Widziałam na zdjęciach,że Liwia w chustonosidle, super, że była współpraca
    Polecam Kavke 🥰 Jaina Ty masz do odsprzedania czy zostawiasz? I jaki model/firma?
    My w sobotę byliśmy na weselu i super się sprawdziło ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2022, 11:13

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Kasia! Przejrzę sobie. Kupowałaś tak sama z siebie, czy gdzieś dobierałaś?

Ogólnie zrobiliśmy krótką trasę i dobrze, bo po powrocie do apartamentu okazało sie, że dostałam jakiegoś silnego krwawienia. Nie wiem co to było. Być może owulacja, bo przy niej często plamię, ale tutaj krwi było sporo. W kadym razie następnego dnia nie było po tym śladu.

Wysłany: 27 września 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam sama z siebie na allegro,ale wcześniej dużo czytałam i poleciła mi znajoma. Później poleciłam Joanie i też się im sprawdziło ❤️
    O kurcze! To miałaś "przygodę"...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)

Dopiero ogarnelam mieszkanie po urlopie :D wszedzie kupki z praniem :)

Stokrotko, zazdro, że dopiero teraz okres się pojawił! Ja dostałam dokładnie 4miesiace po porodzie. Do dupy. Kaja ostatnio też wstawała co 2-3godziny w nocy, ale zaliczyła ogromny skok rozwojowy i nie mogła najwidoczniej tego przetworzyć 😔 Już jest git :) Czy dobrze pamietam, że Ty miałaś jakieś kwasy z szefową podczas zwolnienia ciążowego? My chyba ostatecznie od kwietnia do sierpnia weźmiemy nianię. Koszt ogromny, ale chcę jak najdłużej być w pracy, bez zwolnień, żeby potem wrócić po maluchy do kliniki i mieć dobrą wypłatę z ZUSu. W przyszłym tygodniu ma przyjść do nas dziewczyna. Zobaczymy :)

Inka, ja kaszy manny nie podaję. Fajnie sprawdzają nam się kaszki z helpy. Czasem Kaja dostaje ciapkę i się uwielbia w tym babrać, a czasem bardziej zbitą konsystencję, żeby mogła złapać :)

My też byliśmy w weekend na weselu. Kaja trochę przerażona, za dużo ludzi, ale mocno pomogły słuchawki. Cały czas woziliśmy nosidło w aucie, a pech chciał, że przed samym weselem partner wypakował, z rozpędu.. Ale jakoś przetrwaliśmy :)

Dobuska, ja również polecam Kavkę :)

Mamy kp - będziecie korzytac z przysługującej Wam wolnej godziny w pracy?

Aneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, niutek87 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, podeslesz mi też maila od Hafiji? Zobaczę co nas czeka :) 🫣

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza aż przykro ? Zawsze lubiłam czytać Wasze wpisy i uczyć się a tu ciiisza :( mam pytanie może się coś poruszy ;) jak czyścicie uszy dzieciaczkom ? Jeśli jest to sprey do ucha to jaki polecacie?

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) no właśnie jakoś tak smutno.. gdzie jesteście dziewczyny :D

Inka, ja używam patyczków, ale do czyszczenia tylko na zewnatrz, nie wkładam do środka.

Czy któraś z mam uzywa bidonu termicznego? Albo zamierza kupić? Waham się pomiędzy bboxem a Kamille. Wiadomo, nie będę dawać Kajce pic na dworze, ale myślę, że moze się przydać wracając z dworu do pomieszczenia.

Idzie zima, zastanawiam się też jak tu tego szkraba ubierać :)

Kajce idzie czwarty ząb 🙈 górne jedynki dosyć przeżywa, na tyle mocno, że zastosowaliśmy parę razy żel.. Mamy opanowane już perfekto pełzanie, siadanie (częściej na lewą stronę 🤷🏼‍♀️), zaczęły się czworaki i wstawanie samej przy meblach. Do tego Kajka gada mama, abba, ojejajeja, hej i jakieś swoje nie wiadomo co :D Partner chory, pies jeszcze na kolonii :) Ja w rozsypce. Tyle u nas :)

Aneta8 lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć 🙂
    U nas masakra, idą dwie dolne jedynki jednocześnie. Młody budzi się w nocy po kilkanaście razy z płaczem, nie pomaga paracetamol. Chodzę w dzień jak zombie, dobrze,że chociaż starszak w przedszkolu. Do tego trzeba uważać, bo Jędrek podciąga się przy meblech na kolana a potem próbuje stawać. Niestety nie mam miejsca na kojec, poza tym jak zniknę na chwilę z oczu wielka rozpacz jest. Mam nadzieję,że jak wyjdą te zęby to chociaż noce będą lepsze.

Dzisiaj starszak wytrzymał w kościele całą Mszę św.bez wychodzenia na siku 🙂

Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow dziewczyny! Ale pięknie poszły Wasze maluchy w motorykę 😍 mój niestety stanął w miejscu 🙁 turla się i pełza, robi rocking ale niestety nie umie ruszyć w te czworaki. Siadu też więcej nie powtórzył, wiec tamto to musiało mu wyjść przypadkiem. Jutro wpada do nas fizjo, to go obejrzy. Ale za to skupił się na hodowli zębów 🙈 mamy już 4 jedynki, przebitą górną dwoję po lewej i dziurkę w dziąśle po prawej stronie 😄 nie da odpocząć chłopak. Na szczęście przy tych dwójkach mniej troszkę cierpi.
    U nas kojec się super sprawdza, niestety zawala mi pół salonu, ale Maksio ma tam dużo miejsca do zabawy i szczęśliwie lubi tam przebywać nawet dłuższy czas sam 😊

Inka pytałaś o czyszczenie uszu. Właśnie trochę też teraz nie wiem, bo wcześniej ta woskowina mu wychodziła sama z uszek i tylko czyścilam z zewnątrz patyczkiem, ale jakiś czas temu pediatra mu zaglądała i mówiła, ze ma przytykane wiec zastosowaliśmy kilka razy ten spray, już nie pamietam jaki, po prostu był w domu..

Joana ja nie pomogę z bidonem, bo nie zastanawiałam się nawet nad takim 🙃

niutek87 lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo jestem zadowolona,że wstaje, bo nie czworakuje tylko pełza i do tego asymetrycznie od tego ma bardziej prawą stronę pleców wyrobioną jakby garbek na całej długości pleców. 17 października zaczynamy rehabilitację.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013

Wysłany: 2 października 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Na forum cisza owszem, bo na pewno każdy ma swoje obowiązki i sporo na głowie.
    W okresie ciąży było fajnie, ale już po porodzie połowa kobitek się zawinęła z naszej grupy i się wcale nie odzywa/ udziela. W sumie szkoda, ale tak to w życiu już bywa 😢

U nas w temacie remontu została szafa w przedpokoju do zrobienia plus drobne poprawki.
    Jeśli chodzi o małego to próbuje już siadać, zarówno na łóżku jak i na macie.
    Próbował czworakować bo ćwiczył pozycje ale poszedł jednak rozwojowo w mówienie.
    Potrafi powiedzieć - ma ma/ ba ba/ pa pa/ a od wczoraj ga ga / ge ge.
    Dodatkowo piszczy, zmienia ton od wysokiego do niskiego aż uszy bolą 🤣
    Jeśli chodzi o RD to teraz już siedzi stabilniej w krzesełku wiec próbuje tego co my.
    Wgardzil chlebem z masłem - minę miał nieziemska 🤣 lubi jajko, makaron, wczoraj jadł jajecznicę, próbuje wszystkiego po kolei. Jakiś czas temu ponad 2 tygodnie coś takiego, chwilami nie wiem bo się dni mylą 🙊obudził się po godzinie z mocnym płaczem, nie dało się go uspokoić. Potem usnął po pedicetamolu na godzinę i było jeszcze gorzej. Mąż dzwonił do lekarki. Zrobiła wywiad. Kazała dać 2.5 ml nurofen i jak nie uśnie w ciągu dwóch godzin to jechać na Sor do szpitala dziecięcego bo to może brzuch. 🤷‍♀️Całe szczęście usnął i wstawał 2x raptem. Do tej pory nie wiem czy to było rozwojowo czy od zębów, czy od jedzenia. Ta koszmarna noc zakończyła jakby regres snu u nas. Przez prawie cały miesiąc były coraz częstsze pobudki aż doszliśmy do wstawania co 1h, po tej nocy jakby odwrócenie sytuacji i mały budzi się co 2-3 h obecnie. Od tamtej akcji śpi ze mną w łóżeczku, kupiliśmy barierkę. Mi wygodniej karmić na leżąco, a Alex śpi dłużej bo nawet do 7.30 😋 to tyle u nas jeśli chodzi o rozwojowe kwestie.
    Dni mijają nie wiadomo kiedy. Serio. Już październik jest . 😏

Wszystkiego dobrego dla mam i bobasków 💚💚💚💚

niutek87, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 2 października 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Nie bardzo jestem zadowolona,że wstaje, bo nie czworakuje tylko pełza i do tego asymetrycznie od tego ma bardziej prawą stronę pleców wyrobioną jakby garbek na całej długości pleców. 17 października zaczynamy rehabilitację.
    Na pewno pomoże 💚✌️
    Trzymam kciuki. A ile Anzej waży obecnie?
    Olek ostatnio miał 8.5 kg i już rozmiar 80 😇

niutek87 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 2 października 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Co tu taka cisza aż przykro ? Zawsze lubiłam czytać Wasze wpisy i uczyć się a tu ciiisza :( mam pytanie może się coś poruszy ;) jak czyścicie uszy dzieciaczkom ? Jeśli jest to sprey do ucha to jaki polecacie?
    Uszy czyścimy na zewnątrz patyczkiem to co wypada i widać. 😃
    Zawsze można lekarza zapytać co i jak.
    A jak twoja mała? Ile już waży? Co tam u niej słychać? 😋🧐

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Na pewno pomoże 💚✌️
    Trzymam kciuki. A ile Anzej waży obecnie?
    Olek ostatnio miał 8.5 kg i już rozmiar 80 😇

W zeszłym tygodniu było 9.9 kg na łazienkowej wadze. Nosi rozmiar 80, a z pepco 86 🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
‹‹ 798 799 800 801 802 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ