X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nadrobiłam w końcu, bo wczoraj najpierw wizyta u nas koleżanki, a potem obiad rodzinny imieninowy (mój tata Tomasz).

Cabrera, gratulacje, super, że wszystko dobrze się skończyło :-)

Aaga, współczuję przejścia z zaksztuszeniem.. A próbowałaś najzwyklejszej butelki Lovi medical 0+ (często ze smoczkiem w zestawie) ? I czy zauważyłaś, że sposób wypływu mleka z butelki zależy w dużej mierze nie od butelki a... temperatury mleka? Jak jest ciepłe wypływa szybko dużym strumieniem, jak jest zimne wolno i dziecko musi się namęczyć. Z dwojga złego lepiej, żeby wypływało wolno, bo mniejsze ryzyko zakrztuszenia, a dwa - dziecko- tak jak przy cycu - musi popracować i się ciut namęczyć, żeby wypłynęło, nie dobrze jest przyzwyczaić je, że samo sobie płynie, bo potem będzie problem z przystawieniem do cyca (z cyca samo nie leci..). Takie moje spostrzeżenia :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i trzymam kciuki za wszystkie cc :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Kurde, ale wam zazdroszczę 😀 u mnie jeszcze 3 tygodnie jeśli będzie maluch w terminie. Już się nie mogę doczekać ❤️
    Ja też 3 tyg , bo CC mam mieć w 39tc. Ja to póki co się modlę żeby donosic do tego terminu i żeby nic się nie wydarzyło

kasia1518

age.png
    age.png
    preg.png
    03.2025 💔 - zatrzymanie serduszka 7t2d - chłopiec - trisomia 15
    09.2025 - 💔 - brak akcji serca do 8tyg

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml

Wg badania z krwi - chlopiec 💙
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Trzeba najpierw zadzwonić zarejestrować się na kwalifikację, do samego zapisania przez tel nie musisz mieć skierowania. Ja dzwoniłam jakoś 3 tygodnie temu, także już chyba możesz dzwonić. Skierowanie przynosi się na samą kwalifikację. Kwalifikacje są chyba w poniedzialki i środy, po skończonym 36 tc, choć ja byłam dziś w 35+2, bo potem podpisywalam umowę na apartament i poprosilam czy mogę kilka dni wczesniej. Trzeba sobie zarezerwować 2h, trzeba się najpierw zglosic przy stanowisku nr 6 w głównej rejestracji tej z numerkami. Potem wywołują nazwiskami, nie wiem co decyduje o kolejności :p w środku minuta-pięć, robią dosłownie 2-sekundowe usg, chyba tylko żeby zobaczyć akcje serca. Całość trwała 5-7 minut. Jak powiedziałam o rozejsciu spojenia w pierwszej ciąży to lekarka sama namawiała do cc. Nawet pytala czy chcę 18.10 czy może jakiś inny dzień,spoko. Pierwszy raz tam byłam :)
    Dzięki ;)czyli sugerując się Twoimi terminami to ja będę mieć koło 31.10 :) W przyszłym tyg mam mieć skierowanie to już poczekam z telefonem ;)

silent lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A A a i jakie są wytyczne, dzień cięcia się zgłaszasz? Wiesz która jesteś itp czy nic nie wiadomo? ;) albo kto tnie np?

2017 #1
    2019 #2
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    OK. Dziękuję bardzo. O rany, przed żadnym zabiegiem nie miałam tylu czopkow. Już się boję efektu😱 zazwyczaj jeden, max. 2.

Jak będę na ktg to popytam u poloznych, bo anestezjolog albo moj ginekolog, chyba mówil żebym do szpitala szła na czczo (bo krew pobierają), ale nie pamiętam🙄

Wiesz mniej więcej, o której będa robić cc?

Ta koszula to taka fizelinowa, przezroczysta? Chyba jednak szlafrok trzebaa wziąć...
    Niby mówią, że jak jestem 3 to koło 12 dopiero. Trzeba wziąć szlafrok bo jednak ta koszula taka trochę przezroczysta.

Milanka lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia aaaaa,no to super! 💕💕

U mnie wyniki ok,tylko kwasy zolciowe podwyższone ! Uf. Czekam na odpowiedź od lekarza.

moni05, KasiaP, Dominika32, wiktoriaa, ManiaM, kasia1518, nick nieaktualny, mia4444, japonka lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    A A a i jakie są wytyczne, dzień cięcia się zgłaszasz? Wiesz która jesteś itp czy nic nie wiadomo? ;) albo kto tnie np?

Właśnie nie do końca wiadomo. Powiedziały tylko, że jestem jedną z pierwszych na ten dzień i cięcie będzie pewnie koło 9, 10, 11, raczej na pewno przed południem. Ale patrząc na historie w necie nie zdziwię się jak będzie to 14-15. Ale zapewniły, że nie spadnę na poniedziałek. Mam przyjść na izbę o 6:45 :O

Spirit lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u położnej. Jakiś cud się stał bo zamiast macania brzucha zrobiła normalne badanie. No i 2cm rozwarcia i to już centralnego nie zewnętrznego. Szyjka miękka i zgladzona. Skurczy nie ma ale dla mnie usłyszeć że to już 2 cm z 10 to duzo. Z Gaba o 2 cm walczyłam prawie 2 dni. Pierwsza indukcja się nie udała a druga szła jak krew z nosa. Od 8 rano w środę do 16:30 w czwartek zajęło mi te 2 cm. Więc to że już Samo z siebie bez ingerencji i oksytocyny jest 2 dla mnie to wiele. Bo skurcze przy 0 też bolą. No i to że zzo daja od 3cm więc brakuje mi 1 cm a ja chcę je odrazu.

przedszkolanka:), moni05, KasiaP, Aaga, kasia1518, Jupik, mia4444 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze zapomniałam dodać że polozna poglaskala Daniego po głowę hehe. Tętno mu odrazu skoczyło w górę ale to ponoć norma.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Właśnie nie do końca wiadomo. Powiedziały tylko, że jestem jedną z pierwszych na ten dzień i cięcie będzie pewnie koło 9, 10, 11, raczej na pewno przed południem. Ale patrząc na historie w necie nie zdziwię się jak będzie to 14-15. Ale zapewniły, że nie spadnę na poniedziałek. Mam przyjść na izbę o 6:45 :O
    15/16 nie sądzę bo wtedy zaczynają robić cięcia z nieudanego wywołania :p ja tak miałam :p opowiesz mi wszystko po ;)

2017 #1
    2019 #2
  • silent Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    15/16 nie sądzę bo wtedy zaczynają robić cięcia z nieudanego wywołania :p ja tak miałam :p opowiesz mi wszystko po ;)

A poza tym.. To co mnie zdziwiło: Niby ostatni posiłek trzeba zjeść do 15 poprzedniego dnia. Nie ma opcji, żebym tyle wytrzymała :) już sprawdziłam komentarze dziewczyn po cc w Ujastku, że to jakaś bzdura i normalnie dziewczyny jedzą przed cc do przynajmniej 20.

3uqruv0.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    A poza tym.. To co mnie zdziwiło: Niby ostatni posiłek trzeba zjeść do 15 poprzedniego dnia. Nie ma opcji, żebym tyle wytrzymała :) już sprawdziłam komentarze dziewczyn po cc w Ujastku, że to jakaś bzdura i normalnie dziewczyny jedzą przed cc do przynajmniej 20.
    Ja na Ujastku mogłam zjeść kolację o 17 potem już nic. I pić do 23.

silent lubi tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • silent Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Ja na Ujastku mogłam zjeść kolację o 17 potem już nic. I pić do 23.

Mam nadzieję, że z rana podadzą jakąś smaczną kroplóweczkę chociaż.

3uqruv0.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja choćbym miała nie jeść trzy dni wcześniej to nie zjem :p ostatnio wzięłam dwa gryzy bułki od męża w tajemnicy bo też już dzień wcześniej miałam nie jeść przed wywołanie m a potem pytałam na sali operacyjnej czy lepiej jak będę wymiotować na lewo czy na prawo bo na jednej ręce mierzą ciśnienie A na drugiej igłą :p dal mi coś w trakcie facet ale wspominam to źle :p

silent lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Mam nadzieję, że z rana podadzą jakąś smaczną kroplóweczkę chociaż.
    Po samym cięciu prosiłam o glukoza bo myślałam że będę mdłeC leżąc :p

2017 #1
    2019 #2
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie można jeść do północy aż 😱

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No nadrobiłam w końcu, bo wczoraj najpierw wizyta u nas koleżanki, a potem obiad rodzinny imieninowy (mój tata Tomasz).

Cabrera, gratulacje, super, że wszystko dobrze się skończyło :-)

Aaga, współczuję przejścia z zaksztuszeniem.. A próbowałaś najzwyklejszej butelki Lovi medical 0+ (często ze smoczkiem w zestawie) ? I czy zauważyłaś, że sposób wypływu mleka z butelki zależy w dużej mierze nie od butelki a... temperatury mleka? Jak jest ciepłe wypływa szybko dużym strumieniem, jak jest zimne wolno i dziecko musi się namęczyć. Z dwojga złego lepiej, żeby wypływało wolno, bo mniejsze ryzyko zakrztuszenia, a dwa - dziecko- tak jak przy cycu - musi popracować i się ciut namęczyć, żeby wypłynęło, nie dobrze jest przyzwyczaić je, że samo sobie płynie, bo potem będzie problem z przystawieniem do cyca (z cyca samo nie leci..). Takie moje spostrzeżenia :-)

Jupik mamy z lovi, aventa, nuk, canpol I jeszcze jeden nie pamietam jaki, a z kazdej firmy po kilka smoczkow I poki co najlepiej sie sprawdzil z canpola z wolnym przeplywem. Mleko odciagam wiec probowalismy takiego prosto odciagnietego I takiego odstanego rowniez. Posoadam ta butelke heberman czy jakos tak I tam sie nie krztusi tylko problem jest taki ze jako wczesniak nie ma az tyle sily I wczoraj jak jadla jakies 30min to ubylo moze z 3ml I mala ze zmeczenia zasnela... Do piersi ja przystawiam przez kapturek, moje brodawki jak dla niej sa jeszcze za duze niestety 34 tydzien to zdecydowanie za wczesnie. Z kapturka je ladnie I sie nie krztusi ale karmimy ja tak naprzemiennie bo musimy ja poki co "podtuczyc" do wagi chociaz 2,5kg dlatego musze kontrolowac ile zjada I dodawac co drugi posilek wzmacniacz. Jutro ma byc polozna iI mamy probowac doczepic dren w trakcie karmienia piersia, zobaczymy jaki bedzie efekt.

Jupik lubi tę wiadomość

• Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 23 września 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    A u mnie można jeść do północy aż 😱
    U mnie tak samo do 24😄cesarki u nas od 8 więc 6h min na pewno minie.Chociaz nie wiem komu się o 24,chce jeść.

KasiaP lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam cholestaze😭😭😭

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 1218 1219 1220 1221 1222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ