Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Martuśka82 wrote:Ale nie krwawisz, nie plamisz ani nic? Masz objawy ciąży jakieś typu nudności?
-
nick nieaktualny
-
Magu wrote:Jeśli pracujesz w Polsce (bo ja już się gubię kto jest skąd ) to muszą przedłużyć umowę przynajmniej do terminu porodu.1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Martuśka82 wrote:Dziewczyny, nie dam chyba rady przebrnąć przez wszystkie strony. Wątek zaczął się zanim ja w ogóle miałam owulację, z której mam tę ciążę. 🙈
Zatem jeśli temat był to przepraszam, ale ciekawa jestem.
Macie już może przeczucie co do płci fasolki?
Witamy i gratulacje, ja mam przeczucie ze dziewczynka( nawet dieta mi się zmieniła taka się zrobiła owocowa🤣🤣) ale lekarz tak jak i dziewczyny z grupy na usg widza chłopca 💁🏼♀️Zobaczymy co będzie 🤣moj mąż tez liczy na chłopca.1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Dagmara wrote:Ja już po wizycie:
Nisko czerwone nowinki
I TSH 2.25 dostałam leki na to, jestem w tym zielona, powiedzcie mi czy to jest coś niebezpiecznego - tą tarczyca?
Podobno ten brak siły może być od tego.
Nie jest tak złe mi z 1.4 tez wzrósł do 2.4. Z dawki 75 weszłam 100 . W pon znów kontrola czy przypadkiem nie idzie w gore, mam nadzieje ze nie🥺Dagmara lubi tę wiadomość
1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Kania85 wrote:Dziewczyny czy miałyście tak w cyklach szczęśliwych,że doświadczałyście ogromnego przeczucia, że w tym cyklu się uda? Ja miałam tak w ciąży z synem i w obecnej.Dosłownie odliczałam dni do owulacji i starego za habety(na szczęście nie stawał okoniem )mało to romantyczne....wolałabym aby dzieci powstawały na spontanie, ale te przeczucia dwa razy mnie nie myliły.W tej ciąży testowałam na pewniaku
Ja ja🤣wiedziałam ze się uda, co najlepsze czułam nawet ból imlantacyjny który moj lekarz potwierdził 🤣poprostu tak wczulam się w swoje ciało ze wiedziałam ze to już🤣moj mąż się śmiał ze go tak przycislam🤣1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Gosiaaak wrote:U nas egzaminy na mianowanego jak były to absolutnie na zwolnieniu odpadało podejście do niego.
Jeżeli chodzi o tarczycę. Ja miałam przed ciążą wynik 0.8 jak tylko zaszłam w ciążę zrobiłam tej wyszło 2.8. zmiana dawki i już jest niższe ☺️ mam Hashimoto co 4 tyg zlecone badania.
Ale nie rozchodzi się o TSH tylko ft4. Dziecko nie pobiera TSH, ono jest tylko dla Ciebie. I wpływa tylko na Ciebie i samopoczucie. Dziecko póki sobie nie zrobi swojej tarczycy korzysta z ft4. I to ono powinno być na poziomie 50% co wcale nie jest takie łatwe. Ja przy zmianie dawki ciągle to ft4 mam dosyć nisko.
Niestety ginekolodzy sugerują się tylko TSH, ale dla dziecka ono nie ma w ogóle znaczenia. Fajnie o tym piszę doktor Magda z instagrama-polecam ☺️ w zapisanych stories jest o ciąży.
Jak będziesz brala eutyrox/letrox to popij woda. I śniadanie najlepiej godzinę później. Jeżeli pijesz kawę to tak dwie godziny później. Nie bierz z tymi lekami innych supli, zrób przerwę. Aby się dobrze wchłonęło. Przed kolejnym badaniem pamiętaj o tym, aby nie brać tabletki przed. I wymuś na lekarzu skierowanie na TSH i ft4.
Dlaczego nie brać tabletki? Ile się już leczę każdy lekarz kazał mi brać i nie robić przerw. Tabletka nie zmienia wyników ponieważ i tak ja bierzesz codziennie i to z nią pracuje tarczyca.
1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Martuśka82 wrote:Tak wcześnie i już lekarz widzi? Czyli jest nadzieja, że u mnie na prenatalnych jednak da się zobaczyć. 😁
Oh a myslalam ze tylko ja jedna nadrabiam o 1 w nocy wszystkie wiadomości🤣ja jestem pierwsza z grupy już po prenatalnych i lekarz oraz dziewczyny z forum widziały wyrostek skierowany do góry. Prenatalne robiłam 12 wiec jak chcesz to zobacz sobie zdjęcie usg. Ja w mysle ze jednak to za mały człowieczek by to określić w 100% na prenatalnych było 12w2d1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
Martuśka82 wrote:I też dodam, że tak mi mówiło trzech endokrynologów niezależnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2021, 01:19
Mimi__ lubi tę wiadomość
1-sza ciąża ♥️ Hashimoto
-
nick nieaktualny
-
Czy Wy też nie możecie spać? Od wielu dni wstaje ok 2 czy 3 i leże lub chodzę po mieszkaniu🙆. Męczące to.
Na dodatek w pracy zaczęłam czuć wszystkie zapachy dużo mocniej. (Sklep DIY z częścią ogrodową, ziemią i nawozami itd). Masakra.😑 Nie daje rady i dziś idę do lekarza bo powstrzymywanie wymiotów i jednoczesna praca się jednak wyklucza. Poza tym z tej bieganiny trochę plamiłam. Byłam z tym na kontroli i niby było ok, ale wolę się nie narażać. Dziś 10+1🙂 -
Martuśka82 wrote:No to może faktycznie ciąża młodsza. Wiesz, niby mówisz że nie ma szans, ale może plemniki okazały się bardzo zywotne i wyczekaly sporo, owulacja się przesunęła i do zapłodnienia doszło realnie kilka dni po ostatnim przytulaniu, potem droga jajeczka do macicy to też kilka dni. Może faktycznie zarodek jest naprawdę młodszy, choć wydaje ci się to niemożliwe.
Nie denerwuj się, może jeszcze będzie dobrze.
Z mojego doświadczenia i poronienia i ciąża pozamaciczna od początku dawały znaki, że coś jest nie tak. Pomijając plamienie, które zaczynało mój niepokój, to patrząc wstecz widzę, że kreski na testach miałam bardzo słabe, że betę miałam w dolnej granicy normy, a przyrosty za małe. To wszystko do kupy dawało sygnał. Jeśli beta przyrasta dobrze to znaczy, że zarodek się rozwija, a póki się rozwija jest nadzieja.
Może za kilka tygodni będziesz tylko wspominała te nerwy, bo zarodek nadgoni.
U mnie na pierwszym USG zarodek był malutki, ciąża z USG wychodziła 6 dni młodsza niż z om, a że kochaliśmy się w tym cyklu tylko dwa razy - w drugi dzień świąt i w nowy rok - to wiem że do zapłodnienia doszło w nowy rok, czyli w 22 dzień cyklu. No ale już na drugim USG różnica między terminem z om a z USG wyniosła 3 dni.
Trzymam mocno kciuki, żeby u ciebie też tak było. -
Marghe wrote:Dlaczego nie brać tabletki? Ile się już leczę każdy lekarz kazał mi brać i nie robić przerw. Tabletka nie zmienia wyników ponieważ i tak ja bierzesz codziennie i to z nią pracuje tarczyca.
Proponuję poczytać u Magdy Jagiełło (świetny endokrynolog znany chyba już w całej Polsce) na temat chorób tarczycy. Skarbnica wiedzy.
https://doktormagda.pl/2019/08/uwaga-zmieniony-sklad-euthyroxu.html tutaj odnośnie badania.
Lekarze często się mylą także szukajcie informacji czasami o innych.
Dzisiaj jadę na badania krwi (realizuje te długa listę) i wstawałam w nocy dokładnie co godzinę na siku. Czy to normalne w 10 tygodniu? Masakra...do tego co jakiś czas od wczoraj delikatnie kuje mnie brzuch, jakby ktoś mi tak szpileczek na chwilę wbijał i spokój. Dziwne uczucie.31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
W związku z moimi plamieniamin w niedziele pojechałam wczoraj na wizytę do mojej doktor. Maluszek ma sie dobrze, ślicznie rośnie. Krwawienia nie widzi, jedynie drobna infekcja, dostałam sporo leków i oszczędzać się 😉
nat87, Mama Trójki, Nalia, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Marghe wrote:Witamy i gratulacje, ja mam przeczucie ze dziewczynka( nawet dieta mi się zmieniła taka się zrobiła owocowa🤣🤣) ale lekarz tak jak i dziewczyny z grupy na usg widza chłopca 💁🏼♀️Zobaczymy co będzie 🤣moj mąż tez liczy na chłopca.
Ja w pierwszej ciąży byłam bardzo owocowa i warzywna... Był chlopiec😉 teraz w sumie też warzywka i owoce ale ja wgl bardzo lubię owoce i warzywa