X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) Jakie miłe tematy dziś w Waszych rozmowach, aż miło poczytać :) Ja się jeszcze ze wszystkim wstrzymuję do czerwca. Wózek pewnie kupię w hurtowni. Wejdę i wybiorę, to będzie trzeci więc w sumie wiem na co patrzeć. Ubranka i resztę też pewnie w czerwcu zacznę kompletować. I tak jak Kania spakuję torbę :)

Wczoraj z mężem, po burzliwym wieczorze, po badaniach genetycznych, postanowiliśmy, że zrobię jeszcze Sanco. W poniedziałek, będę umawiać się na pobranie. To tak dla większego upewnienia się co do stanu zdrowia Malucha.

Pozdrawiam Was i miłego popołudnia życzę :)

Nalia lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w torbie do szpitala miałam pomadke dla siebie, 2 pidzamy i ubranko na wyjście dla małego. Pidzamy okazały się niezbyt praktyczne. W szpitalu do porodu dostaje się u nas taka bawełnianą koszulę rozpinana od góry do dołu na guziki. Do kolan. Kiedyś były białe Ale teraz są poszarzale choć wciąż świetnej jakości bo bardzi mięciutkie. Ja zakupiłam piękne pidzamki, koszule w Polsce bo w Szwecji to właśnie nikt nie kupuje bo dostaje się w szpitalu, ale ja chciałam swoje. Okazało się że moje nie są zbyt praktycznym wyborem. Jedną zakładana, taka kimonko, drugą sznurowana. Dużo się przytulalismy skóra do skóry i w tych szpitalnych na guziki było łatwiej "kangurowac" bo w moich to się nawyginalam żeby młodego tam wsadzić. To samo z karmienie. Nie szło mi na początku więc próbowałam z pomocą cdl. Najłatwiej było " wywalić cyc" i próbować raz jedna raz drugą stronę, żeby cdl kontrolowala.
    A wy jakie macie doswiadczenie z koszulami? Ktos cos moze poleci fajnego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 15:46

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
    15/1 dwie kreski!!!
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam granatovo i mamaginekolog.

Marianka@87 lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    ja mialam granatovo i mamaginekolog.
    O ta od mamy ginekolog wyglada jak cos co potrzebuje! :) wielkie dzieki, biore!

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombat wrote:
    Ja mialam Chicco next to me Magic do 8 miesiąca, a teraz mam Kinderkraft Sofi :)
    Ja sie zastanawialam nad tym chicco przy pierwszym, ale poniewaz je trzeba przyczepic a ja spalam na kanapie w duzym to zrezygnowalismy. Kupilam po prostu zwykle drewniane ale na kolkach z Woodies i to byl strzal w dziesiatke bo dzidzia jezdzila ze mna po domu, do lazienki itp;)

Nalia, Wombat lubią tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Ja sie zastanawialam nad tym chicco przy pierwszym, ale poniewaz je trzeba przyczepic a ja spalam na kanapie w duzym to zrezygnowalismy. Kupilam po prostu zwykle drewniane ale na kolkach z Woodies i to byl strzal w dziesiatke bo dzidzia jezdzila ze mna po domu, do lazienki itp;)
    My też mamy kanapę i nie chce przyczepić nic do niej

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    My też mamy kanapę i nie chce przyczepić nic do niej
    Ja teraz jednak nie wiem czy dostawki nie kupie i nie przeniose sie do sypialni, bo dziecko spi ze mna poki co. Wiec nie widze dwojki dzieci w jednym lozku, ale jeszcze logistycznie sie musze zastanowic

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Wombat Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:

Ja nie miałam przyczepionej. Raz, że miejsca miałam idealnie na dostawke i nie miała jak się odsunąć, a dwa, ona nie spuszcza się do samego dołu (ja tak myślałam) i nie ma opcji żeby leżące dziecko stamtąd wypadło. A od 5 miesiąca spała w dostawce przy mojej głowie, ale bok był na wszelki wypadek już cały czas zamknięty.

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie widzę potrzeby przepłacać za koszule do karmienia. Tym bardZiej ze jedna do szpitala to mało. Ja kupiłam na Allegro jakieś za dwadzieścia kilka złotych. Zwykle na ramiączkach z odpinanymi guziczkami żeby moZna było łatwo nakarmić. I lepiej ciemny kolor bo różnie jest. Ja mam takie ze nadają się normalnie do chodzenia. Nie wyglądają jak ciążowe. Ale tak szczerze to mi się najlepiej karmiło w podkoszulku męża. Wystarczy podnieść i dziecko je. Ale mi się udało karmić na leżąco.

Ja nie wiem jak my będziemy spać. Teraz śpimy z małym w środku. On się cała noc przytula. Nie mam pomysłu

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała wózek po synku. Coletto ale nie jestem do końca zadowolona. Spacerówkę kupiłam joie i ona jest jak dla mnie super. My dziś jedziemy po ad 300 km do mojej przyjaciółki na dłuższy weekend. Czekałam na ten wyjazd bo wiedziała że zjem sobie maca a już chodził za mną od dawna. Zjadłam i teraz całą drogę mi nie dobrze 🤢

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniła do mnie lekarka, która robiła mi usg genetyczne, obliczyła wszystkie ryzyka chorób genetycznych i są bardzo niskie, ale jedno, które mam wysokie to poród przedwczesny 1:40 🤷‍♀️
    Liczyłam się, że tak może być. Zalecenia lekarki są takie, że po 20 tygodniu ciąży prowadzić oszczędzający tryb życia, oczywiście bacznie obserwować wszystkie skurcze i napinania macicy, bo u mnie silniejsze skracają szyjkę no i przy każdej wizycie co 2 tygodnie obowiązkowo badanie szyjki..
    W poniedziałek podjadę do kliniki i odbiorę wyniki tych jej obliczeń..

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Dzwoniła do mnie lekarka, która robiła mi usg genetyczne, obliczyła wszystkie ryzyka chorób genetycznych i są bardzo niskie, ale jedno, które mam wysokie to poród przedwczesny 1:40 🤷‍♀️
    Liczyłam się, że tak może być. Zalecenia lekarki są takie, że po 20 tygodniu ciąży prowadzić oszczędzający tryb życia, oczywiście bacznie obserwować wszystkie skurcze i napinania macicy, bo u mnie silniejsze skracają szyjkę no i przy każdej wizycie co 2 tygodnie obowiązkowo badanie szyjki..
    W poniedziałek podjadę do kliniki i odbiorę wyniki tych jej obliczeń..
    Ja jestem ciekawa czy mi lekarz zaleci częstsze wizyty po 20 tygodniu albo przynajmniej badania, bo na razie mam co 4 tygodnie.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też czujecie kłucie w pochwie/szyjce?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też śpię z córcią w łóżku, materac ma szerokość 160 cm, a męża wyeksmitowałam do drugiej sypialni, więc nawet nam tak wygodnie 😉 ale mamy plan żeby do września stopniowo on ją przejął, bo odkąd jestem w ciąży on ją usypia i już się przyzwyczaiła, tylko niestety on chrapie i ją budzi 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 19:56

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Magu Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłucie w pochwie czy szyjce to nie, ale w sumie codziennie czuję a to jakby jajnik, coś jak przy miesiączce. Nie pamiętam czy w pierwszej ciąży też tak miałam czy teraz człowiek starszy to już wszystko boli i strzyka. :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kłucia nie czuje ale jakieś dziwne pobolewanie jakby kości. Kłuje mnie natomiast w boku brzucha z jednej strony. Jakby nad jajnikiem. Mam natomiast problem ze pęka mi skóra wokół odbytu i przy wejściu do pochwy. Jest bardzo delikatna i ma takie maleńkie pęknięcia. Nie wiem co to

Kurczę mi lekarka nie obliczyła ryzyka przedwczesnego porodu. W tamtej ciąży miałam 1:100 i mówiła ze to niewiele. Ale to było bez pappy. W każdym razie jak poszłam na cc tydzień przed terminem to wszystko było szczelne i ani widu żeby się maleństwo gdzieś wybierało. Ciekawe jak lekarze to liczą.

Co do wyprawki to ja mam w zasadzie wszystko. Większość ubranek mam białych bo taka miałam koncepcje przy synu. Podobają mi się takie aniołki małe w jasnych bramkach. Wiec pewnie dla przyjemności tylko kupie coś w różu albo w kwiatki. Jak się oczywiście płeć nie zmieni. Bo na tym etapie to się wszystko może zadziac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 20:43

• Marianka@87 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Ja osobiście nie widzę potrzeby przepłacać za koszule do karmienia. Tym bardZiej ze jedna do szpitala to mało. Ja kupiłam na Allegro jakieś za dwadzieścia kilka złotych. Zwykle na ramiączkach z odpinanymi guziczkami żeby moZna było łatwo nakarmić. I lepiej ciemny kolor bo różnie jest. Ja mam takie ze nadają się normalnie do chodzenia. Nie wyglądają jak ciążowe. Ale tak szczerze to mi się najlepiej karmiło w podkoszulku męża. Wystarczy podnieść i dziecko je. Ale mi się udało karmić na leżąco.

Ja nie wiem jak my będziemy spać. Teraz śpimy z małym w środku. On się cała noc przytula. Nie mam pomysłu
    Zgadzam się, zwłaszcza jak mówię, w Szwecji w szpitalu dostajesz wszystko, Ale chciałam mieć swoją. W domu to ja też w podkoszulki albo mam takie T-shirty do karmienia z hm i lindex, bardzo fajne.

lprkqps6ca147zr2.png

Starania od 2016 r.
    15/1 dwie kreski!!!
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze zastanawia mnie jak to możliwe że dzieci śpią z matkami a ojcowie w innych pokojach. Skąd się biorą takie dziwne nawyki? Zawsze mnie to zastanawiało... Nie mam dzieci więc dla mnie to obcy temat, jednak wiem że nigdy nie chciałabym dopuścić do takiej sytuacji (ale ja jestem raczej wymagająca i stanowcza 😝).

Menina, Marghe, Apple Lady lubią tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaak, zakładam że nie czytałaś o macierzyństwie bliskości i o teoriach na temat spania z dzieckiem. Polecam Ci lekturę książki "Mocno mnie przytul" - mnie przekonała, by podążać tym nurtem. W praktyce dla mnie okazało się, że wspolspanie z dzieckiem i karmienie piersią na leżąco w półśnie lub nawet przez sen jest wygodniejszą opcją niż wstawanie, gdy dziecko już zdąży się na dobre rozbudzić płaczem i wielokrotne próby odkładania (moja córka była nieodkładalna). My przez pierwsze pół roku spaliśmy we trójkę, ale ja się w ten sposób nie wysypiałam, bo było mi niewygodnie, do tego chrapanie budziło Małą. Ja byłam na macierzyńskim, Mąż musiał wcześnie rano wstawać do pracy na bardzo odpowiedzialnym stanowisku, wymagającej skupienia. Stwierdziłam, że skoro druga sypialnia jest pusta, to po co się męczyć.

A to taka ciekawostka do poczytania:
    https://www.dailymail.co.uk/health/article-2054393/Bad-news-dads-Babies-share-mothers-bed-age-good-hearts.html

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko fajnie fajnie, ale wychowywaliśmy się (przynajmniej ja) w innych czasach i w innych warunkach. I wydaje mi się że mam się dobrze. Nie leżałam ciągle przy cycu, miałam swoje łóżko i radzę sobie w życiu. A te niektóre teorie... No cóż. Myślę że tu też można zrobić badania jak wpływa to na małżeństwo/partnerstwo. Bo wszystko ma swoje plusy minusy. A później kobiety się dziwią, że faceci szukają pocieszenia gdzie indziej.
    Nie mówię, że na początku dziecko nie ma spać, ale jednak im dłużej to trwa to chyba gorzej.
    Mój maz jeździ na służby 24 godzinne, wstaje o 5 i musi być wyspany, bo jest strażakiem. Ale jakoś nie bierzemy pod uwagę tego że będzie spał gdzie indziej 😝 i mam nadzieję że w swoim postanowieniu wytrwam 😊

Menina, Apple Lady, Mimi__ lubią tę wiadomość

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ