X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 - jeszcze ja chętna na spotkanie. Podajcie tylko miejsce, datę a ja się dostosuję :)

agabtm - u mnie też na końcówce waga mocno podskoczyła, ale było to spowodowane że zaczęłam zbierać wodę. Przez 7 miesięcy przybrałam 10kg, a w ósmym i dziewiątym aż 5kg.

paola89, jesslin87 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin87 wrote:
    Taaa i nawet łyka nie zrobię bo on najchętniej to by stał na kolanach albo by był noszony :) ejj a jak nie ma więcej chętnych to zapraszam do mnie na kawę :)

a co wykorzystać mamusię musi ;p , jak Ci wygodniej będzie w domku to ok :)

jesslin87 lubi tę wiadomość

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jak już jesteśmy we trzy to będzie gadania na cały dzień ;P a ile się dowiem od Was :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z Rudy Śląskiej :)

Cały czas mam wrażenie, że po prostu za mało daje maleństwu, że powinnam więcej jeść zdrowych rzeczy, a nic mi nie smakuje. Mam do siebie o to pretensje, że może za mało się staram. Ahhh przytłaczają mnie takie myśli ;/

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xmadzia wrote:

Cały czas mam wrażenie, że po prostu za mało daje maleństwu, że powinnam więcej jeść zdrowych rzeczy, a nic mi nie smakuje. Mam do siebie o to pretensje, że może za mało się staram. Ahhh przytłaczają mnie takie myśli ;/
    Ohhhh kochana spokojnie na początku ciąży bardzo dużo dziewczyn traci na wadze ze względu na mdłości także luz. Bierz kwas foliowy i Narazie się nie martw zobaczysz w późniejszym czasie jak waga szaleje.

paola89 lubi tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xmadzia , a bierzesz jakieś witaminy dla kobiet w ciąży?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wogóle nie wymiotuje (z czego akurat bardzo się cieszę), a każdy mnie straszył, że jak pójdę w ślady mojej mamy to będę wymiotować dzień w dzień do trzeciego miesiąca. Kwas foliowy biore codziennie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    Xmadzia , a bierzesz jakieś witaminy dla kobiet w ciąży?

W aptece farmaceutka mi powiedziała, że przy moim kwasie foliowym nie potrzebuje innych witamin. Biore FEMIBION: kwas foliowy, witamina B1, B2, B6, B12, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy, witamina C, witamina E, jod - to wszystko jest w składnie tego FEMIBIONU. Farmaceutka kazała nic więcej nie brać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 10:20

• paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jak bierzesz chociaż witaminy i kwas foliowy to dzidziuś już dostaje to co mu potrzebne, ważne żebyś teraz dużo owoców i warzyw jadła.
    Mój organizm sam mówił czego potrzebuje, do końca 1 trym i na początku 2 jadłam tylko właśnie owoce, warzywa, kasze bo nic innego nie przechodziło mi przez gardło, żadne ciasta czy słodycze . Nawet z mięsem miałam problem.

A nie czytaj też tego co piszą w necie, bo to największy błąd. Po co się masz zamartwiać, niech ciąża biegnie swoim rytmem i będzie dobrze. Masz wątpliwości to popytaj lekarza.
    ja to też świrowałam i wszystko sprawdzałam, musiałam przestać bo bym oszalała. Także głowa do góry i spokojnej ciąży :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    No to jak już jesteśmy we trzy to będzie gadania na cały dzień ;P a ile się dowiem od Was :D

Już się cieszę!!! :) może nawet ciocia się załapie na jakieś ruchy Kingi? :) :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się wpychać w siebie jak najwięcej owoców i warzyw. Różnie to bywa. Raz zjem a następnym razem to aż na wymioty mnie zbiera. Dziwny ten moj organizm się zrobił no ale w końcu teraz rządzi nim ktoś inny :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xmadzia wrote:

Kochana, przede wszystkim spokojnie. Organizm sam Ci podpowie czego potrzebuje. Tak jak pisze Paola - bierz witaminy bo one są bardzo ważne. Ja od 6 tc. do 12 tc brałam luteinę i wtedy miałam prawdziwy armagedon. Wymiotowałam na lewo i prawo, mało co jadłam i schudłam 3kg. Ale z maleństwem było wszystko ok, przybierał prawidłowo, wiec się nie martwiłam. W tym momencie Twój stres i zamartwianie się bardziej "szkodzą" maleństwu, aniżeli mało jedzenia :*

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem. Nie mogę się zamartwiać. Tylko, że to nie takie proste. To moja pierwsza ciąża, mam 23 lata. Mąż mi nic nie pozwala robić, tylko siedzieć i pachnieć, a ja chce wiedzieć jak najwięcej. Na co mam zwracać uwagę, czego absolutnie nie robić, nie jeść, jak nie zaszkodzić a pomóc. Wariuje bo chce jak najlepiej.

A powiedz mi na co ta luteina? Co to wogóle jest?

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka kochane :)

Moje ciśnienie od wczoraj nie najlepsze ..
    wczoraj 142./80

a dziś juz 148 / 80 :( przekichane końcowka ciązy i mega podskok także tak czy siak chyba wyląduje kochane w tym szpitalu

a jak u Was z ciśnienieniem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 13:21

• paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Już się cieszę!!! :) może nawet ciocia się załapie na jakieś ruchy Kingi? :) :)

hihi mam nadzieję że w tym czasie nie będzie odsypiać szaleństw ;p na każdej wizycie usg ciągle śpi i zasłania buźkę rączkami a my nie mamy możliwości jej zobaczyć w ruchu ;)
    Będę ją budzić jak coś ;p

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    hihi mam nadzieję że w tym czasie nie będzie odsypiać szaleństw ;p na każdej wizycie usg ciągle śpi i zasłania buźkę rączkami a my nie mamy możliwości jej zobaczyć w ruchu ;)
    Będę ją budzić jak coś ;p

<3

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xmadzia wrote:
    Wiem, wiem. Nie mogę się zamartwiać. Tylko, że to nie takie proste. To moja pierwsza ciąża, mam 23 lata. Mąż mi nic nie pozwala robić, tylko siedzieć i pachnieć, a ja chce wiedzieć jak najwięcej. Na co mam zwracać uwagę, czego absolutnie nie robić, nie jeść, jak nie zaszkodzić a pomóc. Wariuje bo chce jak najlepiej.

A powiedz mi na co ta luteina? Co to wogóle jest?

Nie nakręcaj się tak mocno! Rozumiem, że mąż się o Ciebie martwi, ale jeżeli jest z ciążą wszystko w porządku to możesz funkcjonować jak do tej pory. Ja do połowy ciąży jeździłam na rowerze, pomagałam mężowi w budowie naszego domu. Tak więc wszystko z rozsądkiem :)

Luteina to progesteron - hormon kobiecy. Ma ona wspomóc organizm kiedy dzieje się coś niepokojącego, albo kiedy kobieta ma niedobory. Ja luteinę doustną stosowałam od 6 do 12 tc ponieważ zrobił mi się krwiak w macicy (byłam z mężem i znajomymi na długim weekendzie w Pradze, trochę poszaleliśmy i chyba dlatego). Ile ja się wtedy napłakałam ze strachu o maleństwo, a moja gin mnie tylko uspokajała, że to nic strasznego i wiele ciężarówek to ma. Zniknął szybciej niż się pojawił. Od 28 tc brałam luteinę dowcipną i musiałam więcej leżeć, ponieważ skróciła mi się szyjka macicy. Ostatecznie urodziłam po tp :)

Ciesz się tym pięknym stanem! :*

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, dawno mnie na tym wątku nie było, tyle popisałyście :)

co do wagi, to dla mnie też bujda że w ostatnim czasie się nie tyje..
    Ja to w ogóle najwięcej przytyłam w ostatnim trymestrze i jeszcze pewnie nie koniec (przez ten ostani tydzień). Na 11kg jakie mi na dzień dzisiejszy przybyło w trakcie ciąży to 8kg mam na 3ci trymestr.

kamenkaa, jesslin87 lubią tę wiadomość

bl9cuay3h7qefzok.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawy o ciąże są normalne, ale lepiej już nie będzie ;) po urodzeniu znowu stres, potem wychowanie i rozwój itd aż do naszej śmierci , także dobrze że się martwisz bo przynajmniej Ci zależy ale tak jak Karolina mówi , wszystko w ramach rozsądku , co ma być to będzie i na pewne rzeczy niestety nie mamy wpływu.
    Dla mnei pierwszy trym był najgorszy, od początku coś się działo, ale nie będę pisać bo sie naczytasz i coś sobie wkręcisz ;p . teraz odliczam tygodnie do spotkania z moją córcią :) a od lipca to już będę siedzieć jak na szpilkach :) przeleciało to wszystko nawet nie wiem kiedy ...

kamenkaa, jesslin87 lubią tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    hej dziewczyny, dawno mnie na tym wątku nie było, tyle popisałyście :)

co do wagi, to dla mnie też bujda że w ostatnim czasie się nie tyje..
    Ja to w ogóle najwięcej przytyłam w ostatnim trymestrze i jeszcze pewnie nie koniec (przez ten ostani tydzień). Na 11kg jakie mi na dzień dzisiejszy przybyło w trakcie ciąży to 8kg mam na 3ci trymestr.

tak to prawda ja tez w ost trym duzo przytylam ale coż samo zycie.

Moje ciśnienie nadal idzie w góre jeszcze wyższe jesli tak bedzie to wieczorem szpital:(

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ