Mamy na emigracji: Wychowywanie dwujezycznego dziecka.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBehamottka ja to niby wiem, tylko schize taka dziwna mam, ze jak Vincent bedzie mnie slyszal jak "szprecham" to sie tak nauczy
Endokobietko ale super mądrala z Jasia. Faktycznie jakby domagal sie tłumaczenia.
U mnie zrobil sie maly "problem" z mezem bo zaczął gadac do małego mieszajac języki, wygląda to pi razy drzwi tak "chodź pokroimy Brot und Gurken na kanapki". Mowie mu zeby tak nie robil bo to wyrabia zły nawyk...nosz musze mu to uświadomić jakoś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2016, 19:43
-
MonikaDM wrote:Dziewczyny z Niemiec a tak z ciekawości... jak macie ochotę to moze podzielicie się skąd jesteście. Może okaże się, że mieszkamy gdzieś blisko i będzie okazja na jakąś kawę się spotkać Ja mieszkam na Bawarii w Norymberdze. Miasło ładne ale marzy mi się jakieś malutkie miasteczko, moi rodzice mieszkają w Neustadt an der Aisch i tam mi się podoba
Ja mieszkam w Krefeld - NRW - także też daleko od Was. Napiszcie może jak wyglądają relacje Waszych dzieci z polskojęzyczną rodziną. Czy maluchy, które już załapały oba języki w Polsce mówią tylko po polsku czy zdarzają się "problemy" np. dziecko miesza oba języki.
Behemotka, ja zastanawiam się nad tą samą opcją, którą opisałaś - w domu polski, poza domem, kiedy idziemy "do ludzi" niemiecki. Mam nadzieję, że to się sprawdzi. Poczytam jeszcze na ten temat. Gdyby ktoś miał jakieś ciekawe propozycje literatury specjalistycznej - proszę pisać
pozdrowienia dla wszystkich mamEndokobietka, Behemottka lubią tę wiadomość
-
Makotka, moj dwklatek narazie czesto miesza, na zasadzie co mu sie bardziej podoba i jest latwiejsze do wypowiezdienia, 90% jego wypowiedzi to jezyk neimiecki, ale np "nie ma" to tylko po polsku i ostatnio ni stad ni zowad przy talerzu obiadowym zaspiewal "wlazl kotek na ptotek.." i tyle
makota, MonikaDM, Behemottka lubią tę wiadomość
-
A mnie na przyklad teraz zastanawia czy moja corka jak raz mowi "but" a innym razem "shoe" rozumie dlaczego ten sam przedmiot ma dwie rozne nazwy? Czy ona rozumie, ze jedno w jezyku mamy a drugie w jezyku taty? A jesli jeszcze nie teraz, to kiedy zrozumie? Bardzo mnie to ciekawi jak te oddzielne systemy jezykowe sie w mozgu ukladaja.
Behemottka lubi tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Endokobietka ja bym sie smiala Urocze.
Ja poki co mam wrazenie, ze moj szkrab mowi to slowo, ktore jest latwiejsze. Bo rozumie oba, ale jak ja pokazuje na samochod albo mowie o samochodzie, to ona odpowiada "car".08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
wyjechalismy do irlandii jak starsza corka miala 3,5 roku, poszla do przedszkola , my do pracy. w domu mowilismy po polsku ale tv angielska, martwilam sie ze bedzie mowic zle po angielsku niepotrzebnie bo po kilku latach musialam nadrabiac z polskim bo jednak dla niej pierwszym jezykiem stal sie angielski gdzie przegonila wielu tubylcow
od 5 lat mieszkamy w uk , do dzisiaj kolezanki pytaja czy jest amerykanka czy irlandka (akcent sie miesza) amerykanski pewnie z bajek i filmow ,jest tez podobny do irlandzkiego wiadomo dlaczego
co ciekawe nie ma akcentu polskiego mimo ze obydwoje z mezem jestesmy polakami -
Moja kuzynka mieszka w Anglii i na początku się martwiła, że córeczka będzie mieszać języki. Jej mąż jest Anglikiem, więc w domu rozmawiają też mieszanie. Ala ma teraz 6 lat i potrafi "rozdzielać" sytuacje kiedy mówić po polsku a kiedy po angielsku, więc pewnie z wiekiem wasze dzieci będą też to rozróżniały.
-
kasiunienia wrote:Moja kuzynka mieszka w Anglii i na początku się martwiła, że córeczka będzie mieszać języki. Jej mąż jest Anglikiem, więc w domu rozmawiają też mieszanie. Ala ma teraz 6 lat i potrafi "rozdzielać" sytuacje kiedy mówić po polsku a kiedy po angielsku, więc pewnie z wiekiem wasze dzieci będą też to rozróżniały.
To mnie pociesza. Dzieki za przyklad Moja corka teraz ciagle mowi "ka" na car, po czym nastepuje "monio", co ma znaczyc samochod - za trudne do wymowienia dla niespelna 17-miesiecznego szkraba Ale bawi mnie, ze za kazdym razem mowi oba slowa.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -