Mamy z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wiem że głównie w Polsce typ B, ale jestem z południa i w dużym mieście. I u nas są przypadki C tak pediatra powiedziała.. No jak mnie już uświadomiła to bym sobie nie wybaczyla gdyby akurat na niego trafiło..
Chciałam 5w1 ale z tymi menigokokami typ C lepiej jest sprawdzona 6w1, i dobrze bo tak mi go szkoda było. Za tydzień idziemy na pneumokoki + rotawirusy. A ta na typ B też będziemy szczepic ale to po 2 miesiącu więc przy następnej partii więc gdzieś pewnie w listopadzie i tez rozbijamy na dwie wizyty.
Malutka mycha ja chciałam szczepic tymi refundowanymi ale po rozmowie z pediatra uznałam że chce też te dodatkowe szczepienia właśnie menigokoki i rotawirusa, więc też nie chciałam aż tyle wkluc no a jak jesteśmy po 1 to się cieszę. Bo każde kłucie to taki ból dla tego maluszka A generalnie refundowane jjest 3w1 a doplacasz za 5w1 lub 6w1 + dodatkowe, zalecane są menigokoki i rotawirusy.ale rotawirusy są jako jedyne doustne
My placilismy za 6w1 200zl teraz, a za menigokoki 190 lub na odwrót. Mąż płacił i nie wie która ile ;p najdroższy jest chyba rotawirus. Bo znajomi byli tego samego dnia (też facet placil) i mieli 6w1+rotawirusy i zapłacili 140 zł więcej od nas więc musiał kosztować jakieś 330-340zl. Brałam z przychodni nie latalam po aptekach.
Ja od ostatniej doby w szpitalu karmię tylko piersią. Darika ja też jak zobaczyłam dwie kreski to jak pojechaliśmy na weekend do Wiednia na jarmark i myślałam że mnie mdli i jestem zmęczona od podróży bo pojechaliśmy pociągiem ;p A tu po powrocie dwie kreseczki6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
Ja mam ręczny nuk jolie, pomógł przy nawale w szpitalu i spokojnie nim ściągam jak potrzebuje mieć trochę mleka na później, np jak ktoś ma przyjść z wizytą na dłużej i nie chce iść karmić w innym pokoju albo raz jak mały poszedl spać a ja czułam w jednej piersi że mam za dużo mleka na noc to ściągnęłam dla ulgi
Przy czym u mnie laktacja praktycznie sama zaskoczyła. W szpitalu dostałam herbatkę lactosan jej trochę ubyło bo smaczna jest dla mnie i mam felmatiker choco na razie 3 saszetki wypiłam tylko.malami91 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:Laktator używam do tej pory.. to podstawa !!!
Wszystkim sie marzy idealna laktacja. Ake często są problemy. Nie leci. Lyb czasami za duzo.
Właśnie interesuje mnie w jakich sytuacjach on się przydaje, czy pomaga rozkręcić laktację, czy jednak lepiej jak najczęściej przystawiać dziecko itd. -
nick nieaktualnymalami91 wrote:Właśnie interesuje mnie w jakich sytuacjach on się przydaje, czy pomaga rozkręcić laktację, czy jednak lepiej jak najczęściej przystawiać dziecko itd.
Samo przystawianie do piersi u Nas to bylo za malo..
Cdl kazala po kazdym karmieniu bawic sie laktatorem. -
malami91 wrote:Właśnie interesuje mnie w jakich sytuacjach on się przydaje, czy pomaga rozkręcić laktację, czy jednak lepiej jak najczęściej przystawiać dziecko itd.
Pomaga rozkręcić, dziecko najlepiej ale ja przy wzorowej laktacji pomagałam prawej piersi bo przez welfron nie potrafiłam do niej dostawić małego. No i w szpitalu przy nawale jak poleciało to mały sobie nie radził z jedzeniem, było gorące więc ja sciagalam i mu dawałam co ściągnęłam. A go na trochę przystawialam aż się nie irytował. Z mojej perspektywy wystarczy taki ręczny mieć, chociaż doradczyni w szpitalu twierdziła że ręczne są badziewne.6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa mam elektryczny i taki polecam. Kupilam tani - Canpol i uważam ze jest ok.
Juz w szpitalu korzystalam.
Choc i tak cdl na jakiś czas wypożyczyła mi swoj Medela, ktory jednoczesnie bawi sie dwiema piersiami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 13:22
malami91 lubi tę wiadomość
-
Koniecznie mieć w szpitalu od samego początku. Natomiast nadal jestem za ręcznym, bo elektryczny porządny można zawsze wypożyczyć tak jak Paulina. A jak się rozkręci laktacje to sporadycznie się go używa. Chyba że nie szkoda Ci pieniędzy bo pewnie elektryczny na to trochę jest wygodniejszy niż ręczny na pewno. Ale ja np. Butelkę 150ml ściągam z piersi w 2x po 15min po karmieniu żeby nie rozchulac za bardzo laktacji, więc jakoś mnie to specjalnie nie męczy.6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie w szpitalu nie było. Wiec nie jest to jakiś standard.
Przyda sie tez butelka, wyparzona..
Ja to robilam jako tako w szpitalu. I nie zbyt mi te warunki odpowiadały.
Ale ze cc bylo 2 tyg przed terminen to nie byłam w pełni gotowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 13:04
-
26 września (37+5), dokładnie tydzień przed planowanym cięciem, postanowiła urodzić się nasza córeczka z wagą 3080g i miarą 54 cm, dostała 10 punktów. Zaskoczyło to wszystkich, jak rano wstałam z łóżka i chlupnęły iście filmowo wody płodowe. Pojechaliśmy do szpitala, zaczęły się skurcze, ale rozwarcie tylko na 2 cm jak mnie brali na cc
Marta..a, mala_misia, Loczek2018, RedRose lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
Ja się czuję super, ale jutro jeszcze konsultacja ortopedyczna i do tego czasu nie moge byc z mala bali sie, ze za duzo bede sie ruszac, a nie wiadomo co z tym biodrem wiec leze z usztywnionym na plasko do jutra rano i wtedy sie wyjasni. Mala na szczescie wiekszosc czasu spedzila z mezem na kangurowaniu a nie sama, a na noc dostala inkubator dla spokoju i aby ja troche oszukać? Bo podobno to pomoze przy opoznionej laktacji jej... nie wiem ile w tym prawdy ale dobrze.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny