X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam telefon z Mastermedu gdzie robiłam pappa. Wszystko OK! Ryzyka małe, ryzyko przedwczesnego porodu i zatrzymania wzrostu też niskie.
    Łzy mi poleciały po tej rozmowie 🥰
    I zaczynam dziś 15 tydzień!

Co do rozbieżnych terminów z om i USG. Ja mam 09.02 i 02.03 - więc wasze 2-3 dni to pikuś 🤣 Ale moja hiperpozna owulka (do końca nie wiadomo kiedy była co do dnia) spowodowała taki rozstrzał. Na ostatnim USG wyszedł mi termin na luty.
    Ale polubiłam Was i zostaje na Marcowkach. Nieobrazilabym się jakby kawaler postanowił wyjść w lutym, oby nie 24 bo to teścia urodziny. 😅

Ulaa - ale super że w końcu córa! Będą warkoczyki, bobasy, malowane pazurki 😉

Niewidzialna świetne wiadomości 😁

Roksi, Elza :), Ulaa, BoboBolek, Jusia 82, Mikaaa92, Madzixon lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka ja miałam z córka termin na 16 lutego, a 14 lutego teściów rocznica slubu. Oni ciągle mówili, ze ale by mieli super prezent, a ja sie modliłam o każdy inny dzien na poród. I na szczescie moje prośby zostały wysłuchane :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 16:41

Konieczynka lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek tak ja miałam za wysoką -96,27 IU/L, przy medianie dla aktualnego tyg ciąży 39,33, nie miałam podanych więcej żadnych norm czy statystyk. Myślę że u Ciebie przy prawidłowym obrazie USG nie wyjdzie nic złego, lekarz to przelicza wg tych danych i wieku matki. Dobrze, że masz zrobiony też Sanco to rozwieje na pewno wątpliwości. Trzymam kciuki i nie zamartwiaj się na zapas bo to niepotrzebne.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa, u mnie tez nadal plamienia :( bardziej takie brudzenie. Mam nadzieje ze przejdzie niedługo, nie wiadomo co to kurczę.

Ja mam 2 córeczki i wszystko sprzedałam :D ale zostawiam wyprawkę na styczeń/luty na spokojnie. W pierwszej ciąży to już w 20 tc byłam obkupiona bo nie mogłam wytrzymać :) teraz mi się nie spieszy, to prawda ze kurier i w kilka dni wszystko jest. I to prawda ze u każdego co innego się sprawdzi. U nas przy 2 córkach co innego się sprawdzało, jedna ulewala, wiec dużo tetry. Przy drugiej tetra w ogóle mi nie była potrzebna, za to musiałam kupić chustę bo była bardzo kolkowa. Różne dzieci są :) na pewno przy 3 kupię niezbędne minimum, wozek, łóżeczko z 2 ręki, ale jakieś piękne ciuszki tez kupię ;P

Moje dziewczyny dziś do przedszkola obie, młodsza pierwszy dzień w 3 latkach. Była super dzielna :)

Ulaa, Zniechecona, Gusia_, BoboBolek, Jusia 82 lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania wrote:
    BoboBolek tak ja miałam za wysoką -96,27 IU/L, przy medianie dla aktualnego tyg ciąży 39,33, nie miałam podanych więcej żadnych norm czy statystyk. Myślę że u Ciebie przy prawidłowym obrazie USG nie wyjdzie nic złego, lekarz to przelicza wg tych danych i wieku matki. Dobrze, że masz zrobiony też Sanco to rozwieje na pewno wątpliwości. Trzymam kciuki i nie zamartwiaj się na zapas bo to niepotrzebne.

Czyli miałaś i tak dużo niższą ode mnie.
    Czuje niepokój, ale wiem, że duże znaczenie mają proporcje PAPPA i BHCG w jednostce MoM. U mnie MoM wysoki, ale proporcje prawie 1:1.
    Tak więc nic innego nie pozostaje jak czekać na opis lekarza.

Już wiem, że to oczekiwanie będzie się dłużyło.

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tez macie zawroty głowy? Od dwóch dni normalnie jak siedzę czy leżę to czuje jak wiruje mi w głowie..mega nieprzyjemne 😒

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Galina Przyjaciółka

Wysłany: 1 września 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi, ja mam od wczoraj jakieś takie epizody dyskomfortu w tym zawroty głowy. Wczoraj nawet przez to rzygnęlam w pracy, co wcześniej mi się nie zdarzało.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi wrote:
    Dziewczyny tez macie zawroty głowy? Od dwóch dni normalnie jak siedzę czy leżę to czuje jak wiruje mi w głowie..mega nieprzyjemne 😒

Tak. Tylko u mnie dziś 14+0 ale to trwa już bardzo długo. Robi się nie do wytrzymania. Jak wstaję to muszę posiedziec na skraju łóżka, a mimo to po wyprostowaniu się świat potrafi zawirować.
    Dziś syn założył rolki w domu i wjechał do kuchni, słyszałam tylko że stracił coś i zaraz płacz. Zerwałam się z kanapy do niego, dobiec dobiegłam, poza zbita dupka nic mu nie było, za to mi świat wirował - wtedy to ja już się szafek łapałam.
    Najgorszej w nocy jak wstaję do toalety, bo to już norma.

U nas też dziś wielki dzień. Syn do pierwszej klasy poszedł. A córka zmieniła przedszkole na państwowe i nowa grupa, nowe Pani. Mówi że chodzi do takiego dużego przedszkola bo jest już duża. (Za 3 tygodnie 3latka). Jak ja odebrałam to powiedziała że było fajnie, zapytała czy jutro też może tu przyjść, więc chyba się podobało. Mówi też że płakała bo inne dzieci płakały 😅

23.07.2015 - synek

event.png
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam zawrotow glowy, ale od kilku dni krwotoki z nosa jak najbardziej... No i rwa kulszowa, wiec czasem jest niezbyt fajnie ;)

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję serdecznie dobrych wyników prenatalnych ;) Wierzę też, że te słabsze są tylko chwilowymi straszakami i trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze!
    Ula, gratuluję córeczki!

U nas również wczoraj był wielki dzień- pierwszy dzień w przedszkolu. Wygląda na to, że mu się podoba. Ani wczoraj, ani dzisiaj nie płakał co raduje moje serce ;)

Konieczynka byłaś na wątku wrześniówek 2019? Mój syn też kończy 3 lata, ale za tydzień :D musimy pomyśleć o jakiejś imprezce.

Powoli polepsza mi się samopoczucie. Mogę normalne funkcjonować, bez uczucia, że zaraz umrę. Wróciłam do zwykłego jedzenia, a nawet od 3 poranków wjeżdża rano kawka :D Mam nadzieję, że tak już zostanie ;) Tylko noce nadal fatalne- a to siku, a to zasnąć nie mogę -.-'

Pięknego dnia dziewczyny!

Mikaaa92, Ulaa lubią tę wiadomość

cmllp2.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca wrote:

Konieczynka byłaś na wątku wrześniówek 2019? Mój syn też kończy 3 lata, ale za tydzień :D musimy pomyśleć o jakiejś imprezce.

Pięknego dnia dziewczyny!

Byłam na październikowych mamach. Miałam termin na 08.10 a urodziłam 26.09.
    Właśnie ktoś pytał o to jak wyglądały terminy porodów a faktyczne daty
    Z synem miałam na 19 a urodziłam 23. Czyli 4 dni później. A córka prawie 2 tygodnie wcześniej.
    I jeśli chodzi o wagę to 4 kg córkę rodziłam szybciej i krócej i ogólnie przyjemniej niż syna 3600. Pierwszy poród to były 2 h partych.

23.07.2015 - synek

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Zniechecona, mnie na początku ciąży z nosa poleciała dwa razy krew, także rozumiem Twoj wpis. W ogóle ja w tej ciąży słabo się czuje, choć wyniki dobre. Mama mi wczoraj wyjechała z tekstem, ze schudłam na twarzy i wyglądam na zmęczona😅 pomyślałam sobie, ze chyba zapomniała jak to jest w ciąży, a tu jeszcze małe energiczne dziecko i praca, a mąż wieczorami ogarnia remont pokoju dziecięcego. Jak tu się czuć wypoczętym 🤣 ale oczywiście nie narzekam, będzie gorzej jak mąż wroci zaraz na studia zaoczne 😅

Chicalola tez wstaje w nocy ostatnio sporo do toalety. Dziś jak młoda mnie obudziła, to nie wiedziałam, jak się nazywam i musiała wjechać kawa, choć ja raczej kawy nie pije. Inaczej nie wiem jakbym dotrwała aż mąż wroci 😅

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka to jesteś przykładem na to, ze drugi poród idzie szybciej

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, u mnie podobnie - pierwszy poród - 2h 1 faza, 45 min parte (wywoływany), 2 poród bez wywołania, 45 min 1 faza, 5 min parte :P boje się ze nie dojadę do szpitala przy 3 🙈

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha o mamo, serio? To Ty jesteś stworzona do rodzenia dzieci hahaha u mnie pierwszy poród 5.45, był indukowany. Mam do szpitala 45 minut i już powiedziałam mężowi, ze z końcem lutego przestaje się oddalać od domu na więcej już 10 km (tyle ma do pracy), bo ja się boje rodzic poza szpitalem i juz. Ale u Ciebie to są naprawdę uzasadnione obawy 😅

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pierwszy poród trwał 13h licząc od odejścia wód płodowych i mocnych skurczy. I parte 2h.
    Drugi poród - od 5 coś czułam że się dzieje, o 8.30 byłam na pogotowiu zastanawiajac się czy rodzę czy nie. A młoda urodziła się 13.26. parte 13 min.
    Oby teraz poszło jeszcze szybciej. 😁

Dzis czuje się normalnie. Głowa boli, ale to chyba już norma 🤣 Chwili trwaj, obym nie padła zaraz znowu na kanapę nie mogąc ruszyć ani ręką ani noga. 😅

23.07.2015 - synek

event.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja mam dzisiaj urlop i jesteśmy u rodziców, teściowa wczoraj płakała i radowała się ogromnie 😄 więc kolejna osoba odhaczona.
    Jutro odstawiam Duphaston i trzęsę portkami, oby mój organizm sobie z tym ładnie poradził 🙏
    Co do zawrotów głowy to miewam je czasami jak za szybko wstanę, ale najbardziej męczy mnie rwa i ból w lędźwiach/ pośladkach 😖 w nocy też średnio śpię,a to siku a to się przewracam z lewej na prawą, ale przynajmniej w ciągu dnia odzyskałam energię i mam wenę na sprzątanie, zakupy więc chyba coś w tym jest że II trymestr jest najlepszy 🤞😉

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj zazdroszczę szybkich porodów! Ja rodziłam 17h, jakieś 6 na oksytocynie. Do szpitala trafiłam dzień przed terminem, bo nie czułam ruchów przez jakiś czas i się wystraszyłam, chociaż mój lekarz miał praktykę, że dawał skierowanie do szpitala na dzień terminu porodu. Urodziłam 4 dni po terminie. Potem mały miał żółtaczkę, więc ogółem spędziłam 11 dni w szpitalu. Płakałam już tam, tak bardzo chciałam do domu i burza hormonów po porodzie. Dobrze, że to nie był covid, to mąż był codziennie i inni goście stety/niestety też😅. Chodzą słuchy, że drugi poród przebiega łatwiej i sprawniej więc tego się trzymam🙂
    Ja dzisiaj znowu nie spałam w nocy, na szczęście udało mi się usnąć dzisiaj i drzemałam że 3h. Bez tej drzemki byłoby ciężko, tak mnie głowa z niewyspania boli.

Mój mały bez takiego szału w przedszkolu, mimo że wczoraj wrócił zadowolony i dzisiaj poszedł bez problemu to w drzwiach do sali zobaczył płaczące dzieci i sam ryk i w tył zwrot, musiałam go na siłę zostawić. Ale wierzę w niego, że niedługo się zaklimatyzuje🥰
    W ogóle jest taki kochany, pyta jak się czuję, czy mi pomasować brzuszek bo mam tam dzidziusia, dzisiaj rano jak mu powiedziałam że słabo spałam przyniósł mi maskotkę żebym się przytuliła i zapytał czy chcę wody (po czym kazał tacie mi jej nalać 😅).

Mikaaa92, Hermiona5, Zniechecona lubią tę wiadomość

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania cudo starszy brat ❤ na maksa to słodkie jest 😍

Mikaa my też "odhaczamy" kolejne osoby, wczoraj też mówiliśmy teściom :D ucieszyli się bardzo!

Co do samopoczucia to ja bym najchętniej codziennie w ciągu dnia robiła sobie drzemkę, no ale w pracy to tak średnio xd plus wieczorne ekscesy żołądkowe nie odpuszczają, codziennie po 18 czuje wiercenie w żołądku 😖

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania - moja córka podobnie. Wczoraj jak wyszła to zapytała czy może jeszcze tu przyjść. A dziś jak zobaczyła co się dzieje na sali to zrobiła w tył zwrot na pięcie i chciała uciekać. Mąż ją zawiózł, więc mnie omija to szarpanie się z dzieckiem . Ona poszła do żłobka mając 11m i jest już w miarę przyzwyczajona tylko jak wchodzi do nowego przedszkola gdzie wszyscy są nowi i płaczą, to wcale jej się nie podoba. W sumie jej się nie dziwię.
    I dziś Pani mówiła że nie chciała jeść, pokarmily ja rosołem. A normalnie od dawna je sama. Mając rok już ogarniała obiad samodzielnie.

I dziewczyny, mam wrażenie, już w sumie od jakiegoś czasu, że czuje ruchy dziecka. Wszędzie jest napisane że to wcześnie, ale chyba nie niemożliwe. Takie przelewanie i łaskotanie.

23.07.2015 - synek

event.png
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ