X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona, ja miałam taka sytuacje, ze miałam porod wywoływany ze względu na zagrożenie stanem przedrzucawkowym (tak mam wpisane w wypisie). Jak poszłam na ostatnia wizytę do lekarza miałam skoki ciśnienia, obrzęki i już łożysko złe funkcjonowało, ale nie miałam wcześniej ryzyk wysokich ani żeby łykać Acard zaleceń po prenatalnych, u mnie to wyszło pod koniec ciąży mimo niskich ryzyk… Tylko tyle Ci mogę od siebie napisać

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa92 wrote:
    Gusia moje też będą w czwartek, ale po USG jestem raczej spokojna. Musi być dobrze 🤞😉

BoboBolek a na jak długo starczyło Wam Chico? Do którego miesiąca?

Przestaliśmy używać dlatego, że mała już powoli zaczynała się przemieszczać, nie dlatego, że wyrosła.
    Robiło się średnio bezpiecznie.
    Pewnie to było w okolicach 6-8mc
    Jak dobrze pamietam to materac ma około 80cm.

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oblukalam sobie to chicco forever i wyglada fajnie. Tylko dość drogie. My mieliśmy next2me, przy starszej córce korzystaliśmy, młodsza musiała ciagle być przy cycu wiec od początku spała z nami (wiem, ze to średnio bezpieczne, wiem… natomiast ja jej w szpitalu nie byłam w stanie nawet odłożyć do tej kuwety, nie czuła cycka to darła się w nieboglosy, smoczków kupiłam z 5 różnych firm i tez nie przeszło). Teraz młodsza ma 3.5, starsza prawie 5 i śpią z nami (w 2 łóżkach). Starsza boi się spać w swoim pokoju, a jak starsza nie to młodsza tez nie chce. Wiec nie wiem kompletnie jak to będzie… raczej tez będę szła w dostawkę bo szczebelkowe łóżeczko mi się nie sprawdziło (tez mieliśmy).

My w ogóle nic a nic nie mamy po dziewczynkach (tylko chustę), reszta rozdana i sprzedana. Wiec myśle, ze w okolicach świat zacznę z powrotem zbierać od ludzi to co pożyczyłam, a co trzeba będzie dokupić to odkupię styczeń-luty ma spokojnie.

Ja dziś wypożyczyłam pas ciążowy, to tyle z zakupów na 3 dziecko :P młodszej zmieniliśmy fotelik na duży, jak patrzyłam na te wszystkie bobasowe gadżety to nie dociera do mnie ze zaraz znowu nas to czeka 🙈

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 3 września 2022, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza- ja w tym tygodniu zeszłam do zera z encortonu i póki co jest ok. Natomiast jak brałam to w przeciągu 2 miesięcy- 3 razy miałam opryszczkę🙈

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
    22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
    7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
    9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
    NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
    13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
    4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 3 września 2022, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza, A jaką brałaś dawkę? I w którym tyg ciąży odstawiłas?

• Elza :) Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam 20 mg i od 11 tygodnia schodziłam po 2,5. Takze do zera zeszłam dopiero w tym tygodniu. No nic mam nadzieję że to szybko minie.
    A co do dostawki ja nigdy nie korzystałam z niej i w sumie zastanawiam się cały czas jak to pogodzić przy bliźniakach. Na początku na pewno chce mieć u nas w sypialni łóżeczka, ale tak jak dziewczyny piszą moje dzieci spały później z nami w łóżko,ale przecież nie polisę a nami dwójki... ( Chyba że męża wygonie😉).
    Nie mam pojęcia jak to zorganizowac.
    Może i bym jedna dostawę chciała kupić ale mam bardzo wysokie łóżko, nie dość że kontynentalne to jeszcze groby materac mamy, i tu mam pytanie, czy ta dostawką się nie odsuwa od łóżka? I czy reguluje się wysokość?

P.s dzień dobry :)

Wysłany: 4 września 2022, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i zapomniałam, termin porodu mam teraz wyliczony na 9.03.2023 :) i ponoć tego terminu mam się trzymać.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza tak, chicco się mocuje do łóżka i ma regulacje wysokości ;)

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza tak, regulacja wysokości jest, można przymocować i zablokować kółka ☺️

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza,
    Ja mam kontynentalne. Wysokie i szerokie.
    Musiałam dokupić dodatkowy pas do mocowanie łóżka Chicco Next to Me Magic. Jeden nie obejmował wysokiego materaca o szerokości 200cm. Po złączeniu dwóch pasów było ok :)

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)

Ja również mam schowane po synu Chicco next2me i zamierzam tam teraz upchnąć dwójkę dzieci haha. Ciekawe, czy się uda. Elza możesz mocować je do łóżka, ale nie musisz. My np nie mocowaliśmy do łóżka, bo jeździło ze mną po całym mieszkaniu. Zerknęłam też na ten model forever. Rzeczywiście wygląda fajnie- wyższe i bezpieczniejsze. U mnie plan na początek jest taki, że albo jedna dostawka albo dwie. Ciekawa jestem jak to wyjdzie..drugą pewnie dokupimy już po narodzinach. Nie chcę tonąć w sprzęcie. Zobaczę jak nam będzie się żyło- zawsze można coś dokupić na szybko.

Elza rozmawiałaś z ginekolog o tym jak będziesz rodzić, albo jaki Ty masz plan?
    Ja pierwszego syna rodziłam naturalnie. Ważył 4140. Niby poszło gładko- bez nacięć, rozerwań i takich tam..Do tej pory nie wiem jak taki wielki człowiek wyskoczył nie uszkadzając mnie w żaden sposób :D Teraz mam jakieś obawy i lęki okrutne, dlatego intensywnie myślę o cc.

Herminona- myślę, że najlepsze informacje otrzymasz od swojej lekarz prowadzącej. Porozmawiaj z nią na spokojnie- na pewno rozwieje Twoje wszystkie wątpliwości.

cmllp2.png

Wysłany: 4 września 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli widzę, że raczej wszystkie polecacie dostawki do łóżka ;)

Co do porodu to ja akurat dwójkę rodziłam naturalnie, co prawda przy pierwszym porodzie byłam naciętą, przy drugim lekko pękłam, a dzieci ważyły ok 3200, także takie że średniej półki :)
    Ja się strasznie obawiam cesarki. Jeśli chodzi o poród sn to już wiem jak to wygląda. Wiadomo przy dwójce mogą wystąpić różne kąplikacje, ale Pani dr mówiła że jak pierwsze dziecko będzie ułożone glowkowo to można rodzic sn.
    Z tego co się orientowałam to oba szpitale które biorę pod uwagę raczej kładą nacisk na porodu naturalne.
    Chicaloca a u ciebie są 2 kosmówki czy jedna?

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie pomysł dlaczego ja nie mam obliczonych ryzyk stanu przedrzucawkowego i wczesnego porodu? Tylko ryzyka trisomii. To zależy od lekarza, placówki? Robiłam chyba standardowo test Pappa- białko pappa i wolna podjednostka bhcg.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniamania mysle, ze od placówki to zależy :) na przykład tam, gdzie ja robiłam wszędzie są informacje porozwieszane i na stronie tez jest to podkreślone, ze robią tez badania w kierunku preeklampsji i wiem od koleżanek, ze nie wszędzie podają coś więcej poza ryzykami trisomii

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba faktycznie zalezy od placowki, bo u mnie trisomie, przedwczesny porod, ograniczenie wzrostu plodu, i stan przedrzucawkowy.
    Chyba nawet z wrazenia zapomnialam Wam napisac, ze wyszlo ok, jedynie przedwczesny porod ewidentnie wyzszy niz reszta (okolo 1:100, wiec i tak niezle) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2022, 21:10

Mikaaa92 lubi tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, co u Was po weekendzie? I czy ktoś w tym tygodniu ma jakieś wizyty? Ja dziś jadę do mojego prowadzącego lekarza z wynikami z usg i na comiesięczna wizytę. Szkoda, ze nie mam jeszcze wyników pappa i wyliczonych ryzyk, ale nie przyspiesze tego. Poza tym wczoraj trochę odpoczęłam po południu i ostatnie trzy dni mam bez wymiotów tylko z mdłosciami, co każe mi sadzić, ze może w końcu będzie lepiej, choć nie chce się cieszyć zbyt wczesnie 😅

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w pochmurny dzień, zaczęła się jesień 😔 a mnie złapała chandra, że to koniec pięknych, ciepłych i słonecznych dni i muszę znowu cały rok czekać 😔

Ja mam wizytę znowu 7 września, zobaczę się z moją księżniczką 🥰
    A 12 września mam prenatalne ☺️

Bardzo szybko leci mi ta ciąża, a tak chciałam się nią nacieszyć, bo to już ostatnia 🥺

Poza tym planuję już powoli urodziny starszych synów, oni chcą zaprosić wszystkie dzieci ze swoich klas.. A ja nie mam pojęcia gdzie zorganizują nam takie wielkie urodziny nie za miliony monet 🙈

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa o kurczę, z urodzinami szaleństwo. Latem to można w jakimś ogrodzie nawet, jesienia już gorzej. Moja mała ma urodziny w lutym. W tym roku będę miesiąc przed terminem, wiec raczej tylko będzie skromny tort w domu dla dziadków i może w jakiś dzień zaprosimy sąsiadkę z dziećmi, ma dwie coreczki i moja się fajnie bawi z tą starsza.

Ja natomiast trochę czekałam na jesień. Te upały nam dawały już w kość, przy temperaturze 37 stopni siedziałam z mała całe dnie w domu, bo słabo się czułam jak tylko wychodziłam. Już wole teraz założyć kurtkę, choć pewnie zaraz jak zacznie padać i będzie chlapa tez będę tęsknić za słońcem

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w poniedziałek 🙂ja jestem niezadowolona trochę z powodu tego badania, kurczę jakbym wiedziała, że tego tam nie badają to bym poszukała innego miejsca☹️ teraz to mądry Polak po szkodzie. No nic, mam nadzieję, że nic złego by tam nie wyszło. Gusia trzymam kciuki za wizytę ✊ w ogóle mówicie swoim lekarzom, że byłyście na badaniach prenatalnych? Mój mi nawet nie wspomniał, że dobrze by było takie zrobić.

Ja zrobiłam trochę porządku w szafie, przyniosłam ciążowe spodnie i legginsy bo zwykłe już mnie upijają i zaliczyłam pierwszą noc z ciążowym rogalem😄
    W czwartek mój syn ma imieniny, zapraszamy najbliższą rodzinę na ciasto. Tylko młody zażyczył sobie 'czekoladolowe'😄nie wiem, może jakieś Brownie spróbuję upiec.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz sam pytał czy robię i za pierwszym razem polecił mi te klinikę w której robiłam i wtedy i teraz ;) Patrzył na wyniki jak mu przyniosłam :)

Tez w weekend przyniosłam ubrani ciążowe! Na razie wypralam tylko spodnie, bluzki to pewnie ogarnę dopiero na późniejszym etapie, teraz mi nie sa jeszcze potrzebne. I zrobiłam młodej porządki, wyjęłam już letnie sukienki i krótkie spodenki, trzeba tylko wrzucić w worek próżniowy i wynieść. Na razie leżą w sypialni na stercie 😅 ale juz nie miałam mocy

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ