Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Konieczynka ja w drugiej ciąży pierwsze ruchy poczułam gdzieś właśnie w okolicach 14-15 tygodnia, znacznie szybciej niż w pierwszej. Teraz mam wrażenie że dzidziutek boksuje mój pęcherz...😉
Co do porodów - pierwszy, licząc od pojawienia się w miarę regularnych skurczy trwał 20 godzin. Drugi- 12 z tym, że zakończył się pilną cesarką. Ogólnie drugi był bardziej znośny niż pierwszy gdyby nie zakończenie.Konieczynka lubi tę wiadomość
-
Co do ruchów to tez w pierwszej ciąży miałam tak ze około 14/15 tyg czułam takie łaskotanie i bąbelki a lekarz i polozna wmawiali mi ze to nie ruchy, tylko co jak poza ciąża tego nie czuje 😂 a takie prawdziwe kopniaki to gdzieś tak w 19tc. Teraz tez czasami czuje takie łaskotki, wiadomo ze to nie są ruchy dziecka bo przy 3/4 cm kijance byłoby to dziwne, ale jakiś związek z ciąża to ma. Na pewno nie są to jelita, bo czuc to zaraz nad spojeniem łonowym 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 16:25
-
Tyska a miałaś wcześniej na przedniej? Ja miałam wcześniej na tylnej i w 17 tygodniu czułam ruchy. Teraz nie chce sobie robić nadziei, ze poczuje wcześniej przy tym łożysku. W dodatku lekarz wpisał mi na prenatalnych, ze łożysko jest bardzo nisko i do obserwacji. Ale czytałam, ze to się bardziej w drugiej połowie ciąży kontroluje, no jeszcze spokojnie może się podnieść, wiec na luzie do tego podchodzę. Może miałyście taka sytuacje dziewczyny?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 16:25
-
Właśnie mojego męża bratowa miała w ostatniej ciąży nisko i tez jej się podniosło, dlatego na razie na spokojnie do tego podchodzę choć jak nic się nie zmieni, to pewnie będę się stresowała ewentualna cesarka, wolałabym rodzic SN
-
Hej, czy ktoś tu miał taki zjazd formy w 10 tyg? Mnie dzisiaj potworna niestrawnosc dręczy i ogólnie czuje się ultra zmęczona.
Do tego w sumie ciekawi mnie czy udaje się wam jakoś mieszać wizyty prywatne te na NFZ? Chciałabym porobić sobie badania na fundusz, ale nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
W tym momencie robię wszystko robię prywatnie, a to cóż. Trochę kosztuje 😅 -
Laski ja od tygodnia tez mam wrażenie ze czuje ruchy. Zawsze tego samego dzidziusia co jest niżej po lewej stronie. Jestem prawie pewna ze to ktoś, a nie jelita. Z drugiej strony to strasznie szybko bo u mnie dopiero 12 tydzień 🤨 ale na usg ten dzidziuś tez był właśnie taki super ruchliwy wiec może … 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 19:06
-
Ja jakiś czas temu czułam kilka razy jakby ruchy, jak leżałam na plecach, ale stwierdziłam, że to zdecydowanie za wcześnie i pewnie mi się wydaje😄
Galina ja mam cały czas zjazd formy, mdłości, dolegliwości żołądkowe, mega zmęczenie a przy tym nie mogę spać..pociesza mnie jedynie, że już początek 14 tyg wg om więc patrzę z nadzieją.
Co do prowadzenia ciąży u dwóch lekarzy to czytałam, że dziewczyny np mają dwie oddzielne karty ciąży wydaje mi się to skomplikowane. Sama jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce.
Korzystałyscie z dostawki do łóżka? Polecacie jakąś? Wiem, że jeszcze wcześnie, ale planuję zakupić z drugiej ręki na olx na te kilka miesięcy pewnie i będę wypatrywać ogloszeń, tylko nie wiem jakiej szukać 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 20:40
Galina lubi tę wiadomość
-
Aniamania my mamy chicco next to me i jest bardzo spoko, jedyny minus malutkie i dziecko szybko wyrasta. Poza tym ja je uwielbiałam, było bardzo poręczne jeśli chodzi o wyjmowanie małej w nocy i łatwo sie wszystko zdejmowało do prania, moja raz wszystko zarzygala i bałam sie tego jak to zdemontuje a to cyk pyk. Nasza córka zaczęła z niej sama przechodzić do nas na łóżko jak zaczęła się turlac i od tamtej pory śpi z nami, ale już bym jej ogólnie te dostawkę sama zabrała, bo po prostu się zrobiła za mała. Teraz mamy przymocowane do łóżka zwykle łóżeczko drewniane ze zdjętym bokiem, ale służy za szafkę na książki i piżamy, bo młoda nie chce tak spac. (Pisze to ja, która nie wyobrażałam sobie spac z dzieckiem w łóżku, ale życie zweryfikowało te plany i wole być wyspana niż co noc toczyć walkę 😂)
Aniamania lubi tę wiadomość
-
My na początku mieliśmy chicco baby hug z dokupionym materacem, ale ogólnie chyba to jest takie średnie do spania, ale jak miała z 4 miesiące to kupiliśmy chicco next2me forever i do teraz w nim spi i ma sporo miejsca, tylko to jest kolos bo jeśli się nie myle to ma normalnie 120x60, ale dla mnie super zakup. Do końca roku planujemy przenieść mała do swojego pokoju bo tam ma drewniane łóżeczko w którym oczywiście nigdy nie spała..a w tym będzie spało nowe bobo..mam nadzieje ze się uda bo nie wiem jakbyśmy mieli funkcjonować, ja mąż 2 latka i bobas w lozku 😂 corke karmiłam zawsze na leżąco wiec nie wiem jakbym miała teraz to zrobić z taka ekipa w lozku 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 21:46
Aniamania lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry wszystkim:) jestem po badaniach prenatalnych, bardzo dokładnych dodam, i jak to dr powiedziała dzieciaczki są super zdrowe na ten moment 😁 jedynie co to właśnie jeden maluch ma łożysko zachodzące na szyjkę macicy, i mam teraz się oszczędzać jeszcze bardziej przez 2-3tygodnie. Łożysko ponoć powinno się podnieść. No i druga Pani dr twierdzi że może być 2 chłopaków 😉 ogólnie dwójkę dzieci bardzo ciężko uchwycić, wiercą się okropnie i zawsze ustawiają się tyłem do głowicy.
Mam pytanie do dziewczyn, które zeszły z encortonu, czy też od razu złapało Was przeziębienie? Mam okropny ból gardła i pełno aft w ustach myślę że to nie może być zbieg okoliczności.
Hermiona5, Zniechecona, Roksi, Mikaaa92, Galina, Aniamania lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. To niesamowite, że już niektóre z Was czują ruchy!
Pamiętam, że w pierwszej ciąży poczułam w 17 tygodniu, w drugiej w 16 tygodniu, w trzeciej w 15 tyg, więc może teraz będzie w 14 tyg 🤭
Póki co nic nie czuję oprócz ciągłego głodu 🙈 jem jak mój mały synek, co 3 godziny 😂 albo nawet i częściej!
Co do porodów to wszystkie trzy miałam naturalne. Pierwszy trwał od odejścia wód płodowych w domu dokładnie 7 godzin z czego parte 5 min.
Drugi od regularnych skurczy trwał 5,5 godz i dosłownie 4 parte 😃
A trzeci trwał w sumie 4 godziny i parte 2 min 🤭
Także szybko mi poszło uważam, ale każdy poród wspominam bardzo miło i magicznie ❤️
Jeśli chodzi o dostawkę to my mieliśmy dla Julka lionelo timon 3 in 1, pożyczyliśmy ją mojej siostrze, która urodziła w maju i pewnie lada moment do nas wróci, bo używaliśmy ją przez pół roku także siostry synek też niedługo już wyrośnie 😃
Za to zaczynam rozglądać się za ubrankami dziewczęcymi 😍 boziu takie to wszystko słodkie i piękne! A po najmłodszym synku mam dużo rzeczy typu rożek, pieluchy tetrowe i flanelowe i wiele innych rzeczy unisex, ubranka najmniejsze też są w większości uniwersalne, ale już mężowi powiedziałam żeby się nie zdziwił jak kurier będzie u nas częściej niedługo 😃
Odpada nam kupno wózka, bo mamy bardzo dobry po synku, tak samo spacerówka na później, nosidło tula też mamy, łóżeczko, przewijak itp więc praktycznie całą wyprawka nam odejdzie, można skupić siły na różowych sukieneczkach 😂
Elza gratulacje zdrowych maluchów ❤️ -
Cześć z rana
My mamy Chicco Next to Me Magic po córce, bardzo polecam. Jest świetne.
Kółka są dodatkową zaletą, jeśli ktoś ma dużą przestrzeń i sypialnie na tym samym poziomie co salon. Można jeździć nim między pokojami.
PS. Ja dalej oczekuje na wynik Sanco i interpretacje PAPPA⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Cześć dziewczyny!
Elza, super, że z maluszkami wszystko okej Na pewno trochę odetchnęłaś!
Ulaa uważaj, bo te dziewczęce ciuszki uzależniają. Ja wczoraj miałam młodej zamówić tylko skarpetki, a oczywiście wzięłam tez dwa jesienne zestawy i sukienke, bo nie mogłam się oprzeć. Jeszcze mi to nie przeszło i nie wiem, czy minie A wieczorem oglądałam nie mogąc zasnąć jej zdjęcia z dzieciństwa, ze szpitala i pierwszych tygodni. Takie mnie ogarnęło wzruszenie, ze nie pytajcie. Jeszcze bardziej zapragnełam maluszka w domu i tycb wszystkich emocji, na razie chyba wypieram mysli o zmęczeniu i ewentualnych problemach
BoboBolek mam nadzieje, ze te wyniki szybko przyjdą! Trzymam kciuki, zeby jeden parametr poza normami o niczym nie swiadczył. No i zeby skoro w USG wszystko było okej, to było dobrze do konca! Ludzie czesto mówią, że Pappa troche straszy na wyrost. Obyś była tym przypadkiem!
Ja tez czekam na przesyłke ze swoimi ryzykami. Niby powinna byc w czwartek- piatek w nastepnym tygodniu, no zobaczymy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 09:20
-
Ja mam już wynik PAPPA i u mnie jest wysokie ryzyko niewydolności łożyska przed 34 tyg. ciąży i wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego zalecenia żeby łykać kwas acetylosalicylowy w ilości 150mg codziennie...
Ryzyka trisomii są niskie.
Dziewczyny miałyście takie ryzyka w poprzednich ciążach?