X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Witam z kawka, ciężko mi było dziś wstać, w sumie wyprawiam rodzinkę i schowałam się pod kocyk.

Ja włosów nie farbuje, ale znajduje siwe i myślę że chyba trzeba zacząć. Z tego co wiem, nie ma żadnych przeciwwskazań do farbowania włosów w ciąży, ewentualnie zapach farby może przeszkadzać.

Gusia ale masz fajnie. Ja to z rodzicami mam słabe relacje, matka na emeryturze od tego roku, wcześniej w sumie też nie pracowała. Ale żeby się dziećmi zająć... Muszę się prosić a potem nasłuchać jak plakaly, jeść nie chciały itd. A włącza im bajki w tv i tyle opieki. Mieszka może 1km od nas.
    Za to teściowa mieszka na wsi, ale jak trzeba to autem z szkoły/przedszkola odbierze i się zajmie. Tylko znowu ta landrynkami karmi, mnóstwo cukru w wszystkim. Nazbiera im malin i sypie na to cukier, placki usmaży - cukier, kompocik do picia bo zdrowy - ulepek tyle cukru. Ile ja nerwów straciłam przez te jej dokarmianie cukierkami i takie tresowanie jak pieska. Zjedz obiadek - będzie cukierek. 🙈

Ciążowa Gapsy gratulacje, odetchnij teraz głęboko. Wszystko jest i będzie dobrze.

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi co do wyjazdu na L4. Jeśli się zdecydujemy lecieć te będę kombinować tak żeby przerwać L4 i wziąć zwykły urlop z pracy. Nie wiem co na to szefowa, do pracy się nie nadaje a na urlop już lecę. 🤷

Może macie jakieś pomysły co kupić fajnego na pamiątkę rodzonej siostrze na ślub?
    My braliśmy 8 lat temu i poza książkami i kubeczkami to nic takiego nie dostaliśmy. Może Wy dostaliście jakoś fajny prezent , gadżet , tak jako dodatek bo $$$ w kopertę i tak będą.
    Myślałam może album na zdjęcia z ślubu 🤔
    Sama zdjęcia uwielbiam szczególnie z wyjazdów. Wywołuje po 100 szt z urlopu 🙈🙈🙈

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    O, czyli farbujecie włosy? Bo ja cały czas mam obawy 🤔

Farbuję, inaczej już w ogóle czułabym się jak kopciuch 😂
    Zawsze to 5 godzin u fryzjera tylko dla mnie, bez ciągłego "mama" 🤭

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja farbuje włosy w każdej ciąży, jedynie nie w pierwszym trymestrze, bo nie mogę znieść tego zapachu. Siostra lekarka mi sprawdzala sklad farby, jaką mam nakładana na głowie składnik po składniku i mówiła, ze nic z tych rzeczy nie jest szkodliwe dla dzidziusia, bo pierwszym razem w ciazy z córka tez się wahałam :)

Konieczynka album na zdjęcia bardzo fajna sprawa ;) my z mężem dostaliśmy od kogoś tez taki super koc ala te, które się kupuje dla dzieci, wiecie, oddychające. Używamy go do dziś i uważam, ze to był świetny prezent ;) co do moich rodzicow są super dziadkami, czasami jestem wściekła na siebie, ze dałam sie mężowi namówić na mieszkanie z dała od nich, bo wiem, ze przy nich moje życie by wyglądało inaczej. Ich nie trzeba prosić o pomoc, sami sie garna, teraz tez mama mówiła, ze nam narobiła pierogów, bo wie, ze lubimy. Za to teściowie 10 km od nas mieszkają i zero pomocy. Nawet chcieliśmy sie przeprowadzić, ale teraz ta inflacja no i moi rodzice mieszkają w miejscu, gdzie jest duże bezrobocie. A ja mieszkam koło granicy niemieckiej i mąż ma tu dużo większe możliwości zawodowe… Trudne sprawy. Tak czy siak mega sie cieszę na ten weekend ;)

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)
    U mnie zaraz wlatuje kawka bo oczy same mi się zamykają. Wczoraj miałam fajny dzień bo wzięłam udział w loterii w galerii handlowej i wygrałam bon podarunkowy na 100 zł 😂 A później byłam na ploteczkach z koleżankami.

Gasy gratuluję synka, super wiadomość 💙💙

Aasha niefajnie z tą bakterią... ale jeśli dostaniesz od razu leki, to powinno szybko pomóc, niestety te infekcje z ciąży są częste 🙁

Jusia kciuki za jutrzejszą wizytę! 🤞

Co do włosów to farbuję, ale rzadko :) W sumie nawet w 5tc byłam na farbowaniu 😅 ale myślałam że nie wytrzymam zapachu farby, jeszcze 2 razy myłam włosy po powrocie do domu. Teraz idę za 2 tygodnie i później pewnie jeszcze pójdę przed samym porodem.

A co do rodziców, to moi są super ludźmi naprawdę, mogę z nimi pogadać o wszystkim, są bardzo pomocni, a ja moja mama to już taki typ co ostatnią rzecz z siebie zedrze żeby drugiemu dać, czasami jest nawet zbyt opiekuńcza. Teściowa hmmm, ma swoje zagrywki, ale ogólnie jest w porządku, raczej nie będzie nas odwiedzać bo jest schorowana i w sumie teraz też odwiedza nas raz na rok, za to my jesteśmy często w rodzinnych stronach. Co się pewnie niedługo trochę zmieni ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 10:22

Jusia 82, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    O, czyli farbujecie włosy? Bo ja cały czas mam obawy 🤔

dlaczego? :D no raczej, że farbuję. Paznokcie też robię i takie tam ;)

Andzelina lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 13 października 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊

Trochę zazdroszczę Wam rodziców, teściów którzy są w stanie jeszcze pomagać. Moja mama niestety choruje na bardzo agresywny nowotwór i niewiadomo co będzie a teściowa ma alzheimera także w tej kwestii los jest dla nas wyjątkowo paskudny. Są bardzo dobrymi ludźmi, mama oczywiście ostatkiem sił by pomogła ale dla mnie najważniejsze jest teraz jej zdrowie.
    Już wiem, że będzie ciężko jak urodzi się Bejbi, mieszkamy na 3 piętrze bez windy więc będę zdana sama na siebie 😜

Włosów jeszcze nie farbowałam w ciąży ale już muszę bo dużo siwych 😔 a pazury robię regularnie.

Dzisiaj mam dzień lenia, mimo słonecznej pogody jakoś nic mi się nie chcę ale w weekend świętujemy rocznice ślubu ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 10:28

• Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice i teściowie najukochańszy na swiecie i w sumie zdrowi, ale mają już swoje lata więc nie nastawiam się też na zbyt dużą pomoc.

Ja włosy farbuję w zasadzie raz do roku, ale na pewno będę robiła to przed porodem ;)

Mika- Ty szczęściaro ;)

Ja zamówiłam próbki tapet do pokoju dziecięcego i kurier miał dziś przyjechać i tak sobie czekam i du....

Andzelina- jakieś plany? ;)

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczyny 😘
    Gapsy gartulacje!

Mam do Was pytanie - czy lekarz może wystawić L4 ciążowe wprzód? Będę na wizycie 24.10 i od listopada chciałabym pójść na zwolnienie, czy lekarz wystawi mi je już 24.10? Czy dopiero na wizycie 2.11 mógłby to zrobić?

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Twilight Ekspertka

Wysłany: 13 października 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca wrote:
    dlaczego? :D no raczej, że farbuję. Paznokcie też robię i takie tam ;)

A ja się zawsze jakis głupot naczytam, że chemia, że szkodzi i takie tam. Ja rozjasniam więc tego rozjaśniacza się bałam że może silny czy coś, nie wiem 🙈 stwierdziłam że dam włosom odpocząć i w ciąży nikt pretensji o to nie będzie miał 😁

Co do L4 to nie może wystawić do przodu, wiem, bo też chciałam, wizytę miałam jeszcze na urlopie a do pracy miałam iść za 3 dni i chciałam żeby od wtedy mi wystawiła ale powiedziała, że tak się nie da, bo skąd ona niby dzisiaj wie, że ja za 3 dni będę chora 😁

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️
    31.12.2024 ⏸️ beta 33
    2.01.2025 beta 123
    23.01 - wizyta
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight, akurat rozjaśnianie nie jest do końca wskazane ;) Normalne farbowanie tak, ale bez rozjaśniacza - tak mówił mi mój fryzjer.

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzięki Twilight, idę 2.11 do tej poradni patologii ciąży, to mam nadzieję, że lekarz wystawi mi L4, jak nie to jeszcze w razie czego zarejestruje się prywatnie 🙈
    Chociaż z tego co mówicie to raczej widzę, że lekarze nie robią problemów z wystawianiem zwolnień

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz ostatnio mówił, ze jakbym chciała zwolnienie, to mam dzwonić i będzie 😂 akurat ja nie potrzebuje, choć nie chce mi się nigdy tłumaczyć mu zawiłości mojej pracy, ale na pewno inne pacjentki za to go cenią ;)

Uspilam młodą i padam. Trochę sprzatalam, a córka dziś na maksa przytulająca się i widzę, ze ma jakieś dzieciece małe problemy, bo jakieś smutne minki wjechały. Tak mnie to rozczula. W ogóle ostatnio mnóstwo rzeczy mnie wzrusza na maska, co te ciążowe hormony robią z człowiekiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 12:31

Hermiona5 lubi tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Twilight Ekspertka

Wysłany: 13 października 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaaa92 wrote:
    Twilight, akurat rozjaśnianie nie jest do końca wskazane ;) Normalne farbowanie tak, ale bez rozjaśniacza - tak mówił mi mój fryzjer.
    Dobrze wiedzieć, też gdzieś właśnie to czytałam ale przyjęłam że to ogólnie o farbowanie chodzi. No i dobrze, trochę może odżyją po przerwie.

Gusia, ja się ostatnio popłakałam na Wydarzeniach jak pokazywali wojnę na Ukrainie po tych ostatnich atakach..

👧+🧑+👶+🐻‍❄️
    2023 - synek ❤️
    31.12.2024 ⏸️ beta 33
    2.01.2025 beta 123
    23.01 - wizyta
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 😉

Temat rodziców i teściów…

Nie mogę narzekać. Mama jest zupełnie inna niż ja, ale kochana 🧡 Teściowa bardzo fajna 🧡
    Aczkolwiek…
    Mama ma dużo zapału. Zawsze opowiada jak bardzo chce spędzać czas z wnuczką, a faktycznie wychodzi go raczej niewiele.
    Teściowa choć młoda, sprawna babka. To się nie czuje, aby całe dnie latać za brzdącem. W sumie to ja to rozumiem… trzeba szanować siebie i stawiać jasne granice. Za to lubi gotować, zawsze podwiezie jakieś pyszności 😍

Najważniejsze jest to, że córka uwielbia obie babcie! 🌸
    No i jak faktycznie potrzeba pomocy przy dziecku to nikt nie szuka wymówek. Zarówno jedna jak i druga babcia staną na głowie żeby pomóc. To jest super!

PS. Do mnie i do mojego męża dotarło, że czasy się zmieniły. Mnie i jego wychowywały babcie. Teraz babcie mają swoje życie. Od wychowywania są rodzice 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 12:42

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzelina przybijam piątkę, u nas 14.10 5 rocznica ślubu🥰 jakie plany na świętowanie?

Gapsy gratulacje, jak Twój synek się zapatruje na braciszka?
    Ja nigdy jeszcze nie farbowałam włosów także nie wiem. Mogłyby być trochę jaśniejsze i kilka razy mnie kusiło ale jak pomyślę sobie że zaraz te odrosty i od nowa to zawsze rezygnuję.

Moi teściowie są w porządku, mieszkają obok i Adam ma z nimi super kontakt tylko oboje pracują a w międzyczasie podrózuja kamperem więc nie mają za wiele czasu. Moi są starsi, z tatą nie mam dobrych relacji, mama troche problematyczna w różnych kwestiach ale jak potrzebuję to mogę na nią liczyć.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek mnie tez poniekąd wychowywała babcia od strony mamy i do tej pory mam z nią mega kontakt. Moi rodzice studiowali oboje zaocznie jak się urodziłam, wiec na weekendy zostawalam u babci. Ona była już na emeryturze, potem jak rodzice pracowali to tez zostawiali cała nasza trójkę u niej, ale u nie było domowe przedszkole, siedziała zawsze z gromada wnuków, ma ich 30. To była nauczycielka, mama chciała kiedyś wziąć nianie, żeby ją odciążyć to powiedziała, żeby mama jej nie obrażała :D moi rodzie tez jeszcze pracują i maja swoje życie, które szanuje, ale jednocześnie się cieszę jak raz na miesiąc czy dwa przyjadą i mogę gdzieś wyjśc spokojna :) ja wgle mam super relacje z mama

Twilight ja o wojnie to tylko nagłówki czytam, strasznie mnie to porusza i potem mam koszmary. Jestem typem wrażliwca, w ciąży naprawdę musze się trochę odcinać, bo nie chce być ciagle przybita. Już prosiłam rodziców i męża żeby mi nie mówili o jakiś wypadkach itd, bo potem się zamartwiam na wyrost…

Dziewczyny gratulacje z okazji rocznic! My braliśmy ślub w maju ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 12:55

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 13 października 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia i Aniamania w tym roku bez szaleństw, chyba tylko kino i kolacja 😊 nie mamy co zrobić z psem żeby gdzieś wyskoczyć na cały weekend.

Też jakoś bardziej emocjonalnie reaguję na dramatyczne wydarzenia niż wcześniej dlatego staram się nie oglądać telewizji i nie słuchać o Ukrainie i innych wypadkach

Hermiona5, Jusia 82 lubią tę wiadomość

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam kolejne pytanie (jesteście dla mnie kopalnią wiedzy) - w jaki sposób odbywa się zmiana lekarza prowadzącego ciążę? Dalsze wizyty są wpisywane w tą samą kartę ciąży (mimo, że na pierwszej stronie jest nazwisko innego lekarza) czy zakładana jest nowa karta ciąży a wyniki są przepisywane z poprzedniej?

age.png

• Andzelina Ekspertka

Wysłany: 13 października 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona5 do 12tygodnia prowadziłam ciążę w klinice i tam miałam założoną kartę ciąży, teraz chodzę do innego lekarza i wpisuje mi wizyty w tę samą kartę

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Przepraszam, że nic nie pisze, ale źle się czuje, do tego nie mam w ogóle siły. Wstaje około 13 a o 16 już znów się pokładam. Nie spie wtedy. W nocy tez nie śpie. Głowa ostatnio boli plus ta ślina daje do wiwatu bo od niej nieustające mdłości mam.
    We wtorek miałam wizytę. Wszystko ok, ale młodzież nie chce pokazać co ma między nogami. A tak leży, że lekarz mówi, że w mam talent to cienkie bolki są hehe

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ