X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Patiii22 Ekspertka

Wysłany: 21 października 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny zazdroszczę Wam tych ruchów ! Ale u mnie chyba się coś zaczyna bo od dwóch dni czuje pękające bąbelki w dole brzucha 🤩
    A powiedzcie mi, jak rozpoznać twardnienie brzucha? Często o tym czytam i dziewczyny zawsze się martwią i biorą wtedy magnez. Mój brzuch, a właściwie dolna cześć jest ciagle twarda. Powinnam się martwić? Brzuchy ciążowe zawsze kojarzą mi się właśnie z takimi twardymi.

Jutro biorę udział w szkoleniu online od zaufaj położnej i będzie właśnie o wyprawce. Zamierzam po weekendzie zrobić jakaś listę i powoli brać się za zakupy. Do 30 tygodnia, czyli jakoś do świąt wolałbym mieć większość, ewentualnie z tym co droższe to czekać na poświąteczne wyprzedaże.

Musimy jeszcze zrobić remont sypialni. Nie wiem jak się z małym pomieścimy, ledwo sami dajemy radę, a jak dojdą mebelki, ciuszki, maty, krzesełko, potem zabawki to będzie wiecznie armagedon😀.

Cały czas się zastanawiam czy kupować na początek dostawkę czy od razu łóżeczko. Mały i tak będzie z nami w sypialni dopóki się nie przeprowadzimy. Czyli pewnie będzie mial dwa lata zanim doczeka się swojego pokoju. Myślałam o łóżeczku, które rośnie z dzieckiem, ale te duże łóżeczka maja często jakies szafeczki i można na nich postawić przewijak. Zależy mi żeby jak najbardziej wykorzystać każda przestrzeń, bo nawet jak przerobiony sypialnie to nie widzę tam miejsca nawet na komodę 🙁 wielkich zmian nie chcemy robić bo jak będziemy sie przeprowadzać to chcemy wrócić z sypialnia do stanu aktualnego.
    Może macie jakieś propozycje łóżeczek?

• Roksi Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Wróciłam właśnie z córka od lekarza i jestem szczerze wkurwiona, 4 tydzien chora, 4 lekarz, tona leków, a ona mi dziś mówi ze zaczyna mieć zmiany na oskrzelach. No żart jakiś 😒😒😒

Co do wydzieliny to mam raczej biała/mleczna i w niedużych ilościach. Choć często mam tak ze czuje jakby mnie coś swedzialo z zewnatrz ale lekarka już dwa rwzy patrzyła i mówi ze wszystko ok. Kupiłam dziś lactovaginal i będę wkładać raz w tygodniu.

Co do wyprawki to ja na spokojnie czekam do wyprzedaży świątecznych, ewentualnie może na black friday. A apteczne to po nowym roku pewnie blizej lutego.
    Choć z pierwsza córka zaczelam powoli kupować wszystko po 16 tyg i przy pierwszym bym się szybciej zabierała bo jednak trzeba dokupić dużo dużo więcej rzeczy i potem tez się niezła suma robic 😂 teraz jakos na spokojniej, aż sama siebie nie poznaje bo zazwczaj lubie mieć zrobione wszystko wcześniej 😜

Co do ruchów to jestem pewna już od kilku dni ze czuje, wczoraj to w ogóle mocno i dużo. Ale na pewno nie są to jeszcze kopniaki. Ale wyraźne smyranie i łaskotanie. Ale łożysko mam tez na przedniej ścianie teraz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 12:48

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂

O dziewczyny, no macie co dźwigać ( duże piersi) ja też z tych co w ciąży mają 75C hehe ale po ciąży mi zostały, nie zmalały 😁

Brzuch mi nigdy nie twardniał, nie wiem jakie to uczucie.

Ja też nie lubię jak M wyjeżdża. A szykuje się teraz prawie każdy weekend (czwartek- niedziela) wyjazdowy. Jakbym się czuła dobrze, to pół biedy, ale tak to nie jestem w stanie małej spać położyć wieczorem. Jak M idzie na trening to mi ja kapie o 17, wraca przed 21 a ja przez ten cały czas leżę, mała musi sama sobą się zająć, ja daję tylko jeść i to tak żeby nie zwymiotować w trakcie.

Kurcze, faktycznie chyba warto pomyśleć o zmianie lekarza albo chociaż pilnować i mówić co miało być a czego nie ma.

Wyprawki nie kompletuje jeszcze. Póki nie znam płci. We wtorek mam wizytę może się pokaże. Poczekam na Black friday i na styczeń, może coś się uda taniej.

Ja miałam ,,kołyskę,, a łóżeczko później. Tym razem od razu będzie łóżeczko.

Co do wydzieliny to mam i taka rzadka ale też i grudkowata. Lekarz mówi, że jest ok, że jak nic nie swędzi, zapach normalny i nic nie czuję to po prostu tak mam.

Też podczytuje Lutówki i robie screeny tych wyprawek, przyda się później 🙂

U mnie ruchów nie czuć. Czasem mi się wydaje, że coś się zaczyna, ale to za wysoko chyba.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy, dajesz nadzieję że moje 75C zostanie ze mną haha :)
    A wybrałaś już łóżeczko? Myślałyście może o Chicco Forever?

Co do black friday to chyba nie będę wtedy szła spać bo jak się wszystkie rzucimy na wyprawki to nic nie zostanie 🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 13:55

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uf. Czyli nie oszalałam 😅
    W któryś z długich weekendów listopadowych planuje męża zmusić do wyjęcia wszystkich ubranek po młodej. Przeliczę wszystkie ubrania neutralne, to co dziewczęce wystawię na Vinted.
    Zakupy pewnie zaplanuje na Black Friday i wyprzedaże świąteczne.
    Wyprawka apteczno-higieniczna pewnie na początku nowego roku. To będzie jakoś 32-34 tydzień.

Tylko wózek muszę kupić przed śniegami. To młoda załapie się na pierwsze testy w wersji spacerowej.
    Chce sprzedać Priama i fotelik Cybex. Tym sposobem zabraknie mi wózka na śniegi.

Pati,
    Ja miałam dostawkę dla córki i teraz dla syna też będę jej używać. Bardzo sobie chwalę, z tym, że ja mam przestronne mieszkanie.
    Koleżanki które mają mieszkania po 50m decydowały się na łóżeczko, plus ewentualnie jakiś mały kosz Mojżesza. Tak aby mieć dziecko przy sobie w salonie, w tych pierwszych tygodniach.
    Podsumowując, dostawka fajna sprawa, ale nie jest niezbędna.

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łóżeczko mam po córce. Z szufladą. Każde miejsce do przechowywania jest pożądane hehe
    Miałam taką kołyskę jeżdżąca. W nocy przy łóżku jak dostawka a w dzien mogłam jechać do salonu, ale tego nie robiłam, dlatego zostaję przy łóżeczku.ja jestem typem zbieracza, ale muszę się tego oduczyć. Za dużo mam tych rzeczy później, ciężko sprzedać bo dużo ofert.

A rzecz z której byłam najbardziej zadowolona i używałam najwięcej to kamera 😁 tylko taka z monitorkiem, nie na wifi do telefonu. Nastraszyli mnie, że łatwo się włamać do takiej i podglądać więc kupiłam taka bez neta.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w ogóle mało rzeczy się sprawdziło. Mała była typowym ,,hajnidem,, nie spała nigdzie, ciągle się darła, wszędzie było źle, na cycu cały czas aż tyłka nie czułam, żadne gadżety, zabawki cuda wianki nie były dla niej atrakcyjne. Wózek był be, fotelik w aucie też, łóżeczko turystyczne to był składzik na zabawki bo tylko miała ograniczona przestrzen a darła się jak poparzona. W aucie woziliśmy tyłem to aż fioletowa była tak się zanosiła, dopiero jak przodem przestawiliśmy to można było podjechać z 10 kilometrów. Wszystkie mądre książki dla rodziców mogłam wywalić do kosza, to samo z przepisami, nic nie chciała jeść. Wszystko wyrzucałam a na głowie stawałam. Dlatego teraz mega odpuszczam. Jestem przygotowana na to co było i wolę się miło zaskoczyć. Może będzie mi to dane.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 21 października 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊

Ja dołączam do grona tych, które jeszcze boją się kupować wyprawki, nie mam nic poza tym, że siostra da mi łóżeczko najprawdopodobniej 😊

Dochodzą mi tylko stresy 🙄 wylądowałam dzisiaj u dentysty i okazało się, że muszę mieć usuniętą ósemkę jak najszybciej i mnie to przeraża, w poniedziałek idę się skonsultować jeszcze z innym dentystą 😬

• Aasha Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jeszcze nic nie kupuje, tez jeszcze czuje ze troche wczesnie I mam obawy. Pocisne po nowym roku :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Elza :) Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki dla mam z Trojmiasta, dziś i jutro są targi w akpol baby w Gdyni. Zobaczę może łóżeczko będzie w dobrej cenie to zakupię i będę miała z głowy:)
    Wózek już zamówiłam, i tak jak kupuje się nowy to często trzeba czekać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, więc zamówiłam z odbiorem w lutym. Ogólnie nie chce czekać na nowy rok, bo i tak wszystko drożeje. A przy podwójnych wydatkach zaczynam bardziej patrzeć co na co wydaje. Z takich rzeczy które chcę wcześniej kupić to jest laktator jeszcze.

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek wrote:
    Dzień dobry! 😊

U mnie dzisiaj noc bez męża. Bałam się jej jak nigdy.
    Coraz gorzej znoszę nieprzespane noce. Młodej wychodzą dwie piątki ( na szczęście dwa ostatnie zęby mleczne 💪🏼) plus wczoraj miała szczepienie na ospę ( Gusia, witaj w klubie - po dwukrotnej zmianie terminu). Finalnie noc przebiegła spokojnie. Zęby jakoś szczególnie nie dawały popalić, po szczepieniu gorączki nie było!

Popuszczanie moczu podczas kichania, kaszlu? Znam. Na szczęście pojawiało się tylko jak byłam chora. Może jakieś przeciążenie? Tak czy tak… Też muszę wybrać się do UroFizjo. Tylko zwlekam, bo chce iść do Gdańska, a mieszkam w Gdyni. Teraz jest słaby przejazd zarówno przez miasto jak i obwodnice. Gapsy, ty pewnie wiesz o co chodzi :)

Zaglądajcie czasem na wątek Lutowy? Mi się zdarzy sporadycznie. Dziewczyny już jakieś dwa tygodnie temu pisały, że kompletują wyprawkę ubraniową i apteczną. Wy też już coś kupujecie? W sumie to nie wiem kiedy zacząć, nie pamietam kiedy zaczęłam w pierwszej ciąży 🙈

Ja też doskonale wiem, bo przez te problemy na trasie Gdańsk - Gdynia, cały Sopot stoi 😂

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 21 października 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa i BoboBolek dobrze wiedzieć, że jakieś utrudnienia w ruchu drogowym Trójmiasta bo za dwa tygodnie mam połówkowe w Gdyni 😊

• Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki.. Mam wszytko po synku, tylko ubranka dokupuję dla małej. Kosmetyki i leki mam też na bieżąco więc nie potrzeba nowych kupować ☺️

Jeśli chodzi o wydzielinę to mam dużo, lekko białawy kolor i raczej taka rzadka niż gęsta.

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzelina wrote:
    Ulaa i BoboBolek dobrze wiedzieć, że jakieś utrudnienia w ruchu drogowym Trójmiasta bo za dwa tygodnie mam połówkowe w Gdyni 😊

Ja mam 7.11 wizytę u lekarza prowadzącego w Gdańsku, 8.11 połówkowe u lekarza, który robił mi usg I trym w Gdańsku i 9.11 połówkowe u lekarki, którą polecił mi lekarz prowadzący w Gdyni więc będę jeździła w tą i z powrotem 😂

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja niestety mam doświadczenie z popuszczaniem moczu, najbardziej w I trym jak miałam kaszel, teraz już rzadziej no ale jednak 😕
    Co do wyprawki to ja kupiłam już dostawkę bo znalazłam niedaleko taką jaką chciałam z drugiej ręki ale powędruje jeszcze na strych do rodziców czekać, no i parę ciuszków. Czekam na potwierdzenie płci do połówkowych i powoli będę kupować czego nie mam żeby rozłożyć wydatki ale ja raczej nie szaleję.
    Dzisiaj u nas otworzyło się 8*, my akurat wiemy jakiego fotelika potrzebujemy i takiego nie było ale pan polecał bardzo avionaut Pixel i maxi Cosi pebble pro gdyby ktoś był zainteresowany, ale wiadomo, lepiej samemu zrobić rekonesans i do swojego auta:)
    Co do łózeczka to my mieliśmy przy pierwszym dziecku i spał w nim całe 0 razy, może na jakąś drzemkę się zdarzyło, bardziej służyło jako miejsce pod przewijak i kurzozbieracz. Teraz zamierzam korzystać z dostawki dopóki dziecko nie wyrośnie i ewentualnie później rozłożyć łóżeczko szczebelkowe.

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • BoboBolek Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa, Andżelina,
    U kogo w Gdyni robicie połówkowe?

Elza,
    Dzięki za info. Może jutro podjadę jak będzie padało. W innym przypadku szkoda mi pogody 😅
    O co dokładnie chodzi w takich targach? Wtedy jest więcej produktów? I jakieś promocje?

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Andzelina Ekspertka

Wysłany: 21 października 2022, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek ja robię w Gamecie u dr Mężyk, prenatalne też tam robiłam ale u innego lekarza 😊

• Elza :) Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na targach zazwyczaj są jakieś promocje, można wtedy w fajniejszych cenach coś kupić i dodatkowo można coś wygrać jak bierze się udział konkursie. Ja akurat foteliki kupiłam te nowe maxi cosi cabriofix isize, że względu na wage i ilość gwiazdek w testach. Wiem że avionauty maja dobre opinie w śród rodziców ale jakoś do mnie nie przemawia ta wkładka.

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, ja juz po oficjalnych polowkowych - niby wszystko ok, ale dostalam jeszcze dodatkowo skierowanie na echo serca dziecka, ze wzgledu na slaba widocznosc dzis, wiec czeka mnie jeszcze jedno badanie. Dzis pani doktor w lepszym humorku niz ostatnio, wiec bylo ok 😅

Poza tym plec potwierdzona, czekamy na nasza rozowa krolewne.

No i dlugo mialam to o czym wiekszosc z Was pisze - strach przed kompletowaniem wyprawki, bo to jeszcze wczesnie, jeszcze czas, wszystko sie moze zdarzyc - NO SAME WIECIE, ale od czasu ostatniej wizyty u gina(10.10) stwierdzilam, ze ide po bandzie i kupilam juz pieluchy tetrowe i muslinowe (mam nadzieje, ze chociaz po praniu zobacze jakąś roznice, bo poki co widze tylko w ich cenie 😅), rozek, posciel i 2 przescieradla do lozeczka, spiworek do spania, 2 reczniki kapielowe no i troche ubranek. W jednym z pierwszych postow pisalam, ze moj excel budzetowy mowi, ze za wszystko wyjdzie jakies 7 tys., ale juz widze ze z moim szałem zakupow moge troche poplynac, bo to wszystko jest takie slodkieee...

Jedynie zakupy apteczne zostawiam na nowy rok, bo to sa jednak artykuly z ograniczona data przydatnosci, wiec z tym sie wstrzymuje, a poza tym lece po kolei, bo wiem, ze rozlozone w czasie mniej zaboli 😆

I tez przyznaje, ze podczytuje lutowe mamy i bezkarnie korzystam z cudzych doswiadczen 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 16:39

Madzixon, Mikaaa92, Jusia 82 lubią tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BoboBolek wrote:
    Ulaa, Andżelina,
    U kogo w Gdyni robicie połówkowe?

Elza,
    Dzięki za info. Może jutro podjadę jak będzie padało. W innym przypadku szkoda mi pogody 😅
    O co dokładnie chodzi w takich targach? Wtedy jest więcej produktów? I jakieś promocje?

Dr Leszczyńska w Gdynia Medica ul. Filipkowskiego

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ