Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Laski ale dajecie tutaj czadu z wpisami. 😀😀😀
Twardnienie brzucha jest wtedy kiedy staje się twardy 😅 jak kamień towarzyszy temu dyskomfort, spięcie mięśni, a czasem ból.
Co do wyprawki to ja zaczęłam, ale tylko ubranka. Potem wózek, fotelik (jak Ula pisze mamy po pierworodnym maxi cosi peable pro z bazą i jest super). Stety niestety musimy dokupić drugi i to taki, żeby się zmieścił do auta wraz z drugą łupiną i fotelikiem starszaka. Również pojedziemy go kupić do 8*, bo są w tym najlepsi. No i łóżeczko- ja planuje kupić wspomniane wyżej chicco forever. Będzie robił za dostawkę dla dwojga. Tym razem zamiast wanienki chyba skuszę się na te wiadra do mycia 😅 na pewno żadne wanienki ze stelażami, nie dla przewijakow i tak dalej 🥳🙈 tylko gracily nam te przedmioty mieszkanie i okazały się zbędnym gadżetem 🤗 trzeba tez wziąć pod uwagę, ze wyprawka to droga impreza, także jeśli ktoś nie ma odłożonych takich pieniędzy, albo zarabia przeciętnie to lepiej sobie rozłożyć te koszty na kilka miesięcy.
Zniechecona gratuluje zdrowej córeczki.
Andżelina boli Cię ta ósemka, że trzeba rwać ? Dobrze ze chcesz to skonsultować z innym lekarzem. Niby znieczulenie przy leczeniu zębów jest ok, ale przy rwaniu ósemek może być różnie- zwłaszcza tych dolnych. Moja rwana w lutym za nic na świecie nie chciała się wyrwać. 1,5 h walczył, nacinał dziąsła, dostrzykiwal znieczulenia 🙈 nie chciałabym tego przezywać w ciąży ..
U mnie wczoraj dzień okulisty z młodym. Całe szczęście odbyło się bez większych dram. Teraz sprzątam, a weekend szykuje nam się mocno imprezowy, bo mamy je aż cztery 🙈 już czuje się zmęczona 🤣
Spokojnego wieczoru dla Was i udanego weekendu!
Zniechecona lubi tę wiadomość
-
O tak, zapomnialam sie odniesc do twardnienia brzucha - mi sie zdarzylo raz, jakis tydzien temu - nie da sie tego pomylic z niczym innym, bo nagle poczulam jakbym zamiast brzucha miala tam skorupe Franklina(czy ktos jeszcze pamieta te swietne bajki?!). Musialam zaprzestac tego co w danej chwili robilam i sie polozyc, az do ustapienia tego dziwnego uczucia. Ciazowy brzuch na codzien jest twardy, ale to bylo jak jego calkowity paraliz. Dobrze, ze naczytalam sie wczesniej, ze to normalne i ogladalam tez webinary z poloznymi, ktore o tym mowily, to nie wpadlam w panike, ale tak czy inaczej - nowe, dziwne uczucie 😅14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Hope28 wrote:Ja to się boję nawet patrzeć na rzeczy dziecięce. Po długich staraniach i problemach jakoś się boję...
Dziewczyny w jakiej dawce bierzecie kwas foliowy? Bo ja biorę Mama DHA premium plus i tam jest 0,4 mg ale wyczytałam, że w drugim trymestrze zapotrzebowanie na kwas się zwiększa i zastanawiam się czy powinnam brać coś jeszcze. jak to jest u Was?
Hope tu jest fajne zestawienie odnośnie witamin w ciąży: https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Ja biorę 0,8 od samego początku, ale mi lekarz kazał tak brać ze względu na mutację MTHFR.
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693 -
Dzień dobry!
Ostatnio mało się odzywam, bo w domu mam armagedon chorobowy. Najstarszy synek angina, najmłodszy bostonka, średni jeszcze nie wiemy co, bo narazie tylko gorączkuje.
Ale po całym tygodniu walki z chorobami, mąż został z dziećmi, a ja pojechałam do fryzjera 💪 -
O to chyba sezon jesienny zapanował bo ja też wciąż przeziębiona... Dzisiaj wieczorem mamy urodziny mojej koleżanki na mieście, podjedziemy chyba na godzinę i wracam się kurować do domu 😑
Ale teraz mąż wybył na siłownię więc ja szybko wskoczyłam pod kocyk, kawka, ciacho, potem kąpiel i może jakoś to będzie 😉💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
A ja się witam z pracy. Mąż z młodą, chociaż była jedna aferka i musiałam do nich zejsc, bo oboje juz dostawali ze sobą kota. Wygoniłam ich na spacer, zeby rozładowali napiecie i znów mam cisze, siedze przy kompie, póki nie wrócą. A jak wrócą to mąż idzie remontowac dalej pokoik dzieciecy, a my z młodą sie wezmiemy za obiad. Dzis mnie naszło na kaczke, choc zwykle takich rzeczy nie jemy - ciazowe zachcianki ciąg dalszy
Wczoraj natomiast trochę mnie stresowało po południu silne kłucie brzucha, chyba dzidzius i macica mi uciskały na jakis nerw. Na szczescie dzis juz ok no i bobo sie duzo rusza, ale wczoraj juz miałam różne mysli
-
Mikaaa92 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest bo chyba nie ogarniam 😅 gondola od wózka może być fotelikiem w aucie? Czy fotelik to zupełnie osobna sprawa? Zgłupiałam!
To dwie różne rzeczy. Ale fotelik samochodowy przy pomocy adaptera możesz założyć na stelaż wózka (np. kiedy idziesz na szybkie zakupy). Z tego co czytałam to fizjoterapeuci nie zalecają żeby niemowlak przebywał w tym foteliku dłużej niż 1,5 godz. więc bez gondoli się nie obejdzie. Ale ja to tak tylko z teorii
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693 -
Mikaaa,
Gondola i Fotelik do samochodu to zupełnie inne rzeczy.
Gondola przypomina łóżeczko. Tyle, że jest ba kółkach 😜
Fotelik to taka bardziej skorupka w której dziecko jest mocno opatulone z każdej ze stron, w pozycji połsiedzącej, zaokrąglonej.
Potwierdzam to co pisze Jusia. Fizjoterapeuci używanie przez długi czas ciągiem odradzają. Dla noworodka fotelik używamy tylko tyle ile jest konieczne, dla niemowlaka 1,5h jednorazowo maksymalnie. Dłuższe podróże powinny być z przerwami na „rozprostowanie” kości 😜
Andżelina,
Ja też prenatalne mam u dr. Mężyk. W pierwszej ciąży byłam u niej na USG I i III TRYMESTRU.
Ulaa,
Biedna. Trzymajcie się!Ulaa lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Dzień dobry w sobotę!
Dziś mój mąż ma wolne, pierwszy raz od nie wiem kiedy. Miałam już drzemkę itp dziwnie jakos 😜
Młoda zrobiła już 3 kupkę dziś, koleżanka mi pisała ze może być tak po antybiotyku ale mam nadzieje ze się nie rozkręci mocno..😵💫
Tez mam w Puerii 0.8 kwasu foliowego z jeśli dobrze wyczytałam. Ale z tego co kojarzę to nie można przedawkować bo wydalany jest z moczem kwas foliowy 🤔
Mikaaa teoretycznie można powiedziec ze fotelik i nosidełko to jest to samo. Choć często czytam ze nosidełko to „nosidło” dla dziecka - czyli antymandat który nie nadaje się do przewożenia dziecka. A na taki fotelik dla niemowlaka mówi się łupina. Ale dla mnie to takie czepianie się i fotelik, łupina i nosidełko to to samo. Ważne żeby dobrać tak żeby pasowało do naszego auta(a wlasciwie do kąta nachylenia kanap).
Zazwyczaj dla niemowlat mamy przedział wagowy fotelików 0-13 lub 0-18(lecz tutaj trzeba uważać żeby miało wkładki odpowiednie bo tutaj się można przejechać - my akurat mamy besafe izi twist b).
Potem jak już dziecko wyrośnie z łupiny zazwyczaj około roku kupujemy fotelik 0-18(zazwyczaj obrotowe),9-25,9-36 (mam nadzieje ze nie pomyliłam kategorii wagowych).
A No i czy łupina jest na pas zapinana czy na bazę wpinana to pod wzgledem bezpieczeństwa nie ma znaczenia. Bardziej chodzi o wygodne użytkowania na bazieMikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Mikaaa możesz fotelik łupinę używać jako nosidło w wyjątkowych sytuacjach. Na przykład żeby dziecko przenieść opatulone do przychodni albo do gości. I jak kupisz adaptery do wózka w wyjątkowych sytuacjach możesz ją zamontować na wózek. Ja tak raz wzięłam młoda do ogrodniczego jak szybko skoczyłam po kwiatki a ona spała w aucie. To ten najmniejszy fotelik 0-13, ja mam avionaut i on jest mega leciutki ❤️ Dla małych osób idealny jak nie chcesz się nadźwigac
Moja córa zasnęła i oglądam artykuły dla dzieci w internecie 😂❤️Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Mikaaa92 wrote:Teraz patrzę że w ogóle źle napisałam 🙈 chodziło mi o fotelik i nosidełko! Mózgu obudź się 🙄
Gusia- no ja właśnie ostatnio w sklepie wzięłam do ręki ten avionaut i po prostu byłam w szoku, że to może być tak lekkie Do tego wizualnie też mnie ujęły, więc raczej jestem już zdecydowana (przynajmniej na jedną rzecz ).
Dziś na olx upatrzyłam sobie chicco baby hug i to w mojej miejscowości!!! Po dwóch godz. już go nie było. Sprzedają się po prostu jak świeże bułeczki.
P.S. Dziewczyny, które już użytkują foteliki. Czy w przypadku dwóch samochodów macie 2 bazy czy np jedna baza a do drugiego przypinacie pasami?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2022, 13:06
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
11. transfer, beta<0,2
My przekładaliśmy bazę, bo głównie jeździliśmy męża autem. Ja to bardziej do przychodni tylko lub na zakupy jakie babskie swoim. Ale żałowaliśmy czasem, ze nie mieliśmy dwoch. To na pewno wygodne
-
Chicaloca póki co nie boli mnie ta ósemka i wolę nie dopuścić żeby mnie bolała 😬niestety ja mam predyspozycje, że z wierzchu jest okej a po rozwierceniu zęba próchnica hula już z rozmachem, jak nie będzie wyjścia to usunę ale tak jak piszesz ósemki to niewdzięczne zęby.
Chyba po połówkowych zacznę się rozglądać za fotelikiem bo to jeden z większych wydatków.
Dzisiaj jedziemy do znajomych zobaczyć ich córeczkę, która urodziła się na początku września i to pierwsze dziecko w gronie najbliższych znajomych 😁
-
Hej dziewczyny widze, ze sie rozkrecamy z tematami wyprawkowymi! Ja jeszcze troche sie boje kupowac, niestety w tej ciazy coagle “cos”, ale mam nadzieje, ze niebawem sie odblokuje. Poki co kupilismy fotelik (z 2 reki, ale bezwypadkowy, przy straszych dziecisch baze kupilismy ale lupine pozyczalismy, teraz udalo sie nam kupic w fajnej cenie - maz sprawdzil, nie ma zadnych uszkodzen itd).
Ja od wczoraj cisne kurs branzowy, od 9 do 16:30 przez 3 dni, i potem jeszcze 2 weekendy. Ale jestem sama w domu, bo maz zabral dzieci do dziadkow, wiec po kursie blogie lenistwo:) w ogole usmialam sie, bo to Kurs online na ktorym jest 18 osob z calej polski i akurat trafilam na moja byla szefowa i znajoma z bylej pracy. To sie wszystkie 3 zdziwilysmy 8 grudnia mam egzamin, wiec to jest taki moj kamien milowy a potem robie swiateczny klimat w domu:) I mysle zeby wlasnie po swietach sie wziac za wyprawke.
Ja tez chce chicco forever. Ale coezko znalezc na olx:/ tez mi sie wydaje ze sie szybko sprzedaja
-
Aasha wydaje mi się ze chicco forever może byc ciężej kupić uzywane bo to stosunkowo nowy model wiec pewnie mniej jest ich na olx itp ale myśle ze na pewno warto polowac bo raczej takie rzeczy nie są zniszczone ani nic 😊