Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wasze apteczne listy są dość długie. Kwestia czy na pewno wszystko Wam potrzebne. Tu się wypowiem jako farmaceuta, apteki są wszędzie i otwarte do późna, a wręcz mają dyżury nocne w każdej gminie w razie stanów nagłych.
Do sedna.
Moim zdaniem nie ma sensu kupować leków na każdą ewentualność, typu czopki glicerynowe lub Melilax. W tym konkretnym przypadku, zaparcia u noworodków się zdarzają, ale też trzeba pamiętać że dziecko na piesi może robić kupę raz na 2 tygodnie! Może te stare położne każą drażnić odbyt, ale do niczego dobrego to nie prowadzi. Ogólnie Melilax to super produkt, który z ręką na sercu polecam, drogi ale działa i nie drażni tak jak zwykle czopki. Tylko zanim zastosowałam na córce dobrze się zastanawiałam czy na pewno trzeba.
Podobnie kateter wiaterek - to też wkładamy w odbyt. Gdy jest potrzebny może być bardzo pomocny, ale do analizy na bieżąco w danej sytuacji.
Pod pieluchę wystarczy jeden krem, od siebie polecam zielony linomag. Tani i świetny, zarówno przy każdej zmianie pieluchy jak i w razie odparzenia. A przy silnych odparzeniach tyłek wietrzyć 😅
Syna wkładałam na podkładach do wanienki, jak zrobił siku to coz, trzeba było ogarnąć gościa.
Kremów z filtrem UV też nie kupuje. Zima i tak nie będzie żadnej ekspozycji na słońce. A kilka promieni słonecznych to na zdrowie, niech się naturalna Wit D wytwarza. Kupię dopiero bliżej lata.
Na mróz też już raczej kupować nie będę.
Jeśli chodzi o piersi i "oprzyrządowanie".
Ja maści nie kupuje, jak będzie trzeba to mąż pojedzie po coś .
Lanomasc z ziaji 🤔
Wkładek też za bardzo kupować nie będę bo mi nigdy mleko nie przeciekało. Tzn ciekło trochę z tej drugiej strony jak karmiłam dziecko, ale to tylko pieluchę tetrowa wkładałam i już. Może ten kolektor kupię, muszę nad nim pomyśleć.
Wkładki z Lovi miałam kilka i było super.
Koszule do karmienia mi się fajniej sprawdzały takie, z jednym rozcięciem głębokim lub takie z zakładkami (tu przy dużych piersiach mogą radośnie wyskakiwać spomiędzy materiałów) .. Te która mają guziczki po obu stronach na każdą pierś mnie denerwowały jak musiałam w trakcie karmienia zmienić stronę. Nie zawsze, lub nigdy nie idzie tak książkowo, żeby co 3h przystawić na zmianę z dwóch. Często bywało tak że karmiłam z jednej, odbicie i z drugiej. Dziecko opróżniało obie. Dopiero później jak laktacja się rozkręci to jest lepiej.
Na nawały - kapusta. Też nie ma co jej wcześniej kupować 🤣
Osłonki na piersi - fajnie jak położna podpowie jaki rozmiar jest potrzebny. Tu chodzi o rozmiar brodawki a nie całej piersi. Przy wklęsłych brodawkach może pomóc, ale to też nie jest tak że każda mama potrzebuje. I do porodu piersi jeszcze się zmienia, po porodzie też.
Paracetamol jakiś trzeba mieć, pedicetamol wstrętny w smaku, ale bardzo mało się podaje. Właściwie przy gorączce u takiego malucha i tak od razu do lekarza. Potem szczepienie w 6t. więc będzie czas na zakup.
Na pleśniawki - jak się pojawia można coś kupić. Lekarze lub położne zalecają Aphtin. Zresztą część techników farmacji też to poleci, młody farmaceuta już niekoniecznie, zawiera borax, jedna z trucizn komórkowych. Na ulotce jest od 1rż.
U swego dziecka bym stosowała Wit C w kroplach, też na piersi jeśli dziecko jest tak karmione. Oraz wodny rozt.fioletu , do smarowania w buzi dziecka. Będzie wyglądać mało estetycznie 😅 ale działa. I też konsultować z lekarzem czy nie potrzeba nystatyny na receptę.
Inhalator i tak nie ominie nas taki zakup, prędzej czy później dziecko się rozchoruje. Może to dobry pomysł na prezent od kogoś, babci/cioci/koleżanek...
Wtedy będzie czas na myślenie czym inhalowac.
Aspirator miałam taki zwykły z rurka. Gruszka może ktoś da rady, ja nie ogarniałam.
Na pępek wszyscy teraz polecają octenisept lub coś z jego odpowiedników. Ale ja teraz kupię spirytus salicylowy. Syn miał ten kikut 8t! Myślałam że do 18stki z nim będzie chodził. Skończyło się u chirurga dziecięcego. Potem z córką stosowałam właśnie spirytus i po 4-5 t odpadł.
Moje dzieci mają szczególne grube pępowiny. 🙈
Pipeta do lekarstw (?) Każdy lek przeznaczony dla dzieci ma swoją miarkę, a nawet nie wiem czy gdzieś sprzedają same pipety.
Maść majerankowa można kupić dopiero gdy dziecko będzie chore. Zarejestrowana jest od 3 rż. Chyba że jest jakaś firma która ma wcześniejsza rejestracje, ale nie kojarzę. .Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 08:46
Jusia 82, Twilight, Tyśka lubią tę wiadomość
-
Konieczynka no właśnie ja tez jestem zdania, ze nie ma co od razu szaleć z tymi lekarstwami i potem wyrzucać. Apteki są wszędzie i zawsze się znajdzie nawet całodobowa ale tez nie chciałam tego pisać, bo każdy na inne podejście na przykład my leki i inne produkty apteczne kupujemy jak są potrzebne, a nie na wyrost, żeby później wyrzucić
Jusia 82 lubi tę wiadomość
-
Dzięki wielkie dziewczyny zaktualizuje sobie listę. Mnie to bardzo cieszy, ze to wszystko nie jest potrzebne. Tak tez myślałam, ze może być za dużo. Moja lista to zbiór różnych list z internetu, bo ciężko znaleźć jedną idealną sama na ten temat mam zerowe pojęcie.
Co do tych niepotrzebnych (oby!!) rzeczy to wpiszę je do tabeli „w razie potrzeby” i jak coś to się szybko kupi
-
Konieczynka, ja również się zgadzam z Twoim podejściem nie dla wszystkich się wszystko przyda. Wydaje mi się, ze mamy które zostają mamami po raz pierwszy po prostu mogą się w tym gubić. Ja tez tak miałam. Teraz już wiem, co ki się sprawdzało mniej więcej, i w to będę celować, ale nie powiedziane ze przy 3 dziecku może się sprawdzić coś innego
Co do pępka, miałam to samo z córkami. Jednej miesiąc się trzymał, drugiej 3 i tez do chirurga z nią chodziłam. Spirytus salicylowy jest bezpieczny? Nie będzie to piekło dziecka?
-
Cześć!
Aasha,
Jusia się już odzywała. Wszystko dobrze! 😉 Dużo postów było, pewnie Ci umknął.
Konieczynka,
Świetny post!
Twilight,
Twoja odpowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, że każdemu co innego podejdzie. Ja robię pranie tylko raz w tygodniu, nie dałabym rady wyprać po każdym myciu, a pewnie dla spokoju głowy bym wolała 😅
Dziewczyny,
To ja przygotuje listę podstawową plus „opcjonalną” poniżej.
Przy pierwszym dziecku miałam z apteki znacznie więcej niż potrzebowałam 😅
PS Czopki glicerynowe nie muszą być koniecznie dla maluszka. Ja zamawiam dla siebie. Nie wyobrażam sobie w pierwszych dniach po porodzie poradzić sobie bez nich 😂 Po pierwszym porodzie dawały mi komfort psychiczny i fizyczny 😅Jusia 82 lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Ale rozpętałam dyskusję wyprawkową moim pytaniem o przewijaki i wanienki haha! Dzięki Dziewczyny za wszystkie Wasze odpowiedzi, są bardzo przydatne
Moja lista kosmetyczno-apteczna zawiera w sumie to co napisałyście, dodam jeszcze Espumisan. Butelkę wybrałam na początek z Lansinoh, zobaczymy jak się sprawdzi, co do osłonek na piersi słyszałam, że z Medeli w rozmiarze M powinny być dobre, może zaryzykuję
Zastanawiają mnie tylko te majtki poporodowe, chcę kupić Horizon ale występują w dwóch wariantach - w pudełeczku i folii - jest jakaś różnica? I jak z rozmiarem, brać 38-40 jeśli jestem drobniutka czy jednak większe?💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Mika nie widziałam w pudełku, ale chodzi o to żeby były siateczkowe takie fioletowe/różowe one są. Bo raz kupiłam jakieś takie z dziwnego materialu(zielone) i w ogóle nie były rozciągliwe, darły się w rękach, dziwne. Myśle ze jak jesteś drobna to 38/40 spokojnie, ja przy poprzednim porodzie byłam taka dobra 40 i mi one były ciasnawe, ale tez jestem większa w udach i tyłku niz brzuchu/talii
A co do pepka to u nas odpadł szybko w 7/8dobie aż przez moment się martwiłam ze za szybko 🫣 ale polozna mówiła ze ok. Poza tym ja się tam bałam dotykać czy coś ze dziecko to boli, a ona tam na wizytach bez zastanawiania patyczkiem czyściła te krew co się zbierała 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 11:13
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Dawno dawno temu 😅 czyli tak z 10 lat , może 15 używano tylko spirytus do pępka. Nie szczypie bo nie ma tam rany, zresztą to zaraz się wysusza. Jakby coś się działo to dziecko zaraz poinformuje i to głośno 😁 Pokrzepiające że nie tylko moje dzieci mają takie sznury zamiast pępowiny 🤣
Bobolek to fakt że pierwsza wizyta w toalecie po porodzie nie jest przyjemna, szczególnie przy hemoroidach 🙈
Majtki z Horizon te z siateczki są spoko.
Mikaa jak jesteś drobna to 38 będą ok, zresztą w nich i tak tylko leżysz na podkładach. To tylko po to żeby gdzieś podkład poporodowy umiejscowić. Ja po porodach to cały pobyt w szpitalu je miałam, były brudne, no cóż.
Sorki za dosadność , ale leżałam w kałuży krwi. Dopiero 2 doba, może 3 była spokojniejsza. W domu wyciągnęłam jakieś stare gacie, nawet nie prałam tylko były do kosza .
Są też takie pakowane po 7szt, z takiego czegoś jak ochraniacze. Nie miałam ale nie polecam. Krocze trzeba wietrzyć.
A tak w ogóle to dzień dobry.
Witam się w III trymestrze, zaczynam 7miesiac.
Prawie +10kg do przodu, pewnie jeszcze z 5 dojdzie.
I dziś w końcu chyba jest poprawa mego samopoczucia. Kaszel mam tylko i tak ochrypłym że zupełnie mnie nie słychać. Ale już dystans do łazienki nie jest taki straszny. 😅Mikaaa92, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
BoboBolek wrote:Cześć!
Aasha,
Jusia się już odzywała. Wszystko dobrze! 😉 Dużo postów było, pewnie Ci umknął.
Konieczynka,
Świetny post!
Twilight,
Twoja odpowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, że każdemu co innego podejdzie. Ja robię pranie tylko raz w tygodniu, nie dałabym rady wyprać po każdym myciu, a pewnie dla spokoju głowy bym wolała 😅
Dziewczyny,
To ja przygotuje listę podstawową plus „opcjonalną” poniżej.
Przy pierwszym dziecku miałam z apteki znacznie więcej niż potrzebowałam 😅
PS Czopki glicerynowe nie muszą być koniecznie dla maluszka. Ja zamawiam dla siebie. Nie wyobrażam sobie w pierwszych dniach po porodzie poradzić sobie bez nich 😂 Po pierwszym porodzie dawały mi komfort psychiczny i fizyczny 😅
A faktycznie, nie zauważyłam to całe szczęście ze wszystko ok!
Matko już jesteśmy w temacie wyprawki, zaczyna do mnie powoli docierać rzeczywistość . Będzie nowy, mały, wrzeszczący człowieczek na swiecie ja planuje się na dobre za to zabrać w styczniu, teraz z uwagi na prace i naukę nie mam kiedy ale czasem jak coś mi się rzuci w oczy to biereJusia 82 lubi tę wiadomość
-
Uwaga, uwaga!
Czekam na sugestie zmian 😉
Wyprawka Higieniczna
Produkty podstawowe:
Octanisept/ Spirytus salicylowy
Sól fizjologiczna w ampułkach
Witamina D 400j
Paracetamol (od urodzenia)
Lanolina (na sutki, na ewentualne mrozy do buzi dziecka)
Krem pod pieluszkę (linomag zielony sprawdza się na codzień i drobne odparzenia)
Olejek do kąpieli lub masażu (np. migdałowy)
Gaziki jałowe
Waciki kosmetyczne
Chusteczki nawilżane (np. Water Wipes)
Podkłady jednorazowe 90x60 dla mamy i/lub dziecka
Pieluszki jednorazowe
Majtki siateczkowe
Podkłady poporodowe (podpaski)
Podpaski regularne (na już mniejsze krwawienie)
Wkładki laktacyjne
Femaltiker
Mleko modyfikowane
Butelka
Smoczek
Obcinarka/ nożyczki do paznokci
Szczoteczka do główki i/lub włosków
Aspirator do nosa (Frida/ Katarek/ jakiś elektryczny)
Termometr (2w1 lub osobno do wody i ciała)
Płyn do prania
Opcjonalnie:
Waciki do uszu
Krem SPF
Woda morska w spray’u
Probiotyk
Espumisan
Krem na odparzenia
Krochmal
Melilax na zaparcia
Termoforek
Czopki glicerynowe (dla mamy i/lub dziecka)
Lewatywa
Tantum Rosa/ pianka Ginexin
Płyn do higieny intymnej
Okłady/ kompresy chłodzące do miejsc intymnych
Okłady/ kompresy chłodzące na sutki
Osłonki na sutki
Muszle laktacyjne
Kolektor pokarmu
Woreczki do przechowywania pokarmu
Woreczki do sterylizacji
Płyn do mycia butelek
Nebulizator/ Inhalator (kiedyś i tak trzeba będzie kupić, ale może dopiero w drugim roku życia 😜)
Podkłady jednorazowe 60x60 dla dziecka
Papier toaletowy (tak, czasami warto mieć swój 😅, po 3dniach na patologii ciąży już samo patrzenie na szary papier bolało)
Ręcznik papierowy
Nakładka na toaletę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 20:06
Roksi, Mikaaa92, Tyśka , Kaczka, Jusia 82, Madzixon lubią tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek bardzo jest fajna ta Twoja lista! Przypomniałaś mi nią o tych nakładach na toaletę, miałam to w szpitalu a teraz wypadło mi z głowy można na te pierwsze dni w szpitalu ewentualnie kupić nawilżane papier toaletowy, on w ogóle jest mega delikatny, jak już wypłynął temat papieru w szpitalu Hahaha ❤️
-
Pamiętam że z takich podstaw jeszcze był chyba żel do higieny intymnej biały jeleń 🤔
My na początek kupimy octenisept a jeśli kikut nie będzie chciał odpaść to z marszu wejdzie spirytus. Z córką męczyliśmy się 3,5 miesiąca z kikutem słysząc ciągle że tylko octenisept. W końcu trafiliśmy na starszego lekarza i on kazał nam zrobić roztwór z spirytusu i tym smarować, po 3 dniach kikut odpadł.
Planujecie jakiś balsam, mleczko po kąpieli? -
Dodałam płyn w opcjonalnych 😊
Ja przykładowo omijam. Niestety mam po takich płynach infekcje.
Moja córka urodziła się po terminie, miała już lekko wysuszoną skórkę, a wystarczył olejek do kąpieli. Także osobiście nie mam zamiaru używać mleczek lub balsamów dla noworodka. Wychodzę z założenia, że im mniej tym lepiej. Aczkolwiek są pewnie osoby które nie wyobrażają sobie pielęgnacji bez kremów?⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Dziewczy byłam dzisiaj na krzywej cukrowej i chyba pomylili mi wyniki albo jakiś błąd w laboratorium 😥 bo moje wyniki są mega dziwne, na czczo 75, po godzinie 105 i po 2 godzinach 105, zamiast krzywej mam prostą. We wtorek idę na kontrolę do ginekologa, ciekawe co powie ale to dziwne wyniki... Obym nie musiała powtarzać 🙄Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Ja osobiście na pierwszy rzut oka bym dodała szczoteczkę silikonową do dziąseł🙂
Jak wam się sprawdzały podkłady poporodowe te różowe z Belli? Ja się czułam w nich jak w pampersie, jakieś za grube, słabo się przyklejały. Słyszałam, że z Canpol są dużo wygodniejsze i chyba tym razem zamówię te.
Tyśka ja na zaś nie będę kupować balsamu, póki nic się nie dzieje nie smarowałam niczym. Do kąpieli też raczej żel do mycia z dobrym składem, nie rozumiem fenomenu olejku ze słodkich migdałów ale nie miałam z nim do czynienia. To nie ma oleistej konsystencji?
Do pupy stosowałam zielony linomag, później zamiennie z bephantenem i innymi ale miałam to szczęście, że moje dziecko nigdy nie miało odparzenia na pupie😅 na szyjce chyba tylko raz nieduże w upały. Tolerował też wszystkie pampersy i chusteczki, oby z drugim było podobnie.
W okolicach 1,5 roku miał pierwsze problemy skórne, smarowałam cudami różnistymi, a trafiliśmy do starszego znanego dermatologa i od razu stwierdził, że mały je za dużo marchewki😅 (za dużo witaminy a) szok miałam niezły bo w moim odczuciu wcale tak dużo tej marchewki nie jadł. Ale rzeczywiście wyeliminowalismy na jakiś czas i pomogło. -
Madzixon nie znam się na cukrzycy itp ale nie wiem czy taki wynik nie oznacza hipoglikemii? Zobaczysz co Ci powie lekarz, a najlepiej diabetolog bo ginekolodzy różne pojęcie maja o wynikach ogtt.
Ja nie będę nic kupowała do smarowania ani kąpieli. Przy córce kupiłam właśnie olejek ze słodkich migdałów bo wszyscy polecają, ale tak jak już pisałam kiedys mi sie w ogóle nie sprawdził bo miała strasznie długie włosy i po bim posklejane strąki:/ co nie powiedziane wcale ze drugi bobas tez takie będzie miał 😂 wiec wyjdzie po porodzie