Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie od dwóch dni bola nie tyle pachwiny, co dół brzucha. Zaczęłam chodzić jak kaczka, bujając się na boki. I wyjazd do sklepu po zakupy, jest jak jakiś maraton. Wszystko mnie boli, czuje się mega osłabiona. Jedyne o czym myślałam w sklepie, to powrót na kanapę. A teraz leżę pod kocem i szlag mnie trafia że nie panuje nad swoim ciałem.
Też od tamtej nocy wtorkowej jakoś inaczej czuje Kacperka. A może jednak się przewrócił głową w dół i stąd ten ból. Tylko jak zaczyna się ruszać to cały brzuch mi faluje. Rozpycha się tam bardzo mocno, te ruchy w większości są bardzo bolesne. Czasem az zapiszczę jak mnie gdzieś kopnie. I teraz to nie wiem gdzie on co ma...
Gusia czekamy na dobre wieści z wizyty.
-
Lucy 😆 no oby Cię te bóle ominęły! Ja podejrzewam, że jestem zbyt drobna i nie wyćwiczona, brzuch mi urósł sporo w krótkim czasie i ewidentnie ciało nie dało rady... u mnie fizjo powiedziała że to więzadła pachwinowe.
Co do wizyt prywatnych zgadzam się w 1000%, to jest już jakiś komos ile zostawiłam kasy na tych wszystkich lekarzy i badania 😱 ale wiem że mój lekarz jest zaangażowany, zawsze jak potrzebowałam to odbierał telefon i przepisywał leki bez umawiania wcześniej konsultacji. Coś za coś... 🙄
Konieczynka współczuję, poleż i odpocznij, podnieś sobie nogi do góry ❤ moja z prawej strony się bardzo wypycha i ostatnio na USG III trymestru lekarz mi pokazywał że to dupka:) z lewej mam lżejsze kopniaczki i to są nóżki. Główkę czuję ewidentnie w dole.💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
W 1 ciąży też mnie te pachwiny ciągnęły, ale startowałam z dużo niższej wagi niż teraz.Konieczynka mnie 2 dni temu dół brzucha tak bolał, w ogóle wstać nie mogłam a i dokuczał podczas ruchu jak leżałam. Wystraszyłam się, że spojenie, ale na 2 dzień było dobrze.
Mikaa to prawda, coś za coś. Ja w tej ciąży mniej panikuje, nie mam czasu myśleć, snuć wizji i się zamartwiać a jak starsza teraz w domu to już w ogóle nie słyszę własnych myśli. Ostatnio jak mnie w labie zapytały który tydzień ciąży, to musiałam sprawdzić i lekkie zdziwko było, bo zgubiłam 1 tydzień 😳 -
Ja gdyby nie ból pachwin to bym zapomniała że w ciąży jestem. Nic innego mi nie dolega tylko właśnie ten okropny ból 😕 może też do fizjo się wybiorę. Mika, a byłaś u normalnego czy u uroginekolicznego?
Lucy, mówisz o zastrzyku z immunoglobuliną? Bo on jest refundowany.
Patrząc na te ceny wizyt i badań to cieszę się, że znalazłam fajną babkę na NFZ, więc moje jedyne koszty do tej pory to jakieś 15 zł - na pojemniki na mocz i glukozę do wypicia 🙈
Trzymam kciuki za wizyty 🤞 -
Elza :) wrote:Bobobolek niestety muszę Cie zmartwić, bo coral nie wchodzi na ramę bugaboo, jest za szeroki. Ogólnie do bugaboo trzeba sprawdzać bo nie wszystkie modele wchodzą. Też chciałam ten fotelik i w mamaija powiedzieli mi że nie wejdzie 🤷♀️ no i nastronie bugaboo jest podane jakie foteliki pasują 😀
Jak coś to na pewno będziesz miała jeszcze możliwość zrezygnowania z tego fotelika i zamówienia innego.
Jestem oburzona!
Też kupowałam w mamaija. Nic mi nie powiedzieli. Muszę tam zadzwonić.
Chociaż ja nie jestem pewna czy zrezygnuje z tego fotelika…
Ja prawie nigdy nie używałam przy córce opcji wpinania fotelika w stelaż. Przekładaliśmy ją do gondoli na spacer.
Jedynie na szybkie wejście/ wyjście do lekarza… Teraz będzie można zawiesić sobie nosidło z Corala na ramieniu. I tak też mi wygodniej będzie wchodzić do domu… Na drugie piętro bez windy…
Wiesz może czy Pixel wchodzi?
Edit:
Dzwoniłam. Dwa nie wchodzą na 100%
Jeden + siedzisko raczej wchodzi. Tak twierdzi jeden ze sprzedawców, a babka która mnie obsługuje sprawdzi jak dostanie adapter.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 13:50
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Ja tez jestem załamana służba zdrowia słuchajcie, chciałam dziś zapisać dziecko na wizytę kontrolna do naszej przychodni po tej szkarlatynie, to na przyszły tydzień nie ma już miejsc. Lol. No wiec udało mi się wydębić przynajmniej skierowanie na badania, No i okazało się tez ze wyniki są automatycznie przekazywane do przychodni tej z NFZ ale my nie możemy ich odebrać. Wiec badania tez musimy zrobić prywatnie. Umówiłam w końcu na kontrole i na badania prywatnie, ale kurde No to jest jakas masakra. Po co te składki? Jestem wściekła.
Tak samo jk coś się dzieje, zeby dostać się do lekarza trzeba o 7 jechać do przychodni i mieć nadzieje ze ktoś cię przyjmie. Z gorączkującym dzieckiem to naprawdę „świetna” sprawa, i czekanie 2h o ile się uda. Dramat. Ale w tvpis nikt o tym nie powie… jest straszny problem. Nie mówiąc o tym, ze mieszkam w mieście 100tys mieszkańców a na npl nie ma pediatry.
-
Twilight wrote:Mika, a byłaś u normalnego czy u uroginekolicznego?
U uroginekologicznego, polecam!
Nie ma co się męczyć z bólem, wiadomo kolejna kasa wydana, ale jak ma przynieść ulgę to nie ma się co zastanawiać. W ogóle mają też w ofercie wizyty takie stricte przygotowujące ciało do porodu, na pewno jeszcze raz się wybiorę.Twilight lubi tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Cześć dziewczyny!
Czytałam, że niektóre z Was będą się szczepić przeciw krztuścowi. Podpowiecie, jak załatwić skierowanie na szczepienie i receptę na szczepionkę? Ostatnio zapomniałam zapytać ginekologa na wizycie, a jestem zielona w tym temacie. Czy skierowanie ma wystawić on, czy lekarz POZ? U mnie już skończony 32 tydzień ciąży, więc muszę szybko załatwić tę kwestię.
W ogóle od skończonego 26 tygodnia mam zalecenie oszczędnego trybu życia z powodu szyjki, więc głównie leżę i ruszam się w zasadzie tylko po domu, więc łączę się w bólu z dziewczynami, które również nie mogą być zbyt aktywne. Już mam tego dość, bo dodatkowo odczuwam ból pleców przy siedzeniu i chodzeniu. Myślałam, aby wybrać się z tym do fizjoterapeutki uroginekologicznej, ale akurat wtedy dostałam zalecenie odpoczynku i nici z tego wyszły. Może teraz, po skończonym 32 tygodniu dostanę zielone światło na taką wizytę? Bardzo by mi się przydała, zwłaszcza że praktycznie każda ciężarna poleca.
Ostatnio rozważałam wynajęcie prywatnej położnej do porodu, bo coraz bardziej się stresuję nieznanym. Jednak wolałabym, aby była przy mnie cały czas osoba, która przeprowadzi mnie przez cały poród i będzie cały czas obecna. Myślicie, że warto?
Czytam, że większość z Was ma zalecone badanie III trymestru. Mój lekarz stwierdził, że skoro poprzednie badania prenatalne nie wykazały nieprawidłowości, przepływy są w normie i nie ma żadnych odchyleń, to badanie w III trymestrze nie jest konieczne. Sama nie wiem, co o tym myśleć…Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 14:23
-
Magdalenka fizjo urogin polecam, nie musisz tam u niej przeciez cwiczyc.
Co do poloznej to jak mialabys byc spokojniejsza albo masz juz jakas znajomą/sprawdzoną to jak tylko masz mozliwosc na pewno bym sie zdecydowała, ale tez bym sprawdzila jak to wygląda w roznych przypadkach, gdyz na jednej z grup na fb na ktorej jestem czytałam historie, ze tak sie dziewczynie zlozylo, ze jej wykupiona do porodu polozna akurat miala wtedy dyzur w tym szpitalu gdzie ona miała rodzić i miala pod opieką więcej niż tą jedną pacjentkę, która ją "wykupiła" a pacjentce kasa i tak poszła.14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Magdalenka po receptę na szczepionkę zadzwoń do rodzinnego Spytaj tez, czy nie maja jakiejś refundacji. Np w mojej przychodni dla „swoich” pacjentów maja taki program, ze raz na 10 lat jest za darmo. Akurat się w zeszłej ciąży załapałam.
Mnie bóle pachwin, podbrzusza i innych na razie omijają. Oby tak zostało. Ale w pierwszej ciąży pamietam, ze na tym etapie już miałam. Teraz pod tym względem trochę mi łatwiej na pewno. Choć wiem, ze wiele jeszcze przede mną i może być różnie
Ja już pod gabinetem dziewczyny! Tylko pogoda tragiczna, mąż miał wziąć młoda w tym czasie na spacer, ale wieje okropnie i poszli do galerii handlowej obok. Mam nadzieje, ze nic tam nie złapią. Ale po ponad godzinie drogi przecież nie zamknę ich w samochodzie na kolejne 40 minut… -
Magdalenka ja właśnie się dowiadywałam w tym tyg - idziesz normalnie do internisty i on wydaje zaświadczenie, że nadajesz się do szczepienia i receptę na szczepionkę, którą sama wykupujesz w aptece. Potem idziesz z tym zaświadczeniem do gabinetu zabiegowego w przychodni i tam wykonują zastrzyk.
Dziewczyny też właśnie pisałam o tych bólach podbrzusza ostatnio. Może to to samo. Chodzę jak 🦆, schylanie to masakra. No i co chwila czuję parcie na pęcherz i to takie że muszę od razu lecieć do łazienki a tam robię kilka kropel albo nic🙄 lekarz mi potwierdził właśnie wczoraj, że mała tuli się do mojego pęcherza😅 a no i na plecach nie mogę już spać w ogóle bo czuję jakieś dziwne jakby podduszanie. Ciężko sobie wyobrazić że to jeszcze dwa miesiące.. -
U mnie też od trzech dni ból pachwin, ciągnięcia w dole brzucha, zwłaszcza jak chodzę. Wydaje mi się że mała zmieniła pozycję bo inaczej też odczuwam jej ruchy, wieczorem tak trzęsie brzuchem jakby tam dyskoteka trwała.
Mnie coś gardło łapie. Niby nie boli, w nocy trochę piecze, do tego jakaś chrypa się zaczyna a dopiero co wyszliśmy z grypy 🙈 -
Magdalenka,
Z tą położną to ciężka sprawa 🤔
Uważam, że może być to fajna sprawa, ale nie musi.
Zależy na jakich zasadach położna pracuje.
Słyszałam dwie historie:
1. Położna ze szpitala - i tak wyszło na to, że nie zdarzyła dojechać na poród znajomej. Na samą końcówkę, a i tak trzeba było jej zapłacić. W sumie wprowadziło to więcej zamieszania, niż pożytku. No i przed porodem mieli tylko jedno spotkanie.
2. Położna na zasadzie duli czy też osoby towarzyszącej - przyjechała do znajomych jak tylko dostała telefon. Jeszcze w domu robiła masaże, kąpiele, liczyła co ile są skurcze itd, razem pojechali do szpitala i towarzyszyła do końca. Była ze znajomymi chyba ponad 12h. Wcześniej mieli pare spotkań.
Dziewczyny,
Ja mam receptę na szczepionkę przeciwko grypie od lekarza z NFZ. Jest na niej napisane, że przysługuje refundacja w wysokości 50%.
To normalne?
Lekarz na teleporadzie powiedział mi, że w aptece dadzą mi kolejne 50%. Nie wcisnął mi jakieś bzdury?
Wciąż zwlekam ze wszystko szczepieniami… Ciagle coś. Teraz mam katar…⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Dzięki dziewczyny! Muszę zatem umówić się do lekarza rodzinnego, bo u nas w przychodni kolejki na minumum kilka dni do przodu. Chyba że teleporada będzie wcześniej dostępna, bo jakoś nie spieszy mi się iść do przychodni w te zarazki. Szczepicie się szczepionką Boostrix czy jakąś inną?
Z tego co piszecie to rzeczywiście na dwoje babka wróżyła w temacie prywatnej położnej. Ta, do której mam kontakt pracuje w szpitalu, gdzie chcę rodzić i też właśnie zastanawiałam się, co będzie w razie kiedy okaże się, że mam rodzić przez CC, a umowa z położną będzie już podpisana. Muszę się porządnie zorientować w temacie. -
U nas choroba.. Julek ma rsv.
Od 2 dni kaszlał, ale takim mokrym kaszlem, a nie miał wcześniej nawet kataru więc to już było dla mnie dziwne. Dzisiaj pomyślałam, że dobrze by było żeby nasza pediatra go osłuchała, zadzwoniłam o 8 rano do przychodni i na 15.45 mieliśmy wizytę.
W między czasie zrobiłam mu test, który wcześniej kupiłam w hurtowych ilościach (ten combo, który wykrywa covid, grypę i rsv) i od razu wyszedł pozytyw przy rsv 😥
Na szczęście Julek bardzo łagodnie póki co znosi chorobę. Nie ma gorączki, apetyt i humor dopisują także jestem dobrej myśli.
Starsi synowie negatywni, ja też negatywna.
Po badaniu przez lekarkę płuca i oskrzela czyste, gardło ładne, lekko powiększone węzły chłonne szyjne. Dostaliśmy inhalacje z berodualu 3 x dziennie i tyle. W poniedziałek do kontroli. -
Cześć i czołem,
Wydaje mi się Bobobolek że od razu powinnaś mieć wpisany ten kod co daje refundacje 100%. Mi nie mogła go wbić bo akurat system im nie działał, ale mowila że to będzie 100%.
Łącze się z dziewczynami, które mają ból pachwin, kręgosłupa, pośladków, brzucha i ogólnie czują się jak inwalida 🙈 ja jestem tak obolała, że dziś nie mogłam wyjść z auta.
We wtorek byłam na wizycie. Chłopaki idą rowno i mają po 1100g bez malutkiej koncoweczki. Serduszka biją tak samo po 149 😅 szyjka podobno twarda i super długa na tyle, że mogłabym się nią dzielić 😆 usg 3 trym za 2 tyg.
Byłam dziś w przychodni przyszpitalnej na podanie immunoglobuliny. Prowadzę ciąże prywatnie, ale lekarz pracuje w szpitalu i załatwiła mi to za darmo. Oczywiście pani pielęgniarka nie omieszkała rzucić komentarzam w stylu „ o KOLEJNA, która przychodzi po darmowe zastrzyki.” Myśle sobie krowo jedna, co 3 tygodnie zostawiam 700 zł za wizytę, to kurde chociaż ten zastrzyk mogę mieć za darmo 🥴🤯
Jeśli chodzi o fotelik to ja również nie skupiałabym się na dopasowaniu do wózka. Z synem może z dwa razy wpinalam łupinę do wózka.
-
Chicaloca komentarz pielęgniarki taki jakby to ona miała Wam fundować te zastrzyki 🤣 a co jej do tego? Skoro płacisz składki to korzystasz!
Gusia jak po wizycie?Tyśka , Mikaaa92, Gusia_, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny pachnie mi noworodkiem w domu 😁 pierwsze pranie w Lovelli poszło. No może nie w domu, ale w łazience, bo mam wrażenie że kiedyś ten płyn intensywniej pachniał.
Bobolek, tak jak ty to napisałaś to bzdura 🤣 apteka nic nie daje, nie dokłada , nie ujmuje 🙃 Tak jak lekarz wypisze i tak jak jest na recepcie tak program liczy, chyba że jest z błędem wypisana to trzeba realizowac 100% i tyle.
Ale domyślam się że masz wypisana receptę refundowana (50%) z kodem na ciążę. Czyli będzie bezpłatnie. A te określenie że "apteka dołoży " to skrót myślowy.
Z kolejkami do lekarza to jest jakaś paranoja. Z goraczkujacym dzieckiem trzeba czekać po kilka dni, są braki personalne, z drugiej strony mam koleżankę lekarka rodzinna i mówi że ma co 5min pacjenta teraz. I nie ma szans dziecka w takim czasie prawidłowo zbadać .
Ja za to zapisałam syna do alergologa na UWAGA listopad 2023.
Chicaloca ale komentarz! Należy Ci się i nic jej do tego.
Co do położnej u nas w mieście nie ma takiej opcji żeby wpuścili kogoś na oddział dodatkowo. Może być mąż oczywiście, poród rodzinny tak, ale nikt spoza personelu szpitala.
Natomiast znajoma chciała rodzic w domu porodowym z swoją położna. Wszystko niby ok, ale po 20h skurczy, tętno zaczęło skakać dziecku, a rozwarcie stanęło. Na cito do szpitala. Tam już tej położnej nikt nie wpuścił. Podali oxy, nacięcie krocza i poszło.
Ja mam tylko takie historie 🤷 -
My jeszcze po wizycie weszliśmy na jedzenie do Ikei i po stojak pod przewijak, bo zmieniła mi się koncepcja ustawienia rzeczy dla Zosi w salonie 😅 wiec daje znać dopiero teraz. Z szyjka bez szału, ale stabilnie. Wiec mam dalej odpoczywać i brać magnez w hurtowych ilosciach. Zosia natomiast już wazy 1600g i ma 43 cm. Przepływy i łożysko Ok. Ale nie mamy tym razem zdjęcia na pamiątkę, bo całe usg spała z obiema rączkami na twarzy. Mam zdjęcie 3D jej rączek 😅 No ale trudno, najważniejsze, ze wszystko jest Ok. Lekarz mi powiedział, ze wg szacunków z usg to jakby się urodziła w terminie to z waga koło 3.400 wiec w porządku da mnie 😂❤️
Ulaa, Mikaaa92, Tyśka , Zniechecona, BoboBolek, Jusia 82, Hermiona5 lubią tę wiadomość