Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Roksi wrote:Hmm mam kilka sztuk 50 mg pod język i niecałe 2 listki 100 mg, spróbować 2x200? I zobaczyć co będzie w pt?
Moim zdaniem jak najbardziej, nawet dopochwowo lepiej, bo jest dużo lepsze wchłanianie i omijasz wątrobę. Od razu trafia tam gdzie trzebaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2022, 20:33
Roksi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak to jest wszystkie bierzecie luteinę? Za bardzo się nie znam, powinnam jutro o nią prosić na wizycie? Przepraszam jeśli głupie pytanie 🙈Starania od czerwiec 2020 o pierwsze 👶
👩 28 lat
29.06 ⏸️
30.06 beta 141
4.07 beta 775
21.07 mamy ❤️ 6+6
3.08 kolejna wizyta 🙏
🧔 29 lat
WZJG
💊 Pregna start
👩❤️👨+😺 -
DIDI wrote:BoboBolek- pytałaś lekarza czy taki zanik objawow jest w porządku? 😅 tez zauważyłam że minimalnie są większe i te otoczki brodawek ciut większe.
Brzusio dzis rano płaski ale podejrzewam ze jak zjem to go wywali xD
Nie pytałam. Tym razem. W pierwszej ciąży pytałam. To jest ok 😉
Są dni lepsze i gorsze. Oby więcej tych bez dokuczliwych objawów 😜DIDI lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Mikaaa92 wrote:Ja za samą wizytę położniczą płacę 250zł, ale zawsze jest coś jeszcze... a to wymaz, a to krew i ostatnio zapłaciłam 439 zł myślałam, że spadnę z krzesła.
Muszę chyba wybrać się na wizytę do Luxmedu, ale chciałabym żeby mi tylko założyli kartę ciąży bez badania.. myślicie że to będzie możliwe?
Ja mam w abonament w EnelMed i honorują moją kartę ciąży z innej placówki. Wszystkie badania typowe dla kobiet w ciąży mogę robić w ramach abonamentu ze skierowaniem lekarza z innej placówki.
Warto się dowiedzieć jak to działa w LuxMed. Może podobnie?⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Kolaa94 wrote:Dziewczyny a jak to jest wszystkie bierzecie luteinę? Za bardzo się nie znam, powinnam jutro o nią prosić na wizycie? Przepraszam jeśli głupie pytanie 🙈
Ja nie biorę. Nie pytałam o nią, nie dostałam.
W poprzedniej ciąży też nie brałam.
Dziewczyny mają problem z niskim progesteronem.
Ja ze względu na PCOS, problemem z owulacją przed pierwszą ciążą miałam badany progesteron, na szczęście jest wysoki.
Część kobiet nie dostaje nawet skierowania na badanie. Lekarze mogą nie dać w przypadku prawidłowej fizjologicznej ciąży, u kobiety w pełni zdrowej bez żadnych problemów w przeszłości/ teraźniejszości.
Najlepiej zapytać lekarza na pierwszej wizycie czy widzi konieczność sprawdzania poziomu.Kolaa94 lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Ja mialam juz jedna poroniona ciaze biochemiczna(to ciaza, ktora wyszla juz w badaniach lab - betaHCG, ale bylo za wczesnie zeby cokolwiek zobaczyc w USG), w ktorej poziom progesteronu byl okolo 3, wiec zdecydowanie za niski i to moglo byc przyczyna tego, ze ta ciaza sie nie utrzymala, wiec dmuchajac na zimne dostalam na kazda druga faze cyklu, do co miesiesiecznego zazywania przed okresem duphaston.14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Ja pobiegałam do lekarza bo miałam progesteron 14 i balam się, że to może być za mało. Na wstępie nawet nie patrząc na wynik ochrzaniła mnie po co badałam ten progesteron, kto mi kazał i co ja tu robię w tak wczesnej ciąży... Później w wywiadzie wyszło, że mam PCOS i nieregularne cykle i stwierdziła, że przy PCOS błonka jajnika może być twardsza i przez to ciało żółte faktycznie może gorzej wydzielać progesteron i przepisała mi duphaston. Nie wiem czy rzeczywiscie jest taka potrzeba ale podobno nie zaszkodzi.
-
Kolaa jak wszystko u Ciebie jest ok, to nie masz potrzeby brać luteiny. Ja nie biorę, w poprzedniej ciąży tez nie brałam i wszystko było dobrze
Czy któraś z Was ma dziś wizytę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2022, 08:24
-
Tak dzisiaj mam ja o 18.15 😁 proszę chociaż o pół kciuka trochę się stresuje, żeby wszystko było dobrze ✊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2022, 08:39
DIDI, Roksi, Hermiona5, Zniechecona, Pralinka, Mikaaa92, Lucy010 lubią tę wiadomość
Starania od czerwiec 2020 o pierwsze 👶
👩 28 lat
29.06 ⏸️
30.06 beta 141
4.07 beta 775
21.07 mamy ❤️ 6+6
3.08 kolejna wizyta 🙏
🧔 29 lat
WZJG
💊 Pregna start
👩❤️👨+😺 -
Ja w ciazy z synem brałam luteinę w ogromnych dawkach na początku w dawca 500-600, to ze względu na wcześniejsze poronienia, w ogóle tamten ginekolog mimo tego, ze miał gorszy sprzęt to był całkiem spoko, chociaż nie był moim stałym ginekologiem, zawsze leciałam do niego bo nie trzeba było umawiać się na wizyty, od razu przyjmował, strasznie sue martwił i dzwonił do mnie pare razy dziennie czy wszystko okej, czy nie plamie, a jak już doczekałam wizyty do mojego stałego gina to przestałam do niego chodzic i do tej pory strasznie żałuje, ze nie poszłam mu powiedzieć Ze z ciąża wszystko okej, zmarł 3 miesiące później..
Ja w tej ciazy nie badam ani proga, bety tez nie, może powinnam, ale wiem ze jak zacznę badać to już nie przestane i będę sie nakręcać do wizyty
Dziewczyny tez was boli brzuch jak na miesiaczke? Cały dzień mam z tym spokój czuje tylko delikatnie a wieczorami dość mocno 😔 -
Ja z kolei dostałam luteine, vo w powtórzonym badaniu b hcg i progesteronu zauważyłam spadek proga i lekarz przepisał chyba prewencyjnie.
Mam wyniki bety!
20.07 beta 16333Ulaa, Roksi, Kolaa94, Hermiona5, Zniechecona, Pralinka, Mikaaa92 lubią tę wiadomość
-
Ja biorę luteinę, bo miałam za niski poziom progesteronu w tej ciąży. Po wszystkich swoich przejściach w każdej ciąży, wiem po prostu, że w ciąży poziom 11,2 ng/ml 11dpo jest zdecydowanie za niski. A że mam duże zapasy luteiny, to sama na własną rękę zaczęłam ją brać.. Pierwsza moja ciąża była zagrożona od początku do końca, leżałam praktycznie cały czas, a i tak urodziłam miesiąc przed terminem.
Druga ciąża wylezana do 16 tygodnia z powodu krwiaka, też objęta zagrożeniem z powodu problemów w pierwszej ciąży.
Potem miałam poronienie.
Trzecia ciąża jest z in vitro, pod stałym nadzorem lekarzy z kliniki, dużej ilości leków m.in luteiny do końca 13 tygodnia.
No a teraz, naturalny cud, lekarze nie dawali szans nam teraz na naturalsa, a tu niespodzianka! Dlatego tak chucham i dmucham teraz żeby później nie mieć pretensji do siebie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam.
Co do objawów, to o dziwo czuję się bardzo dobrze. I nie wiem czy mam się martwić czy nie. Mam lekkie zawroty głowy, jak za szybko wstanę, piersi delikatnie czuję, ale bez tragedii, czasami mnie zemdli. I to wszystko 🙈
Aaa.. Mam zatkany nos. To akurat miałam w każdej ciąży 🤦♀️ -
Kolaa94 wrote:Tak dzisiaj mam ja o 18.15 😁 proszę chociaż o pół kciuka trochę się stresuje, żeby wszystko było dobrze ✊
Napewno okaże się że wszystko jest jak najbardziej okKolaa94, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Kolaa powodzenia na wizycie!
DIDI super wynik! 🥰
Kiedys gdzieś przeczytałam ze lekarze przepisują progesteron jak cukierki i chyba coś w tym jest 😅 ale to dlatego ze ma szerokie zastosowanie. Nie znam się tak, ale wiem ze bierze się tez nie będąc w ciąży.
Ja brałam praktycznie od początku ze względu na plamienia, ale myśle ze były one od tego ze na początku był drugi pecherzyk ale szybko się wchłonął..
Po jakimś czasie w 2/3 trym tez brałam ze względu na stawianie się macicy. Wiec jak widać wg lekarzy nie zaszkodzi a tylko może pomoc
Co do objawów to na razie tylko brzuch mnie boli jak na miesiączkę, ale w poprzedniej tez miałam strasznie bolące piersi. Tak ze ściąganie stanika sprawiało mi ból 🙈 metaliczny posmak w ustach i mdłości. Ale nie pamietam kiedy się to zaczęło.. chyba blizej 7/8 tyg..Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2022, 09:35
Kolaa94, DIDI lubią tę wiadomość
-
Natt12 tak, tez mam takie bole brzucha. Mowilam o tym lekarzowi i powiedzial, ze tym sie nie przejmujemy. Zawsze i bezwzglednie przejmujemy sie za to krwawieniem, albo tym, ze sie cale dnie zwraca dalej niz widzi, bo to tez jest niebezpieczne.
Ja kolejny raz rozpoczynam dzien o 5.00 rozpaczliwym szukaniem herbatniczkow. Nie dosc, ze do tego dziecka mozna zegarki nastawiac, to wyglada na to, ze rosnie nocny glodomor z niechecia do slodyczy. Gdyby nie to, ze osobiscie go nosze, to na bank powiedzialabym: TO NIE MOZE BYC MOJE DZIECKO 😅
Kolaa94 trzymam kciuki ❤️
DIDI no to juz jest imponujaca betkaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2022, 09:56
DIDI, Kolaa94, Lucy010 lubią tę wiadomość
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Zniechecona- przynajmniej masz zachcianki🤣 ja jem tak jak jadłam 😅 No może różnica jest taka zw przed ciążą mogłam chipsy jesc codziennie a teraz mogą nie istnieć 🤭
Co do objawów- lekko mnie mdli dzis ale idzie wytrzymać. Poza tym ciągły bol piersi ale też do wytrzymania. Dzidziut mnie oszczędza xD
Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Zniechęcona poszukiwanie herbatników z rana to już mój rytuał Zaczynam Euthyroxem, leżę i pół godzinki później już szamię herbatnika albo biszkopta.
Co do luteiny/duphastonu to mój lekarz twierdzi, że go nie potrzebuję, chociaż jak badałam kilka razy proga w 4/5 tyg ciąży to wychodził dosyć niski i wahał się od 14-15,5. Na razie biorę tylko Prenatal Uno, kwas foliowy i co drugi dzień magnez. Powiedział, że gdyby zaczęły się plamienia to wtedy zaczniemy działać, ale bez powodów nie ma potrzeby nic brać.
Kola kciuki za wizytę!Kolaa94, Zniechecona lubią tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm