Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny.
Pora wyjść z ukrycia, czytam Was od początku, ale nie wiedziałam do wczoraj na kiedy będzie termin.
Wczoraj z USG wyszło że mam termin na 02.03.23 natomiast z miesiączki wychodzi 09.02.23.
Taka mała rozbieżność 🤣
Ta ciąża to moja trzecia, mam już syna i córkę. Nie planowałam kolejnego dziecka. Musiałam mieć owulację koło 37dc przy regularnym okresie co 32-34dni.
Wiem co znaczy ból starań o dziecko, tak trafiłam na te forum, a teraz wpadka. Los bywa przewrotny.
W tym roku kończę 36 lat 🙈
Mam straszne obawy o te ciążę. I jak na razie czuje się potwornie zmęczona. Jeszcze na samym początku było ok, nawet mieliśmy z mężem intensywny wyjazd bez dzieci na weekend do Włoch. Teraz o 13 mogłabym kłaść się spać i wstawać tylko na jedzenie , a pracuje po 11 h. Od sierpnia mam po 9h. (Potem wypada jakiś dzień wolny za nadgodziny)
I pytanko. Czy dziewczyny w moim wieku - robicie badania prenatalne? Z krwi ? Prowadzę ciążę na NFZ i dostałam skierowanie "ze względu na wiek matki" 🙈🙈🙈 -
Konieczynka, witamy! Rozwaliła mnie Twoja historia, los to jednak faktycznie jest przewrotny Ale widocznie tak musiało być, ciesz się ciążą i gratuluję
Tak, po 35 roku życia badania prenatalne są darmowe, korzystaj
Konieczynka lubi tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Dziewczyny powodzenia na wizytach! Ulaa trzymam kciuki żeby urodziny były dziś udane! 🥰
Witaj Konieczynka! Często się słyszy ze kiedy ktoś odpuści i w ogóle nie myśli o ciąży to się udaje! Ja jeszcze przed 30 wiec te badania mnie nie dotyczą, ale korzystaj jak najbardziej! 😊
Ja przełożyłam wizytę prywatna w końcu ze srody na piątek przyszły wiec to będzie bodajże 6+2, mam nadzieje ze zobacze już serduszko…
A w poniedziałek/wt jeśli sie uda to pójdę do tego lekarza co chciałabym na NFZ..trochę bez sensi 2 wizyty w jednym tyg, ale chce dostac potem skierowanie na te wszystkie badania do 10 tyg.
Orientujecie sie może czy jeśli w pierwszej ciąży mialam np przeciwciała cytomegalii i różyczki to teraz tez będę powtarzać te badania? 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2022, 10:37
Ulaa, Elza :) lubią tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:Cześć dziewczyny.
Pora wyjść z ukrycia, czytam Was od początku, ale nie wiedziałam do wczoraj na kiedy będzie termin.
Wczoraj z USG wyszło że mam termin na 02.03.23 natomiast z miesiączki wychodzi 09.02.23.
Taka mała rozbieżność 🤣
Ta ciąża to moja trzecia, mam już syna i córkę. Nie planowałam kolejnego dziecka. Musiałam mieć owulację koło 37dc przy regularnym okresie co 32-34dni.
Wiem co znaczy ból starań o dziecko, tak trafiłam na te forum, a teraz wpadka. Los bywa przewrotny.
W tym roku kończę 36 lat 🙈
Mam straszne obawy o te ciążę. I jak na razie czuje się potwornie zmęczona. Jeszcze na samym początku było ok, nawet mieliśmy z mężem intensywny wyjazd bez dzieci na weekend do Włoch. Teraz o 13 mogłabym kłaść się spać i wstawać tylko na jedzenie , a pracuje po 11 h. Od sierpnia mam po 9h. (Potem wypada jakiś dzień wolny za nadgodziny)
I pytanko. Czy dziewczyny w moim wieku - robicie badania prenatalne? Z krwi ? Prowadzę ciążę na NFZ i dostałam skierowanie "ze względu na wiek matki" 🙈🙈🙈
Badania prenatalne w zaleceniach ma każda kobieta bez względu na wiek. Z tym, że powyżej 35 rż są one darmowe ☺️
Ja mimo, że mam 31 lat, to w każdej ciąży robiłam dokładne badania prenatalne, a w tej ostatniej ciąży (po 30stce) dodatkowo robiłam pappa z krwi. -
Roksi ja dzisiaj mam 6+2 i modlę się żeby było coś widać, może nawet serduszko ❤️
Z tego co kojarzę to w każdej ciąży trzeba robić ten zestaw badań początkowych, nawet jeśli w poprzednich ciążach wyniki wskazywały na posiadanie przeciwciałMikaaa92, Roksi lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny powodzenia na dzisiejszych i jutrzejszych wizytach ❤
Konieczynka witaj w naszych szeregach
Co do prenatalnych to ja mam zamiar zrobić + PAPPa (a mam 28lat).
W piątek mam wizytę w Luxmedzie i też dostanę skierowania na wszystkie potrzebne badania.
Natomiast wczoraj robiłam TSH, ft4, antyTPO, antyTG i TSH ładnie spadło, ft4 i antyTG w normie, natomiast wyszły mi wysokie antyTPO, wysłałam już badania mojej gin. Hashimoto 🤔? -
Elza, Zniechęcona, Ulaa dajcie koniecznie znać jak przebiegły Wasze wizyty!
Roksi- badania się powtarza. Mi nawet gineska zaproponowała zrobić to w czasie starań, żeby mieć pewność, że wszystko jest okej.
Konieczynka- witaj na pokładzie ;] jeśli masz dobrego lekarza, to na pewno się tobą zaopiekuje i nie masz co się bać
Elza :), Roksi lubią tę wiadomość
-
Kaczka w pierwszej nie robiłam pappa-tylko te usg „prenatalne” teraz będę prowadzić ciąże u kogoś innego i chyba będę robiła bo widze ze „ta ginekolog robi”. Choć szczerze mam mieszane uczucia bo to statystyka i czasami takie kwiatki wychodzą ze i tak potem trzeba robic amniopunkcję, przez co jest wiecej stresu bo się czeka z 2 tyg na wynik itp..
Są tez te testy typu nifty, sanco itp ale nawet wczoraj przeczytałam na jednej grupie ze dziewczynie z nifty nie wyszły zadne wady, a amniopunkcja coś tam wykazała..i co? Nifty się wypielo ze nie będą mieli zwrotu za testy(a niby przy błędzie jest) bo coś tam..nie jestem w stanie tego przytoczyć bo nie ograniam tych pojęć..wiec tak czy siak stres 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2022, 13:36
-
Tez słyszałam od lekarzy to, co napisała Ula, ze prenatalne powinna robić każda kobieta bez względu na wiek. Ja w pierwszej ciąży robiłam, choć miałam 26 lat i w tej ciąży tez będę robić. W przyszłym tygodniu umawiam się na usg genetyczne plus PAPPa. Pappa tez dużo mówi o łożysku i mysle, ze warto ją zrobić nie rozumiem w ogóle czemu każda kobieta nie ma tych badań darmowych, ale ja w tym kraju wielu rzeczy nie rozumiem.
Elza powodzenia!Elza :) lubi tę wiadomość
-
Tak. Mój lekarz zaleca USG plus PAPPA.
Ja dodatkowo będę robić NIFTY lub SANCO.
W pierwszej ciąży lekarz robiąc USG połówkowe poddał wątpliwości czy USG pierwszego trymestru było dobrze przeprowadzone, bo na USG połówkowym były rzeczy które budziły wątpliwości.
Okazało się, że babka połówkowe do dupy zrobiła. Źle zmierzyła cześć wymiarów. Potwierdziły to dopiero badania innych lekarzy. Połówkowe robiłam dwa razy, dodatkowo byłam u kardiologa na badaniu serduszka. W ogóle w jednym tygodniu byłam wtedy u 5lekarzy…
Rozmiecie? Ileż stresu!
Teraz chce tego uniknąć. Więc wolałabym nie stawiać wszystkiego na dobrą rękę lekarza- pomiary przez niego robione. Wole mieć dodatkowo zrobione SANCO z krwi.⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
I usg prenatalne robi się pomiędzy 11-13+6 z tego co pamietam, a najlepiej chyba tak 12+.
Jak czytałam to różnie to robią, czasami masz pobierana krew na pappe i usg tego samego dnia i lekarz później przesyła Ci wyniki, a czasami wcześniej krew i jak już jest wynik to idziesz na usg i od razu Ci obliczają ryzyka.
A koszt..Hmm myśle ze to każdy region inaczej ale pewnie około 500 zł - usg + pappaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2022, 14:12
-
Hej, u mnie w województwie (opolskie) działa program unijny, który umożliwia bezpłatne badania prenatalne dla wszystkich ciężarnych:) ja na pewno skorzystam (mam 32 lata). Sprawdźcie u siebie, może też są takie programy
Powodzenia dla wszystkich dziś, ja jeszcze tydzień do pierwszej wizyty - prywatnie a później już na NFZ.
-
Dziewczyny mam wyniki i o ile prog ~36 jest ok o tyle z betą nie mieszcze się w normach... Jestem na granicy 8/9 tydzien, wiec byloby zrozumiale gdybym miescila sie w ktorejs z nich, a beta jest tak wysoka, ze w zadna norme nie wchodze. I teraz do jutra bede sie stresowac czy to kwestia tego, ze sa 2 alieny czy tego, ze cos jest nie tak.
Dodatkowo, jak kazda przykladna matka wariatka, wpisalam w googla "za wysoka beta w ciazy" i od razu wyskoczylo, ze moze byc to spowodowane trisomia 21... Brawo ja, wincyj glupot w internecie to na pewno mi to pomoze.
Ktos tu chyba nie pospi dzis w nocy... 😐14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝