Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
BoboBolek kciuki za Ciebie jutro! Gapsy, za Ciebie tez! I za siebie z jednej strony mega sie ciesze ze jutro bedzie po wszystkim, a z drugiej boje sie - co jest dziwne troche, bo to nie moj pierwszy porod. Wiem po prostu, ze po oxy trudnuejsze jest panowanie nad soba, ale wiem tez ze moge sie nie doczekac skurczow naturalnych (podejrzewam, ze moze po tych wszystkich lekach na wyhamowanie porodu przedeczesnego moglo to miec wplyw). Ech dokoncze ten ostatni sezon przyjaciol i jutro ide rodzic. I tyle. Ja za duzo mysle 🙈
Mvada, Roksi, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość
-
U nas dzisiaj słaba noc, mała jakaś niespokojna była, mnie trochę boli gardło 😟
Gabrysi ropieje oczko, już jest niby lepiej, trwa to już z ponad tydzień, pediatra kazała przemywać solą fizjologiczną, ale kurcze ciągle szczególnie po nocy prawe oczko ma całe zaklejone biedulka 😔
Na weekend ściągam moją mamę do pomocy, bo mąż cały czas będzie w pracy także przyda mi się druga para rąk, która pomoże ogarnąć moją gromadkę ☺️
Gabi przy cycu oczywiście, mam nadzieję, że jeszcze uda nam się chociaż godzinkę snu wyrwać.
Aaa.. I moja dziewczynka od dziś jest niemowlakiem, a nie noworodkiem 😍 (nie patrzcie na suwaczek, ma dzień obsuwy), nie wiem kiedy to zleciało! -
Wow Ulaa juz miesiac? Zobacz, a moj uparciuch nadal siedzi w brzuchu 🙈 dobrze ze bedziesz miala kogos do pomocy, gromadka nie mala
Moje dziewczyny przez to wszystko maja przerwe od przedszkola od ferii, im to mega na reke bo wcale nie chce im sie wracac, super sie razem bawia, ale po swietach juz je wysylam. Mam nadzieje ze wyzsze temperatury i wiosna spowoduja ze nie bedzie az tylu chorob 🙏 do swiat maz ma wolne wiec bedziemy korzystac z rodzinnego czasu.
Ja czekam na sniadanie i obchod )ma byc miedzy 8:30 a 10), jaka bedzie decyzja. No dzis juz maly zdecydowanie bardziej aktywny… powiem wam ze jak wczoraj juz bylam zdecydowana na oxy, dzis zaczelam sie wahac. No ale z drugiej strony czekac do czwartku jak nawet pol skurcza nie mam, gdzie moze sie skonczyc tym samym, to Chyba bez sensu. Gdyby choc jakis czop z krwia byl, lub jakiekolowek skurcze to pewnie bylby sens czekac… a tu nie dzieje sie nic /
-
Aasha ale uparciuch Ci się trafił no! Jak nie był dobry czas, to mu się spieszyło, straszył matkę szybszym wyjściem, a teraz kiedy już powinien się ewakuować to siedzi i nie zamierza wychodzić 😅
No moja gromadka zacna, ale dzisiaj od rana cała czwórka facetów mnie wkurza od rana i cieszę się, że dziś poniedziałek, starszaki idą do szkoły, mąż do pracy, a ja zostanę z dwójką najmłodszych sama. I bardzo mi z tym dobrze, bo zdecydowanie dzisiaj jestem w nerwach na kłócących się od rana starszych synów i na męża, który czasami zachowuje się jakby był na ich poziomie 🤦♀️ -
Ulaa córce tez tak ropialo oczko i musiałam mocno gazą przemywać z solą a później świetlik polozna mi kazała zaparzac, ale i tak skonczylo się na kroplach. Trzeba tego przypilnować żeby później nie skonczylo się udraznianiem tego kanalika 🫣
https://youtu.be/AxtBIZVkVWE
Jeśli nie widziałaś to zobacz sobie jak to robic bo to trzeba naprawdę dosyć mocno 🫣
Ja dziś wizyta przed 10 u prowadzącej, zobaczymy jakie decyzje i liczę ze okaże się ze szyjka jakos nie wiem bardziej przygotowana niż ostatnio chociaż z tego marnego 0.5 cm rozwarcia na 1 😅Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ulaa ja stosowałam ten masaż starszej jak jej rozpiski oczko i po dwóch dniach się kanalik udroznil i już ten problem nie wrócił. Wiec polecam.
Aasha czekam na wieści!
U nas Zośka dziś sobie zrobiła przerwę w spaniu od 3 do 5 😅 a mąż wrócił dziś do pracy, na szczęście poranek nam upływa spokojnie w babskim gronie w domuMvada, Ulaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny w dwupaku - trzymam za Was kciuki! No w tym tygodniu to już muszą się posypać porody, nie ma co ☺
My wczoraj dopiero zasnęliśmy o 1 w nocy, Tamara żartownisia brudziła każdą nowo zakładaną pieluchę 😅 ale chociaż poleżeliśmy w łóżku rano do 8:30, a nie do 6 jak codziennie 😜 a pobudki były o 3:30 i 5:30
Dzisiaj mamy pierwszą wizytę u pediatry!Aniamania, Ulaa, Roksi, Zniechecona, Luusia lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
My odnajdujemy się z nowej rzeczywistości we 4 🙂 nawet nieźle nam idzie, pierwsza noc w domu była średnia, mnie rozłożyły emocje, ale ostatnia juz lepiej. No i starszak zaczyna mieć katar. Może macie jakieś super sposoby na szybką interwencję?
Czekam i trzymam kciuki aż wszystkie marcóweczki się szczęśliwie rozpakują💛Mvada, Aasha lubią tę wiadomość
-
Hej, jeszcze tu dam znac - wspolnie z lekarzami podjelismy decyzje, ze dajemy mlodemu ostatnia szanse dzis na naturalny rozwoj sytuacji. Jesli do jutra nic sie samo nie wydarzy, rano ide na porodowke. Podpisalam juz zgode na oxy. Niech sie dzieje! Ps. W sumie jutro tez fajna data
Roksi, Ulaa, Mikaaa92 lubią tę wiadomość
-
Aniamania, co do kataru - inhalacje z soli i duzo na podworku jesli macie taka mozliwosc i jesli nie goraczkuje. No I jednak w miare mozliwosci izolowalabym od noworodka. Powodzenia! Pewnie za 2 tyg jak dziewczynki wroca do przedszkola sama bede sie zmagac z takimi tematami
Mvada, Aniamania lubią tę wiadomość
-
Aasha wrote:Hej, jeszcze tu dam znac - wspolnie z lekarzami podjelismy decyzje, ze dajemy mlodemu ostatnia szanse dzis na naturalny rozwoj sytuacji. Jesli do jutra nic sie samo nie wydarzy, rano ide na porodowke. Podpisalam juz zgode na oxy. Niech sie dzieje! Ps. W sumie jutro tez fajna data
21.03 to mój termin porodu, a Gabrysia jest już miesiąc z nami 🤭Mvada, Mikaaa92 lubią tę wiadomość
-
U mnie nocki ciężkie - pobudki z reguły 23.00; 1 - od tej godziny zazwyczaj do 3/4 nie chce spać 😵💫i jest nie
tyle ze aktywna ale marudna i rozżalona, kolejna o 5/6 i tez nie idzie spać dalej spać tak do 10. Czekam z utęsknieniem jak któraś z pobudek na jedzonko odpadnie abym mogła więcej pospać bo taki szarpany sen to jest dla mnie tragedia.
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
Luusia wrote:U mnie nocki ciężkie - pobudki z reguły 23.00; 1 - od tej godziny zazwyczaj do 3/4 nie chce spać 😵💫i jest nie
tyle ze aktywna ale marudna i rozżalona, kolejna o 5/6 i tez nie idzie spać dalej spać tak do 10. Czekam z utęsknieniem jak któraś z pobudek na jedzonko odpadnie abym mogła więcej pospać bo taki szarpany sen to jest dla mnie tragedia.
Próbowałaś ja w dzień budzić, uaktywnić w dzień żeby się przestawiła na nocne spanie ?
U nas też tych pobudek duzo, ale przerwy po godzinie a nie 2-3. -
Nie próbowałam 🧐 teraz zjadła i poszła spać - wstanie około 22-23 zje i pójdzie spać - po kolejnym karmieniu zacznie być aktywna - radzisz teraz ja wybudzić czy wcześniej również?
Mvada lubi tę wiadomość
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
Lusia myślę że teraz to dobra pora na pójście spać "na noc". Choć o 19 jeszcze można by się było pokusić o godzinna aktywność to może potem dociagnie do 2 🤔
Ale jutro w dzień jak będzie sobie spać dłużej niż 2,5h to ja budz i trochę pomęczyć, zmienić pampersa, niech polezy na brzuchu. No chyba że będzie płakać to wiadomo że nie o to chodzi. Tak na zasadzie prób i błędów. Potem znowu drzemka, ale żeby nie było że wstanie, zje i dalej spać. Tylko w dzień aktywować jak najwięcej a w nocy jak najmniej bodźców.
Kacper co karmienie to ma 💩 więc muszę przewinąć, ale jeśli nie słyszę że robi to w nocy nie przewijam. I wtedy raczej usnie, a jak np dziś narobił po pachy to musiałam go wykąpać w umywalce. I po takim prysznicu to o 4.30 witaliśmy nowy dzień.
I taki miesięczny bobas śpi zazwyczaj 16-20h na dobę. Lepiej żeby większość wypadła w nocy. Potem ten czas szybko będzie się skracać i lepiej z tych drzemek w dzień a nie w nocy.
Niestety to tylko teoria. Mój pierworodny 3miesiace budził się o 1 w nocy a usypiał o 3 żeby o 5 wstać i się bawić. Do tej pory nie lubi spać 🙃 Ma 7,5roku i często mówi że on w nocy nie śpi. 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2023, 20:31
Mvada, Luusia lubią tę wiadomość