X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Elza :) Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mężów to mój ostatnio powiedział"przecież ciąża to nie choroba" niestety mój nie należy do tych empatycznych 😉 poprzednie ciążę przechodziłam bardzo dobrze i w zasadzie bezobjawowo więc przyzwyczaił się do tego. No niestety w tej ciąży kompletnie nie mam nic siły a upały nie pomagają. Do tego dochodzą wszystkie inne objawy typu mdłości, wzdęcia itp... więc jest wesoło.

Co do wagi:( to zazdroszczę Wam. Zawsze ważyłam ok 53-55kg, a przed tą ciąża miałam już 62 teraz jest 66. Mam nadzieję że po odstawieniu sterydów trochę zejdzie w dół bo nie chce być słoniem 😂

• Roksi Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Cześć dziewczyny, mnie od wczoraj martwi jedna rzecz. Do tej pory miałam zrobione 2 USG u dwóch różnych lekarzy, pierwsze wg OM 6+1 - zarodek miał 0,31cm i pani doktor ustaliła wiek ciąży na 5+6. Drugie USG miałam 9 dni później i zarodek miał 0,74cm i wg ostatniego USG był to 7+1 a wg pani doktor nr 2 wiek to 6+6. Czy to możliwe, że ta różnica wynika z różnego sprzętu i każdy lekarz podał inny wiek?

Mysle ze tak. Jak w pierwszej ciąży pojechałam do jakiegoś randomowego lekarza bo plamilam i wydrukował mi 3 zdjęcia to na kazdym miałam inny wiek ciąży 😂😂 moim zdaniem martwić powinnaś się jeśli u jednego i drugiego lekarza by Ci wyszły z 2 tyg roznicy..
    Dlatego tez jak ja będę chodziła i na NFZ i prywatnie to będę tylko brała pod uwagę usg u mojej dr prowadzącej. Tym bardziej ze wizytę w przyszłym tyg mam jedna we wt a druga w środę i podejrzewam ze tez wyjda niezle kwiatki..😅
    Na tym etapie te pecherzyki są takie małe ze wystarczy przesunięcie o 2/3 mm i masz już różnice połowy tygodnia prawie..

Twilight, Tyśka lubią tę wiadomość

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza :) wrote:
    Jeżeli będziesz chciała dać jeszcze szansę lekarzowi na NFZ to polecam klinikę abc familimed w Sopocie na małopolskiej. W tej chwili są tam same Panie ginekolog ale byłam u 2 i są na prawdę w porządku.

Dziewczyny dopiero odkopuje się z Waszych wiadomości bo nie miałam dostępu do forum parę dni 🙈

Dzięki za polecenie, nie mam daleko więc może spróbuję ☺️

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Cześć dziewczyny, mnie od wczoraj martwi jedna rzecz. Do tej pory miałam zrobione 2 USG u dwóch różnych lekarzy, pierwsze wg OM 6+1 - zarodek miał 0,31cm i pani doktor ustaliła wiek ciąży na 5+6. Drugie USG miałam 9 dni później i zarodek miał 0,74cm i wg ostatniego USG był to 7+1 a wg pani doktor nr 2 wiek to 6+6. Czy to możliwe, że ta różnica wynika z różnego sprzętu i każdy lekarz podał inny wiek?

Te 2 dni to żadna różnica. Ciężko określić gdzie taki malutki zarodek ma koniec i początek 😉 Wystarczy 1mm i już komputer wyliczy inny wiek. Grunt że rośnie 😍
    Niech się zdrowo rozwija.

Co do mężów... Wczoraj mój mi mówi że myślał że jak będę na L4 to on będzie miał dużo więcej czasu 🙈 To się przeliczyl 😋
    Kąpiel wieczorna dzieci go nie minęła.
    A dziś sam się na ochotnika zgłosił że jedzie po zakupy, ja wytrzymuje w sklepie 10min o ile ktoś śmierdzący koło mnie nie przejdzie.

Kawę pije tak jak przed ciążą. Tzn teraz jedna , góra dwie. Wcześniej 3 się zdarzały. Ale to przez zgagę mnie tak odpycha.
    Za to bez kawy nie żyje. Moje zawroty głowy, plus ciśnienie 110/70 i jestem jak flak.

Ps. Zaczynam 13 tydzień 🎉
    Jeszcze się nie oswoiłam z myślą że będę miała znowu dziecko 🙈

Twilight, Jusia 82 lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj zaczynamy 12 tydzień :) wg dzisiejszego USG 11+1 co pokrywa się idealnie z datą OM.
    Dzidzia ma już 4,3 cm, serduszko bije 164, machało rączką do nas 😂

Przy okazji gin coś mu wypatrzył między nogami 🙈 ale powiedział, że jeszcze jest wcześnie i może na prenatalnych w środę coś się wyjaśni. Poza tym OK, krwiaczek jest malutki, nie powinno się już nic z nim dziać, mam dobrać dwa ostatnie opakowania Duphastonu i odstawić. Tyle z nowości u mnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2022, 11:17

Tyśka , Roksi, Jusia 82 lubią tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super wieści 🙂 kobiety, kiedy się zapisywalyscie na prenatalne? W którym tygodniu?

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Galina Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,

Dołączam do zacnego marcowego grona.
    U mnie ósmy tydzień się zaczął, termin na 31.03, więc jestem z was wszystkich tutaj "najpóźniejsza" :D

Wczoraj byłam na USG, fasola ma się dobrze póki co :)

Pozdrawiam : )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2022, 11:23

Mikaaa92, Twilight, Tyśka , Roksi, Jusia 82, Luusia lubią tę wiadomość

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy mi lekarz ustawił prenatalne na równo 12+0 bo później ma 2tyg urlopu więc woli zrobić teraz :)

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Tyśka Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prenatalne mam 11+6 i 12+0

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie recepcjonistka ustawiła na 12+2 :)

W ogóle tak mnie dziś głowa boli dziewczyny… ale brałam ostatnio kilka razy Apap i chyba nie chce znów brać, może zrobię kawe, pierwszą w ciąży 😅 tak o tych kawach ostatnio pisalyscie, a czuje, ze to niskie ciśnienie jest winne

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia, mała kawka nie zaszkodzi, a pewnie wszystko przez tą pogodę, taka duchota 😳
    Wstawiłam pranie to mi pewnie w godzinę wyschnie, chociaż jakiś pożytek :)

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Aniamania Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Mikaa 🙂🙂 masz jakieś preferencje odnośnie płci?

Lucy ja jestem zapisana na prenatalne w 12+1, USG i test pappa (mam zrobić kilka dni wcześniej). Idę 27.08

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała pranie wywiesić na dworze, ale mam dużego psa, wiec wrzucam w suszarke, bo nie chce się zastanawiać czy coś ściągnie czy tym razem się zlituje 😅

Aniamaria ja nie mam totalnie preferencji do płci na przykład. Jak będzie druga córka to super, mała na pewno fajnie się będzie bawić z siostra i ubranek nie będzie trzeba wcale kupowac. A jak chłopak to będzie coś nowego i tez się mega uciesze z syneczka ❤️

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 25 prenatalne i test pappa. Będzie 13+0
    Robię w Białymstoku w Mastermed - oni ustawiają na 14 tydzień żeby było wszystko maksymalnie widoczne, ale też żeby nie było za późno. Mam stresa i odliczam dni.
    Jak czytam że wy robicie tydzień a nawet więcej niż tydzień wcześniej, to tym bardziej się niecierpliwie.

Dobra kawka nie jest zła. ☕ Mam siostrę po dietetyce i według "norm" można w ciąży kawę pić. Dostałam pozwolenie i korzystam 😄

Odkąd jestem na zwolnieniu zaczęłam więcej gotować, a nie lubię. Ciąża zmienia człowieka 🙈 dziś mnie naszło na kapuśniak. Nie wiem kto go zje, chyba sama będę sobie musiała poradzić z 4l garnkiem 😄😋

Ja w domu mam już parkę i teoretycznie powinno być mi wszystko jedno co do płci. Ale tak chce dziewczynkę ... ❤️❤️❤️

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej kapuśniak, nie przepadam ale podejrzewam że musiałaś mieć na niego wielką ochotę :D U mnie dzisiaj makaron z kurczakiem i kurkami, skusiły mnie dzisiaj w sklepie.

Aniamania nie ukrywam, że marzyła mi się zawsze dziewczynka, ale biorę co los da :) Najważniejsze zdrowie i tego się trzymam! U moich najbliższych przyjaciółek mamy 3 chłopców i 1 dziewczynkę więc dominacja :)

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia, Mikaa cudowne wieści dziewczyny!

Twilight też uważam, że nie ma co porównywać dwóch różnych pomiarów na różnych sprzętach, głowa do góry! Jakby miało Cię to uspokoić to ja bym poszła po tygodniu do lekarza u którego byłaś ostatnio, żeby porównać dwa najnowsze pomiary.

Ja jutro idę do Luxmedu żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku i mam nadzieję, że nie dostanę zjebki od lekarza, bo miałam przyjść dopiero po prenatalnych 🙈 najwyżej powiem, że ostatnio źle się czuję, bardzo przemęczona i mam nadzieję, że lekarz wykaże się empatią xd

Co do płci to ja bym bardzo chciała dziewczynkę, a mąż oczywiście chłopca i tak się przekomarzamy 🙈

age.png

👶 02.03.2023 💖 2600g bobasa 10/10pkt • 9cs 🍀 • 29.06 ⏸ • 24.10 345g • 02.11 480g • 30.11 750g • 19.12 1175g • 25.01 2050g • 15.02 2400g
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff kolezanki wracam do Was z ulga.

Jak wiecie badania prenatalne mam na 26.08, ale po drodze mialam jeszcze szanse na usg luxmedowskie i stwierdzilam, ze w sumie czemu by z niego nie skorzystac. Zapisalam sie wiec i dzis badanie sie odbylo. Myslalam ze to bedzie zwykle USG, ze lekarz powie, ze dziecko zyje, serduszko mu bije i jest ok, a tu wszystko bylo bardzo szczegolowe i jestem zachwycona zarowno samym badaniem jak i podejsciem lekarza.

Wszystko wyszlo w porzadku, kosc nosowa jest, przeziernosc niska, pepowina taka jak trzeba, a lekarz nawet z prawdopodobienstwem 85% (ktore sam sobie oczywiscie okreslil) powiedzial, ze to bedzie dziewczynka ❤️🥰

Najbardziej ciesze sie z tego, ze byl ze mna maz i w koncu chyba poczul te ciaze nie tylko tak, ze od 2 miesiecy sam wszystko sprzata 🤣 (kontynuujac watek mezow to moj to zywe złoto - ogarnia wszystko konkretnie, wozi mnie wszedzie i wciaz pyta czy isc do sklepu po jakas zachciewanke).

Moj termin porodu znow awansowal - aktualny to 04.03.2023 😆😎

Uff jak dobrze bylo uslyszec, ze wszystko ok ❤️ na te nastepne pojde juz na luzaku, chociaz dzis tez jakis wyjatkowy spokoj we mnie wstapil 😆

Roksi, Aniamania, Mikaaa92, Hermiona5, Konieczynka, Tyśka lubią tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeej zazdroszczę tego spokoju po wizycie! Też już chcę 😅 Zniechęcona to budujące, że czasem można się też pozytywnie zaskoczyć lekarzem
    W ogóle to myślałam, że dziewczynki nie da się tak wcześnie określić, tylko chłopca, ciągle się człowiek uczy 🙈

Ja mam nadzieję że uda się właśnie wziąć męża na prenatalne żeby poczuł ta ciążę, jeszcze nie widział

Zniechecona lubi tę wiadomość

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Zniechecona Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wpiszesz mamaginekolog plec dziecka usg i wejdziesz w grafike to pokaze Ci sie ten sposob rozrozniania plci, ktory pan dzis u nas wykorzystal. Dokladnie po tym samym poznal, ze listewka plciowa albo bedzie prostopadla albo rownolegla ;)

Aniamania lubi tę wiadomość

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję wizyt! i wewnętrznego spokoju, którego mi też potrzeba...

dlatego pytam

Jak Wasze macice? Czujecie, że bolą? Mnie boli cały czas, czasem też krzyż.
    Wczoraj wzięłam nospę, żeby łatwiej się żyło z żywym 3 latkiem.
    Niby może boleć, ale dlaczego akurat mnie hahaha

cmllp2.png
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ