X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe (2023) Mamusie
Odpowiedz

Marcowe (2023) Mamusie

Oceń ten wątek:
  • Twilight Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona, tak pewnie powiem, zwłaszcza że to małe dzieciaki (6,7 lat) i zawsze coś przynoszą. No i podobno kolejna fala covida idzie 🙈 boję się tylko, że lekarki to nie przekona..

preg.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:

Też w środę mam wizytę, dyrektorka powiedziała, żebym od 1 września już szła na zwolnienie, ale jak ja mam to powiedzieć lekarce? Że chcę L4 bo dyrektorka tak powiedziała? 🙈 Z drugiej strony nie wyobrażam sobie z takimi mdłościami od rana dzieci uczyć.. ale nie wiem czy to wystarczający powód żeby iść już na zwolnienie..

Myślę, że nikt Ci nie będzie robił problemu- powiedz po prostu, że się źle czujesz... Tak jak piszesz- jak masz uczyć z odruchem wymiotnym....
    Ja to mam numer ze zwolnieniem bo umówiłam się z moją dyrekcję, że wezmę zwolnienie do kolejnej wizyty a potem mi może załatwią zdalną i jeszcze trochę popracuję. No i jak byłam w czwartek na wizycie to myślałam że lekarz wystawi mi zwolnienie do kolejnej wizyty tj. 1 września a wczoraj patrzę na IKP a tam zwolnienie do 29 września :)
    I teraz zastanawiam się czy ewentualnie zwolnienie można skrócić... No tak mi dobrze zrobił :)

Twilight lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
    22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
    7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
    9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
    NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
    13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
    4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight ja dostałam L4 od razu. Ten sam zawód. Lekarz nie musi wiedzieć jaka grupę prowadzisz, powiedz, że dźwigasz te dzieci i rozkladasz leżaki. Poza tym one zaraz na prawdę zaczną lawinowo chorować. Potrzebna Ci grypa żołądkowa? Hehe

Kciuki za wizytę ✊

Moja mdłości też nie odpuszczają, siły nie mam, chata ciągle nieogarnięta. Wyprawiam młoda do przedszkola i kładę się dalej spać, wtedy jak dopiero czuje się lepiej, do 12 mogę wtedy jako tako funkcjonować. Najgorszy ten ślinotok. W apce zapis na 11 tydzień, że można zauważyć zwiększona ilość śliny 🤣 ludzie i mnie więcej to już się nie da, zużywam ten ogromny ręcznik papierowy w 2 dni i wciąż trwa stan, że od 16 nie mówię.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight ja tez myśle, ze lekarka bez problemu ci da zwolnienie ze względu na to, ze się złe czujesz i boisz coś złapać od dzieci w sezonie infekcyjnym. Ja na szczęście ten plus, ze pracuje z domu, wiec sie chociaż nie martwię zwolnieniami itp.

Hermiona ja sie w poprzedniej ciąży poczułam dopiero lepiej w 19 tygodniu, wtedy mi odeszły mdłości, wymioty i wróciła energia. Coś mi mówi, ze teraz będzie podobnie, bo skończony 11 tydzień a nic nie jest lepiej, wręcz przeciwnie, zwracam coraz częściej i ostatnio wieczory mam okropne… mam nadzieje, ze troche już sie będę lepiej czuła w październiku, jak mąż wroci na studia, bo gdybym teraz całe weekendy miała być sama z młoda to chyba bym sie wściekła. To ten typ, co ciagle biega i ma szalone pomysły.

Jusia, ja bym sie cieszyła z dłuższego odpoczynku. Ale ja jakiś czas temu, po poronieniu, przewartościowałam sobie pewne rzeczy i uważam od tamtej pory, ze praca nie jest w życiu najważniejsza. Kiedyś była okropnym pracoholikiem, okropnym. Każdy wieczor praca, długi weekend praca, ale teraz wrzuciłam na luz :)

Twilight, Jusia 82 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight ja w ciąży nie miałam nigdy problemu z l4. Mam stres w pracy. Jeśli będzie robić problemy to znak że trzeba zmienić lekarza lub poros o adnotacje w karcie pacjenta że odmówiono l4 i dlaczego.

• Nath Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektórzy lekarze sa potem dumni ze tak mało l4 wydaje ale to my ponosimy potem konsekwencje. Jeśli podejmie decyzję żeby Ci nie dawać niech poczuje chociaż odpowiedzialność za tą decyzje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 11:57

Twilight, Mikaaa92 lubią tę wiadomość

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nath, święte słowa! Wg mnie L4 w ciąży powinno być niepodważalne, czasami nawet jeśli dobrze wyglądamy z zewnątrz to w rzeczywistości możemy czuć się fatalnie i tylko my o tym wiemy. Twilight, myślę że nie będzie robił problemów, ale w razie czego walcz o swoje :)

A ja coś wczoraj pisałam o lepszym samopoczuciu? 😅 Dzisiejszy poranek postanowił mi przypomnieć co to poranne mdłości. Teraz jest już OK, nawet wleciała kawka, bo pogoda dzisiaj usypia i trzeba się ratować.

A tak ogólnie, jak długo czeka się na wyniki Pappa? Ok.tygodnia czy dłużej?

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• BoboBolek Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży czekałam tydzień. Tydzień na przeliczenie statystyk. Nałożenie wyników krwi na badanie USG.
    Krew miałam pobieraną tego samego dnia, co robione USG.

Wydaje mi się, że przeliczenie jest możliwe szybciej.
    U mnie to był tydzień, bo lekarka która robi mi USG szczegółowe jest tylko raz w tygodniu w klinice do której chodzę.

⏰ PTP 09.03.2023
    💙 Chłopak!
    ❤️19.07.2022
    ⏸ 29.06.2022
    👧🏼 2020
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez było coś koło tygodnia w tamtej ciąży. Pobierali krew i robili usg w ten sam dzień. Po usg lekarz dawał dokumenty z siatkami centylowymi i wstępnymi ryzykami, a potem odsyłali poczta po kilku dniach już skorygowane przez pappe

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

Jusia, ja bym sie cieszyła z dłuższego odpoczynku. Ale ja jakiś czas temu, po poronieniu, przewartościowałam sobie pewne rzeczy i uważam od tamtej pory, ze praca nie jest w życiu najważniejsza. Kiedyś była okropnym pracoholikiem, okropnym. Każdy wieczor praca, długi weekend praca, ale teraz wrzuciłam na luz :)

Absolutnie się zgadzam bo dla mnie po wszystkich przejściach też nie najważniejsza :) Ale wiem, że na zdalnej bym się nie przepracowała a finansowo na pewno zyskała. No zobaczymy...

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
    22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
    7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
    9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
    NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
    13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
    4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, zdalna to co innego. W domu można sobie ułożyć prace pod samopoczucie itd. Wiem o co chodzi :)

Jusia 82 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tydzień już jestem na L4 i myślała że odpocznę i jakoś nabiore energii. Teraz leżę na kanapie i zbieram się po dzieci do przedszkoli. Zrobiłam małe zakupy, nastawiłam pralkę , zrobiłam obiad i przygotowałam masę na placki z cukinii (już siły na smażenie nie starczyło). I już , padłam na kanapę jak flak.
    Jest mi z tym strasznie źle.
    Mdłości już nie mam, ale to 13tydzień!!! Tak bardzo chciałabym poczuć ten przypływ energii.
    W czwartek mam prenatalne i pappa. Stres jest! Strasznie się boje o to dziecko. Tak bardzo chciałabym się uspokoić i wiedzieć że jest zdrowe.

Myślę że z L4 ginekolodzy nie robią problemów. Ja osobiście nie znam osoby która by w ciąży nie dostała. Oczywiście pewnie znajdzie się taki, co będzie kręcił nosem, ale duża większość nie chce brać odpowiedzialności jakby coś się stało. Kobieta mówi że czuje się źle, ma takie a nie inne dolegliwości i powinna L4 dostać

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:
    Hermiona, tak pewnie powiem, zwłaszcza że to małe dzieciaki (6,7 lat) i zawsze coś przynoszą. No i podobno kolejna fala covida idzie 🙈 boję się tylko, że lekarki to nie przekona..

Moja sama powiedziała, że idzie covid i albo będę pracowała na dystans w tej masce ft coś tam 4 albo od razu zwolnienie.
    Myśle że nie będziesz musiała jej przekonywać :)

cmllp2.png
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wstałam z 4 h drzemki bo nadal mam odcięcia od życia 😅 i zaczynam nas pakować do Karpacza. Jutro ruszamy. Będę dzielnie śledzić Wasze wpisy i trzymać kciuki za wszystkie wizyty !
    Odezwę sie pewnie po weekendzie.

Ps
    Ja również team zero energii. W sobotę po przyjściu z plaży do pokoju usiadłam na krześle i w sekundę usnęłam. Mąż myślał że zemdlałam, bo zrobiłam to w czasie jak zmieniał bluzkę 😆 od tamtej pory po tysiąc razy sie pyta, czy wszystko ok.

cmllp2.png
  • Tyśka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po badaniach. Wyniki pod koniec tygodnia. Na chwilę obecną wszystko ok. Serducho biło 162, z USG ciąża starsza o 5 dni, dzidziuś pięknie ruszał nóżkami i rączkami noo i wstępnie poznałam płeć dziecka ♥️

Mikaaa92, Aniamania, Hermiona5, Luusia, Roksi, Twilight, Niewidzialnaa, Ulaa lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahah chicaloca 😆
    W takim razie udanego wyjazdu, bardzo lubię Karpacz ❤
    Ja już żyję środową wizytą, mąż jakiś taki zasępiony chodzi, mówi że w nocy spać nie może z nerwów.

Tyśka suuupeeeer!!! 🥰 podzielisz się co tam lekarz wypatrzył?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 16:50

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Tyśka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówię mu, że ja mam przeczucia że będzie córka, a mąż że syn, lekarz odpowiedział że mąż się myli 😃

Aniamania, Mikaaa92, Roksi, Niewidzialnaa lubią tę wiadomość

preg.png
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dzisiaj dziewczyny, chyba jedyny plus dzisiejszego dnia w pracy to to że go przeżyłam 😅 męczarnia 😔 pół dnia siedziałam przy biurku więc do zmęczenia max i mdłości doszedł ból brzucha od zginania. Też się obawiam jeśli chodzi o L4, mam zamiar poprosić na środowej wizycie. Chociaż raczej robię rzeczy niewskazane w ciąży więc mam cichą nadzieję, że nie będzie robił problemów..

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyska no to super, ze na usg wszystko w porządku ❤️❤️❤️ Ale super, pierwsza potwierdzona dziewczyno na wątku w takim razie! Ale lekarz Ci szybko powiedział!!!

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Aniamania Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o prenatalne to ja mam iść na pobranie krwi 2-3 dni wcześniej(zrobię w środę) i w sobotę będzie już razem z USG omówienie wyników.

Chicaloca rozbrajasz mnie swoimi drzemkami 😂
    Też bym chętnie pojechała na wycieczkę ale nie wiem czy bym miała siłę się spakować hah

Tyska super, że maluszek zdrowy 🥰
    A właśnie, jakie macie doświadczenia z określaniem płci na pierwszych prenatalnych? Potwierdzało się potem czy jednak były przypadki, że lekarz się pomylił?

Gusia jeszcze u Zniecheconej jest dziewczynka 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2022, 17:27

Zniechecona, Ulaa lubią tę wiadomość

age.png
    14.03.2023 💗
    28.06.2019 💙
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ