MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Smile wrote:Katia89 wrote:
Smile, ja bym poszła do lekarza, jak coś mnie trapi to idę i już. Wolę iść z pierdola niż później rozmyślać dwa tygodnie
Dzięki Katia89 za odzew. Zapisałam się normalnie na jutro, akurat było wolne miejsce.
Patuniek86 kiedy trzeba pić tą wodę przy glukozie?w trakcie picia glukozy czy jak się już ją wypije???w pierwszej ciąży nie piłam wody między pobraniami...myślałam,że nic nie można. W takim razie jak jutro będzie lepszy dzień to będę musiała iść na tą glukozę...
Wiesz, jedni mówią, że pić można, inni, że nieChodzi mi bardziej o to, że przed pobraniem zalecają wypić wodę najpóźniej 20 minut przed pobraniem. Tylko jak to jest z tą glukozą? Ja tam nie zamierzam nic pić, ale jeśli komuś pozwalają, bo wtedy krew się lepiej pobiera. Ja przed morfologią piję. Ale czytam o leku na tarczycę przed glukozą i piszą też o wodzie (nie czytam niczego na forach, tylko te strony, gdzie piszą lekarze). I sama już nie wiem
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Cześć dziewczyny ❤️
Patuniek piękne Ci wyszły te prezenciki
Gratuluję wizyt i trzymam kciuki za następnepatuniek86 lubi tę wiadomość
-
Smile wrote:aaaa myślałam że można po wypiciu glukozy napić się wody albo w trakcie jej picia:P ale to chyba jednak tak nie działa:P
Myślicie że można się nasmarować maścią przeciwbólową?tzn sam dolny odcinek kręgosłupa?
Ja bym się bała. W końcu możemy łykać tylko paracetamol, a w maściach są niesterydowe przeciwzapalne. I inne składniki, niewskazane w ciąży (mentol czy kamfora). Lepiej spytać lekarza...Pola Róża
-
Zapytałam o to położną dzisiaj na wizycie
Ja ogólnie mam problem z kręgosłupem-kilka lat temu zlamanie kręgu ledzwiowego, skolioza odcinka piersiowego, dyskopatia szyjnegoWesoło
I boleśnie
Z mojej strony - ćwiczenia. Nie znoszę ich, ale pomagają. Nawet zwykły koci grzbiet. Polecam tęz pozycję żółwia z jogi-tylko tak, żeby było wygodnieNogi szeroko, bo miejsce na brzuch, polecam nawet podłożyć mała poduszke pod zadek, a drugą pod głowę
Plecy odpuszczają. Ból Nie jest związany z samym kręgosłupem, a głównie z więzadłami-są ponapinane.
Sama położna poleciła mi piłkę, koło 20 cm średnicy, do włożenie pod plecy w trakcie siedzenia. W miarę miękką, żeby też pozwalała się oprzećPodobno balansujac odciąża plecy. Nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale piłkę kupię-obok siebie mam sklep rehabilitacyjny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 12:20
Pola Róża
-
Ja się nie znam na metodach uśmierzania bólu kręgosłupa niestety...jakoś nie miałam z tym problemu. Wczoraj niby nic takiego nie robiłam a w nocy mnie strasznie bolało. Też jutro zapytam o to na wizycie...ale jak będziesz miała dzisiaj info to napisz proszę
-
Smile wrote:Ja się nie znam na metodach uśmierzania bólu kręgosłupa niestety...jakoś nie miałam z tym problemu. Wczoraj niby nic takiego nie robiłam a w nocy mnie strasznie bolało. Też jutro zapytam o to na wizycie...ale jak będziesz miała dzisiaj info to napisz proszę
Ja jestem już po wizycieWięc o nic więcej nie zapytam
Mówię Ci tylko, jak ja sobie radzę z podobnym bolem-a miewam to od ładnych kilku lat
Pola Róża
-
Dziewczyny, a'propos testu obciążenia glukozą
Ze strony mamaginekolog
Zasady OGTT:
1. Być na czczo, czyli nie jeść i nie pić, nie żuć gumy w ostatnich 8h.
2. W poprzednich 3 dniach dieta i ilość wysiłku fizycznego powinna być „normalna” „typowa dla danej osoby”.
3. W trakcie badania nie jesteśmy aktywni fizycznie, siedzimy w odpoczynku.
4. Roztwór glukozy (może być bez smaku, lub może mieć przez producenta nadany smak np. cytrynowy) rozpuszczamy w 200-300 ml wody.
5. Roztwór powinien być wypity w przeciągu 5 minut.
(Tu ciekawostka, żeby tekst trochę ożywić i zrobić bardziej „mamoginekologowy”, a nie naukowy). Gdy robiłam OGTT w ostatniej ciąży – wypiłam roztwór tak zwanym jednym haustem. Pani pielęgniarka mnie pochwaliła: „Powinnam panią nagrać i pokazywać pacjentkom jak mamaginekolog pije dzielnie glukozę jako przykład”.
Z dumą pochwaliłam się na wizycie mojej lekarz prowadzącej, wybitnej specjalistce od cukrzycy ciążowej i autorce polskich wytycznych na ten temat: „Pani docent, wypiłam glukozę w trzy sekundy aż mnie Pani pielęgniarka pochwaliła”.
A Pani docent szybko ostudziła mój zachwyt „Nicola, wcale nie masz się czym szczycić. Glukozę powinno się pić około 5 minut małymi łykami, picie szybko u wielu kobiet powoduje wymioty roztworu, także lepiej się tym nie chwal.” Zatem się nie chwalę, tylko wyciągam wnioski – nauczona doświadczeniem Pani docent).
Będąc już przy wymiotach roztworu – zdarza się to wcale nie rzadko. Niestety po takich wymiotach testu nie można wykonać. „Niepisana” zasada jest taka, że próbujemy kilka dni poźniej wykonać test ponownie, jeżeli pacjentka drugi raz wymiotuje to najczęściej się do tego badania odstępuje i na podstawie USG płodu oraz badania moczu matki obserwuje się czy nie ma przesłanek cukrzycy ciążowej (dużej masy płodu lub wielowodzia – w USG, wysokiego stężenia cukru w moczu – śladowe ilości cukru w moczu są w ciąży dość częste).Pola Róża
-
enka90 wrote:Słuchajcie a jak z lekami na niedoczynność tarczycy przy krzywej cukrowej? Są różne teorie ale pewnie lepiej jest nie wziąć rano tabletki? Czyli dodatkowe pół godziny na głodzie po badaniu ;<
Mi położna kazała wziąć o 7 i popić małą ilością wody, czyli jak zawsze w sumiebadanie miałam mieć o 8 ale samo obciążenie glukozą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 12:40
-
Patuniek przy wadze wyjsciowej co to bylo 5,5kg na plusie:p szybko po porodzie Tobie zejdzie. A wizyte to masz dzien po mnie. USG III trymestru. Ja chcialam isc tak 30+.. takze mam 27.12
Ja wczoraj poprostu nie bralam zadnego tabsa przed glukoza. Nic nie pilam,nic nie jadlam. Nawet w trakcie wody. Siedzialam z telefonem w reku i sie nie ruszalam. Wg mnie bieda,zadna sie nie stanie jak jednego dnia nie wezmie sie tabletki. Ja jak wrocilam do domu juz nie bralam leku na tarczyce i tyle.
patuniek86 lubi tę wiadomość
-
Inso, bo prawda jest taka, że te leki na tarczycę rozkładają się, czy działają czy jakoś tak
6 dni. Więc jedna pominięta tabletka krzywdy nie zrobi
Przy okazji spytałam lekarza, od kiedy zaczynamy wizyty co 2 tygodnieWięc od 30 tc
Czyli następna moja wizyta 12 grudnia, kolejna 9 stycznia-i to będzie już 30 tygodni!!! Zacznie się wielkie odliczanie
Najbliższy czas będzie bardzo intensywny
Za 2 tygodnie kolejne połówkowe, potem glukoza, potem wizyta, Święta, tuż po Świętach- usgA potem wizyty co 2 tygodnie
iNso87 lubi tę wiadomość
Pola Róża
-
Smile jeśli chodzi o jakiekolwiek leki czy maści to najlepiej zapytać w aptece lub lekarza.
Kiedyś chciałam kupić sobie amol na ból głowy, żeby posmarować skronie. Pani w aptece stanowczo odradzala gdyż w składzie są substancje nie polecane kobietom w ciąży... Tak więc trzeba uważać na to co się kupuje.
Drugi przykład, ostatnio u dentysty ( swoją drogą bardzo dobry dentysta) przepisal mi płyn do płukania ust eludril. Mówił że jest bezpieczny. Ja polecialam do apteki, kupiłam, zaczęłam plukać i czytam ulotkę. A tam wyraźnie napisane żeby nie stosować w ciąży i podczas karmienia piersią. W składzie miał m.In alkohol. Ale plułam tym jak przeczytałam! Mój błąd ze wcześniej nie zerknelam na ulotkę ale zaufalam mu... -
Katia89 prawda jest taka że kobiety w ciąży są traktowane trochę jak trendowate...że niby nic im nie wolno...Pamiętam jak w poprzedniej ciąży chciałam sobie kupić szampon do włosów w aptece, tak samo powiedziała mi farmaceutka żebym skonsultowała ze swoim lekarzem.Trochę to taka paranoja...
Tak samo jak ostatnio chciałam coś na gardło to stwierdziły w aptece że nic nie można, nawet tantum verde które kiedyś było dozwolone teraz odradzają...
Ja amolem jakiś czas temu wysmarowałam sobie plecy:P nie przyszło mi do głowy żeby kogoś pytać o pozwolenielkc lubi tę wiadomość
-
Smile wrote:Wizyty pod koniec ciąży miałam normalnie co 3-4 tygodnie. Z zaznaczeniem że jakby się coś działo to żeby przyjść.
Będę też częściej u położnej słuchać serducha, może później ktg
Mi wizyty nie przeszkadzają, w końcu i tak siedzę w domu
A jakoś tak psychicznie lżej mi się zrobiło, że to już niedługo te częste wizyty
Pola Róża