Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
konwalianka wrote:czesc, ja już z pracy..
to dziwne macie te badania genetyczne..owszem jest wszystko tak, jak napisała Madzia, ale.. u mnie lekarz sprawdzał każdą kończynę, ich długość, brzuszek mierzył, dokładne wymiary, głowa, co już sie wykształciło..usg z rozmowa trwało ponad godzinę! tak miałam przy synku - mam nadzieje, że teraz też tak będzie..
gratuluje wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze
u mnie tez mierzył wszystko, ale nie wszystko mówił, skoro jest dobrze to po co wspominać o tym jaka długość rączek i nóżek, co by to dało? powiedział ogólnie ile ma cm i to jest ważne bo to podają na wszystkich stronach CRL, a nie osobno wymiary każdej kończyny -
jak wiadać wszystko zależy od lekarza.. samej długości końcyn nie wymieniał, miałam na wydruku..mnie mówił, że takie mierzenie jest konieczne, czy dobrze sie rozwijają, czasem dzieci rodzą sie z nierozwiniętymi kończynami.. zwał jak zwał..ważne, że lekarz mówi, że w porządku
-
nick nieaktualnyTo w sumie jednym słowem nie ma się co martwić tylko lecieć i wypoczywać. Mój lekarz powiedział ze jakby miało się cos stać to stało by się i w domu. I powiedział ze ciąża jest bardzo ładna wręcz książkowa. Wiec mam nadzieje ze będzie ok
justwol lubi tę wiadomość
-
KasikP wrote:Cześć
U nas leje dziś od rana istna jesienna pogoda...
Ja dopiero 09.09 idę na prenatalne ale z tego co się orientowałam to usg trwa minimum 30 minut i mierzone jest wszystko co da się zmierzyć.KasikP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzień dory
Ja się tylko witam i zmykam do robotki
Ponoć lot samolotem jest bezpieczny jeżeli nie trwa więcej niż 3godz ze względu na brak ruchu i ciśnienie... Ja osobiście bym nie poleciała w pierwszym trymestrze ze strachu bo już jedną dzidzie straciłam ale wiem,że moje kolezanki latały i wszystko było ok
Więc jeżeli macie sie dborze to myslę,że spokojnie mozecie lecieć -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny
ja leciałam kilka razy samolotem na początku ciąży (jakoś w czerwcu) choć nie wiedziałam jeszcze wtedy, że jestem w ciąży. Pytałam potem o to lekarza i powiedział mi, że spokojnie mogę latać samolotem ale dobrze, żeby nie były to loty dłuższe niż 4h. Potem nie miałam już potrzeby latać więc się nad tym nie zastanawiałam.
Ale ogóle zauważam problem, że różni lekarze mają różne opinie na ten sam temat - ja np. od lat biorę Bromegron (na prolaktynę) i teraz też nadal go biorę. Tak kazał mi mój lekarz, choć inny był tym bardzo zdziwiony. No i bądź tu mądry?
Pisałyście o bólu głowy - mnie w ciąży boli częściej niż normalnie. Lekarka powiedziała, że to normalnestaram się nic nie brać, choć lekarka powiedziała mi, że Paracetamol jest bezpieczny (od 4 miesiąca można też podobno brać Ibuprofen). Najczęściej próbuje się położyć na chwilę i zamknąć oczy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 10:10
-
nick nieaktualnyA tak poza tym to dziś w Krakowie paskudna podoba i cieszę się, że siedzę jeszcze dziś w domu.
Ale za to pochwałę się Wam, że Kalendarz Belly pokazał mi dziś komunikat, że właśnie minął okres największego zagrożenia utraty ciąży. Taki zastrzyk optymizmu przed jutrzejszą wizytąkasss, SunSun, Niunia86 lubią tę wiadomość
-
hej Mamuski!
ciekawe co mowicie o lotach, ja tez chce odwiedzic siostre koncem wrzesnia poczatkiem pazdziernika. bede o to pytala lekarza na USG genet 01.09, bardzo jestem ciekawa co powie. wydaje mi sie, ze z tym lataniem jest tak, ze jesli ciaza rozwija sie prawidlowo i nic sie nie dzieje to mozna latac. ale jesli sa problemy to niestety lot trzeba sobie odpuscic
ja osobiscie nie lecialabym w 1 trym.
u mnie niestety pogoda tez kiepskawa, ale wole tak niz te upaly co byly -
Witam u mnie też paskudnie miałam wstawać o 8 ale dziś pospalam dłużej. Kasha pytałas o stres ja jak jestem wkurzona na M a teraz mi się to często zdarza glaszcze się po brzuchu i mowie nie bedziemy się nim przejmować i myślę o dzidziusiu o urządzaniu pokoju dla niego itp mi to pomaga;-)
A na temat latania nie mam zdania nigdzie się nie wybieram pewnie jak bym musiała to za zgoda lekarza bym poleciala;-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 10:45
[/url]
-
nick nieaktualny
-
MartaM mi tez mama z tesciowa wybijaja lot z glowy ale niezamierzam ich sluchac i na dodatek lece do siostry sama bez meza bo on juz bedzie po urlopie.
jakos dziwnie to belly wyznacza termin. jestem w 9 tyg a na wykresie mam 10tydzien i termin porodu wyznaczyl mi tydzien pozniej a tak naprawde mam tydzien wczesniej .
albo jedna dziewczyna tutaj na suwaku ma pozniejszy termin porodu o 3dni a jest w starszej ciazy dziwnee20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia -
Co do lotów moja gino na początku powiedziała ,ze jeśli dobrze sie czuje i lot nie jest długi to ok.Tylko żebym nie przechodziła przez bramkę tylko ręcznym skanerem mnie obszukali.Bo w bramce jest jakieś pole elektryczne które może zaszkodzić plodowi w 1 trym.Ale później zaczęłam sie bardzo źle czuć i gino powiedziała ,ze choćby ze względu na podróż i stres żebym zrezygnowała- i tak zrobilam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 11:17
-
nick nieaktualnymala czarna wrote:Hej mamuśki.
Wybaczcie, że tak długo się nie odzywałam ale miałam dużo spraw na głowie. U mnie wszystko ok. Mam kartę ciąży :)kolejną wizytę u ginekologa mam na 28 sierpnia, mam przyjść z wynikami badań, które mi zleciła. Jak na razie wszystko przebiega prawidłowo. Czasem miewam mdłości ale na szczęście bez wymiotów, niektóre zapachy mnie wyprowadzają z równowagi (np. kotlety mielone, lub zapach kwiatów). 10 września mam mieć USG aby sprawdzić ewentualne wady. z zaleceń lekarza to pod koniec sierpnia zacząć brać witaminy z zawartością jodu. ćwiczyć mogę
Powiedzcie mi czy myślałyście może kiedy zacząć nosić cichy ciążowe?
mnie powoli większość spodni zaczyna uwierać ale to chyba ze względu na wzdęcia. Dziś muszę przejrzeć wszystkie spodnie w domu.
-
nick nieaktualnysylwia85 wrote:Witaj KasikP
ja przy pierwszym musiałam wszystko kupić teraz jedynie jak sie okaże że chłopak to coś będe musiala dokupić a cześć sie nada po Igusi (body czy pajace na początek nie wszystko miała różowe na szczęście)
wózek mam nautralny pościel do łóżeczka też
a i dziewczyny pamiętajcie że sporo ciuchów wam rodzinka przyniesie jak przyjdą zobaczyć maluszkaMamaAdasia, sylwia85 lubią tę wiadomość