Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Pocahontas wrote:o jejku, ale jestem gapa, kurcze tak mi się podobają zdjęcia z ciążowymi brzuszkami robione od początku ciąży, a sama nie mam żadnego:( ehh zazdroszczę wam, czekam na męża i musi mi dzisiaj taką fotkę strzelić
obym nie zapomniała
to nam potem przeslij fotke
ja slyszalam ze nie mozna glaskac brzucha przy ciazy zagrozonej...Pocahontas lubi tę wiadomość
-
dzień dobry,
ja tam się nie zgadzam.. w I ciąży brzuch mi wyskoczył pod koniec 4 m-ca, teraz dużo dużo wcześniej, wtedy nie ćwiczyłam nic- laik byłam.. od 2 lat regularnie ćwiczyłam na siłowi, ćwiczenia siłowo-wytrzymałościowe, na brzuchu miałam "kaloryferek" i co? mój brzuch wygląda na 20-tydzień, jak to określiła moja ginekolog, zatem nie wiem od czego to zależy.. mam tez na plusie +2kg co wg, belly jest w dolnej granicy normy, zatem wszystko to dla mnie dziwne i zaskakujące.. ja wykonuję prace domowe typu mycie okien, mój mąż tez ma z tym problem, za to on zawsze sprząta łazienkę - nie babram się w tej chemii do wszystkiego - wc, wanan, prysznic, podłogi, lustra itd.
na który tydzień macie umówione usg połówkowe? ja mam na 28 październik, będzie to 21 tydzień (mój lekarz znowu stawia na górną granicę wykonalności - ech) -
nick nieaktualnyJa też słyszałam, że brzucha nie powinno się nadmiernie masować (trzeba uważać np. przy używaniu balsamów na rozstępy). Brzuch można dotykać ale nie należy przesadzać z masowaniem bo to może powodować skurcze - takie informacje od lekarza miała moja przyjaciółka.
Słodka super zdjęcie
Ja jeszcze nie mam terminu połówkowego ale z tego co piszecie dużo lekarzy zaleca badanie bliżej 22 niż 18stego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 13:24
slodka100 lubi tę wiadomość
-
jak chodzi o polowkowe to nie wiem jeszcze moze dowiem sie za tydzien na wizycie ale ogolnie mam wizyty co 4tyg wiec nast po tej za tydz przypadalaby idealnie na 20tc czyli polowkowe ale ja chce zrobic jeszcze 3d/4d i nie wiem czy to bedzie o mies jeszcze pozniej czyli w 24tc czy na tym polowkowym w 20tc bo slyszalam ze kolo 22/23tc najlepiej je robic
-
Sarah88 wrote:to jak sie smarowac bez masowania?
po prostu chodzi chyba o to, żeby nie przesadzać z tym masowaniem brzuszka:)
nie ma się co martwić
przyznam się, że jak sprzątałam cały dzień to zaczął mnie kiedyś bardzo brzuch boleć i mąż położył się koło mnie i masował z oliwką, żeby mi przeszło:) jak miałam okres to mi przynosiło często ulgę
ale teraz jak już wiem, to koniec z takim godzinnym leżakowaniem i masowaniem:) 5 minutek i koniec (w razie czego)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 13:41
-
Heja,
Słodka śliczny brzusio
Ja też dziś zaczynam nowy tydzień.
Słodka ja miałam połowkowe w 22tc,a teraz będzie chyba tez 22tc.
Madziutek, ja tez już umyłam okna, mój mąż się do tego nie nadaje, poza tym wolę sama, póki dobrze się czuję
Konwalianka, nie masz czym się martwić, może teraz brzusio rośnie,a później się na trochę zatrzyma, poza tym to tak jak piszą dziewczyny, trzeba nim się chwalić
Niunia mój w ubraniu wygląda podobnie
Emily gratuluję wizyty
Powiem Wam , że ostatnio jakaś jestem strasznie nerwowa, poza tym ciągle mały łobuzuje i robi mi na złość, ciężki okres ma
Oto mój dzisiejszy brzusio
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 15:01
Zosia_Tosia, Niunia86, konwalianka, kasss, madziutek 23, slodka100, Madzik82, bella82, Emily83, gosiaczek31, gabi30, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasss wiem coś o tym. miałam jechać na wioske tam gdzie nam mieszkanko się remontuje ale nie dam rady znów w domu będę siedziała bo czuję się jak przejechania przez jakiś czołg i mdłości i na dodatek jakieś rozwolnienie a myślałam że jak coś to zaparcia mi grożą a tu na odwrót. Ja to przez te samopoczucie to tylko do grobu się nadaje heh
Wy takie ładne brzuszki juz macie ha jakoś natchnienia na zdj nie mam masakra.zreszta mój brzuszek trochę widać ale szału nie maWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 15:56
-
nick nieaktualnyniewiem heh chociaz wole to niz zaparcie hehe. jak w pon bylam u lekarza to powiedzial ze jeszcze z 2 tyg a ja mowie no zobaczymy zobaczymy hehe cos nie bardzo w to wierze. ale coz czytalam ze jesli sa mdlosci to dobrze bo ciaza sie utrzyma i dziecko sie dobrze rozwija wiec wytrzymam wszystko, ale powiem szczeze ze niech te nasze dzieci troche laskawe dla mam beda hehe
Dorka1979 lubi tę wiadomość
-
Witam. Fajne te wasze brzuchy :-)Ja ledwo tydzień temu pisalam, że mojego jeszcze nie widać, a dzisiaj mam już podobny.
Mam pytanie dotyczące badań prenatalnych. Czy oprócz badania przezierności karku bedziecie robiły (lub robiłyście) inne prenatalne (np. test PAPP-A, NIFTY, amniopunkcję, biopsję)? Ja się zastanawiam i nie wiem... -
Emartea wrote:Witam. Fajne te wasze brzuchy :-)Ja ledwo tydzień temu pisalam, że mojego jeszcze nie widać, a dzisiaj mam już podobny.
Mam pytanie dotyczące badań prenatalnych. Czy oprócz badania przezierności karku bedziecie robiły (lub robiłyście) inne prenatalne (np. test PAPP-A, NIFTY, amniopunkcję, biopsję)? Ja się zastanawiam i nie wiem...
Emartea
Ja robiłam test PAPP-A odradzam jak nie ma wskazań po usg tylko niepotrzebny stres - no chyba że jesteś w grupie ryzyka czyli 1) wiek 2) choroby genetyczne w rodzinie pozostałe badanie robi się w przypadku złych wyników testu Papp-a -
nick nieaktualnyEmartea wrote:Witam. Fajne te wasze brzuchy :-)Ja ledwo tydzień temu pisalam, że mojego jeszcze nie widać, a dzisiaj mam już podobny.
Mam pytanie dotyczące badań prenatalnych. Czy oprócz badania przezierności karku bedziecie robiły (lub robiłyście) inne prenatalne (np. test PAPP-A, NIFTY, amniopunkcję, biopsję)? Ja się zastanawiam i nie wiem...
ja mialam usg i robilam tes pappa ale to tylko dlatego ze lekarz powiedzial ze to idzie w parze i robimy tylko dla formalnosci a ze mialam na NFZ to zrobilam. ja zrobilam ten pappa bez zastanowienia lekarz dal skierowanie i poszlam ale powiedzial ze juz wie ze wszystko jest oki. wiec ja twierdze ze to zalezy od lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 17:14
-
piekne brzusie
Kasss biedna jestesmi mdlosci odpuscily, chociaz w poniedzialek wymiotowalam. ja gdzies czytalam, ze do 16-18 tyg moga nas meczyc wiec musimy uzbroic sie w cierpliwosc
Emartea wiekszosc z nas zdecydowala, ze jesli na genetycznym wyjdzie cos nie tak to dopiero wtedy bedziemy robic kolejne testy. chociaz wiem, ze 2-3 dziewczyny robily dodatkowo testy z krwi ale niesytety nie pamietam ktore -
kasss wrote:Justyśka mam nadzieję że nam to minie ale ile można się łudzić 12 tc juz jakiś czas za mną a mdłości jak były tak są nawet cola już nie pomaga za to może tobie na rozwolnienie pomoże;)
Kasss jeśli mdłości nie przejdą warto zbadac podobno tarczyce. Moje koleżanki które miały takie problemy miały problemy z tarczyca. Jak wyniki są złe lekarz zapisuje hormon bezpieczny dla ciąży a ty możesz się cieszyc dobrym samopoczuciem;-) Choc mam nadzieje ze nie bedzie takiej potrzeby;-) mi mdlości minęły koło 15 tygodnia właśnie. 3mam kciuki żeby cię szybko opuściły.