X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku! Szczęśliwych rozwiązań, lekkich porodów, kochających mężczyzn, cudownych dzieci, dużo uśmiechu, zdrowia i pieniążków :*

Zaczęłam od życzeń ;)ale mam też do was pytanie :) czy na umowę zastępstwo należy się macierzyski? Szukam i szukam w necie... niestety informacje są jakieś trefne. Nie nie nie jestem jeszcze w ciąży ale właśnie mam na oku prace z taką umowa i chce wiedzieć co i jak bo niedługo chcieliśmy zacząć starania ;)

Dorka1979, madziutek 23, noa8, SunSun, gosiaczek31, bella82, kasss, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• Emartea Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Anka. Jeżeli w dniu urodzin dziecka będziesz zatrudniona (nawet na zastępstwo) to przysługuje macierzyński. Pozdrawiam

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea wrote:
    Witaj Anka. Jeżeli w dniu urodzin dziecka będziesz zatrudniona (nawet na zastępstwo) to przysługuje macierzyński. Pozdrawiam

Tylko jeśli tak umowa skończy Ci się przed porodem to nie ulega automatycznie przedłużeniu do dnia porodu tak jak zwykle umowa na czas określony. Trzymam oczywiście kciuki za udane starania :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiem na jak długo ta umowa :/ ehhh no trudno

Dziękuję :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 wrote:
    Ja mam praktycznie taki sam biały kombinezon jak Scarlett.

Wiecie , nie mozna przewidziec czy marzec bedzie cieply a kwiecien goracy, bo nie wiem czy pamietacie ale 2lata temu na poczatku kwietnia byl snieg. Oczywiscie mam nadzieje ze tak nie bedzie.

Dorka ja kupilam platki firmy CleaniC , na opakowaniu pisze Platki higieniczne dla niemowląt. Bede je w cieplej wodzie moczyc i przemywac pupe , bo uwazam ze nic tak dobrze nie wymyje jak woda ;-)
    Aha, no to już kumam, tak myślałam ale wolałam się zapytać. Dzięki

noa8 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Szczęśliwego Nowego Roku! Szczęśliwych rozwiązań, lekkich porodów, kochających mężczyzn, cudownych dzieci, dużo uśmiechu, zdrowia i pieniążków :*

Zaczęłam od życzeń ;)ale mam też do was pytanie :) czy na umowę zastępstwo należy się macierzyski? Szukam i szukam w necie... niestety informacje są jakieś trefne. Nie nie nie jestem jeszcze w ciąży ale właśnie mam na oku prace z taką umowa i chce wiedzieć co i jak bo niedługo chcieliśmy zacząć starania ;)
    Myślę, że jeśli będziesz pracować na umowę zastępstwo i minie Ci trzeci miesiąc ciąży w tej pracy to nie ważne do kiedy miałaś to zastępstwo, pracodawca do dnia porodu musi Ci przedłużyć umowę. Tylko przed trzecim miesiącem ciąży nie wygadaj się bo będzie mógł Cię bezkarnie zwolnić

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Tylko jeśli tak umowa skończy Ci się przed porodem to nie ulega automatycznie przedłużeniu do dnia porodu tak jak zwykle umowa na czas określony. Trzymam oczywiście kciuki za udane starania :)
    Jeśli otrzymuje przynajmnie minimalną krajową wypłatę to jeżeli umowa kończy się po trzecim miesiącu ciąży to musi przedłużyć do porodu

Anastacia33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka chyba się mylisz. Tzn faktycznie pracodawca nie może zwolnić kobiety w ciąży nawet zatrudnionej na zastępstwo ale jeśli umowa jest podpisana np. "Do czasu powrotu ze zwolnienia lekarskiego pani xyz" a ona wróci przed porodem Anki to pracodawca nie musi przedłużyć jej umowy a zus nie przejmuje świadczeń. Tak mi się wydaje ale piszę to z głowy a nie spotkałam się z takim przypadkiem w praktyce. Lepiej to sprawdzić dokładnie.

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już studiuje kodeks :) dziękuję za pomoc :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Dorka chyba się mylisz. Tzn faktycznie pracodawca nie może zwolnić kobiety w ciąży nawet zatrudnionej na zastępstwo ale jeśli umowa jest podpisana np. "Do czasu powrotu ze zwolnienia lekarskiego pani xyz" a ona wróci przed porodem Anki to pracodawca nie musi przedłużyć jej umowy a zus nie przejmuje świadczeń. Tak mi się wydaje ale piszę to z głowy a nie spotkałam się z takim przypadkiem w praktyce. Lepiej to sprawdzić dokładnie.
    Oczywiście że trzeba to sprawdzić :)

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieeczyny ktore juz rodziły. ...spotkalyscie sie na salu porodowej podczas porodu z tzw.wypychaniem dziecka z brzucha? Chodzi mi o moment kiedy położna naciska lokciem lub ręką mocno na brzuch aby wypchnac dziecko....czasem wrecz sie uwiesza na brzuchu.czy tak wolno robic?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 19:53

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o temat pracy i zwalniania kobiet w ciąży to znalazłam coś takiego :
    Przedłużenie umowy
    Umowa o pracę zawarta na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie 3. miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Przyjmuje się, że termin upływu trzeciego miesiąca ciąży oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych wynoszących 28 dni (wyrok SN z 5 grudnia 2002 r., sygn. I PK 33/02, OSNP 2004/12/204).
    Takie automatyczne przedłużenie nie następuje w przypadku umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa innego pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy (tzw. umowy na zastępstwo).

Przykład 3 (Różne zakresy ochrony):
    Pracodawca zatrudnił dwie podwładne na czas określony, przy czym jedna z nich została zatrudniona na zastępstwo innej osoby, przebywającej na zwolnieniu lekarskim. Następnie obie te pracownice przedstawiły pracodawcy zaświadczenia lekarskie potwierdzające, że są w ciąży. Z zaświadczenia przedłożonego przez podwładną zatrudnioną na podstawie „zwykłej” umowy na czas określony wynika, że zawarta z nią umowa uległaby rozwiązania mniej więcej w połowie jej ciąży (czyli po upływie 3. miesiąca), w związku z czym taka umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Natomiast czas trwania umowy o pracę podwładnej zatrudnionej na zastępstwo nie zostanie przedłużony z uwagi na jej ciążę. Po powrocie zastępowanego pracownika do pracy (po jego wyzdrowieniu), jej umowa ulegnie rozwiązaniu - nawet gdyby pracownica zatrudniona na zastępstwo była wówczas tuż przed porodem. W czasie trwania umów o pracę z obiema podwładnymi będącymi w ciąży pracodawca nie może wręczyć im wypowiedzenia. Z ochrony przed wypowiedzeniem korzysta także pracownica zatrudniona na zastępstwo.

Przykład 4 (Praca na zastępstwo):
    Jedna z pracownic spółki jest w zagrożonej ciąży, w związku z czym będzie przebywać na zwolnieniu lekarskim aż do urodzenia dziecka, a następnie od tego dnia będzie korzystać z urlopu macierzyńskiego. Spółka zatrudniła na jej zastępstwo inną kobietę, która również zaszła w ciążę. W takim przypadku spółka nie może rozwiązać umowy o pracę za wypowiedzeniem również z kobietą zatrudnioną na zastępstwo. Jej umowa o pracę ulegnie rozwiązaniu na skutek powrotu zastępowanej podwładnej do pracy. Jeżeli pracownica zatrudniona na zastępstwo będzie musiała korzystać ze zwolnienia lekarskiego z powodu choroby w okresie ciąży, spółka może zostać zmuszona do zatrudnienia kolejnej osoby na zastępstwo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Dzieeczyny ktore juz rodziły. ...spotkalyscie sie na salu porodowej podczas porodu z tzw.wypychaniem dziecka z brzucha? Chodzi mi o moment kiedy położna naciska lokciem lub ręką mocno na brzuch aby wypchnac dziecko....czasem wrecz sie uwiesza na brzuchu.czy tak wolno robic?
    Mi lekarz,ze tak powiem, rzucił się z łokciem na brzuch żeby wypchać dziecko. Nie wiem czy tak można ale pomogło i od razu urodziłam

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://rozmaitosci.com/umowa-na-zastepstwo-a-urlop-macierzynski/

Zwolnić kobiety w ciąży nie można nawet jeśli jest zatrudnienia na zastępstwo tzn. Można ale w ekstremalnych sytuacjach typu dyscyplinarnie. Nie ma co o tym myśleć :) Chodzi tylko o to co się stanie jeśli zastepowany pracownik wróci do pracy. Mam coś takiego bo z ciekawości zaczęłam czytać na ten temat choć dziewczyna która mnie zastępuje twierdzi że kolejnego dziecka nie planuje :)

Dorka1979 lubi tę wiadomość

• belladonna Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 słyszałam o takich przypadkach. Obecnie chyba są sporadyczne i już jako ostateczność. Czytałam jakiś artykuł, że nie powinno się tego robić, bo można i matce i dziecku zrobić krzywdę. No, ale jak wiadomo na porodówkach zdarzają się różne sytuacje. Teraz chyba szybciej sięgają po vacuum lub kleszcze niż wypychanie łokciem.

• ines31 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Jak mnie mama rodziła (31lat temu ;) ) to też lekarz się "rzucił" na jej brzuch i wypchał dziecko -czyli mnie :). Ale powodem było to że miałam krótką pępowinę i zanikało mi tętno bo się podduszałam próbując wyjść. Także wtedy uratował mi życie :)

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kombinezon kupuje bo prawdopodobnie urodze w lutym ale kupie uzywany i potem sprzedam go w tej samej cenie.

Ciuchow nie kupuje wcale bo mam mnostwo po synku i dostalam od kolezanek ale jak juz to 62 max! Tym bardziej jak pierwsze dziecko. Zobaczycie ile ciuchow jest niepraktycznych ale to juz,sprawdzicie same przy porodzie.
    Przed pierwszym dzieckiem patrzylam na to czy ciuchy sa ladne. Teraz patrze gdzie,sa zapinane, jaki material, czy zamek czy zapinki, czy zapiecie jest z przodu, zwracam uwage na nogawki, gume w pasie.... Lepiej nie kupowac ciuchow na rok z gory.

Aniu niestety nie mam ppjecia o umowie na zastepstwo tak samo jak nic nie wiem o wyciskaniu dziecka z brzucha ale nie chcialabym zeby ktos mi tak robil

Dorka1979, MamaAdasia lubią tę wiadomość

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia faktycznie teraz sie juz chyba tego nie robi. Kiedys to byla normalna praktyka. Tez slyszalam o takich przypadkach. mysle ze ze wzgl na mozliwosc powiklam juz odchodzi sie od tego. Raczej lekarze starej daty jeszcze to praktykuja.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belladonna wrote:
    Anastacia33 słyszałam o takich przypadkach. Obecnie chyba są sporadyczne i już jako ostateczność. Czytałam jakiś artykuł, że nie powinno się tego robić, bo można i matce i dziecku zrobić krzywdę. No, ale jak wiadomo na porodówkach zdarzają się różne sytuacje. Teraz chyba szybciej sięgają po vacuum lub kleszcze niż wypychanie łokciem.
    No to chyba wolę wypychanie niż kleszcze

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noi aktualizacja avatarka w koncu pojutrze zaczynam 33 tydzień

gosiaczek31, noa8, Madzik82, SunSun, belladonna, kasss, loszcz, MamaAdasia, kaczamila lubią tę wiadomość

‹‹ 911 912 913 914 915 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ