Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwaa wrote:Cześć dziewczyny
Mam pytanie apropo ruchów dziecka. Zapomniałam o to spytać wczoraj gina. Mój synuś kopie tylko w określonych porach dniach. Raz rano, raz wieczorem. Czy jak nie czuję go to on po prostu aż tyle śpi ? Czy może nie każdy ruch jeszcze czuję ?
Tez tak miałam w sumie nie raz tez się dalej zdarza a były i dni kiedy nic się nie odzywał teraz buszuje cały dzień[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
2.02.15 7 tc mój aniołek :* -
nick nieaktualnyDzień dobry
Mi też belly pokazał dziś 60% ciąży
Fajnie, ale jakoś do tych 50% szybciej mi mijało
Ja od wczoraj wieczór leżę niemal w pozycji świecy bo młody strasznie szaleje mi przy szyjce
Tak mnie w nocy rąbnął, że aż mnie zapiekło, dobrze że wizyta w sobotę.
perła ziemi - a wiesz, że dziś z rana podczas rozmowy ze szwagierką wypłynął temat takich torbielek? Rozmawiałyśmy o tej asymetrii komór u mojego Tymka i Gosia mi opowiedziała, że u nich w rodzinie jest dziewczynka, która jako płód miała kilka torbielek w mózgu. Nie zniknęły one do porodu i rodzice bardzo się tym martwili ale jeździli z małą na kontrolę i po jakimś czasie wszystko się ładnie wchłonęło, nie zostało po nich ani śladu. Na rozwój tej dziewczynki też w żaden sposób nie wpłynęły bo teraz jest już z 2 klasie i podobno jest bardzo mądra, ma najlepsze wyniki wśród swoich rówieśników. Tak więc nie ma się co martwić, z pewnością wszystko będzie dobrze
Co do ubierania malucha do spania: noworodków w ogóle nie powinno się niczym przykrywać, najlepiej jakby w łóżeczku nie było nic więcej prócz dziecka, żadnych poduszek czy kołderek. Dziecko ubieramy warstwowo, możemy je owinąć w otulacz, możemy zrobić kokon z koca (w szpitalu położne pokazują jak to zrobić), możemy włożyć do rożka. Co nam pasuje i co kto woli.
Wanienkę kupuję zwykłą plastikową, bez żadnych wkładów. Kupujemy ze stelażem bo w łazience nie mam na czym wanienki postawić i będzie mi wygodniej. Wbrew pozorom te stelaże są całkiem stabilne. Jak już młody będzie siedział i będę w stanie sama go wykąpać to już sobie będę wkładała wanienkę pod prysznic, na podłogę.
Te lalki Monster High są obrzydliweA najgorsze są obecnie ceny takich zabawek, ostatnio szwagierka dla swojej córki na urodziny zamawiała jakiegoś kucyka (nie pamiętam jak się nazywa...) co kosztował stówę a ma może 4x3 cm
muminka83, Vincent, Est, domiii, Tova33, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA to my, robię się ogromna
Karolina@, baassiia, olatychy, Martita88, perła ziemi, Vincent, Mania1718, muminka83, Est, She86, alinalii, Kajola, Izoleccc, ryjkek, d'nusia, anie93lica, Falon, Gośśś, Magda lena, ksanka, kateee, Kokaina, wiewiórka17, Jacqueline, Renka88, domiii, Kasia24, Karka, Tova33, Hannia123, Kate84, Andriel, krówka_muffka, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
-
Martka89 ja teraz z ciekawości spojrzałam na moje połówkowe i moje łożysko: ściana tylna wg Skali Grannuma=0, więc w ogóle zgłupiałam. No nic, gin mówił, że wszytko ok, więc nie będę się nad tym jakoś modlić. Moja dziewczynka też nie należy do gigantów, więc tak może wolniej wszytko idzie
A.Kasia wyglądasz super, brzuszek okrągły, ale nogi i reszta szczuplutkiedo kulki Ci daleko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 12:57
-
nick nieaktualnyMartka89 - ja mam I ale mojej kuzynce szybko się starzało, musiała być z tego względu częściej monitorowana ale wszystko z jej synkiem jest ok. Jedyne co, to urodził się nie za duży - miał 2,5 kg ale poza tym okaz zdrowia. Zapytaj lekarza na obchodzie, na pewno wyjaśni Ci dokładnie o co z tym biega.
Dziewczyny, macie jakieś strony z fajnymi organizerami na łóżeczko? Dużo tego w necie ale co z tego, że wszystkie piękne jak większość zupełnie niepraktycznie uszyta... Sama bym sobie uszyła jakbym miała chociaż promil umiejętności w tym temacie -
Hej
My po wczorajszym usg mamy się świetnie. Nam też się klocuszek chyba szykuje bo już 750g waży.
Pytałam o swoją wagę i gin powiedział, że jestem w ciąży i będę tyłaTakże nie powinnam się denerwować bo jedna kobieta przytyje 10kg a inna 20kg.
Ale nie widziałam buzi mojego maleństwa, a zdjęcia dostałam takie, na których nawet nie wiem co się znajdujeNo cóż, jakoś przeżyjemy miesiąc do następnego podglądu
baassiia, d'nusia, Falon, A.Kasia, Love_life, Gośśś, Kokaina, Izoleccc, Martita88, Karka, Tova33, Hannia123, Kate84, Andriel, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
Synek 2016r
Aniołek 8 tc * 2018 r -
Znalazłam coś takiego o dojrzałości łożyska.
Czy można zadbać o łożysko, by jak najdłużej najlepiej funkcjonowało?
TAK! W 24 tygodniu ciąży lekarz stwierdził u mnie już II stopień dojrzałości łożyska. Mimo, że to dość wcześnie, ocenił, że jest również za wcześnie by panikować, bo II stopień nie oznacza jeszcze złej wymiany między moim organizmem, a dzieckiem.
Wyszłam z gabinetu z zaleceniami, jak "dbać" o łożysko:
-należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę oraz ruch
-NIE PALIĆ!
-nie zażywać leków na własną rękę, stosować je jedynie w ostateczności i po konsultacji z lekarzem
-unikać stresujących sytuacji
-odpoczywać i spać na boku(najlepiej lewym), ograniczyć leżenie na plecach, podczas którego macica uciska nacyznia krwionośne, które zaopatrują łożysko.
PAMIĘTAJMY! Zbyt szybkie starzenie się łożyska to również sygnał, że matka może mieć kłopoty z ciśniemiem tętniczym! NIE BAGATELIZUJYMY!Syn Stasiu ur 02.03.2016
-
a kiedy planujecie pierwszy raz kąpać dziecko w domu?
w wodzie przegotowanej czy zwykłej z kranu? od kiedy zaczynać używać kosmetyków? słyszałam, że dodają parę kropli oliwki do wody...
Ja nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko ogarnąć, mama mi mówi, że za wcześnie nie można bo brata wykapała, jak jej doradziła sąsiadka i później się rozchorowal. -
nick nieaktualny
-
Vincent wrote:a kiedy planujecie pierwszy raz kąpać dziecko w domu?
w wodzie przegotowanej czy zwykłej z kranu? od kiedy zaczynać używać kosmetyków? słyszałam, że dodają parę kropli oliwki do wody...
Ja nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko ogarnąć, mama mi mówi, że za wcześnie nie można bo brata wykapała, jak jej doradziła sąsiadka i później się rozchorowal.Vincent, Tova33 lubią tę wiadomość