X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Cześć dziewczyny :)

Mam pytanie apropo ruchów dziecka. Zapomniałam o to spytać wczoraj gina. Mój synuś kopie tylko w określonych porach dniach. Raz rano, raz wieczorem. Czy jak nie czuję go to on po prostu aż tyle śpi ? Czy może nie każdy ruch jeszcze czuję ? :)

Tez tak miałam w sumie nie raz tez się dalej zdarza a były i dni kiedy nic się nie odzywał teraz buszuje cały dzień ;)

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się odzywa teraz od tygodnia ponad codziennie, także jak się nie odezwie dziś to chyba zawału dostanę :P

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Mi też belly pokazał dziś 60% ciąży :) Fajnie, ale jakoś do tych 50% szybciej mi mijało :D Ja od wczoraj wieczór leżę niemal w pozycji świecy bo młody strasznie szaleje mi przy szyjce :/ Tak mnie w nocy rąbnął, że aż mnie zapiekło, dobrze że wizyta w sobotę.

perła ziemi - a wiesz, że dziś z rana podczas rozmowy ze szwagierką wypłynął temat takich torbielek? Rozmawiałyśmy o tej asymetrii komór u mojego Tymka i Gosia mi opowiedziała, że u nich w rodzinie jest dziewczynka, która jako płód miała kilka torbielek w mózgu. Nie zniknęły one do porodu i rodzice bardzo się tym martwili ale jeździli z małą na kontrolę i po jakimś czasie wszystko się ładnie wchłonęło, nie zostało po nich ani śladu. Na rozwój tej dziewczynki też w żaden sposób nie wpłynęły bo teraz jest już z 2 klasie i podobno jest bardzo mądra, ma najlepsze wyniki wśród swoich rówieśników. Tak więc nie ma się co martwić, z pewnością wszystko będzie dobrze :)

Co do ubierania malucha do spania: noworodków w ogóle nie powinno się niczym przykrywać, najlepiej jakby w łóżeczku nie było nic więcej prócz dziecka, żadnych poduszek czy kołderek. Dziecko ubieramy warstwowo, możemy je owinąć w otulacz, możemy zrobić kokon z koca (w szpitalu położne pokazują jak to zrobić), możemy włożyć do rożka. Co nam pasuje i co kto woli.

Wanienkę kupuję zwykłą plastikową, bez żadnych wkładów. Kupujemy ze stelażem bo w łazience nie mam na czym wanienki postawić i będzie mi wygodniej. Wbrew pozorom te stelaże są całkiem stabilne. Jak już młody będzie siedział i będę w stanie sama go wykąpać to już sobie będę wkładała wanienkę pod prysznic, na podłogę.

Te lalki Monster High są obrzydliwe :P A najgorsze są obecnie ceny takich zabawek, ostatnio szwagierka dla swojej córki na urodziny zamawiała jakiegoś kucyka (nie pamiętam jak się nazywa...) co kosztował stówę a ma może 4x3 cm :P

muminka83, Vincent, Est, domiii, Tova33, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my, robię się ogromna :P

1ensrd.jpg

Karolina@, baassiia, olatychy, Martita88, perła ziemi, Vincent, Mania1718, muminka83, Est, She86, alinalii, Kajola, Izoleccc, ryjkek, d'nusia, anie93lica, Falon, Gośśś, Magda lena, ksanka, kateee, Kokaina, wiewiórka17, Jacqueline, Renka88, domiii, Kasia24, Karka, Tova33, Hannia123, Kate84, Andriel, krówka_muffka, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia jaka ogromna?! Wyglądasz przepięknie :)

Ja też mam wanienkę ze stelażem - po bratanicy i sprawdzałam faktycznie stelaż jest stabilny :)

dqprwn15leplej5m.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, Ty ogromna? Wyglądasz przepięknie!

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiunia jaki brzuszek okrąglutki, aż trudno uwierzyć że taki klocuszek się tam teraz mieści :-)

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 ja teraz z ciekawości spojrzałam na moje połówkowe i moje łożysko: ściana tylna wg Skali Grannuma=0, więc w ogóle zgłupiałam. No nic, gin mówił, że wszytko ok, więc nie będę się nad tym jakoś modlić. Moja dziewczynka też nie należy do gigantów, więc tak może wolniej wszytko idzie :)

A.Kasia wyglądasz super, brzuszek okrągły, ale nogi i reszta szczuplutkie :) do kulki Ci daleko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 12:57

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma któraś z was tez 2 st dojrzałości łożyska?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w ogóle nie mam nic na ten temat.
    Tylko: "łożysko na ścianie tylnej bez ryzyka przodowania."

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia przepiękny brzuszek :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 - ja mam I ale mojej kuzynce szybko się starzało, musiała być z tego względu częściej monitorowana ale wszystko z jej synkiem jest ok. Jedyne co, to urodził się nie za duży - miał 2,5 kg ale poza tym okaz zdrowia. Zapytaj lekarza na obchodzie, na pewno wyjaśni Ci dokładnie o co z tym biega.

Dziewczyny, macie jakieś strony z fajnymi organizerami na łóżeczko? Dużo tego w necie ale co z tego, że wszystkie piękne jak większość zupełnie niepraktycznie uszyta... Sama bym sobie uszyła jakbym miała chociaż promil umiejętności w tym temacie ;)

• Kajola Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-D

My po wczorajszym usg mamy się świetnie. Nam też się klocuszek chyba szykuje bo już 750g waży.
    Pytałam o swoją wagę i gin powiedział, że jestem w ciąży i będę tyła ;-) Także nie powinnam się denerwować bo jedna kobieta przytyje 10kg a inna 20kg.
    Ale nie widziałam buzi mojego maleństwa, a zdjęcia dostałam takie, na których nawet nie wiem co się znajduje ;-) No cóż, jakoś przeżyjemy miesiąc do następnego podglądu :-)

baassiia, d'nusia, Falon, A.Kasia, Love_life, Gośśś, Kokaina, Izoleccc, Martita88, Karka, Tova33, Hannia123, Kate84, Andriel, kleo2426, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - Kasiu do ogromnej to Ci jeszcze brakuje jakiś 50 kg ;) masz bardzo zgrabny brzuszek i nie wiem gdzie Tymek się tam mieści... jesteś drobniutka ;)

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego o dojrzałości łożyska.

Czy można zadbać o łożysko, by jak najdłużej najlepiej funkcjonowało?

TAK! W 24 tygodniu ciąży lekarz stwierdził u mnie już II stopień dojrzałości łożyska. Mimo, że to dość wcześnie, ocenił, że jest również za wcześnie by panikować, bo II stopień nie oznacza jeszcze złej wymiany między moim organizmem, a dzieckiem.

Wyszłam z gabinetu z zaleceniami, jak "dbać" o łożysko:

-należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę oraz ruch

-NIE PALIĆ!

-nie zażywać leków na własną rękę, stosować je jedynie w ostateczności i po konsultacji z lekarzem

-unikać stresujących sytuacji

-odpoczywać i spać na boku(najlepiej lewym), ograniczyć leżenie na plecach, podczas którego macica uciska nacyznia krwionośne, które zaopatrują łożysko.

PAMIĘTAJMY! Zbyt szybkie starzenie się łożyska to również sygnał, że matka może mieć kłopoty z ciśniemiem tętniczym! NIE BAGATELIZUJYMY!

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia super wygladasz:)

My już się nie mieścimy w ulubioną spódniczkę i mamy problem :P

buziak

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a kiedy planujecie pierwszy raz kąpać dziecko w domu?
    w wodzie przegotowanej czy zwykłej z kranu? od kiedy zaczynać używać kosmetyków? słyszałam, że dodają parę kropli oliwki do wody...
    Ja nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko ogarnąć, mama mi mówi, że za wcześnie nie można bo brata wykapała, jak jej doradziła sąsiadka i później się rozchorowal.

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podpinam się do Kasi w sprawie organizera na łóżeczko. Potrzebny mi zwykły biały. Moze gdzieś Wam mignął?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    a kiedy planujecie pierwszy raz kąpać dziecko w domu?
    w wodzie przegotowanej czy zwykłej z kranu? od kiedy zaczynać używać kosmetyków? słyszałam, że dodają parę kropli oliwki do wody...
    Ja nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko ogarnąć, mama mi mówi, że za wcześnie nie można bo brata wykapała, jak jej doradziła sąsiadka i później się rozchorowal.
    Teraz ponoć w szpitalach przy porodach SN, w ogóle dziecka nie kąpią, więc po wyjściu ze szpitala chyba trzeba się za to zabrać. Alternatywą są mokre chusteczki, no ale jednak po porodzie z tej wydzieliny pasuje dziecko całe umyć. Ja będę w kranowej wodzie.

Vincent, Tova33 lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna na tym szkoleniu Mamo to ja mówiła, zeby wykąpać dziecko w dniu wyjscia ze szpitala lub nastepnego dnia.

Vincent, domiii lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

‹‹ 1040 1041 1042 1043 1044 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ