X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • edyś Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak to jest z tymi badaniami prenatalnymi, a dokładniej USG genetycznym. Czy jest ono wykonywane każdej kobiecie, obowiązkowo (nieodpłatnie na nfz) w 11-13 tyg. ciąży?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 21:54

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś, dokładnie tak. Jeśli Twoim lekarzem prowadzącym jest lekarz na nfz to takie usg masz refundowane. Jest to tzw. USG NT. Oceniana jest przezierność karku (NT), kość nosowa (NB), przepływ w zastawce trójdzielnej i przewodzie żylnym.

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi* gratuluję serduszka. Zdrowo rośnijcie i serduszko niech będzie już z Wami zawsze :)

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam u was waga? u mnie bez zmian na razie.

Niestety stare rozstępy na biuście się zaróżowiły :( Jakos wydaje mi sie, że moja skóra jest podatna i na brzuchu będe mieć masakrę :/ siostra niby się smarowała i nie ma, ale ona miała mały brzuszek - dzidziuś około 2.7

Poza tym włosy mi się znacznie szybciej przetłuszczają :/ muszę myc praktycznie codziennie :( a myłam co 2 dzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 07:13

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od 2 tyg waga stoi w miejscu, a od początku ciąży -1,5 kg.
    Chociaz już w dżinsy się nie mieszczę i muszę luźniejsze spodnie nosić.

baassiia, z tymi rozstępami to też mam wrażenie, że na piersiach mi się zaróżowiły. :( Smaruję od 3 tyg balsamem Palmers na rozstępy, i smaruję oliwką. Tak na zmianę.

A jeśli chodzi o włosy to różnicy nie zauważyłam. Mam na pewno ładniejsze paznokcie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 07:46

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Magda lena, jak tam? Kiedy wizyta u lekarza? Co z tym Twoim polipem? Możesz już chodzić czy dalej musisz leżeć? Dawno Cię nie było to teraz Cię zasypię pytaniami :D

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    U mnie waga nadal -2kg, chociaż minimalny brzuszek już się pojawił. Nie spodziewałam się, że tak wcześnie. Byłam ostatnio w H&M na dziale ciążowym i ceny powaliły mnie na kolana. Chyba bazować będę na allegro i na takim dużym outlecie w sąsiednim mieście ;]

Na noc smaruję się oliwką z Rossmana dla kobiet w ciąży, a rano smaruję się Pharmaceris M. Uwielbiam oba te produkty! A jak z Waszymi paznokciami? Bo moje są twarde jak skała, a zawsze były tragiczne.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +2kg mimo diety. Położna powiedziała ze to przez zatrzymanie wody w organizmie i zaparcia....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ad paznokci to dziwne ze szybko czujecie roznice, plytka w pelni odrasta po 3-4 miesiacach wiec, tak jakby to sa paznokcie z czasow nie ciazowych :p

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Cześć dziewczyny.
    U mnie waga nadal -2kg, chociaż minimalny brzuszek już się pojawił. Nie spodziewałam się, że tak wcześnie. Byłam ostatnio w H&M na dziale ciążowym i ceny powaliły mnie na kolana. Chyba bazować będę na allegro i na takim dużym outlecie w sąsiednim mieście ;]

Na noc smaruję się oliwką z Rossmana dla kobiet w ciąży, a rano smaruję się Pharmaceris M. Uwielbiam oba te produkty! A jak z Waszymi paznokciami? Bo moje są twarde jak skała, a zawsze były tragiczne.

W bluzki tam nie warto inwestować, szczególnie że teraz jest moda na oversize i w sieciówkach można kupić normalne ciuchy dużo dużo taniej niż z działu MAMA. Ale jeśli chodzi o spodnie to mam z HM MAMA spodnie chinosy (http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0244765007.html) i wygodniejszych spodni w życiu nie miałam. Chodziłam w nich w poprzedniej ciąży, potem moja siostra i teraz spowrotem wróciły do mnie w świetnym stanie. Ja za nie dałam 149zł, teraz są tańsze. Ja chyba sobie jeszcze beżowe z tego samego modelu kupię.

domiii lubi tę wiadomość

• Est Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +2 kg.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    W bluzki tam nie warto inwestować, szczególnie że teraz jest moda na oversize i w sieciówkach można kupić normalne ciuchy dużo dużo taniej niż z działu MAMA. Ale jeśli chodzi o spodnie to mam z HM MAMA spodnie chinosy (http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0244765007.html) i wygodniejszych spodni w życiu nie miałam. Chodziłam w nich w poprzedniej ciąży, potem moja siostra i teraz spowrotem wróciły do mnie w świetnym stanie. Ja za nie dałam 149zł, teraz są tańsze. Ja chyba sobie jeszcze beżowe z tego samego modelu kupię.

Kasiu słyszałam wiele dobrych opinii o HM MAMA, dlatego pierwsze swoje kroki skierowałam do tego sklepu. Przeraża mnie jednak ta cena - przeszło stówka. Chociaż jak piszesz, że są bardzo dobrej jakości, to może faktycznie warto zainwestować (tym bardziej że z brzuchem będziemy chodzić jesienią i zimą). Na początku pojadę do tego outletu, zobaczę co tam mają i w jakich cenach i podejmę decyzję.
    Tak samo zastanawiałam się co z kurtką - wydać z pewnością ok. 200zł na kurtkę zimową, która posłuży mi jeden sezon to trochę bez sensu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 09:35

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Kasiu słyszałam wiele dobrych opinii o HM MAMA, dlatego pierwsze swoje kroki skierowałam do tego sklepu. Przeraża mnie jednak ta cena - przeszło stówka. Chociaż jak piszesz, że są bardzo dobrej jakości, to może faktycznie warto zainwestować (tym bardziej że z brzuchem będziemy chodzić jesienią i zimą). Na początku pojadę do tego outletu, zobaczę co tam mają i w jakich cenach i podejmę decyzję.
    Tak samo zastanawiałam się co z kurtką - wydać z pewnością ok. 200zł na kurtkę zimową, która posłuży mi jeden sezon to trochę bez sensu ?

No ceny faktycznie porażają :/ Ja się zastanawiam, czy inwestować w parkę na jesień (199zł!!). Zimową kurtkę mam dość obszerną ze ściągaczem więc myślę, że jak ją na maksa poluzuję to może dam radę się w nią wcisnąć.

Moja siostra sporo rzeczy z HM MAMA kupowała używane na olx. Te rzeczy w większości są w dobrym stanie, no bo nie ściuchasz ich w kilka miesięcy. Może za tą parką się na tym olx rozejrzę...

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    No ceny faktycznie porażają :/ Ja się zastanawiam, czy inwestować w parkę na jesień (199zł!!). Zimową kurtkę mam dość obszerną ze ściągaczem więc myślę, że jak ją na maksa poluzuję to może dam radę się w nią wcisnąć.

Moja siostra sporo rzeczy z HM MAMA kupowała używane na olx. Te rzeczy w większości są w dobrym stanie, no bo nie ściuchasz ich w kilka miesięcy. Może za tą parką się na tym olx rozejrzę...

Na olx można znaleźć na prawdę fajne rzeczy, ale boję się jednego - przed zakupem nie zobaczę tego ubrania i nie zmierzę...

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Na olx można znaleźć na prawdę fajne rzeczy, ale boję się jednego - przed zakupem nie zobaczę tego ubrania i nie zmierzę...

Z ciuchami z HM nie ma problemu, bo rozmiarówka jest tam jednakowa dla wszystkich modeli. Moja siostra robiła tak, że szła do sklepu żeby przymierzyć kurtkę czy spodnie i wiedziała jaki rozmiar będzie na nią dobry. No ale gorzej z innymi markami, z którymi nie miałyśmy styczności wcześniej :/ Ja mam jeszcze ten problem, że jestem drobna i nawet najmniejsze rozmiary są na mnie często za duże :/ Szczególnie właśnie swetry czy kurtki bo mam jakieś takie za krótkie ręce :D

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Z ciuchami z HM nie ma problemu, bo rozmiarówka jest tam jednakowa dla wszystkich modeli. Moja siostra robiła tak, że szła do sklepu żeby przymierzyć kurtkę czy spodnie i wiedziała jaki rozmiar będzie na nią dobry. No ale gorzej z innymi markami, z którymi nie miałyśmy styczności wcześniej :/ Ja mam jeszcze ten problem, że jestem drobna i nawet najmniejsze rozmiary są na mnie często za duże :/ Szczególnie właśnie swetry czy kurtki bo mam jakieś takie za krótkie ręce :D

W sumie dobry pomysł. Zmierzyć w sklepie jaki rozmiar pasuje, a potem na olx kupić używki:) A Tobie Kasiu nie zostały jakieś ubrania ciążowe, czy wszystko oddałaś siostrze?

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dzień dobry :) Magda lena, jak tam? Kiedy wizyta u lekarza? Co z tym Twoim polipem? Możesz już chodzić czy dalej musisz leżeć? Dawno Cię nie było to teraz Cię zasypię pytaniami :D

Po ostatnim numerze co mi mąż zrobił usuwając mój wykres z BBF i kończąc moją ciążę doszłam do siebie :D Te kilka dni ostatnich miałam bleeeeeh! Mocne mdłości i bóle głowy straszne.

2 tyg spokoju <3 od plamiącego polipa! Jakie to piękne uczucie nie plamić i nie krwawić!!!!!

Trochę chodzę. Na krótkie spacery wieczorami. Lekarz u którego byłam na konsultacji jak najbardziej polecał.

Jutro wizyta u mojego prowadzącego lekarza. Myślę, że da mi zielone światło na wstawanie z łóżka, bo teraz oficjalnie nie mam od niego. Ciągle się zastanawiam gdzie robić to USG genetyczne (NT) czy u prowadzącego, czy u innego lekarza...

Ciekawe kiedy zaczniemy zmniejszać luteinę. Biorę 3x2 pod język + duphaston.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 10:03

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena - bierzesz 3x2 luteinę pod język ?! Jak Ty to wytrzymujesz ?!
    Ja biorę 2x1 i zawsze jak to mam pod językiem to krzątam się niedaleko porcelany, bo tak mnie dźwiga :(

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    W sumie dobry pomysł. Zmierzyć w sklepie jaki rozmiar pasuje, a potem na olx kupić używki:) A Tobie Kasiu nie zostały jakieś ubrania ciążowe, czy wszystko oddałaś siostrze?

Wszystko oddałam siostrze ale niebawem do mnie wrócą :) Muszę się tylko wybrać autem bo to dość spora paka. Z tym, że ja w ciąży byłam w okresie wiosna-lato, siostra też większość rzeczy ma letnich i jeśli chodzi o takie grubsze rzeczy na zimę to mam tylko jedną parę spodni i legginsy. Nie ominą mnie więc zakupy :/ (A ja nie znoszę zakupów i ogólnie jeśli o ciuchy chodzi to jestem trochę sknera ;))

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny długo mnie nie było, ale jakoś dużo na głowie było :-) bo w weekend do mojego M na dwa tygodnie do Gdańska pojechałam, i tak sobie będę tutaj czekać do kolejnej wizyty :-) nawet nie wiem czy Wam pisałam o mojej kolejnej wizycie w luxmed po dwóch dniach od tej prywatnie u mojego gina i w szoku byłam, że fasolka tak urosła w dwa dni z 1,13 na 15,1 :-D a serduszko z 164 na 171 :-) m był ze mną ja ze wzruszenia płakałam a on był w szoku że mógł posłuchać serduszka i chodził później dumny jak paw :-D mi od tygodnia mdłości minęły i apetyt w końcu wrócił, ale dużo większy :-P dosłownie muszę jeść co dwie godziny bo inaczej mnie strasznie zsie! Waga jednak stoi w miejscu tak jak schudłam te 1,5 kg tak zostało. Niestety ja mam ogromny problem z zaparciami :-( przez co mocno brzuch mnie boli, straszne wzdecie,próbowałam już jeść i pić wszystko co możliwe i nic nie pomogło od dobrych paru dni nie byłam na ubikacji! Dziś już o 7 napisałam do gina, mam jakiś lek do picia podobny do syropu i M już mi przywiózł o 8 także jedna dawka już wypita, mam nadzieję że to pomoże!

Co do testu pappa i usg prenatalne to mam je w pakiecie w luxmed dlatego będę robić i dlatego ciążę prowadzę niby podwójnie :-P tylko po tym co napisała A.Kasia zastanawiam się czy będę czytać w ogóle wyniki tej pappy bo nie chce się stresować do końca a we wrześniu kończę 31 lat więc rozumiem że statystycznie wyjdzie mi większe ryzyko :-P
    Dziewczyny tak odliczam czas do wizyty 7 sierpnia bo ostatnia ciążę poronilam właśnie w 10tygodniu i nadal się boję tego czasu... Ja głupia ostatnio nawet ta kartę ciazy brałam i sprawdzałam kiedy dokładnie to się stało, jak wcześniej biło serduszko, jaki duży był zarodek.. Myślałam, że może był mniejszy to się uspokoje bo niby mi gin mówił że jak ma powyżej 6 mm to już ryzyko jest troszkę mniejsze no ale moje sprawdzanie tamtej sytuacji te teorie obalilo :-P m mnie tak zwyzywal jak zobaczył że to sprawdzam, ale to silniejsze było... Kiedy będę umiała w pełni cieszyć się ta ciąża eh

km5szbmhexpco9m1.png
‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ