Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Martka nie przejmuj się
ja mam na plusie 8 kg z czego są to tak naprawdę kilogramy z I trymestru. Teraz jem dużo więcej. Tak naprawdę ciągle a przytylam 2 kg w ciągu 3 miesięcy ponad. Najważniejsze że z maluchami wszystko dobrze
Lucky, muminka83 lubią tę wiadomość
Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Chciałam się z Wami podzielić jedną historią. Właściwie zastanawiałam się czy o tym pisać ale jestem pełna nadziei, że mnie nie zbesztacie
Moja dalsza znajoma miała TP w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Od września leżała w szpitalu (II stopień referencyjności), bo zaczęły jej wody odchodzić i miała problemy z szyjką. Pod koniec października zauważyli, że dziecko słabo przybiera na wadze, a w listopadzie w ogóle przyrost wagi się zatrzymał. Pomimo tego, iż tętno było w porządku, ruchy dziecka z normie. Cały listopad zastanawiali się co zrobić, aby dziecko zaczęło rosnąć. Próbowali różnych cudów, konsultowali się z różnymi specjalistami, ale nic to nie dało. W końcu pod koniec listopada wysłali ją do szpitala o III stopniu referencyjności. Przyjechała tam i dostała krwotoku. Okazało się, że łożysko zaczęło się odklejać. Dziecko w 36tc urodziło się z wagą 1800g! Byłam w szoku... Na szczęście już po tygodniu wypisali ich do domu. Teraz malutka waży już przeszło 3kg
Zastanawiałam się, co spowodowało zatrzymanie się wagi maluszka. Jakieś problemy z przepływami? Łożysko, pępowina? Lekarze podobno stawali na rzęsach i nie rozwiązali tej zagadki. -
nick nieaktualnyDzień dobry! Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i gratuluje kolejnych rozpoczętych tygodni
Kasieńka - jedź koniecznie! To co u jednej będzie skurczami przepowiadającymi u drugiej może być akcją porodową w toku a Ty masz pessar, więc tym bardziej trzeba uważać. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze ale zawsze lepiej trzymać rękę na pulsie.
Kasia24 - popieram Ksankę w kwestii melisyZaparz sobie godzinkę przed snem, najlepiej od razu z 2 torebek i powinno Cię troszkę wyciszyć
I nigdy nie przeciągaj pory kładzenia się spać. Ja widzę po sobie, że jeśli położę się od razu gdy ogarnie mnie senność to śpię świetnie a kiedy przeciągnę ten moment to robię się nerwowa i kręcę się później w łóżku
Paulina2344 - Ola ma rację niestety. U mnie w szpitalu na takie wymioty dawali silne leki tym bardziej, jeśli towarzyszy temu gorączkaZdrówka kochana :*
Tak na poprawę humoru:
Szykowałam sobie z rana pranie dla małego, dosłownie kilka rzeczy - kocyki, otulaczek, prześcieradła i te biedne 7 ciuszków jakie miałam w szafieW każdym razie przewijając te ciuszki na drugą stronę i przeglądając metki przypomniał mi się pewien wpis z "Beka z mamuś na forach" o tym, jak kobieta sprzedawała używane dziecięce ubranka na fb z opisem:
"Firmy nie pamiętam bo metki się pospierały ale na jednej było napisane KEEP AWAY FROM FIRE, więc to chyba ta firma"
Na co druga mama skomentowała:
"Też mam dużo ciuszków z tej firmy, jest bardzo dobra, ciuszki świetnie się noszą"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 09:41
baassiia, Dorka87, Nataszka2200, Martita88, aleksandrazz, M+M+?, Magda lena, ksanka, edyś, Kate84, nataliano, kateee, Lucky, arien, skowroneczka87, Renka88, Falon, foxica, Est, muminka83, Amarylis, olatychy, Lilou1984, Izoleccc, Hannia123, RudyTygrysek, Kasia24 lubią tę wiadomość
-
Martka89 wrote:A ja mam zmartwienie co do wagi. Od mca ani drgnie, lekko nawet spadła
jestem na diecie cukrzycowej ale mam wrażenie ze nie jem mniej a cukru sa dla mnie łaskawe. Po talerzu makaronu spaghetti mam cukier 118. Martwie sie:( Wiadomo, na początku tyłam i mam te 6-7. Zaczynałam od wagi 51 i z trudem dobijam do 58 kg. Boże, jedne mamy problem ze za duzo przybieramy a ja płacze ze nie moge ani grama
a nawet sie nie moge podtuczyć słodyczami
Martka ja już to pisałam kilka razy. W pierwszej ciąży do 28 tygodnia miałam +10kg, później po wdrążeniu diety cukrzycowej waga spadała, i zakończyłam ciążę +5kg, czyli od momentu diety schudłam 5 kg. Nie martw się, maluszek ma skąd pobierać, a dla niego lepsza dieta niż ciągłe skoki cukru.A.Kasia, Lucky lubią tę wiadomość
-
Czesc witam sie w 32tc:) jejku juz tak niedługo synek bedzie z nami:) w piatek mma wizyte byle do piątku:)
Miłego poniedziałku:)Karolina@, A.Kasia, Magda lena, ksanka, edyś, Kate84, Lucky, perła ziemi, Renka88, Mietka 30:), Madlene.:), muminka83, Lilou1984, RudyTygrysek, Czarodziejka87, Karka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarolina@ - zapewne któraś z wymienionych przez Ciebie przyczyn. Moja kuzynka w 40 tyg urodziła synka o wadze 2500 kg, podobno lekarz widząc łożysko (miała CC) opierniczył ją, że paliła w ciąży bo było tak brzydkie i zniszczone
A ona ani nie pali ani nie pije... Po prostu patologia łożyska, której jej (beznadziejny) lekarz na USG nie wykrył. A jak łożysko niewydolne to i przepływy słabe. W każdym razie maluch zdrowy i nawet ponad przeciętnie inteligentny
Takie parametry jak stan łożyska i przepływy trzeba kontrolować i zwracać uwagę czy lekarz je bada (bo tej kuzynce to USG tylko 2 razy przez całą ciążę zrobił). Ale jeśli maluch dobrze przybiera to z pewnością jest wszystko okKarolina@, Lucky lubią tę wiadomość
-
Na bardzo dokuczliwe twardnienia gin pozwolil mi brac nospe 3x2 i buscopan forte 2x1. Oczywiscie nie codziennie ,raz mi sie to zdarzyło ale to bezpieczna dawka. Jak byłam w szpitalu laska w 40 tyg urodzila dziecko które ważyło 2100, ale od razu lezało przy niej.
Lucky lubi tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Hejka
Karolina dziekuje, ze pytasz u mnie ok, poki co przeplywy u malego dobre wychodza, ale zobaczymy ile w srode bedzie wazyc i to od jego wagi wszystko zalezy. Nie mam pojecia ile mnie tu potrzymaja, ale jak dla mnie to moge tu do konca ciazy zostac przynajmniej czuje sie bezpieczniej.
Co do twojej kolezanki to wlasnie to jest hipotrofia, dziecko nie przybiera lub bardzo malo przybiera na wadze i to jest najczesciej spowodowane niewydolnoscia lozyska co wiaze sie z "psuciem sie przeplywow, to jest to co u mnie podejzewaja...
Kasia ja bym na twoim miejscu jechala na ip
Paulina lepiej idz do lekarza, bo goraczka w ciazy jest bardzo niebezpieczna
Milego dnia dziewczyny, ja czekam na obchodA.Kasia, Kate84, aleksandrazz, Karolina@, Lucky, Amarylis lubią tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
nick nieaktualnyKurcze, mam 2 apki na telefonie + kalendarz na belly, gdzie śledzę swoją ciążę i każda z nich wyznacza mi inną datę porodu mimo, że dane wprowadzone te same... Według belly zostało mi do terminu 44 dni, według apki "Moja ciąża z eDziecko.pl" 43 a według "Asystenta ciążowego" 46. Ja nie wiem jak to jest liczone.
Gosia - miłego szpitalnego dniaFajne masz chociaż babeczki na sali?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 10:13
Lucky lubi tę wiadomość
-
Babciny konik dla Uli
Ja niestety się pochorowałam, leżę w łóżku i sączę mlecznego drinka z czosnkiemA.Kasia, Gośśś, nataliano, Kate84, Karolina@, Lucky, perła ziemi, ksanka, Renka88, Mietka 30:), Madlene.:), Kokaina, Est, Amarylis, Nataszka2200, olatychy, Lilou1984, Izoleccc, Hannia123, roletka, RudyTygrysek, M+M+?, Karka, Kasia24 lubią tę wiadomość
-
Lucky bardzo się cieszę,że jesteście w domku, że same pozytywne wiadomości i od razu czuć je od Ciebie
wszystko na pewno jest i będzie dobrze tylko tak jak mówisz odpoczywaj na maksa!
Paulina współczuje Tobie ogromnie, ale przecież nie możesz się odwonić więc ja nie wiem czy Twój lekarz taki spokojny ,że mówi normalne eh...zdrówka! A jak się nie poprawi jedź na IP dostaniesz kroplówki!
Martka ja bym się nie martwiła tym brakiem przyrostu wagi , Dziewczyny tu piszą ,że przy diecie cukrzycowej mają tak samo a nawet chudną .
Kasiu ja też mam dzień różnicy między belly a apl. moja ciąża, wydaje mi się apka liczy do ostatniego dnia przed porodem a belly do dnia poroduLucky lubi tę wiadomość
-
Ja nie wiem jak to liczą bo w przychodni wychodzi mi że każdy nowy tydzień rozpoczynam w czwarek,a w szpitalu że w sobote.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
dzień dobry
dziś pakujemy torbę !!!A.Kasia, baassiia, Lucky, domiii, Amarylis, Nataszka2200, Lilou1984, Hannia123, RudyTygrysek lubią tę wiadomość
-
Obiecne fotki, wrzucam na chwilę później usunę , tych intymnych nie wrzuciłam choć szczerze wg mnie są najpiękniejsze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2016, 15:21
Gośśś, aleksandrazz, Karolina@, Magda lena, edyś, A.Kasia, baassiia, Teresa1992, kateee, Lucky, perła ziemi, domiii, Falon, ksanka, Vincent, Renka88, Dorka87, niecierpliwaa, foxica, Mietka 30:), Madlene.:), Kokaina, Est, muminka83, Amarylis, Nataszka2200, olatychy, Lilou1984, Izoleccc, roletka, Hannia123, wiewiórka17, RudyTygrysek, She86, M+M+?, d'nusia, Czarodziejka87, Karka, Viera Yves lubią tę wiadomość
-
Kasiu a dziekuje :-* powiem Ci ze jest nas na sali 8. Ale mam fajne dziewczyny
wszystkie prawie w jednym wieku jestesmi, dzisiaj jedna wzieli na cc to ciekawe kogo nam daja... ale idzie z nimi pogadac i posmiac sie
Wczoraj jak mi robili usg to pytal mi sie lekarz ile maly wazy to mo mowie, ze w srode wyszlo 2150gr to mowi "o to jeszcze tylko 400gram i bedzie donoszony"
aleksandrazz, A.Kasia, baassiia, Lucky, Kate84, Renka88, RudyTygrysek, Karka lubią tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Dzwonilam do gin mojej , kazala przyjechać bo powiedziała ze teraz juz nie ma żartów skoro nospa magnez i kapiel nie pomaga to nie jest normalne wiec jadę dam znac wieczorem co i jak, wole do niej niż na ip bo tam to mnie zostawia a ona noze cos zaradzi bez szpitala,, tez ma ktg u siebie
Lucky, domiii, Kate84, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
Kate84 - zajebiste zdjęcia. Na prawdę. Będziecie mieli pamiątkę na lata. W ogóle jesteście bardzo fotogeniczni. A malutkiej będziecie robić sesję noworodkową?
Kasieńka 1985 - jedź, jedź i skontroluj to. Trzymamy mocno kciuki!Lucky, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKate84 - te zdjęcia są tak przepiękne, że aż nie wyobrażam sobie tych intymnych skoro mówisz, że jeszcze ładniejsze
Cudowna pamiątka a Ty wyglądasz wspaniale! Jakby nie to, że za 10 min będzie u mnie kurier z wózkiem to bym się od nich nie oderwała do wieczora
Gośśś - no to fajnie bo dobre towarzystwo na sali dużo dajePonoć najlepsze przyjaciółki można poznać w szpitalu przed porodem, u mnie się sprawdziło bo właśnie jedną tak poznałam
Kasieńka 1985 - czekamy na wieści, trzymaj się dzielnie :*Kate84, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny