X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Lucky Czyli proponujesz od samego początku zakładać te osłonki/kapturki na sutki? Jak długo to stosować?
    Ja bardzo chcę KP, ale boję się własne tego popękania, w efekcie czego mogłabym przejść na mm... :(

no właśnie powiem Ci że też się zastanawiam :)
    absolutnie pierwsze przystawienie 'na żywca' bo to takie magiczne jest jak ten mały pełzak pnie się do sutka, którego przecież niemal nie widzi a wyczuwa.
    Ale chciałabym posłuchać się tego co pisze ta dziewczyna, czyli przystawiać na krótko i badać sutki. Mnie pierwszy nadpękł, ale myślałam że to niegroźne i karmiłam dalej a potem to już była rana koszmarna.
    Więc po pierwszym karmieniu będę przystawiać na króciutko, w razie czego pooswajam z nakładkami (nie każdy maluch je lubi!) i może co drugie karmienie będę robić w nakładce? albo jedna pierś z nakładką a druga bez.... tak żeby się nie załatwić na amen jak ostatnio

Karolina@, Mania1718 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia piersią to jestem zdania, że należy się wzajemnie szanować i np tak jak ja szanuję mamę karmiącą piersią w MacDonaldzie tak oczekuję, że ona uszanuje mnie i to, że niekoniecznie mam ochotę oglądać jej wyciągniętą na wierzch pierś. Po to między innymi są pieluszki i przeróżne szale, aby się nimi osłaniać, dziecku podejrzewam wszystko jedno czy to pierś goła czy lekko osłonięta. Poza tym w obecnych czasach jest tyle udogodnień, że można bez problemu znaleźć ustronne miejsce do karmienia. Żeby nie było to tak samo krępuje mnie widok obcego faceta bez koszulki (w miejscu innym niż np basen, plaża itp). W tych tematach mam podejście "amerykańskie", gołe klaty, sutki na wierzchu czy gołe tyłki toleruję na plaży nudystów, w filmach i magazynach bo mam wolność wyboru i jeśli nie chcę to nikt mnie nie zmusi abym na tę plażę szła czy te filmy/gazety oglądała ;)

Tak więc nie ma dla mnie znaczenia czy ta karmiąca pierś jest aseksualna czy nie :) mam na myśli wyłącznie to, że niekulturalne jest zmuszanie kogoś do uczestniczenia w sytuacji która tę osobę krępuje :) Niech sobie każdy karmi gdzie chce i kiedy chce ale z zachowaniem intymności i bez naruszania komfortu cudzej przestrzeni osobistej :)

Aha! To samo zdanie mam na temat przewijania maluchów. Mój mały umysł nie pojmuje dlaczego ktoś musi przewijać dziecko na stoliku koło automatu do kawy na Orlenie (w czasie gdy ja akurat sobie tam jem parówę i piję kawę) a nie może tego zrobić w łazience. Przecież można ze sobą wozić np taką nakładkę pielęgnacyjną:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50251798/

za kilka zł i wtedy nawet na sedesie można to dziecko przewinąć z zachowaniem higieny... Pod spód podkład higieniczny i już. Jakby dziecko mogło sobie wybrać to też pewnie by nie chciało gołym tyłkiem świecić przed obcymi ludźmi...

Lucky, baassiia, Teresa1992, Wanna, Czarodziejka87, Martita88, Est, M+M+?, Kate84, muminka83, Lilou1984 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Z tymi infekcjami to co lekarz to inna opinia. Gdy miałam gorączkę i chore gardło poszłam do swojej lekarki rodzinnej, przepisała mi antybiotyk. Zadzwoniłam do swojego ginka, powiedział że mam ich nie brać, że z infekcją lepiej radzić sobie naturalnymi sposobami. Wypiłam mleko z czosnkiem, potem płukałam gardło solą, dużo piłam, po dwóch dniach byłam zdrowa.
    Do antybiotyków nigdy nie byłam przekonana i raczej nie będę. A obecnie też jest tak że lekarze przepisują je już nawet na katar.

no ale to pewnie zalezy od infekcji
    ja poza ciążą nie biorę nic, wszystko daję radę ogarnąć płukankami, ziołami, imbirem itd
    ale w ciąży byle infekcja może się rozbuchać i co wtedy robić?! dziecko najważniejsze, więc gdyby mimo domowych sposobów problem nie słabł, to ja bym jednak wybierała mniejsze zło czyli konkretny lek

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam mojemu bratu który studiuje w Krk linka do takich kapciuszków z h&m żeby mi kupił bo nie opłaca mi sie zamawiać jednych kapci za 10 zł
    Jego odpowiedź:
    A po h** jej łapcie? Może jeszcze k**** buty do biegania,i balerinki.
    Ale powiedział że zobaczy jutro czy są;d

perła ziemi, alinalii, Izoleccc, Kate84, Hannia123, Lilou1984 lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    no właśnie powiem Ci że też się zastanawiam :)
    absolutnie pierwsze przystawienie 'na żywca' bo to takie magiczne jest jak ten mały pełzak pnie się do sutka, którego przecież niemal nie widzi a wyczuwa.
    Ale chciałabym posłuchać się tego co pisze ta dziewczyna, czyli przystawiać na krótko i badać sutki. Mnie pierwszy nadpękł, ale myślałam że to niegroźne i karmiłam dalej a potem to już była rana koszmarna.
    Więc po pierwszym karmieniu będę przystawiać na króciutko, w razie czego pooswajam z nakładkami (nie każdy maluch je lubi!) i może co drugie karmienie będę robić w nakładce? albo jedna pierś z nakładką a druga bez.... tak żeby się nie załatwić na amen jak ostatnio

Dziękuję Ci za Twoją opinię i poradę. Nie mam doświadczenia w KP, dlatego każda taka rada doświadczonej mamy jest dla mnie bardzo cenna.

Lucky lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    Domiii dziękuję za dopisanie Luśki :)
    Wanna Twój synek bedzie Bolko, czyli dobrze rozumiem że Bolesław? :)

Nope - będzie Bolko! Tzn ja wolałabym Bolesława, ale wiem, że mój mąż uparciuch i tak zarejestruje po swojemu ;)

A co do kontroli ZUS - to nie miałam pojęcia, że tak mocno kontrolują też kobiety na etacie! To że te na DG to już legendy krążą, ale etatowe mamy na litość boską powinni zostawić w spokoju.

Lucky lubi tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haniu dziekuje :-* u mnie ok dzisiaj mi drugi raz pobrali krew na ten estriol i ok czwartku bedzie wynik, a jutro usg i badanie, az sie boje :-\

Co do karmienia piersia to tez jakos nie wyobrazam sobie. Swiecic cyckami przy wszystkich :-\ po prostu sie wstydze...

Tu w szpitalu mowia zeby zglaszac temperature 37stopni

Kobiety u ktorych jest podejrzenie hipotrofii i faktycznie dzieciaczki sa male to podawaja glukoze w kroplowce zeby malenstwa troche podtuczyc :-P wiec glukoza dziala widocznie dobrze na wage dzieci

Meamerie kawal chlopa juz masz :-P fajnie :-)

Lucky, M+M+?, Hannia123 lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Co do karmienia piersią to jestem zdania, że należy się wzajemnie szanować i np tak jak ja szanuję mamę karmiącą piersią w MacDonaldzie tak oczekuję, że ona uszanuje mnie i to, że niekoniecznie mam ochotę oglądać jej wyciągniętą na wierzch pierś. Po to między innymi są pieluszki i przeróżne szale, aby się nimi osłaniać, dziecku podejrzewam wszystko jedno czy to pierś goła czy lekko osłonięta. Poza tym w obecnych czasach jest tyle udogodnień, że można bez problemu znaleźć ustronne miejsce do karmienia. Żeby nie było to tak samo krępuje mnie widok obcego faceta bez koszulki (w miejscu innym niż np basen, plaża itp). W tych tematach mam podejście "amerykańskie", gołe klaty, sutki na wierzchu czy gołe tyłki toleruję na plaży nudystów, w filmach i magazynach bo mam wolność wyboru i jeśli nie chcę to nikt mnie nie zmusi abym na tę plażę szła czy te filmy/gazety oglądała ;)

Tak więc nie ma dla mnie znaczenia czy ta karmiąca pierś jest aseksualna czy nie :) mam na myśli wyłącznie to, że niekulturalne jest zmuszanie kogoś do uczestniczenia w sytuacji która tę osobę krępuje :) Niech sobie każdy karmi gdzie chce i kiedy chce ale z zachowaniem intymności i bez naruszania komfortu cudzej przestrzeni osobistej :)

Aha! To samo zdanie mam na temat przewijania maluchów. Mój mały umysł nie pojmuje dlaczego ktoś musi przewijać dziecko na stoliku koło automatu do kawy na Orlenie (w czasie gdy ja akurat sobie tam jem parówę i piję kawę) a nie może tego zrobić w łazience. Przecież można ze sobą wozić np taką nakładkę pielęgnacyjną:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50251798/

za kilka zł i wtedy nawet na sedesie można to dziecko przewinąć z zachowaniem higieny... Pod spód podkład higieniczny i już. Jakby dziecko mogło sobie wybrać to też pewnie by nie chciało gołym tyłkiem świecić przed obcymi ludźmi...

Zgadzam sie w 100%, jednak czytałam, że podobno nawet kobiety, które zasłaniają pierś są obsztorcowywane za samo karmienie. Nie rozumiem tego zupełnie. A co do przewijania to nie wyobrażam sobie aby ktoś mi przy parówce swojego dzieciaka przewijał!

k0kdha00ytas68fh.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na nie dla zmieniania pieluch w miejscach przeznaczonych do jedzenia.

Ostatnio byłam z koleżanką i jej dzieckiem w galerii i akurat były łazienki z pokoikiem dla mam i Wam powiem, że była to wątpliwa przyjemność przebywać tam. Niestety obsługa niezbyt dba o higienę w takich miejscach :( Śmierdziało tam dość mocno kupami z pampersów :( Akurat koleżanka wymieniała tylko obsikaną pieluszkę, więc poszło szybko, ale jakbym ja miała tam karmić, to żyg normalnie :/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem już w domu. Rozważam zmianę lekarza prowadzącego, choć boję się czy to nie za późno. Przy cholestazie powinno się kończyć ciążę w 37 tygodniu, a nie czekać do 39-40 zwłaszcza z taką wagą synka. Ja przecież jestem po operacji wyłuszczenia mięśniaka macicy i duże dziecko dla mnie to ryzyko pęknięcia macicy, sam lekarz mi to mówił połowę ciąży a teraz mówi że możemy czekać. Popłakałam się bo ja wiedziałam że synek tyle waży, byłam już w ciąży i wiem mniej więcej jaki synek był. Mam podrapane piersi, ręce, pośladki do krwi a lekarz chce żebym tak wytrzymała jeszcze 6 tygodni....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718 wrote:
    Ciri wszystko u Ciebie ok? Czemu byłaś na IP? A swoją drogą malutka pięknie urosła od ostatniego usg :)

Love_life co tam u Ciebie odezwij się :)

Ze wzgelu na 3 dzien slabszego odczuwania ruchow a w niedziele to juz w ogole sie mloda nie ruszala wiec po obiedzie pojechalam na ktg, do tego zrobili usg wiec mloda w 10dni przytula prawie 400g... Kolejny 3 lekarz powiedzial ze cesarka moze sie skonczyc ;/ choc odpukac przeszlam na ta diete niskosodowa i nie tyje na raazie. Kolejne usg mam 26 stycznia a jesli dalej bede utrzymywac wage to wizyta kontrolna 1 lutego i zostanie podjeta decyzja czy cesarka czy dajemy mlodej szanse utodzic sie sn... Ja bardzo bym chciala chociaz sprobowac ale to pewnie bedzie tylko mozliwe jesli wczesniej mowla zamiar sie urodzic. Choc lekarze stawiaja ze raczej urodzi sie przed czasem bo jestem mala a mloda duza wiec nie bedzie miala miejsca zeby rosnac. To tez juz zdanie 3 lekarza. Wiec licze ze urodzi wie w lutym samodzielnie.

Mania1718, Lucky lubią tę wiadomość

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie pomoże? Widzę że moje pytania po raz kolejny zostały niezauważone. No nic czas się pożegnać ;)
    Wszystkim powodzenia życzę :)

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718 wrote:
    Nikt nie pomoże? Widzę że moje pytania po raz kolejny zostały niezauważone. No nic czas się pożegnać ;)
    Wszystkim powodzenia życzę :)

Mania spokojnie :) Być może aktualnie nie ma forum obecnej żadnej mamy, która mogłaby Ci pomóc. Jestem przekonana, że jeżeli któraś z nas miałą podobny problem to na pewno Ci odpowie :)

Mania1718, Est, kofeinka, M+M+? lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Bassiia ja zanim poszłam na zwolnienie pracowałam w tej firmie ponad rok więc chyba nie powinnam być podejrzana..no ale co zrobić

tak sobie myślę, że może pracodawca na Ciebie ZUS napuszcza ? Inny pomysł, że w twoim rejonie mają mało spraw to łażą do każdego :/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    tak sobie myślę, że może pracodawca na Ciebie ZUS napuszcza ? Inny pomysł, że w twoim rejonie mają mało spraw to łażą do każdego :/

Też tak myślę. Ja na l4 jestem od siepnia a jeszcze odpukac żadnej kontroli w domu nie miałam

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Dziewczyny jestem już w domu. Rozważam zmianę lekarza prowadzącego, choć boję się czy to nie za późno. Przy cholestazie powinno się kończyć ciążę w 37 tygodniu, a nie czekać do 39-40 zwłaszcza z taką wagą synka. Ja przecież jestem po operacji wyłuszczenia mięśniaka macicy i duże dziecko dla mnie to ryzyko pęknięcia macicy, sam lekarz mi to mówił połowę ciąży a teraz mówi że możemy czekać. Popłakałam się bo ja wiedziałam że synek tyle waży, byłam już w ciąży i wiem mniej więcej jaki synek był. Mam podrapane piersi, ręce, pośladki do krwi a lekarz chce żebym tak wytrzymała jeszcze 6 tygodni....

MeAmerie - nie jestem lekarzem, nie znam się. Ale gdybym byłam na Twoim miejscu to z pewnością interweniowałabym o wcześniejsze rozwiązanie ciąży...Waga synka to jedno, ale Ty borykasz się z tą cholestazą, jesteś po operacji :(

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 jeszcze tak sobie przypominam, że pisałaś, że za pierwszym razem, byli po kilku dniach od doniesienia L4. W normalnym trybie zanim ZUS papiery przerobi i kontrole wyśle to im zajmuje z 2 tygodnie, a u Ciebie byli tak jakby od razu. Też to sugeruje zgłoszenie pracodawcy.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Mania spokojnie :) Być może aktualnie nie ma forum obecnej żadnej mamy, która mogłaby Ci pomóc. Jestem przekonana, że jeżeli któraś z nas miałą podobny problem to na pewno Ci odpowie :)
    Karolina@ może i masz rację. Irytuje mnie ta końcówka ciąży i to co się dzieje ze mną :/ I jeszcze ta opieka prenatalna w UK... nic tylko sięgam po lody sokiem malinowym na odstresowanie ;)

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ktora miala stycznosc z szumisiem? Czy warto kupic?

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    kofeinko jak sprawa z ZUSem u Ciebie? Złożyłaś odwolanie?

Tak, złożyłąm 13-go stycznia, teraz pozostaje czekać....

domiii lubi tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

‹‹ 1599 1600 1601 1602 1603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ