Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • salomea Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 04:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:

Salomea a u was to nie czasem pierwszy skok rozwojowy?

Bardzo możliwe, choć wczoraj była u nas położna i mały stracił na wadze 100 g (z 3820 do 3700, waga urodzeniowa 3000), stwierdziła, że się nie najada i dlatego płacze. Kazała dokarmić mm, z czym się nie zgadzam. Bo tydzień wcześniej powiedziała, że je za dużo, bo przybrał prawie kg w 1,5 tygodnia (z 2770 do 3820);) Moim zdaniem jest ważony za często, bo gdybyśmy go zważyli po miesiącu u pediatry, to przyrost byłby ok. A tak mam mętlik w głowie...

gg642n0aww2rhqzn.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salomea, przez te 6,5h głównie je ;), a tak serio to jak się zsumuje czas na przewijanie, przebieranie, kąpiel i karmienie to wychodzi prawie tyle. Poza tym mały sobie leży i się rozgląda, leży na brzuszku, mąż mu czyta bajkę itp. No i jeszcze raz w ciągu dnia poza kąpielą go nasmarowujemy balsamem, bo po porodzie kocno mu się łuszczy skóra i położna nakazała nawilżanie 2x dziennie.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :-)
    My wczoraj byliśmy na ktg, zapis prawidłowy.
    Czułam w tym czasie jeden skurcz ale nie wiem na jakim poziomie bo na wykresie pokazywalo że macica cały czas napięta.
    Podejrzewam że przez to że leżała w bardzo niewygodnej pozycji, bo mały brykal i uciekł. Lekarz przez chwilę nie mógł go namierzyć, a jak już się udało to kazał się nie ruszać więc leżałam jak kłoda aż zdretwialam ;-)
    Dzisiaj nasz termin, a mi pozostało cześć na akcję porodową nie mam już wizyty, ani ktg.
    Więc czekam...

Miłego dnia :-)

nick nieaktualny, Wanna, nick nieaktualny, She86, RudyTygrysek, Falon, Mania1718 lubią tę wiadomość

• Wanna Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane, ściskam wszystkie Mamuśki, ale przede wszystkim te ktore z niecierpliwoscią jeszcze czekają. Ja od 4 nie śpię bo męczą mnie skurcze, nieregularne i króciutkie ale diablo bolesne. Do tego zaczęłam plamić. Nie wiem czy to czop, bo śluzu raczej nie ma. Prędzej rzadka wydzielina podbarwione na brązowo. No a podobno, zgodnie z tym co mówił lekarz mam rodzic po terminie ;)

nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, She86, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanna wygląda obiecująco... Trzymam kciuki żeby się rozkreciło :-)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Wanna Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ty mnie nie strasz ;) Miałam umowę z Małym, że po weekendzie ogarniamy szpital dopiero ;) Muszę jeszcze wyprać prześcieradła do łózeczka i dopakować torbę. Ale skurcze mam coraz częściej. I cholera mam brudne włosy - chyba najpierw idę pod prysznic :P

nick nieaktualny, foxica, polin lubią tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już świruję przez te cycki :/ Zagoiły się po bepanthenie, ale że Mały nadal źle się przystawia, to znowu mam rany :( I prawdopodobnie właśnie moją krew wczoraj konsumował za każdym razem, stąd takie brudne ulewania :/ Co mam robić, jak to zagoić? I czemu wciąż nie umiemy się dobrze przystawić? Już płaczę z bezsilności :(

• Wanna Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOchana, może warto skorzystać z doradczyni laktacyjnej. To płatna usługa, ale słyszałam, że potrafi zdzaialać cuda.

nick nieaktualny, Est lubią tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny ja już świruję przez te cycki :/ Zagoiły się po bepanthenie, ale że Mały nadal źle się przystawia, to znowu mam rany :( I prawdopodobnie właśnie moją krew wczoraj konsumował za każdym razem, stąd takie brudne ulewania :/ Co mam robić, jak to zagoić? I czemu wciąż nie umiemy się dobrze przystawić? Już płaczę z bezsilności :(

Paola Słońce polecam doradcę laktacyjnego, my tu zdalnie Ci nie pomożemy tak jak specjalista... :*

d69c2n0azl70dnw1.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może macie jakieś sposoby na małe sutki? Może to to, chociaż sama nie wiem jakie mam. Może polecacie jakieś nakładki? Kupiłam najmniejsze z canpolu, takie silikonowe, ale są za długie na moje sutki, sutek nie dochodzi do końca.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A może macie jakieś sposoby na małe sutki? Może to to, chociaż sama nie wiem jakie mam. Może polecacie jakieś nakładki? Kupiłam najmniejsze z canpolu, takie silikonowe, ale są za długie na moje sutki, sutek nie dochodzi do końca.

Mam te same nakładki. Faktycznie sutek nie dolega do końca, ale to w karmieniu nie przeszkadza. Dziecka podczas ssania "wyciąga" sutek. Ja w ten sposób karmię już przeszło 2 tygodnie. Spróbuj kochana :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)

Ja mam dzis wizyte o 12 i tak sie boje bo mi pewnie zrobi gin masaz szyjki;/jaj uz bym chciala byc po ;( jakas depresja mnei jzu dopada:(w pon zaczynm 41tc juz masakr;( obym do pon urodzila;(

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Paola łączę się z Tobą w bólu, mam ten sam problem. Jak na razie udało mi się podleczyć sutki, używam nakładek z canpola rozmiar s, sutek też mi wchodzi do połowy ale mała jakoś daje radę. Najgorzej jest jak zaczynamy nie umie dobrze chwycić przez co jest płacz i złoszczenie się i ja też czasami już tracę nerwy. Bez nakładek nie ma szans rany się robią od nowa ;/ Niby karmienie taka prosta sprawa, nie dla mnie. Najbardziej nie lubię nocy, bo wtedy nie mam siły pracować nad małą i brak sił i snu daje się we znaki.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz nerwa mam. Wczoraj krzyczałam na domowników słowami na "k" i "p" :(

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pod wpływe domii zastosowałam uproszczoną metodę H. Karpa (bez wyjmowania z lozeczka i bez smoka). Chwilowo zadziałało, co po ciężkim poranku, który zaczął się o 5:50 i w tym czasie przemoczone zostały 3 sztuki śpiochów, jest dla mnie ratunkiem.

domiii lubi tę wiadomość

• alinalii Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ;)

jee dzisiaj jedziemy na pierwszy spacer ;)
    czekam tylko na Ł jak wróci z pracy :)
    zeby pierwszy spacer był taki rodzinny ;)

aa i otwieram produkcje mleka...
    ściągam i ściagam, dziś jednorazowo 250ml

M+M+? lubi tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Wzdłuż blizny po cesarce wyczuwam w odległości co pół, co centymetr takie zgrubienie. Czy też tak macie, co to może być, czy to masować? Jestem dwa tygodnie po cięciu.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny,

odnośnie pokaleczonych sutków to sporo moich koleżanek zachwala kapturki czy jak to się zwie. Twierdzą że fakt dziecko musi więcej się namęczyć i to mleko może nie spływa z wszystkich naraz kanalików jak przy karmieniu bez ale nieporównywalna ulga dla Piersi.
    Tak więc po co się męczyć jak jest udogodnienie. Może warto spróbować, :-*

U nas piękna wiosenna pogoda. Dziś wybiorę się na spacer już też z moim synkiem :D

Odnośnie tej metody 5 S. Mała bardzo lubi otulaczek i jak ją ścinę paradoksalnie dłużej śpi hihi :P o wiele dłużej :P. Metoda nie jest zła choć są elementy które nie wprowadzam w niej bo mała uspokaja się bez tego... ogólnie to bardzo spokojne dziecko :D

Mam dziewczyny do was tylko jedno pytanie tych po cc bo nie pamiętam jak to było przy Olim. Cały wzgórek łonowy i połowę brzucha mam borodwo-siny. Taki wielki siniak? Też tak macie??

I czy ktoś wie co tam u jagood martwię się o nią

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dostałam oficjalne pismo z ZUSu, że podtrzymują swoją decyzję odmowną. sprawa jest już w sądzie i rozprawa 24 maja, więc nie jest źle! mogła być za pół roku albo i dłużej... więc trzymajcie kciuki :)

kofeinko jak u Ciebie w tym temacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 10:34

d69c2n0azl70dnw1.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko, ja nie mam żadnego zasinienia. Szrama różowa, tylko tak jak pisałam pod nią wyczuwalne mam małe zgrubienia około co centymetr. Zastanawiam się co to jest.

‹‹ ‹ 2155 2156 2157 2158 2159 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ