X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam ile śpią Wasze dzieci to jestem w szoku. Emil śpi 2 razy po 30-40 minut max. Około 11-12 i 15-16. Wieczorem zasypia ok. 20-20:30 budzi się o północy, około 4 i przed 6 już na dobre....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    M+M intryguje mnie jedna rzecz: a dlaczego dziecko nie może spać więcej niż 3,5 h w ciągu dnia? A jak mu się chce spać to co? Budzisz i na siłę zabawiasz ?

Ja zauważyłam, że mój syn ma takie dni kiedy spi co chwila np dzisiaj, a ma też rakie kiedy śpi bardzo mało.

Est, przytoczyłam poradę z książki, której założeniem jest, iż 12 tygodniowe niemowle ma przesypiać całe noce od 19 do 7 z przerwą na karmienie ok 22:00. Widicznie "wymęczenie za dnia" daje większe szanse na sen nocny. Skoro pociecha Edyś ma z tym problem, to może warto spróbować.

Ja, jak już pisałam, trochę się tymi poradami książkowymi kieruję. Jednak Wasze opisy na forum, to jak postępujecie ze swoimi dzieciaczkami, trochę mnie ocuciły. Również zaczęłam się wsłuchiwać w potrzeby mojego dziecka, indywidualnej istoty. Dlatego też napisałam, że łamię zasadę ograniczonego snu dziennego. Jedyne czego się trzymam, to iż popołudniowy sen trwa maxymalnie do 17:30. Ale nie muszę wybudzać synka - zazwyczaj jestem o tej porze na spacerze i wystarczy wrócić do domu, zaraz włącza się syrena :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 19:06

Est lubi tę wiadomość

• alinalii Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Aaaa bo ja Wam powiem, że z dziećmi to jak z facetami - nie ogarniesz o co kaman :P

Mam pytanko, czy Wasze smyki też się tak ślinią? Mój ostatnio chce pożreć swoje piąstki a dziś to już przechodzi sam siebie. Ręce zaślinione po łokcie, najedzony jest więc to nie to a smoka nie chce.

u nas to samo emma wkłada całe rączki do buzi , uwielbia je ssać , :) a pieni się ho ho ;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie dalej zabierasz synka ze sobą do pracy? Jak on sobie radzi? Aktywność mojego synka wynosi ok 40 minut i po tym czasie zaczyna marudzić.

A.kasia a co planowaliście zrobić z synkiem, gdyby urodzinowe plany restauracyjne wypaliły? Zabrać ze sobą?

My z M lubimy chodzić po restauracjach, barach, dobrze zjeść. Dotychczas kilka razy w miesiącu w jakimś fajnym miejscu lądowaliśmy (trochę ściągnęłam pomyśl z AnnaK, aby zapraszać się wzajemnie w miejsce nespodziankę), ale teraz z synkiem to nierealne. W wózku śpi tylko w ruchu, a z pewnością nie wytrzymałby dłużej ot, tak sobie leżąc w wózeczku lub nosidełku, na czas naszego posiłku. Co prawda i tak nie planujemy chodzić z nim w "skupiska ludzkie", ale od czasu do czasu kawa w ogródku restauracyjnym byłaby przyjemna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 19:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    A.kasia a co planowaliście zrobić z synkiem, gdyby urodzinowe plany restauracyjne wypaliły? Zabrać ze sobą?

My z M lubimy chodzić po restauracjach, barach, dobrze zjeść. Dotychczas kilka razy w miesiącu w jakimś fajnym miejscu lądowaliśmy (trochę ściągnęłam pomyśl z AnnaK, aby zapraszać się wzajemnie w miejsce nespodziankę), ale teraz z synkiem to nierealne. W wózku śpi tylko w ruchu, a z pewnością nie wytrzymałby dłużej ot, tak sobie leżąc w wózeczku lub nosidełku, na czas naszego posiłku. Co prawda i tak nie planujemy chodzić z nim w "skupiska ludzkie", ale od czasu do czasu kawa w ogródku restauracyjnym byłaby przyjemna.

My go wszędzie zabieramy ze sobą. Trafił nam się taki egzemplarz dziecka, który w wózku/foteliku samochodowym budzi się dopiero jak mocno zgłodnieje (po 3-4 h) ;) Oczywiście nie ciągniemy go ze sobą bez sensu po galeriach handlowych ale też rzadko w takich miejscach bywamy bo ja raczej większość rzeczy kupuję przez internet. Ostatnio byliśmy się pomodlić w kaplicy w Wąwolnicy a później w Nałęczowie na obiedzie i Tymek nawet oka przez ten czas nie otworzył. W każdą niedzielę staramy się taki rodzinny wyjazd uskuteczniać ale staramy się aby było to na świeżym powietrzu a jeśli w restauracji to w ogródku. Raz na tydzień też wędruje ze mną do mojej przyjaciółki na kawę (z czego najczęściej robi się 5h :P) a w zeszłym tygodniu byłam zmuszona zabrać go ze sobą do kosmetyczki bo byłam umówiona na shellac a wszystkie niańki mi nawaliły. Postawiłam go w wózku przed wejściem (na szczęście przed zakładem jest mały ogródek i ogrodzenie, więc był bezpieczny) a my usiadłyśmy na stanowisku blisko drzwi i choć cały zabieg byłam w stresie czy zdążymy to Tymek całe 1,5h przespał.

29fscbt.jpg

Gdyby był jakimś chorowitkiem to pewnie aż tak byśmy go nie narażali na kontakty z dużymi skupiskami ludzi ale na szczęście od wyjścia ze szpitala nie złapał nawet kataru, więc go nie izolujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 19:42

d'nusia, muminka83 lubią tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    MeAmerie dalej zabierasz synka ze sobą do pracy? Jak on sobie radzi? Aktywność mojego synka wynosi ok 40 minut i po tym czasie zaczyna marudzić.

Ja też ubolewam nad tym, że nawet na kawę nigdzie się nie możemy wyrwać, bo wstyd ;) Mały w wózku ryk, a jak zaśnie to i tak trzeba być w ruchu.

• Est Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zabieramy Małego do restauracji, od jakiegoś czasu co weekend ale jest jeden warunek: restauracja musi mieć ogródek :-) Nasz syn w wózku i na powietrzu zawsze śpi :-)

M+M mój syn wstaje w nocy na jedzenie ale zjada ma spiocha i idzie dalej spać, nie jest to dla mnie uciążliwe. Nie zdarzyła nam się jeszcze noc, żeby marudzil czy nie chcial zasnąć.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo dziecięcego snu to jeszcze się Wam pożalę :/ Moja teściówka jak usłyszy, że Tymek musi iść spać to się krzywi, że on by się chciał pobawić a ja tylko bym go usypiała. Nie idzie jej przetłumaczyć, że jakby dziecko nie chciało to by nie zasnęło za Chiny. Po Tymku od razu widać jak jest zmęczony bo mu się oczy świecą i ziewa a jak już "przeczeka" ten etap senności to robi się maruda i jojczy "eoeoeoeoeoe..." (tak mnie więcej to brzmi ;) ) Co ja mogę poradzić, że mam takiego śpiocha. Najwyraźniej potrzebuje tak dużej ilości snu.

Widzicie, Wy byście chciały, żeby Wasze dzieci dłużej i częściej spały a do mnie tu w domu mają pretensje o to że młody tak dużo czasu przesypia :P Teściowej się wydaje, że ja go dla świętego spokoju kładę spać bo mi się nie chce z nim bawić :P

Est, muminka83 lubią tę wiadomość

• Est Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn śpi w ciagu dnia dużo, na pewno więcej niż 3,5 h ale tak szczerze mówiąc to nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby mu liczyć. Widocznie tyle potrzebuje.
    Ma to po mnie chyba, bo ja też od zawsze potrzebowałam dużo snu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też śpi prawie całe dnie ;) w nocy też z tym problemu nie ma. Dziś usnął przed 20.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez spał dzis tak ze tylko jadł i praktycznie spał, o 16 sie właściwie obudził, zrobił 2 kupy, i juz o 18:30 przy cycki zaczął przysypiac. Wiec wykapalam go, popił mleczka i zasnął w 5 minut. Teraz mam czas dla siebie, oglądam druga szanse :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z maluszkami ze skazą. Po jakim czasie od odstawienia alergenu poprawił się stan skóry na policzkach? I czy tylko alergia na białko objawia się w ten sposób?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciocie właśnie odnotowaliśmy pierwszy głośny śmiech przy zabawie :D Co za radość w domu! ! <3 Dla takich chwil warto żyć :)

Falon, Madlene.:), A.Kasia, edyś, Izoleccc, Karka, d'nusia, Est, She86 lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Czytam was i czytam i przyznam szczerze, że nie czytałam żadnych poradników na temat prawidłowego usypiania dzieci. Hmmm.. kieruje się intuicją. Baśka sobie śpi ile chce.
    Dzisiaj tez przespała praktycznie cały dzień i śpi od 20.30. Pewnie będzie się częściej budziła w nocy. No trudno.. Zastanawiam się ciągle kiedy taki maluch na kp będzie spał dłużej w nocy.
    Zastanawiam się bo skoro moja mała tyle śpi to nie ma kiedy z nią wykonywać tyle ćwiczeń, o których piszecie.

Ja Basi też nie trzymam na leżąco niestety jest tak ciekawska, że nie ma bata by na leżąco wytrzymała. więc biorę ją w pion i często też pleckami do mnie.

W czwartek umawiam malutką do neurologa by sprawdził jej jeszcze główkę.

Mania zazdroszczę głośnego śmiechu!

Mania1718, muminka83, Est lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak walczyliśmy z krostami byłam pewna że to skaza bialkowa, lekarz nie odpowiedział na pytanie co to jest tylko oznajmił ze u tak małych dzieci to normalne :/ Po odstawieniu nabiału krostki były nadal, w porę zorientowałam się że zbyt szybko zaczęłam prac małego ubranka w arielu i wróciłam do fairy non bio. Wysypka zeszła, znowu zaczęłam jeść nabiał a krost brak.
    Mały wczoraj miał dzień śpiocha a dzisiaj wali drzemki 20 minutowe. Ale najważniejsze że cały czas jest radosny i większość aktywnego czasu cieszy się do zabawek i nie marudzi. ;) Mały os tygodnia wie ze ma rączki i ssie je jak szalony :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 21:48

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu Jankowi równo po 3 tyg. Zniknely krostki i skora zrobila sie glsdka jak wczesniej, zielone kupy mamy nadal ale kolek juz brak

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszku nie zmieniałam. Nabiału nie jem, podobnie jak pomidorów, cytrusów. Poliki jakie były takie są :/ Czerwone, pokryte krostkami. Idę jutro do pediatry i chyba poproszę o skierowanie do alergologa. O alergii świadczą również częste ulewanie oraz śluz w kupce. Jedynie kolek brak.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas dopadly problemy ze spaniem.dotad niebylo problemu, ani w dzien, ani w nocy. Teraz w dzien drzemki tylko, potem wola na rece. Kolejny wieczor problem z zasnieciem, co do tej pory sie nie zdarzalo. I tak juz nie mam zycia wlasnego wiec jak dojda do tego problemy z nocnym spaniem to padne psychicznie i fizycznie jyz calkiem...

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest noszony tylko w pionie przyklejony brzuchem do klatki albo wyżej jak do odbicia i od początku tak było nigdy nie chciał leżeć na rękach. Cały czas się rozgląda aż chwilami ciężko go utrzymać :)

Piastki też pożera choć ostatnio co raz lepiej idzie mu ssanie samego kciuka choć często kończy się to palcami w oku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 22:25

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do mam, ktore robily badanie krwi maluszkom. Jak u was z hemoglobina? Kroras moze podaje lub podawala zelazo? Przy jakiej wartosci hgb wlasnie?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
‹‹ 2314 2315 2316 2317 2318 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ