X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn dziś pobił wszystkie lutowe/marcowe/kwietniowe dzieciaczki. Obudził się ok. 7 rano, a zasnął o 21:00. W tym czasie miał dwie 5-minutowe drzemki przy cycku. Jestem padnięta... Ale nie stało się to bez przyczyny. Na pieluszce zauważyłam czerwoną kropkę, która ewidentnie wypłynęła mu w buzi. Krew. A potem zasadził kupę czarną jak smołę. Pierwszy raz takie coś nam się zdarzyło. Jutro znowu do pediatry i będę żądać skierowania na badania...

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Pytanie do mam, ktore robily badanie krwi maluszkom. Jak u was z hemoglobina? Kroras moze podaje lub podawala zelazo? Przy jakiej wartosci hgb wlasnie?

Ja podaje pd początku prawie z powodu wcześniactwa i niskiej masy ciała. W krytycznym momencie mieliśmy 8.8. Teraz jest 9.5 i nadal podajemy ale w dawcę profilaktycznej juz nie leczniczej.

She86 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opróćz morfologii co drugie badanie oznaczamy stężenie żelaza i ferrytyny, i to ponoć ferrytyna najlepiej odwierciedla zasoby organizmu i gospodarkę żelazem i ze względu na jej stezenie doktor podjęła decyzję o zmniejszeniu dawki żelzaza na profilaktyczną tj 4mg/kg masy ciała.

muminka83 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas hemoglobina 11,3, wychodzi na to ze w normie, a doktor niewiem czemu kazala dawac zelazo. Mamy problemy z kupka i obawiam sie, ze po tym zelazie Mala juz wogole sie nie wyprozni sama.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png

Wysłany: 18 maja 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Twoje malenstwo Martka reaguje na zelazo?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    A jak Twoje malenstwo Martka reaguje na zelazo?
    a jaki preparat? Mój bierze Inofer baby i z kupami nie mam większych problemów. Raz tylko miał jeden dzień przerwy a tak nie ma dnia zeby nie zrobił. Mam wrażenie że ten olej któy jest nośnikiem nawet może ułatwiać wypróżnianie. Kupy mają prawidłową barwę. Na początku trochę stękał, przypuszczam że od tego bo zaczęło się w momencie podawania, ale szybko się przyzwyczaił. Niestety ciągle pluje i stawia opór przed podaniem, mimo że lek nie ma żadnego smaku. W przyszłym tygodniu będę robić kontrolną morfologię, mam nadzieję że teraz już w końcu ruszy mu ta hb :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png

Wysłany: 18 maja 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Actiferol nam zalecila, saszetki do rozpuszczania w wodzie. Tylko jak ja jej to podam jak ona nie toleruje butli. Ech.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ nieciekawy ten Twój opis :( Daj koniecznie znać po wizycie co powie pediatra. A jak noc minęła?

Natan dzisiaj od 4 do 4.50 ciągnął cyca, tak wybudził mamusie ze nie było mowy o dalszej regeneracji :D A sam smacznie śpi jeszcze.

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ - kurcze, niefajne wieści :/ Mam nadzieję, że to nic poważnego. Daj znać po wizycie ;*

Tymek zasnął wczoraj o 22 a wstał na żarełko dopiero o 5! Oczywiście ja z przyzwyczajenia nie spałam od 4 bo zazwyczaj o tej porze było nocne karmienie. Młody zjadł, od razu zasnął i wstał o 7 na śniadanko, przy czym zasnął jeszcze w czasie jedzenia i obudził się dopiero niedawno. Jak ja bym chciała mieć jego spanie, wczoraj tak mnie głowa bolała, położyłam się koło niego w sypialni ale co z tego, skoro za nic nie mogłam zasnąć :/ On to chyba po mężu ma bo ten to potrafi zasnąć na stojąco.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    A co rozumiecie pod pojęciem "zabawy i ćwiczenia"? Gdzieś mi nawet mignęło słowo "ogólnorozwojowe". Ćwiczycie z dziećmi podnoszenie główki czy coś jeszcze?

Kochana - U mnie to zabawy na macie. Pokazuję jej wtedy różne przedmioty. Poruszam jej łapkami po różnych fakturach zabawek.... szeleszczę nimi. Wypowiadam róże dźwięki:tru tru tru, tra tra tra, kle kle kle, wrr wrr wrr. Kładę się na plecach - biorę małą na ręce i podnoszę w górę i w dół tak max 5-10 razy przytulając ją do piersi. Kładę małą na pleckach i zadaję pytania... "A gdzie mój skowronek ma oczko?' Zaczynam całować.. policzek... nie nie główka nie nie a następnie zawsze za trzecim podejściem całuję w oczko i mówię brawo brawo i trzykrotnie klaszczę w dłonie. Podobnie jest z innymi częściami ciała.
    Wystukuję rytm. Kiedy leży na brzuszku puszczam muzykę poważną.
    Kładę ją na plecy i na boczek itd. Masaże... Czytam książki... i dosłownie wszystko... czytam około 1 dziennie.
    Kiedy idziemy na spacer opowiadam co i gdzie się znajduje jaki ma zapach i jak wygląda. Zabaw jest mnóstwo :P

edyś lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Aaaa bo ja Wam powiem, że z dziećmi to jak z facetami - nie ogarniesz o co kaman :P

Mam pytanko, czy Wasze smyki też się tak ślinią? Mój ostatnio chce pożreć swoje piąstki a dziś to już przechodzi sam siebie. Ręce zaślinione po łokcie, najedzony jest więc to nie to a smoka nie chce.

A tu masz rację. Ja zawsze twierdzę że facet to dziecko... :P
    Czyli nie tylko u mnie jest ten problem/nie problem uffff
    Moja wręcz pluje.... ale czy to nie za wcześnie

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Apropo dziecięcego snu to jeszcze się Wam pożalę :/ Moja teściówka jak usłyszy, że Tymek musi iść spać to się krzywi, że on by się chciał pobawić a ja tylko bym go usypiała. Nie idzie jej przetłumaczyć, że jakby dziecko nie chciało to by nie zasnęło za Chiny. Po Tymku od razu widać jak jest zmęczony bo mu się oczy świecą i ziewa a jak już "przeczeka" ten etap senności to robi się maruda i jojczy "eoeoeoeoeoe..." (tak mnie więcej to brzmi ;) ) Co ja mogę poradzić, że mam takiego śpiocha. Najwyraźniej potrzebuje tak dużej ilości snu.

Widzicie, Wy byście chciały, żeby Wasze dzieci dłużej i częściej spały a do mnie tu w domu mają pretensje o to że młody tak dużo czasu przesypia :P Teściowej się wydaje, że ja go dla świętego spokoju kładę spać bo mi się nie chce z nim bawić :P

Kasiu czy ja wspominałam ci że wapno jest w promocji??? Macie piękny ogródek... pamiętaj że pomidory na takim nawozie najpiękniej rosną i są bardzo dorodne... Teściowa jak Balcerowicz musi odejść :P

A.Kasia, edyś, Mania1718, Est lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    A tu masz rację. Ja zawsze twierdzę że facet to dziecko... :P
    Czyli nie tylko u mnie jest ten problem/nie problem uffff
    Moja wręcz pluje.... ale czy to nie za wcześnie

Dużo dziewczyn tu pisało o tym ślinieniu, więc widocznie już pora :) Może na zęby za wcześnie ale gdzieś mi się obiło o uszy, że przy tworzeniu się zawiązków też się maluchy ślinią. Mój gdy jest głodny to wręcz się pieni :P

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Ja podaje pd początku prawie z powodu wcześniactwa i niskiej masy ciała. W krytycznym momencie mieliśmy 8.8. Teraz jest 9.5 i nadal podajemy ale w dawcę profilaktycznej juz nie leczniczej.

Moja mała właśnie ma anemię. Niską hemoglobinę. Podobno z powodu wcześniactwa i małej masy urodzeniowej. Dostała na 2 miechy. Za tydzień robię znowu badanie krwi...

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kasiu czy ja wspominałam ci że wapno jest w promocji??? Macie piękny ogródek... pamiętaj że pomidory na takim nawozie najpiękniej rosną i są bardzo dorodne... Teściowa jak Balcerowicz musi odejść :P

Haha, przypomniał mi się film, który ostatnio oglądałam - "Starsza Pani musi zniknąć" :P Podejrzewam, że moją byłoby jeszcze trudniej wyeliminować, ona jest niezniszczalna. Podejrzewam, że będzie żyła wiecznie :P

Mania1718 lubi tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, to ślinienie jest normalne. Pytałam o to tydzień temu pediatrę :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Pytanie do mam, ktore robily badanie krwi maluszkom. Jak u was z hemoglobina? Kroras moze podaje lub podawala zelazo? Przy jakiej wartosci hgb wlasnie?

my podajemy ze względu na wrodzoną niedokrwistość - podaję Actiferol start w saszetkach(kombinacja żelaza, kwasu foliowego i witaminy B6) + kropelki Innofer Baby (samo żelazo dodatkowo).
    miesiąc temu hemoglobinę mieliśmy 9,1
    wynik sprzed 3 dni 10,0
    więc jeszcze jesteśmy poniżej norm, ale już wszystko ładnie rośnie :)

dodam, że od urodzenia nie mamy problemów z brzuszkiem nic a nic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 11:12

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Actiferol nam zalecila, saszetki do rozpuszczania w wodzie. Tylko jak ja jej to podam jak ona nie toleruje butli. Ech.

my podajemy w strzykawce :)
    nie trzeba w nie wiadomo jakiej ilości wody tego rozpuszczać tak jak piszą 1/3 szklanki - heloł!? Mój Młody nigdy by tego nie wypił codziennie w takiej ilości

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Moja mała właśnie ma anemię. Niską hemoglobinę. Podobno z powodu wcześniactwa i małej masy urodzeniowej. Dostała na 2 miechy. Za tydzień robię znowu badanie krwi...

Powiem ci ze generalnie Hb powoli przyrasta. My mamy robic co 3 tyg ale teraz odczekalam 6 bo co 3 tyg mamy przyrost p 0.3-0.4 jednostki. Mój pediatra mowi ze na pewno do końca 1 roku życia bedziemy brac bo pózniej sie keszcze bierze profilaktycznie :/ nie lubię tego żelaza. Tak jak wy szukacie przyczyn problemów brzoszkowych u pociech tak ja twierdze ze to wlasnie to żelazo powoduje stękania u Franka.

Któraś z was wysłała mo zaproszenie do grupy na fb na maila. Kliknęłam dołącz do grupy i potem chyba poproś o dołączenie. Nadal mam zablokowany dostęp. Zaprosicie mnie jeszcze raz? Na fb łatwiej chyba z dostępem

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u neurologa dziecięcego. Mały bardzo uspołeczniony w super kontakcie, wylewy juz w 100% sie wchłonęły. Ma lekka asymetrię na prawo stronę i jak to pani dr określiła, dmuchamy na zimne i zaleciła rehabilitacje metoda bobath. No nic, bedziemy szukać :)

muminka83, Izoleccc, Lula_w lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
‹‹ 2315 2316 2317 2318 2319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ