X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • salomea Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, 8 kg to całkiem sporo :) Mój Jasiek waży dokładnie 9,6 kg i wszyscy mówią, że jest duży.
    Znam roczniaka, który waży mniej niż nasze dzieciaki, więc nie ma się czym martwić :)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira powiem Ci szczerze ze ja juz dawno nie wazę Basi :) na pewno wagowo sie zatrzymała bo to po niej nawet widać :) ale dużo sie ruusza i jest wesoła to nie ma sensu sie martwić. Dzieci w pewnym momencie hamują sie ze wzrostem i nie ma sensu sie doszukiwać jeżeli poza tym wszystko w zachowaniu jest po staremu!

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko dużo zdrówka dla Judytki!

Miłego dnia!

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Oliwka dostała wczoraj i dziś rano bułkę z masłem - wkładała sobie do buzi i coś tam próbowała zjeść. Fajnie to wygląda. Kaszkę podaje jej łyżeczką tak jak zwykle no bo jak inaczej miałaby zjeść kaszkę sama. Z łyżeczką jeszcze nie umie się obchodzić - macha nią i bawi się więc opcja włożenia jedzenia odpada.
    14ego idziemy do innego pediatry, chcę skonstultować temat tego, że a klatka piersiowa się zmniejsza - dotychczasowy pediatra trochę olewa temat a ja wolałabym mieć 100% pewności, że to nic takiego. No i kwestia wagi - 500gram w 2 miesiąca to mało mi się wydaje. Dostaje pierś na żądanie i dwa posiłki stałe ( kaszkę i obiadek choć ten przez kilka ostatnich dni jej wcale nie wchodzi ). Rozumiem, że ja jestem drobna i ona może byćfiligranowa genetycznie ale 8kg dla 8 miesięcznego malucha to dość mało mi się wydaje.

Kotek moja waży 7 kg i ma 8 msc. To naprawę nie jest aż tak źle. Każda waga jest inna w zależności od wagi urodzeniowej

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Muminko dużo zdrówka dla Judytki!

Miłego dnia!

Dzięki kochana ...

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzynka Martynki kończy roczek z wagą 7 kg. Wszystkie badania bardzo dobre, jeżeli chodzi o jedzenie to mało co lubi ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - dziewczyny dobrze mówią z tą wagą. 500g w 2 miesiące to też nie jest źle bo teraz już te kg tak szybko nie skaczą. Mój młody przez 2 miesiące ani grama nie przytył ;) Ale na zagłodzonego nie wygląda i widać, że rośnie. Ale dobrze, że idziesz do innego pediatry, zawsze to lepiej sprawdzić i mieć spokojną głowę.

muminka83, Renka88 lubią tę wiadomość

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, moja Weronikactez wazy 8 kg przy 8 miesiacach. A je duzo i wszystko. Dzis np najadla sie ze mna obiadu z talerza ale swoim obiadkiem nie pogardzila i wsunela caly sloiczek duzy. Do cyca tez sama podchodzi i sie dobiera jak ma ochote. A wagowo i tak szalu nie ma. Ale rosnie wiec tez nie doszukuje sie niczego.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. Martwię się tym brakiem apetytu. Dziś nawet całej kaszki nie zjadła tylko może z 6 łyżeczek i koniec. Banana tknąć nie chciała, dałam upieczonego batata to może zjadła ociupinkę rączką. Babcia ugotowała dla niej zupkę pomidorową to zjadła dwie łyżeczki i więcej nie było opcji, na rano kawałeczek bułki z masłem i też z 5 łyżeczek kaszki ( no i pierś na żądanie ).
    Mam taką aplikacje na tablecie to tam piszę, że w tym miesiącu już powinien być dwu daniowy obiadek - jakaś zupka i np kasza z warzywami ugotowanymi na parze.

Dziewczyny jak u Was wygląda to BLW? Rozumiem zabawe jedzeniem i w ogóle fajnie, że chociaż wkłada do buzi co nie co ale zjada może z 5% tego co dostaje :-( Czy z czasem dzieciaki nauczyły się jakoś zgrabniej trzymać jedzenie w rączce i wkładać do buzi też jakoś zgrabniej ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to BLW nie przekonuje. Nic a nic . Ja chyba jestem pod tym względem starej daty. Dla mnie jedzenie kojarzy się z przyjemnością... Kiedy wszyscy siedzimy przy stole, jemy i rozmawiamy A myśl że poraz trzeci będę myć podłogę skutecznie mnie odstrasza bo nie mam tyle czasu.
    Mojej koleżanki córka w ten sposób była karmiona. Dziewczynka na już 3 latka i nadal je tak samo. Nie ma mowy by nauczyć ja łyżeczką bo ta rzuca warzywami w matkę jak tylko pokazuje jej ....

Dlatego podziwiam za odwagę hihi
    Moja je wszystko choć mało i nie zmuszam by jadła więcej widocznie taką ma potrzebę. Grunt że wyniki ma dobre. ...

Hannia123 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam cierpliwości do BLW i szczerze powiedziawszy boję się bo mi się już młody kilka razy zakrztusił biszkoptem. Czasem banana daję do rączki no to zje bo uwielbia banany. Kawałek skórki z chleba też zje. Ale on już ma 6 zębów i gryzie za duże kawały czasami. Gryź potrafi świetnie i ja już mu podaje jedzenie z większymi kawałkami ale na tyle niedużymi, żeby nie miał problemu z pogryzieniem.

No i u nasWira zęby apetyt osłabiły :/ Też średnio Tymkowi to ostatnio idzie a jeśli o niego chodzi to nie mogę powiedzieć, żeby był niejadkiem ;) Raczej w drugą stronę.

Co do tego obiadu z dwóch dań - mam tę samą aplikację ale średnio to widzę. Moim zdaniem za wcześnie na to. Poza tym trzeba by wtedy zupkę dać taką bardziej rozwodnioną a akurat moje dziecko jak jest głodne to potrzebuje zjeść konkretnie i taką wodnistą zupą by się tylko zezłościł.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny.

Obłęd jakiś u nas. Judyta zamiast lepiej to gorzej. Charczy strasznie, gile po kolana...
    Byliśmy wczoraj ponownie do lekarza - dostała masę leków.
    Leczę ją też domowymi sposobami - inhaluję, oklepuje... dodaje siemię lniane.

Dostała Pulmicord.
    Temperatura ciągle jest, oczywiście je mniej,
    Płacze tak żałośnie i tak cichutko że aż się serce kraje.

Eh tragedia normalnie

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 zdrówka dla JUdytki :* <3

a my dzisiaj z mężem postanowiliśmy przebić Emilii uszka ;)
    i tak oto Emi ma kolczyki <3

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    muminka83 zdrówka dla JUdytki :* <3

a my dzisiaj z mężem postanowiliśmy przebić Emilii uszka ;)
    i tak oto Emi ma kolczyki <3

Kurczę u nas w Zabrzu nigdzie nie chcą nam przebić więc my czekamy do roczku i wrócimy do tematu.... :-*

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kurczę u nas w Zabrzu nigdzie nie chcą nam przebić więc my czekamy do roczku i wrócimy do tematu.... :-*

czemu nie chcą?

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Wira Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie nie zaleca się przebijania uszu poniżej roczku bo tkanki są jeszcze bardzo miękkie i mogą ulec uszkoczeniu.

http://dzieci.pl/kat,1024259,title,Kolczyki-dla-niemowlecia,wid,15345459,wiadomosc.html?smgputicaid=61812d

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkryłam dziś pierwszą dwójkę u Oliwki wiec może ten brak apetytu jest spowodowany właśnie tym zębem.
    Jak długo to może jeszcze potrwać jeśli to przez zęba ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, moje dziecko na przykład nie je prawie nic. Kasze i kaszki odrzuca, jajka nie może, jogurtu nie może. Papkami gardzi - nawet ze składników które już jadła i jej pojedynczo smakowały. Za to buzię otwiera jak jej daję całe kawałki - gruszkę, mandarynkę, brokuł, kalafior, nawet indyka wczoraj gryzła. I dla mnie mniejszy bałagan jest przy blw niż jak chwyci za łyżeczkę z papką i rozsmaruje sobie na obu rękach, buzi, ubraniach, bujaku.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka - zdrówka dla malutkiej :*

Wira - trudno powiedzieć ile bo co dziecko to inne. U nas np do tej pory nie było przy zębach kłopotu z jedzeniem, dopiero te jedynki górne tak małego męczą. Ale jeśli chodzi o sam ból przy wyżynaniu no to (na przykładzie mojego dziecka piszę bo nie wiem jak inne) kiedy ząbek wyjdzie kilka mm nad dziąsło powinno być z górki.

Wróciłam od ginekologa z milionem skierowań na badania, między innymi USG piersi i jakieś genetyczne badanie dot mutacji czegośtam. Samo to badanie genetyczne 180 zł :/ Masakra jakaś, a tu zima przyszła i muszę sobie jakieś buty zimowe kupić, do tego remont (u nas jest wieczny remont)... Fajnie by było w totka wygrać ;)

• Wira Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - po co te badania?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
‹‹ 2508 2509 2510 2511 2512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ