X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Wira, a po co dokarmiasz dziecko mm? Rezygnujesz z piersi?

Mojemu dziecięciu głowa i klatka rosną równomiernie, tzn. że tylko po urodzeniu klatka przeważała nad główką o 2cm, w 6 tyg. były równe, w 3 mies., klatka o cm mniejsza, później znowu równe. Ostatni pomiar w 6 mies. - po 41 cm.

Broń Boże - nie rezygnuje z piersi, podaje mm bo ona nie je żadnych warzyw i pomyślałam, że może tak przemyce jej jakieś witaminy. Jeśli znowu zacznie jeść obiadki to mm odstawie. Póki co dostaje jedną butelka ewntualnie dwie dziennie.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Wira, przecież doskonale wiesz że mleko to podstawa do pierwszego roku życia. Jak Oliwka lubi to dobrze. A próbowałaś jej dawać coś jak wy jecie wspólny posiłek? Wiele dzieci jak widzi że rodzice jedzą też chętnie by coś zjadło, i jedna łyżeczka dla mamy druga dla Oliwki. Dzisiaj u nas ziemniaczki, marchewka i kotleciki. Martyna ma to samo tylko w wersji bez przypraw tylko duszone na odrobinie masełka, coś jak potrawka. Jemy wszyscy razem obiad. Wiem, że się martwisz, sprawdź badania i czasami warto wrzucić na luzzz.

Też próbowałam - bez efektu

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    No ok-nie chciała-ale marudziła ze podałaś jej cyc czy była spokojna? Sadze ze szukasz problemu tam gdzie go nie ma-naprawdę :)

Tak - podaje jej pierś jak marudzi.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy za dużo cyca ale ja jej podawałam rano i wieczorem kaszkę oraz ok południa obiadek - jadła bez problemu. Nagle jej się odwidziało. Niczego nie zmieniałam w sposobie karmienia piersią.
    A teraz kiedy są problemy z jedzeniem najpierw proponuje jej posiłek stały i dopiero jeśli go nie zje dostaje pierś.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiesz, że jedna butelka mm to krok do skończenia karmienia ;)
    Odetchnij Vira trochę, moje dziecko też prawie nic nie je a nie lecę po mm :) Ja nie czytałam ale głośno jest o książce "Moje dziecko nie chce jeść" czy jakoś tak, może przeczytaj ;)
    Tu chyba jakaś recenzja http://dobrarelacja.pl/inspirujace_ksiazki/moje-dziecko-nie-chce-jesc/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Ale wiesz, że jedna butelka mm to krok do skończenia karmienia ;)
    Odetchnij Vira trochę, moje dziecko też prawie nic nie je a nie lecę po mm :) Ja nie czytałam ale głośno jest o książce "Moje dziecko nie chce jeść" czy jakoś tak, może przeczytaj ;)
    Tu chyba jakaś recenzja http://dobrarelacja.pl/inspirujace_ksiazki/moje-dziecko-nie-chce-jesc/

Oczywiście kochana wiem o tym i mam okropne wyrzuty przez kazda butelkę. Ale już nie wiem co mam robić i co wymyślać by jadla. Moze i bym machnęła na to reka ale jeśli chodzi o masę w 5mies była na 50centylu, w 7mies na 25centylu a aktualnie jest na 10. Leci w dol i pomyślałam ze może na tym mm cod przybierze.Wiesz przecież ze jestem wielka zwolenniczka kp ale w momencie kiedy diecko nie je to już rwiesz włosy z głowy i sięgasz po cokolwiek byle by jadlo.

Największy posiłek stały Oliwki dziś to kaszka na wieczor z owocem. Kiefyd zjadała kasze ze 120ml wody i było jej malo, dziś zjadła kaszle ktora wazyla jakieś 53gramy czyli z około 25ml wody. Różnica jest diametralna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 21:01

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Est Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina, wielkie gratulacje !!!

Widzę, że zostalam wspomniana :-)
    Przypomnial mi się ten dzień :-D, nikt by się nie spodziewał, że mój syn tak się pospieszy a na pewno nie ja :-)

A teraz mój Łobuziak ma już 9 miesięcy :-)

d'nusia, Madlene.:), Izoleccc, alinalii, A.Kasia, Falon, Renka88, Karka lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - zgodzę się z dziewczynami. Za mocno się fiksujesz - wiem, że się martwisz, ale wyluzuj. Oliwka jak będzie chciała zjeść to otworzy buzię. Mój też ma różne dni - nie chce to nie wpycham na siłę. Na pewno już czytałaś już multum artykułów na ten temat. Dla pewności zrób zlecone badania i oddychaj spokojnie.

Podam Ci dla przykładu - chrześniak mojego męża (5 lat) od kilku miesięcy pierwszy posiłek je dopiero przed godziną 15:00 i jest to wspólny obiad z rodzicami. Ma taki kaprys, że nie będzie jadł śniadania ani obiadu w przedszkolu. Błagali, prosili i nic. Ma taki kaprys i nie będzie jadł. Cały dzień na głodzie. Zrobili mu multum specjalistycznych badań i jest zdrowy jak ryba. Trzeba przeczekać i tyle.

P.S. Kto jak kto, ale Ty podajesz mm ?!? Wira, bój się Boga :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 22:07

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam wczoraj młodemu kisiel z przepisu "U malucha na talerzu" i wyobraźcie sobie, że nie chciał. No tak się krzywił jak nigdy aż w kocu zacisnął usta i tyle było jedzenia. A pyszny był, nie dodawałam cukru bo miałam słodkie jabłka i opyliłam całą Tymkową porcję żałując, że tak mało zrobiłam. Wychodzi na to, że moje dziecko nie przepada za konsystencją kisielu.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Oczywiście kochana wiem o tym i mam okropne wyrzuty przez kazda butelkę. Ale już nie wiem co mam robić i co wymyślać by jadla. Moze i bym machnęła na to reka ale jeśli chodzi o masę w 5mies była na 50centylu, w 7mies na 25centylu a aktualnie jest na 10. Leci w dol i pomyślałam ze może na tym mm cod przybierze.Wiesz przecież ze jestem wielka zwolenniczka kp ale w momencie kiedy diecko nie je to już rwiesz włosy z głowy i sięgasz po cokolwiek byle by jadlo.

Największy posiłek stały Oliwki dziś to kaszka na wieczor z owocem. Kiefyd zjadała kasze ze 120ml wody i było jej malo, dziś zjadła kaszle ktora wazyla jakieś 53gramy czyli z około 25ml wody. Różnica jest diametralna
    Wira jakies nie tam masz te siatki. 8kg/8 mies to 50 centyl dla dziewczynki ;)

Takie etapy nie jedzenia to niestety czeste sa, u nas wyszly dolne zeby I jest lepiej. Przy zupie daje chleb do ciumkania I lepiej wchodzi. Owoce z kasza jako tako I biszkopt rozpuszczony w herbatce lub soczku. Uwielbia tez krasc z talezy ;) ale na raz to max 100g zje

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira byłas zrobic badania?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Wira byłas zrobic badania?

Byłam dziś od rana. Dobrze poszło bo przy pierwszym wkłuciu poleciała krewka. Było trochę łez ale babcia była z nami to ją wytuliła potem. Z moczem trochę słabo bo przykleiłam rano jeden woreczek to jakoś nieudolnie bo poszło na pieluszkę a nie do woreczka. Przykleiłam drugi ( a nie jest to łatwe przy tak ruchliwym dziecku - jak miała 4 miesiące to poszło jak z patka a teraz to jakaś tragedia ) i efekt podobny - może z 5ml tego było. W drodze do laboratorium przykleiłam jeszcze trzeci woreczek i też się uzbierało z 5ml - w rezultacie oddałam dwie próbki moczu małej. Wyniki będą jutro a na poziom wit d3 musimy poczekać ok 10 dni.
    O tym mm wiem - czuje się strasznie. Ale generalnie mam teorie - ona jest na "nie" na wszystkie posiłki stałe, które podaje łyżeczką. Ma awersję do łyżeczki. Butla i pierś czy kubek niekapek - owszem chętnie ale reszta to zło. No ewentualnie chrupki kukurydziane. Wczoraj upiekłam frytki z batatów to próbowała coś tam ciumkać - ale jeszcze jest na takim etapie, że zje może z 3% tego co podaje a reszta ląduje na ziemi, na foteliku etc.
    Dziś od rana nie próbowałam jej podawać nic łyżeczką, tylko pierś i butla.
    Kupiłam butelka ze smoczkiem do zupek i kaszek - może w ten sposób coś zje.
    Tylko nie wiem jak mam podać kaszkę skoro ona jest bez smaku i zawsze dodawałam owoce, które są zbyt gęste by poleciało przez smoczek.
    Macie jakiś fajny przepis na jakąś rzadką zupkę?

Co proponujecie - odpuścić narazie podawanie jej czegokolwiek łyżeczką czy też po prostu zawsze proponować mimo, że wyląduje to w koszu zapewne?

PS. Oliwka nie ma 8kg - wg wagi dla niemowląt ma 7,800 - przy wzroście 72cm ( chociaż nie wiem czy dobrze zmierzyłam ) to wg tabletowej aplikacji jest to 10 centyl.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Wam idzie przewijanie? U mnie jest ostatnio ryk przy każdej zmianie pieluszki i tak się wierci i wyrywa, że zmiana pieluszki graniczy z cudem.

Pytanko - czy wykładacie czymś wózek na spacer - jakiś kocyk pod spód dajecie żeby było cieplej pod dupką ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja zwiewa gdzie sie da :p przewijanie w biegu, najgorsza kupa :( ja podkladam, ale mam malo pancerna spacerwoke I to pod plecami to cienkie jest. Niektore wozki same w sobie maja grube ocieplane oparcia

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No I mojej awersja do lyzki przeszla jak zeby wyszly. Miedzy czasie proponuj po kilka lyzeczek - uskub banan, jablko, kawaleczek ziemniaka z obiadu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 14:44

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp - myślicie, że odstawić to mm i podawać tylko cycka mimo, że nie je żadnych posiłków stałych? 9 mies niemowle wytrzyma tylko na samej piersi ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira tak

A.Kasia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra to odstawie to mm bo też się boje, ze mi pierś odrzuci.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Madness! Koleżanka

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, tak.

xyaaa.gif

wniddf9h3d3onolh.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana moja Zosia je bardzo mało na porcje. Kaszka to w ogóle ble. Posmakować jej serek bieluch, kisiel z amarantusem (ma dużo żelaza), nie lubi jeść plastikowa łyżeczka tylko metalowa, i musi sama trzymać.
    Na obiad uwielbia makaron że szpinakiem. Papki to wymioty prawie.

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 2514 2515 2516 2517 2518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ