X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Wira, a po co dokarmiasz dziecko mm? Rezygnujesz z piersi?

Mojemu dziecięciu głowa i klatka rosną równomiernie, tzn. że tylko po urodzeniu klatka przeważała nad główką o 2cm, w 6 tyg. były równe, w 3 mies., klatka o cm mniejsza, później znowu równe. Ostatni pomiar w 6 mies. - po 41 cm.

Broń Boże - nie rezygnuje z piersi, podaje mm bo ona nie je żadnych warzyw i pomyślałam, że może tak przemyce jej jakieś witaminy. Jeśli znowu zacznie jeść obiadki to mm odstawie. Póki co dostaje jedną butelka ewntualnie dwie dziennie.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Wira, przecież doskonale wiesz że mleko to podstawa do pierwszego roku życia. Jak Oliwka lubi to dobrze. A próbowałaś jej dawać coś jak wy jecie wspólny posiłek? Wiele dzieci jak widzi że rodzice jedzą też chętnie by coś zjadło, i jedna łyżeczka dla mamy druga dla Oliwki. Dzisiaj u nas ziemniaczki, marchewka i kotleciki. Martyna ma to samo tylko w wersji bez przypraw tylko duszone na odrobinie masełka, coś jak potrawka. Jemy wszyscy razem obiad. Wiem, że się martwisz, sprawdź badania i czasami warto wrzucić na luzzz.

Też próbowałam - bez efektu

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    No ok-nie chciała-ale marudziła ze podałaś jej cyc czy była spokojna? Sadze ze szukasz problemu tam gdzie go nie ma-naprawdę :)

Tak - podaje jej pierś jak marudzi.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy za dużo cyca ale ja jej podawałam rano i wieczorem kaszkę oraz ok południa obiadek - jadła bez problemu. Nagle jej się odwidziało. Niczego nie zmieniałam w sposobie karmienia piersią.
    A teraz kiedy są problemy z jedzeniem najpierw proponuje jej posiłek stały i dopiero jeśli go nie zje dostaje pierś.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • edyś Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiesz, że jedna butelka mm to krok do skończenia karmienia ;)
    Odetchnij Vira trochę, moje dziecko też prawie nic nie je a nie lecę po mm :) Ja nie czytałam ale głośno jest o książce "Moje dziecko nie chce jeść" czy jakoś tak, może przeczytaj ;)
    Tu chyba jakaś recenzja http://dobrarelacja.pl/inspirujace_ksiazki/moje-dziecko-nie-chce-jesc/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Ale wiesz, że jedna butelka mm to krok do skończenia karmienia ;)
    Odetchnij Vira trochę, moje dziecko też prawie nic nie je a nie lecę po mm :) Ja nie czytałam ale głośno jest o książce "Moje dziecko nie chce jeść" czy jakoś tak, może przeczytaj ;)
    Tu chyba jakaś recenzja http://dobrarelacja.pl/inspirujace_ksiazki/moje-dziecko-nie-chce-jesc/

Oczywiście kochana wiem o tym i mam okropne wyrzuty przez kazda butelkę. Ale już nie wiem co mam robić i co wymyślać by jadla. Moze i bym machnęła na to reka ale jeśli chodzi o masę w 5mies była na 50centylu, w 7mies na 25centylu a aktualnie jest na 10. Leci w dol i pomyślałam ze może na tym mm cod przybierze.Wiesz przecież ze jestem wielka zwolenniczka kp ale w momencie kiedy diecko nie je to już rwiesz włosy z głowy i sięgasz po cokolwiek byle by jadlo.

Największy posiłek stały Oliwki dziś to kaszka na wieczor z owocem. Kiefyd zjadała kasze ze 120ml wody i było jej malo, dziś zjadła kaszle ktora wazyla jakieś 53gramy czyli z około 25ml wody. Różnica jest diametralna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 21:01

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Est Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina, wielkie gratulacje !!!

Widzę, że zostalam wspomniana :-)
    Przypomnial mi się ten dzień :-D, nikt by się nie spodziewał, że mój syn tak się pospieszy a na pewno nie ja :-)

A teraz mój Łobuziak ma już 9 miesięcy :-)

d'nusia, Madlene.:), Izoleccc, alinalii, A.Kasia, Falon, Renka88, Karka lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - zgodzę się z dziewczynami. Za mocno się fiksujesz - wiem, że się martwisz, ale wyluzuj. Oliwka jak będzie chciała zjeść to otworzy buzię. Mój też ma różne dni - nie chce to nie wpycham na siłę. Na pewno już czytałaś już multum artykułów na ten temat. Dla pewności zrób zlecone badania i oddychaj spokojnie.

Podam Ci dla przykładu - chrześniak mojego męża (5 lat) od kilku miesięcy pierwszy posiłek je dopiero przed godziną 15:00 i jest to wspólny obiad z rodzicami. Ma taki kaprys, że nie będzie jadł śniadania ani obiadu w przedszkolu. Błagali, prosili i nic. Ma taki kaprys i nie będzie jadł. Cały dzień na głodzie. Zrobili mu multum specjalistycznych badań i jest zdrowy jak ryba. Trzeba przeczekać i tyle.

P.S. Kto jak kto, ale Ty podajesz mm ?!? Wira, bój się Boga :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 22:07

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam wczoraj młodemu kisiel z przepisu "U malucha na talerzu" i wyobraźcie sobie, że nie chciał. No tak się krzywił jak nigdy aż w kocu zacisnął usta i tyle było jedzenia. A pyszny był, nie dodawałam cukru bo miałam słodkie jabłka i opyliłam całą Tymkową porcję żałując, że tak mało zrobiłam. Wychodzi na to, że moje dziecko nie przepada za konsystencją kisielu.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Oczywiście kochana wiem o tym i mam okropne wyrzuty przez kazda butelkę. Ale już nie wiem co mam robić i co wymyślać by jadla. Moze i bym machnęła na to reka ale jeśli chodzi o masę w 5mies była na 50centylu, w 7mies na 25centylu a aktualnie jest na 10. Leci w dol i pomyślałam ze może na tym mm cod przybierze.Wiesz przecież ze jestem wielka zwolenniczka kp ale w momencie kiedy diecko nie je to już rwiesz włosy z głowy i sięgasz po cokolwiek byle by jadlo.

Największy posiłek stały Oliwki dziś to kaszka na wieczor z owocem. Kiefyd zjadała kasze ze 120ml wody i było jej malo, dziś zjadła kaszle ktora wazyla jakieś 53gramy czyli z około 25ml wody. Różnica jest diametralna
    Wira jakies nie tam masz te siatki. 8kg/8 mies to 50 centyl dla dziewczynki ;)

Takie etapy nie jedzenia to niestety czeste sa, u nas wyszly dolne zeby I jest lepiej. Przy zupie daje chleb do ciumkania I lepiej wchodzi. Owoce z kasza jako tako I biszkopt rozpuszczony w herbatce lub soczku. Uwielbia tez krasc z talezy ;) ale na raz to max 100g zje

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira byłas zrobic badania?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Wira byłas zrobic badania?

Byłam dziś od rana. Dobrze poszło bo przy pierwszym wkłuciu poleciała krewka. Było trochę łez ale babcia była z nami to ją wytuliła potem. Z moczem trochę słabo bo przykleiłam rano jeden woreczek to jakoś nieudolnie bo poszło na pieluszkę a nie do woreczka. Przykleiłam drugi ( a nie jest to łatwe przy tak ruchliwym dziecku - jak miała 4 miesiące to poszło jak z patka a teraz to jakaś tragedia ) i efekt podobny - może z 5ml tego było. W drodze do laboratorium przykleiłam jeszcze trzeci woreczek i też się uzbierało z 5ml - w rezultacie oddałam dwie próbki moczu małej. Wyniki będą jutro a na poziom wit d3 musimy poczekać ok 10 dni.
    O tym mm wiem - czuje się strasznie. Ale generalnie mam teorie - ona jest na "nie" na wszystkie posiłki stałe, które podaje łyżeczką. Ma awersję do łyżeczki. Butla i pierś czy kubek niekapek - owszem chętnie ale reszta to zło. No ewentualnie chrupki kukurydziane. Wczoraj upiekłam frytki z batatów to próbowała coś tam ciumkać - ale jeszcze jest na takim etapie, że zje może z 3% tego co podaje a reszta ląduje na ziemi, na foteliku etc.
    Dziś od rana nie próbowałam jej podawać nic łyżeczką, tylko pierś i butla.
    Kupiłam butelka ze smoczkiem do zupek i kaszek - może w ten sposób coś zje.
    Tylko nie wiem jak mam podać kaszkę skoro ona jest bez smaku i zawsze dodawałam owoce, które są zbyt gęste by poleciało przez smoczek.
    Macie jakiś fajny przepis na jakąś rzadką zupkę?

Co proponujecie - odpuścić narazie podawanie jej czegokolwiek łyżeczką czy też po prostu zawsze proponować mimo, że wyląduje to w koszu zapewne?

PS. Oliwka nie ma 8kg - wg wagi dla niemowląt ma 7,800 - przy wzroście 72cm ( chociaż nie wiem czy dobrze zmierzyłam ) to wg tabletowej aplikacji jest to 10 centyl.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Wam idzie przewijanie? U mnie jest ostatnio ryk przy każdej zmianie pieluszki i tak się wierci i wyrywa, że zmiana pieluszki graniczy z cudem.

Pytanko - czy wykładacie czymś wózek na spacer - jakiś kocyk pod spód dajecie żeby było cieplej pod dupką ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja zwiewa gdzie sie da :p przewijanie w biegu, najgorsza kupa :( ja podkladam, ale mam malo pancerna spacerwoke I to pod plecami to cienkie jest. Niektore wozki same w sobie maja grube ocieplane oparcia

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No I mojej awersja do lyzki przeszla jak zeby wyszly. Miedzy czasie proponuj po kilka lyzeczek - uskub banan, jablko, kawaleczek ziemniaka z obiadu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 14:44

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp - myślicie, że odstawić to mm i podawać tylko cycka mimo, że nie je żadnych posiłków stałych? 9 mies niemowle wytrzyma tylko na samej piersi ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira tak

A.Kasia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra to odstawie to mm bo też się boje, ze mi pierś odrzuci.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Madness! Koleżanka

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, tak.

xyaaa.gif

wniddf9h3d3onolh.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana moja Zosia je bardzo mało na porcje. Kaszka to w ogóle ble. Posmakować jej serek bieluch, kisiel z amarantusem (ma dużo żelaza), nie lubi jeść plastikowa łyżeczka tylko metalowa, i musi sama trzymać.
    Na obiad uwielbia makaron że szpinakiem. Papki to wymioty prawie.

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 2514 2515 2516 2517 2518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ