Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyksanka - na połówkowym mój lekarz ma mi szyjkę porządnie pomierzyć no i wtedy się umówimy na zakładanie. Póki co mam się wyleczyć z infekcji pimafucinem, macmirorem i lactovaginalem, posiew zrobię pewnie tydzień przed pessarem żeby był aktualny. Lekarz mówił, że po założeniu krążka i tak będę musiała profilaktycznie stosować globułki, żeby nie dopuścić do infekcji. Przy pessarze ponoć lubią się różne świństwa "zakocić"
-
salomea wrote:Też tak sobie tłumaczę, w takich sytuacjach zawsze niepotrzebnie tłumaczę się szefowi i koleżankom, bo zawsze boję się, że będą myśleć, że coś kręcę
U mnie sytuacja skomplikowana jest o tyle, że szef jeszcze nie wie o ciąży, dzisiaj kończy mi się umowa i mieliśmy podpisywać następną...
W takiej sytuacji będę musiała powiedzieć mu o ciąży od razu jak wrócę z chorobowego i będę miała po prostu automatycznie przedłużoną do dnia porodu.
To kiedy w końcu zaczyna się 5. miesiąc? Skończony 17 czy 18 tydzień? Wczoraj sprawdzałam w jakimś kalkulatorze i ja rzekomo zaczynam 5. miesiąc jutro, a więc 17t1d.
rozpoczęty 18 tydzień to początek 5 miesiąca
dokładnie tak jak piszesz w 17t1d zaczynasz 5 miesiącWiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 11:03
salomea lubi tę wiadomość
-
Kaarolina wrote:A.Kasia dasz radę! ja z Pierwszym Synkiem przeleżałam 4miesiące jak trzeba to się da
oby szybko minęło te 10 dni.
I data na amniopunkcje ustalona na 12.10 ..
Kochana, ja tego samego dnia mam połówkowe - to będzie dla nas dobry dzień i wszystko wyjdzie super! MUSI!muminka83, Est, Kate84, Kaarolina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydomiii wrote:rozpoczęty 18 tydzień to początek 5 miesiąca
dokładnie tak jak piszesz w 17t1d zaczynasz 5 miesiąc
Ooo, idąc tym tropem to już od tygodnia jestem w 5 miesiącuWypas!
muminka83, domiii, Est, Renka88, Kate84, salomea, Mania1718, d'nusia, Martita88 lubią tę wiadomość
-
aleksandrazz wrote:Domiii, jak długo lekarz kazał Ci brać tą podwójną nospe?
szczerze mówiąc nie powiedział do kiedy... ale od wczoraj sama sobie zmiejszyłam z 3x2 do 3x1, bo nie mam już takich skurczy, a nie będę się faszerować :/no i kasy to też w pip.. 6 tabletek dziennie to opakowanie 20 tabletek starcza na 3 dni... -
U mnie akcja pod arsenałem...
Stoję sobie w kuchni przy bufecie przy oknie, wcinam ciastko (bo dzieci się domagają) a tu mija mnie dwóch strażaków w koszu na drabinie jadących do góry...moja mina bezcenna, oni mieli lekki ubaw bo miałam maseczkę na twarzy.
W każdym razie okazuje się, że mój sąsiad schizofrenik zabarykadował się w mieszkaniu, policja wyważa drzwi właśnie...Kajola, She86, muminka83, A.Kasia, M+M+?, kofeinka, kateee, Mietka 30:), Est, d'nusia, Karolina@, Karka, Martita88, Kate84, krówka_muffka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, byłam wczoraj u lekarza i powiedziałam, że twardnieje mi czasami brzuch i robi się okrągły. Ona od razu mi przepisała utrogestan ( hormon progestagen) i nie wiem, czy jest sens to brać. Mój brzuch nie jest tardy jak skała, ale się napina i jest taki okrągły i wyczuwam gdzie jest macica, czasami jest nierówny. Szyjkę mi zmierzyła i jest ponad 4 cm. Doradźcie jak Wam twardnieje brzuch, może jestem przewrażliwiona, to jest moja pierwsza ciąża.
-
Vincent wrote:Cześć dziewczyny, byłam wczoraj u lekarza i powiedziałam, że twardnieje mi czasami brzuch i robi się okrągły. Ona od razu mi przepisała utrogestan ( hormon progestagen) i nie wiem, czy jest sens to brać. Mój brzuch nie jest tardy jak skała, ale się napina i jest taki okrągły i wyczuwam gdzie jest macica, czasami jest nierówny. Szyjkę mi zmierzyła i jest ponad 4 cm. Doradźcie jak Wam twardnieje brzuch, może jestem przewrażliwiona, to jest moja pierwsza ciąża.
Nie pomogę bo mi w pierwszej ciąży zaczął twardnieć ok. 26-27 tygodnia i brałam tylko magnez...
A my wczoraj wybraliśmy już imię...i będzie Adrian Franciszekmuminka83, Vincent, A.Kasia, Est, Kajola, Kate84, d'nusia, Karolina@, Karka, Martita88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Vincent wrote:Cześć dziewczyny, byłam wczoraj u lekarza i powiedziałam, że twardnieje mi czasami brzuch i robi się okrągły. Ona od razu mi przepisała utrogestan ( hormon progestagen) i nie wiem, czy jest sens to brać. Mój brzuch nie jest tardy jak skała, ale się napina i jest taki okrągły i wyczuwam gdzie jest macica, czasami jest nierówny. Szyjkę mi zmierzyła i jest ponad 4 cm. Doradźcie jak Wam twardnieje brzuch, może jestem przewrażliwiona, to jest moja pierwsza ciąża.
Vincent mnie ostatnio ciągle coś bolało w podbrzuszu, ciągnęło, czasem napinała mi się macica i lekarz zwiększył mi dawkę magnezu do 3 tabletek dziennie i jest spora poprawaVincent lubi tę wiadomość
-
U mnie po badaniu wszystko ok. To co brałam za twardnienie macicy, twardnieniem nie jest, napięcie prawidłowe. Nadal mam zalecenie, aby w przypaku wyczucia twardnienia, brać no spa i magnez. Szyjka zamknięta, chociaż pomiar nie był robiony. Mały facet wyglądał na zadowolonego. Śmieszny ten kręgosłup, jak perełki nawleczone na nitkę. Dokładne pomiary będą wykonane na badaniu połówkowym, na które mam przeznaczyć ponad godzinę (robię również w ramach NFZ i tam kazali zarezerwować sobie 15 minut...). Po dzisiejszej wizycie, pomimo że trwała 45 minu, mam taki lekki niedosyt. No nic, czekam na koniec października na dokładniejsze badanie połówkowe... Jako nowość - miałam dziś robione badanie z krwi, które ma wykazać, czy dziecko nie ma przepuklin. Jak wyniki wyjdą zawyżone, to wtedy trzeba będzie drobiazgowo szukać przyczyny.
A.Kasia, kateee, ksanka, Kate84, krówka_muffka lubią tę wiadomość
-
nie nic nie badała, jestem w Belgii i lekarz powiedziała, że tutaj bierze się taki...mam receptę na utorgestan 200. Powiedziałam ze jadę do Polski, a ona że weźmie Pani sobie na drogę ten utogestan. I teraz nie wiem, co mam to brac tylko w sytuacjach krytycznych... tak jak czytam Was to bierzecie nospe i magnez, więc nie wiem po co mi ten hormon.
Jestem w 19 tygodniu, według usg już w 20. -
nick nieaktualnyVincent - widać co kraj to inne sposoby postępowania. U nas utrogestan jest już chyba niedostępny, tylko luteina i progesteron ale one mają duuużo mniejsze dawki progesteronu. My Ci tu nic nie doradzimy w tej kwestii niestety
Skoro lekarka kazała brać ten lek to może coś tam widziała niepokojącego. Progesteron zaszkodzić Ci raczej nie zaszkodzi chociaż może Ci się po takiej dawce pogorszyć samopoczucie. Może skonsultuj to jeszcze w Polce? Ale na wszelki wypadek wykup sobie tą receptę bo tu może być problem z tym lekiem. No i może bierz ten magnez w większej dawce, a nóż twardnienie ustanie?
Vincent lubi tę wiadomość
-
Kate84 wrote:Anielica super, gratuluję córeczki
i jaka duża !
Dziewczyny Piękne Brzuszki
Kaarolina A już wiesz kiedy ona będzie ?Na pewno wyjdzie dobrze i wszystko wtedy się wyjaśni!
MeAmerie Gratuluję synusiaa CC się nie martw skoro tak trzeba,na pewno wszystko pójdzie dobrze!
Kasiu całe szczęście ,że z Mamą wszystko ok , to najważniejsze!
No tymi zakupami postanowiłam się pochwalić
DZIEWCZYNO GDZIE TY TAKIE CUDA KUPIŁAŚZDRADŹ NAM PROSZĘ
Kalendarz ciąży BellyBestFriend
-
trzymam kciuki za wszystkie potrzebujące.
Kaarolina - z tego co piszesz to będziesz na amniopunkcji w dobrych rękach! życzę żeby wszystko dobrze się skończyło, a badanie nie wykazało niczego poważnego!
Ksanka - kibicuje i jak już będziesz w domku to dużo leniuchuj ;)trzeba nadrobić kilka sezonów ulubionego serialu
ja się właśnie wkręciłam w chirurgów (grey's Anatomy)chociaż po pobycie w szpitalu nie polecam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 01:53
ksanka, Kasia24 lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o twardnienie powiem tak : od kilku dni zauważyłam to , łykam magnez 3 razy dziennie i no-spe.Twardnieje zwykle rano albo wieczorem. Robi się po prawej stronie twarda kula.Najpierw myślałam że to dziecko , ale wątpie że dziecko wypina się zawsze w tym samym miejscu o tej samej porze , zwłaszcza jeżeli czułam go przed chwilą po przeciwnej stronie. Jeśli biorę nospe tak jak domiii czyli w po dwie na raz jest okej.Dzisiaj chciałam zrobić eksperyment, wziełam rano jedną nospę , brzuch oczywiście jak kamień,wzięłam drugą za chwile zrobił się miękki.Dzwoniłam do gina , powiedział że on nie może bez badania określić co to , może być niegroźne a może się skracać szyjka , więc mam się pokazać .Jutro do niego idę to wam powiem co i jak.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka