❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Księgowa wrote:Maggy, temat był trudny - nerwy i stres, ale! Wracam dziś do domu ❤️
Super że wychodzisz 🍀 A szyjka jak wyszła?2017 - syn 💙
2019 - poronienie
2020 - 2x cb
2021 - cb
2021-
08.07 - II 🍀
9.07 - Beta 40 mlU 🍀
12.07 - Beta 310 mlU 🍀
15.07 - Beta 590 mlU
19.07 - Beta 1200 mlU
23.07 - 5t3d pęcherzyk 7mm 🍀
30.07 - 6t3d 0,5 cm Cudu 😍
06.08 - 7t3d 1,1 cm Maleństwa ❤
18.08 -9t1d 2,3 cm Dzieciątka ❤
09.09 - 12t2d 5,47cm Szczęścia 💗
02.11 - 20t0d 380g Radości 💗
16.12 - 26t2d 1000g Miłości 🍓
14.01 - 30+3 1600g Dzidziusia 👶
16.02 - 35+1 2500g Córeczki 🍓
15.03 - córcia 💗
2023-
16.06 - 10mm Cudu z ❤
[/url] -
Pewska wrote:Super że wychodzisz 🍀 A szyjka jak wyszła?
19mm, od ujścia miała 15mm.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Zrobilam dzisiaj badania lab, hemoglobina 10,9 ng/dl swieci sie na czerwono. Ale chyba to nie jeszcze anemia?
Czuje sie slabo.
Od 6tej rano meczylam sie z byciem na czczo (normalnie bez sniadania nie wychodze z domu bo grozi to omdleniem), a tu sie okazalo w tym glupim medicover ze najpozniej do 9:30 pobieraja glukoze. Nie wiem w takim razie, dlaczego umowili mi wizyte na 10:00. Trudno mi bedzie zorganizowac opieke dla synka na jutro, bo on narazie chodzi do przedszkola od 10:00, bo narazie nie zostaje na sniadanku. No nic, trudno, moze jakos sie jutro uda zrobic to obciazenie glukoza.
-
Księgowa wrote:19mm, od ujścia miała 15mm.
Jakieś dalsze zalecenia dostałaś? Coś zamierzają działać z tą Twoja szyjka zanim Cię wypuszczą?Księgowa lubi tę wiadomość
-
Maggia ja przy takim wyniku niestety mam przepisane zelazo więc anemia raczej .
Ostatnio jak go spytałam że niektóre mam tak lekko poniżej normy to stwierdził że dla kobiet są inne normy niż te co drukują wszystkimWiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 20:54
-
Szpital - dzień 11.
Godzina 8 - telefon do laboratorium, kiedy można spodziewać się wyników? Odpowiedź : do godziny 14 będą na platformie.
Myślę super, sprawdzam co chwilę.
Obchód - nie ma wynikow, czekamy. Jak będą wyniki to zakładamy pessar i wypis do domu.
Godzina 13:15 - komunikat: przerwa techniczna.
Dzwonie znów do laboratorium, pytam, co mam robić. Każą czekać do 14 i dzwonic ponownie.
O 14:10 dzwonię znów, że nie mogę się zalogować. Pan nie widzi problemu, on może, ale wyników nie ma. Każą czekać.. (labo do 15).
Zdenerwowana, niecierpliwie sprawdzam wyniki na trzech urządzeniach, nigdzie nie da się zalogować. W koncu się udaje.
14:40 Są! Są wyniki i są idealne! Posiewy jalowe całkowicie!
Lecę jak na skrzydłach do położnych, zeby powiedziały lekarzowi. Każa iść do dyżurki. Tam nikogo nie ma..
Okazuje się, że jest zmiana i mają odprawę. Muszę czekać.
W końcu przychodzi lekarz, mówię, co i jak, a on mi na to "ale my Pani nie zrobimy dzisiaj zabiegu. Mamy inne zaplanowane zlecenia, a Pani tam nie ma."
Mówię, że miałam obiecane już od piątku, że jeśli będą wyniki, mam miec założony pessar i wypis do domu. Mają porozmawiać z kierownikiem dyżuru.
Chwała Bogu, że kierownikiem dyżuru był lekarz, który był przy rannym obchodzie. Potwierdza, że miałam obiecane. Zapraszają na zabieg.
USG - szyjka ma 19mm, a od ujścia 15mm.
Zabieg trwa 5 minut. Sugerują, zeby zostać na obserwacji do rana. Nie chcę. Mam już dość, nie tak mialo być.
Ostatecznie mówią "skoro ma Pani takie życzenie to zgodnie z obietnicą Pania wypiszemy, ale niech Pani poczeka 2-3h na obserwacji, żebyśmy mieli pewność, że się Pani dobrze czuje". Okej.
18:10 - dostaje wypis do ręki!
19:30 - dom ❤️
Tak wyglądal mój dzisiejszy dzień.
Moge żyć normalnie, tylko mam uważać. Luteina 2x200 i jeszcze chwilę antybiotyk, co drugi dzień.Maggia, Wojcinka lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Maggia, wygląda jednak na anemię 😔Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Maggia, też ostatnio tyle miałam (wcześniej było gorzej) i dalej żelazo i anemia wpisana w kartę ciąży 😔
Księgowa, super, że wróciłaś do domu ☺️Księgowa lubi tę wiadomość
-
Księgowa w tym szpitalu to trzeba mieć nerwy ze stali i cisnąć. Gdybyś się nie uparła to kto wie...może jeszcze 1-2 dni byś tam została. Dobrze, że już w domu 😉
Dzisiaj mam kontrolę szyjki i jestem dobrej myśli 😊 Czuję się zdecydowanie lepiej niż 2 tygodnie temu i brzuch też mnie już nie boli -
Dziewczyny,nie bójcie się anemii. Ja brałam żelazek i wyszłam na prostą w 2 tygodnie. U mnie jutro pessar. Szyjka ma niecałe 3 cm ale od strony bejbika zaczyna się rozszczelniać. Jestem w 24 tygodniu
Poprzednia ciąża od 27 tygodnia pessar i rozwiązanie w 37. Zobaczymy jak będzie teraz. Mąż pojechał po pesssar do apteki przyszpitalnej. Lekarz zalozy mi jutro. -
Maggia, druga wartość trochę za wysoka, ale może nie będzie tak źle. Może wystarczy tylko trochę diety przypilnować? Ja wartości referencyjne z laboratorium miałam do 140, więc Ty niewiele przekraczasz. Nie stresuj się, zobaczysz co Ci lekarz powie 🙂
Marribella, u mnie niestety tak łatwo z anemią nie jest. Ciągnie się mimo brania dużej dawki żelaza I próbowania różnych preparatów😔 ale ja chyba z tych cięższych przypadków..Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 18:56
Maggia lubi tę wiadomość
-
Dziekuje Wam, jestescie kochane.
No wlasnie czekam na komentarz doktora z Medicover odnosnie tych wynikow.
No i ciekawe co za tydzien na wizycie powie dr Debska.
Ale mam zle przeczucia, no i moze to by tlumaczylo, dlaczego mimo zdrowego jedzenia praktycznie bez chleba, tyje i magazynuje wode, to przez ten cukier cholerny.
Dziewczyny, a po tym zelazie nie robia sie zaparcia? Albo jakies dolegliwosci gastryczne?
Mam dzis okropny dzien 🥺 -
mar.1 wrote:Maggia, druga wartość trochę za wysoka, ale może nie będzie tak źle. Może wystarczy tylko trochę diety przypilnować? Ja wartości referencyjne z laboratorium miałam do 140, więc Ty niewiele przekraczasz. Nie stresuj się, zobaczysz co Ci lekarz powie 🙂
Marribella, u mnie niestety tak łatwo z anemią nie jest. Ciągnie się mimo brania dużej dawki żelaza I próbowania różnych preparatów😔 ale ja chyba z tych cięższych przypadków.. -
Maggia na anemię to polecam zakwas z buraka. Ja ogólnie mam wciąż anemię 🙄 Chyba całe życie 😅 Mam momenty kiedy nagle wybija w górę, ale czasem porażka. Teraz biorę Tardyferon Fol i jest w miarę, zazwyczaj popijam czymś kwaśnym - sokiem pomarańczowym czy coś. Przed ciążą brałam też Feroplex i Sorbifer Durules. W poprzedniej ciąży podbijałam Tardyferon - Żelazkiem. Różnie, ale będzie dobrze 🤗❤️ A ten cukier, hmm.. nie znam się, sama jestem przed krzywą, ale myślę, że nie będzie tak źle. Poczekaj na konsultacje z ginem lub lekarzem. Noo i czasem przy żelazie robią się zaparcia 🙄 Tutaj polecam owsianki, śliwki suszone, siemię lniane, czasem nawet wchodziła laktuloza. No i starałam się dużo pić. Wysłałam Ci wiadomość na priv co do FB 🙂
Maggia lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
Maggia no też jestem ciekawa tych wartości daj znać co powiedzą
Jeśli chodzi o anemie ja brałam miesiąc tardyferon i po tym czasie miałam gorsze wyniki teraz kazał mi brać dwie tabletki rano i wieczorem więc zobaczymy;) ale staram się pić teraz wodę z cytryna rano i ogólnie jakieś warzywka co podnoszą ta żelazo i się okaże -
Hej, u mnie też za niskie żelazo, od poczatku ciąży biorę Tardyferon, za kilka dni powtarzam morfologie i się zobaczy czy coś poszło w górę.
Ja mam dzisiaj okropny dzień, odebrałam wyniki z krzywej i po 2 godzinach wynik tragiczny... Tylko na czczo jest w normie. Załamałam się bo juz raz to przechodziłam ale nie miałam aż tak wysokiego cukru😔 w ogóle ciężki ten dzień, nerwowy... Poplakalam sobie przed chwilą i trochę mi lepej ale martwię się, u mnie bez insuliny tym razem raczej się nie obejdzie 😔😔
Ma któraś z Was doświadczenie w temacie cukrzycy ciążowej? Może macie jakieś fajne przepisy na obiady, przeraża mnie to😪[/url] -
No wiec poszperalam i okazuje sie ze od 2014 roku obowiazuja nastepujace wytyczne:
poziom glukozy na czczo – do 92 mg/dl (92 mg/dl jest już wartością nieprawidłową),
poziom glukozy po 1h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 180 mg/dl,
poziom glukozy po 2h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 153 mg/dl.
Jeżeli choć jedna z tych wartości jest powyżej normy rozpoznajemy cukrzyce ciążową.
Zrodlo: mamaginekolog, ten artykul: https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/
To wyzej to wg Polskiego Towarzystwa Poloznikow i Ginekologow, natomiast Polskie Towarzystwo Diabetologow podaje identyczne zakresy, ponizej:
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
1 stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
2 stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
3 stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
Lubisia, Wklejam rowniez link do ciekawego opracowania nt cukrzycy u ciezarnych, zwlaszcza tabelka na stronie 222 - https://journals.viamedica.pl/ginekologia_perinatologia_prakt/article/download/56571/43037
Wiec z powyzszego wynika, ze jednak nie mam cukrzycy ciazowej. I nawet lekarz zlecajacy z Medicover wpisal juz komentarz do systemu, ze wyniki prawidlowe. Czyli mam „tylko” anemie. Ehhh. Ide zamawiac sok z selera i sok z burakow 💪🏼
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 21:33