X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
Odpowiedz

❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Maggia Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lindalia, no to miesnie dna miednicy wymagaja wiekszej uwagi. Jejku, jakie to jest nieprzyjemne uczucie tak kichnac i popuscic mocz… Ale np ja odkad jestem pod opieka terapeutki uroginekologicznej mam problem prawie wyeliminowany. A juz bylo naprawde bardzo zle, kilka razy dziennie zmiana bielizny jak dzidziusiowi jakiemus. Serio, rozwazalam w pewnym momencie zakup pieluch dla siebie.

Ja dzisiaj ogladam meble, bo chce przemeblowac sypialnie i pokoj syna. Taka firma Wood Szczescia - jakie maja piekne mebelki dla dzieci, tylko najpierw musze zbedne rzeczy posprzedawac, zeby miec kase. No ale pocieszam sie, ze jesli zainwestuje w takie solidne drewniane meble, to beda to pieniadze dobrze wydane, a meble przetrwaja lata i pewnie niejedna zmiane mieszkan. Teraz mam glownie Ikee, ale wraz z kazda przeprowadzka musze sie czesci mebli pozbywac, bo zaczynaja sie chybotac, no solidne one nie sa. Chyba juz mi sie zalacza powoli syndrom wicia gniazda ;)

Dzisiaj mialam badania lab, hemoglobina dalej spada, wiec w sumie nie wiem czy ta suplementacja zelaza i picie burakow to cos daja w ogole 🤔 reszta wynikow ok.

Olaf - okaz zdrowia i szczęścia 10/10 urodzony 7.05.2016 <3
    f2w3ugpjd54wqphk.png
    atdcwn151udni0f0.png
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia, a co dokładnie zaproponowała Ci ta Pani fizjo-uro? Ja też próbuję się dostać u mnie, ale takich specjalistów jest niewielu i terminy mają odległe, ale póki co się nie poddaję.
    Poskarżę się mojemu gin, może on da mi namiar na kogoś od siebie.

U nas w domu też głównie ikea i agata meble. Czasem ubolewam, że nie mam mebli na lata, ale z moim zacięciem remontowym raczej to się nie opłaci. Chociaż nie powiem - jak patrzę na takie porządne meble, jeszcze z jakimiś zdobieniami, to aż żal, że mam w domu sklejki.

• M-ka1990.. Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia ja tak samo tyle zelaza szpinak i inne warzywa a żelazo w zasadzie stoi...
    Też próbowałam się zapisać do fizjo uro ale nie wiem czy zdążę tu w mojej okolicy takie mają terminy... no i też parę razy mi się zdążyło przy kichnięciu ale raczej sporadycznie ;)

• Caro Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Maggia, a co dokładnie zaproponowała Ci ta Pani fizjo-uro? Ja też próbuję się dostać u mnie, ale takich specjalistów jest niewielu i terminy mają odległe, ale póki co się nie poddaję.
    Poskarżę się mojemu gin, może on da mi namiar na kogoś od siebie.

U nas w domu też głównie ikea i agata meble. Czasem ubolewam, że nie mam mebli na lata, ale z moim zacięciem remontowym raczej to się nie opłaci. Chociaż nie powiem - jak patrzę na takie porządne meble, jeszcze z jakimiś zdobieniami, to aż żal, że mam w domu sklejki.

Polecam Ci w Gnieźnie babeczkę - Fizjobelly. Mega! Tylko do Niej. Terminy na pierwszą wizytę są dość odległe, ale warto.

lindalia lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2021, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się przyłączam do teamu "mam tylko kilka ciuszków i nic więcej" 🤪 a nawet słowo kilka to jakby za dużo powiedziane 😂
    Ale nie przejmuje się tym - od stycznia bardzo nam się bieżące finanse poprawią, bo mąż dostał spory awans (pilot z pierwszego oficera na kapitana wreszcie awansował) także wypłata praktycznie mu się podwoi ☺️ idealnie na przyjście Mai na świat 💛

W ogóle od wczoraj pojawiła się u nas luzna dyskusja czy na pewno ma być Maya czy może jednak Mia. Oba imiona nam się równorzędnie podobają, ale ja jednak wolę już zostać przy Mai bo już się przyzwyczaiłam do tej myśli ☺️ śmiejemy się że nazwiemy ją Maya i na drugie damy Mia😂 będzie brzmiało jak Mama Mia!😂🤪

Maggy_88 lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • kanna Nowa

Wysłany: 14 grudnia 2021, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-ka1990.. wrote:
    Maggia ja tak samo tyle zelaza szpinak i inne warzywa a żelazo w zasadzie stoi...
    Też próbowałam się zapisać do fizjo uro ale nie wiem czy zdążę tu w mojej okolicy takie mają terminy... no i też parę razy mi się zdążyło przy kichnięciu ale raczej sporadycznie ;)

Dziewczyny, co Wy bierzecie na podbicie tej hemoglobiny? Anemia w ciąży jest dość częsta, tu dieta często nie wyrabia. Suplementacja też zależy jaka. Czy któraś z Was brała np. Sideral, który ma bardzo dobrą wchłanialność, z kwasem foliowym? Mnie to uratowało po operacji. O dobrych suplementach czasami się nie słyszy... :(

• Juliet Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Czy nie potrzebujecie może żelaza Tardyferon? Po ciąży zostały mi 3 nie ruszone opakowania i szkoda byłoby wyrzucić

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kanna wrote:
    Dziewczyny, co Wy bierzecie na podbicie tej hemoglobiny? Anemia w ciąży jest dość częsta, tu dieta często nie wyrabia. Suplementacja też zależy jaka. Czy któraś z Was brała np. Sideral, który ma bardzo dobrą wchłanialność, z kwasem foliowym? Mnie to uratowało po operacji. O dobrych suplementach czasami się nie słyszy... :(
    Ja w ciąży biorę tylko witaminy przepisane przez gin. Nie mam w nich żelaza, a hemoglobine mam ciągle an dobrym poziomie. Na własną rękę raczej nie prowadzałabym sama żadnych witamin / leków.
    Jakiś czas temu zauważyłam u siebie objawy niedoborów magnezu, powiedziałam o tym gin i od razu dostałam receptę na magnez (w Emiratach dzięki takiej recepcie witaminy dostaje za free)

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • Kobobo Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2021, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę tardyferon, on mi żelaza nie podniósł, ani teraz ani w pierwszej CIA, y, ale nie spada. Natomiast (poza burakawmi suszonymi morelami itd itp) piję floradix i uwaga - co dwa dni pokrzywę. Po tej pokrzywie miałam taki skok hemoglobiny w pierwszej ciąży że lekarze w szpitalu widząc kartę ciąży się aż pytali co zrobiłam, zwłaszcza że jestem wegetarianką.

A z innej beczki-czy przed krzywa cukrową mogę wypić wodę w domu? I czy mogę wziąć ten tardyferon? Zapomniałam zapytać na wizycie..

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokobo, kilka łyków wody możesz.
    Co do leków- ja swoich nie brałam.

Kobobo lubi tę wiadomość

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • M-ka1990.. Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2021, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie brałam przed pobraniem a wody to zawsze pije bo bym uschla ;)
    Ile pijecie tego zakwasu z buraka dziennie .

• Kobobo Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2021, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-ka1990.. wrote:
    Ja też nie brałam przed pobraniem a wody to zawsze pije bo bym uschla ;)
    Ile pijecie tego zakwasu z buraka dziennie .
    No właśnie ja też sobie bez wody nie wyobrażam. Nie dojechała bym tam.
    Zakwasu z buraka to piję rano łyżkę. Staram się jeść buraczki często i co drugi, trzeci dzień pić taki sok buraczany. Ale to realnie kilka łyków jest, może max pół szklanki

• Aga___ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja dziś po 3 prenatalnych. Pani doktor powiedziała, że taka pyzia triche, na ten moment waży 1376g 😉. Dzisiaj coś chłopczyk nie chciał współpracować i musiałam się obracać z boku na bok, żeby lekarz mógł go obejrzeć . Łożysko przodujące, więc oszczędny tryb zyciab i czeka mnie cc. Mój lekarz, który mnie prowadzi, wcześniej już mi mówił, że może się okazać że jeśli łożysko się nie podniesie i będzie cięcie. Najważniejsze, że z dzidzią wszystko jest ok🥰

Kobobo, Maggy_88, Caro, Bąblinka lubią tę wiadomość

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2021, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga___ wrote:
    Dziewczyny, ja dziś po 3 prenatalnych. Pani doktor powiedziała, że taka pyzia triche, na ten moment waży 1376g 😉. Dzisiaj coś chłopczyk nie chciał współpracować i musiałam się obracać z boku na bok, żeby lekarz mógł go obejrzeć . Łożysko przodujące, więc oszczędny tryb zyciab i czeka mnie cc. Mój lekarz, który mnie prowadzi, wcześniej już mi mówił, że może się okazać że jeśli łożysko się nie podniesie i będzie cięcie. Najważniejsze, że z dzidzią wszystko jest ok🥰

Super wieści! I jaka ładna waga! 😍😁 A z CC jak mus to mus, to przeżycia 😅 Najważniejsze, że Maluch zdrowo rośnie.

Aga___ lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2021, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, kawał chłopa 👍
    Ja też się pewnie tym razem na CC załapię, coś tak czuję...
    Oby zdrowe te dzieci nasze były ✊

Tak sobie myślę, że człowiek cały czas myśli, żeby zdrowo donosić, urodzić i dobrze wychować. Całe życie kręci się wokół bycia matką, jak się już zdecydujemy nią zostać... a dzieci potem bywają niewdzięczne😏

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • Kobobo Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2021, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia wrote:
    Dzisiaj mialam badania lab, hemoglobina dalej spada, wiec w sumie nie wiem czy ta suplementacja zelaza i picie burakow to cos daja w ogole 🤔 reszta wynikow ok.

Kurcze a mi przestała spadać hemoglobina, nawet ciut urosła, ale erytrocyty mi dalej lecą 😐 i co tu robić z tym fantem?

• Titanickova Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2021, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliet wrote:
    Hej dziewczyny! Czy nie potrzebujecie może żelaza Tardyferon? Po ciąży zostały mi 3 nie ruszone opakowania i szkoda byłoby wyrzucić
    Hej Juliet, jeśli to aktualne chętnie odkupie tardyferon ;-) bo akurat potrzebuje

Mama 35 l, 2 urwisów czeka na 3 😉
    2014 córka 41 tc 3750 gr SN
    2016 syn 38 tc 3210 gr SN
    💔 ciąża biochemiczna 02.02.2021
    3 ciąża rozpoczęta OM 11.06 długie cykle przewidywana owu 24 dc
    30.07 zarodek 3 mm z widocznym ❤️
    11.08 7 tc zarodek 1,13 cm 😍
    26.08 10 tc 2,76 cm człowieka 🥰
  • Aga___ Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia wrote:
    Lindalia, no to miesnie dna miednicy wymagaja wiekszej uwagi. Jejku, jakie to jest nieprzyjemne uczucie tak kichnac i popuscic mocz… Ale np ja odkad jestem pod opieka terapeutki uroginekologicznej mam problem prawie wyeliminowany. A juz bylo naprawde bardzo zle, kilka razy dziennie zmiana bielizny jak dzidziusiowi jakiemus. Serio, rozwazalam w pewnym momencie zakup pieluch dla siebie.

Ja dzisiaj ogladam meble, bo chce przemeblowac sypialnie i pokoj syna. Taka firma Wood Szczescia - jakie maja piekne mebelki dla dzieci, tylko najpierw musze zbedne rzeczy posprzedawac, zeby miec kase. No ale pocieszam sie, ze jesli zainwestuje w takie solidne drewniane meble, to beda to pieniadze dobrze wydane, a meble przetrwaja lata i pewnie niejedna zmiane mieszkan. Teraz mam glownie Ikee, ale wraz z kazda przeprowadzka musze sie czesci mebli pozbywac, bo zaczynaja sie chybotac, no solidne one nie sa. Chyba juz mi sie zalacza powoli syndrom wicia gniazda ;)

Ja wczoraj robiłam badania i w ciągu miesiąca przy eyhyrix 75 tsh spadło z 3,19 do 1.46.Takze z tym tsh jak narazie ok, penwie do następnej morfologii. Natomiast gorzej z morfologia tzn.erytrocyty lecą w dół. Limfocyty liczbowe w normie, a procentowe obniżone i to IG jest podwyższone. Także zobaczymy co mi dziś doktorek na to, bo powiem Wam, że już zgłupiałam. Byłam u internisty to stwierdziła, że tylko zaczerwienione gardło i kąsał pić prenalen i psikac tantum verde. Potem jeszcze poszłam do laryngologa, bo spokoju mi nie dawało, że nic nie dają te leki bez recepty. Laryngolog stwierdziła, że migdały ok i gardło zaczerwienione oraz podrażniona tchawica. Także mi duomox przepisała plus len i lek na zgage (też oczywiście bez recepty). Stwierdziła, że to może od tej zgagi ta tchawica jest. A mi tak naprawdę jedynie przeszkadza ta gula w gardle, taki jakby spływający czasamib katar po gardle. Nie mam ani gorączki, ani kaszlu, ani kataru. Jedynie to dodatkowo jakies tam osłabienie i zdarzają się małe bóle głowy. Chyba nikt nie wie co mi dolega, a morfologia pokazuje, że coś jest nie tak.

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • Malweczka Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej witam sie przy weekendzie
    Aga_ mam nadzieje ze czujesz sie lepiej, pamietam ze w zeszlym roku mialam podobne objawy, jakby gula w gardle i trzymalo mnie to dosyc dlugo i tez nie wiadomo bylo o co w ogole chodzi, z czasem samo mi przeszlo i zapomnialam o tym.
    28 grudnia mam badanie na glukoze a w Nowym Roku kolejna wizyta u poloznej.
    Postanowilam zwolnic tempo od stycznia. Ostatnio bylam na masazu prenatalnym i dziewczyna ktora mnie masowala mowila ze pracowala do konca ciazy i wody jej pekly w czasie pracy jak masowala 3 tyg przed data porodu😲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2021, 05:51

ug37iei3nf4h5vlt.png
    7u22j6yxfjpcos07.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2021, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga mam nadzieję, że w końcu dojdą od czego to masz i wyleczą. Najgorsze są sytuację, kiedy nie wiadomo co się dokładnie dzieje i dlaczego...

Malweczka podziwiam, że jeszcze pracujesz. Nie wyobrażam sobie ciągnąć do samego porodu. Wiadomo sytuacja na rynku pracy i dochody mają duże znaczenie. Natomiast ja coś porobię 20min i zaczyna mnie boleć brzuch, więc muszę odpocząć...Moja szwagierka w 8 miesiącu jeszcze chodziła na aqua aerobik i trochę jej zazdroszczę, że mogła być taka aktywna.

zi13gov36gutrlme.png
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ