X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się Wam bałam przyznać ale też zupka chińska za mną :D a nawet dwie :p
    Mdłości mi odpuściły, wczoraj nawet poćwiczyłam ale wwieczorem dopadł mnie taki ból żołądka 😞 pół nocy nie spałam, wzdęta byłam jak balon. Jak nie urok to sraczka :/
    Dzisiaj staram się delikatnie jeść, właśnie zjadłam kaszkę manną :) wszak nie z sokiem z malin ale z jagodami. Mam nadzieję że mi nie zaszkodzi!

d16e329c5c.png
  • Peggie Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal jak myślę o jedzeniu to chce mi się rzygać :( a jak nie jem to jeszcze gorzej. Mam nadzieję, że jeszcze jakieś 2 tyg i mi to przejdzie. Kurde a w drugiej ciąży miało być lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 10:51

bx8tp2.png

ZCzqp1.png

• Peggie Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tymi zębami to chyba jakaś zmowa, bo mnie wczoraj też tak szóstka bolała, że myślałam, że zejdę. Dziś już lepiej, ale tak czy siak się umówię na wizytę.

bx8tp2.png

ZCzqp1.png

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggie wrote:
    Ja nadal jak myślę o jedzeniu to chce mi się rzygać :( a jak nie jem to jeszcze gorzej. Mam nadzieję, że jeszcze jakieś 2 tyg i mi to przejdzie. Kurde a w drugiej ciąży miało być lepiej.
    Mam dokładnie to samo...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Natalia85 Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie stresuje się poronienie, mimo iż pierwszą ciążę poroniłam. Tak naprawdę stres dziecku szkodzi, a często dzieje się coś niezależnie od nas. Musimy słuchać siebie i naszego organizmu.
    Z Olka nie mogłam jeść mięsa, w tej od 2 dni też nie mogę patrzeć. Mdli mnie całymi dniami. Na szczęście na wadze -0.5 kg. Nadal jestem strasznie senna.

8p3ougpjq5rhvxu5.png

eiktuay3ja3l5dqc.png

[*] 27.09.2014 (8tc)
  • Zielu Nowa

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    To moja pierwsza ciąża- termin mam na 15.03 Na razie wyniki dobre, serduszko bije. Teraz czekam na badanie prenatalne i mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze :)

Auricomka, Katy, syllwia91, Makt lubią tę wiadomość

• talku Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, dziękuję za wyjaśnienie. Ja też mam żylaki i choroby serca w rodzinie. Ale nie myślałam nigdy żeby sprawdzać mutacje. Nie interesowałam się tym tematem więc w ogóle nie mam wiedzy. W czasie starań trochę zaczęłam czytać, z tego forum się co nieco dowiedziałam, ale to nadal bardzo połowiczna wiedza. Teraz chyba nic nie będę sprawdzać.

A ja w ogóle nie mam ochoty na słodycze, chipsy, na syf. Dziwne bo zawsze lubiłam coś tam sobie przekąsić. I wczoraj pierwszy dzień nie miałam mdłości! Szok.
    Oby na ten weekend mi odpuściły bo właśnie jedziemy na festiwal pod namiot :) będziemy szaleć i odpoczywać :):):) cieszę się ogormnie. Niech tylko mdłości odejdą precz żebym mogła cieszyć się tym czasem.

A co do zębów, to ja co roku chodzę na kontrolę. Przed ciążą byłam w styczniu i wyleczyłam jednego zęba, zrobiłam generalny przegląd i higienizacje.
    Dla mnie higiena jamy ustnej to bardzo ważny temat i mocno o niego dbam. Chyba mam fioła na tym punkcie :) ale wiem, że wiele chorób się bierze od nieleczonych zębów z których nawet nie zdajemy sobie sprawy.
    Ja używałam jedną ósemkę i miałam powikłania niestety. Skończyło się antybiotykiem. W ciąży bym się bała tak ingerować ale jeśli nie ma wyjścia to lekarz na pewno o tym powie. Ja do swojego mam 200% zaufania więc zrobiłabym dokładne tak jakby mi powiedział.
    A na pewno im wcześniej się zareaguje z jakimkolwiek bolącym zębem tym lepiej.

relgi09kukfprg92.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tak wlansie zastanawiam nad tą mutacja czy wlasnieto elczneie ejstkonieczne bo myślałam że wiele osób ma to penwie tylko o tym nie wie. Ja miałam.robione badania odnośnie niepowodzen. Trochę się boję brać kwas salicylowy dlatego pytałam. Ja oczywiście bardzo boję się poroniens ale staram się o tym nie myśleć bo nie mam na to wpływu. Talku wow pod namiot! Jaki to festiwal?
    Z wczorajszego USG wynika że jestem łutówka pozna ale zostaje tu z wami ;)!strasznie się wzruszyłam bo dzidziuś machał sobie nóżka i wsadzał paluszek do buzi:)
    A sok z malin czymś podpadl kolendra? Też byłam wczoraj wzdeta jak balon :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 11:48

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno zbadalabym mutacje jesli mialabym za soba poronienie, bo moga byc jedna z przyczyn niepowodzen, latwa do usuniecia. Sama zrobilam glownie z ciekawosci, mialam jakies zle przeczucie, ktore na szczescie sie nie sprawdzilo :)

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się.xastanawiam.jak.z ta heterozygotycza pani bo.jednoli lekarze moai.ze.to.noc jedni że to może być źle

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale trombofilia a zakrzepica zyl to dwie rozne choroby. A te mutacje przyswajania kwasu nie oznaczaja ze ktos ma ma problemy z krzepliwoscia od razu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam test dna na trombofilie żeby wiedzieć właśnie czy to przyczyną niepowodzeń ale też po to że jeśli zajde to włączyć leczenie i zapobiec

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Dziewczyny ale trombofilia a zakrzepica zyl to dwie rozne choroby. A te mutacje przyswajania kwasu nie oznaczaja ze ktos ma ma problemy z krzepliwoscia od razu.
    Tak tak mutacje kwasu tak. Ale pai jest mutacja trombofili wrodzonej. Chociaż ja właśnie sobie pomyślałam że zanim ładują nam heparynę i kwas salicylowy to warto byłoby sprawdzić czy ta mutacja ulega ekspresji i czy faktycznie nasza krzepliwość jest zawyżona. w pewnym momencie podczas starań dalimil kwas salicylowy i codziennie dała mi się krew z nosa więc tak się zastanawiam czy zawsze mutacja musi oznaczać problem i czy nie powinno się tego sprawdzać

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwas salicylowy? Pewnie chodzi Ci o kwas acetylosalicylowy. Mama ginekolog opisała ten temat bardzo dobrze i nie widzę żeby to było czymś złym w ciąży

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak acetylosalicylowy oczywiście. zastanawiałam się nad tym no bo niby w ciąży właśnie nie można używać kosmetyków z kwasem acetylosalicylowym i z retinoidami Plus nie można używać aspirynę. Z drugiej strony akarczma chyba dużo mniejszą dawkę. natomiast i tak zastanawiam się czy nie zrobić sobie jutro na szybko po prostu badań z krwi krzepliwosci. bo u mnie genetyk powiedział że ta mutacja jak już to może mieć wpływ trochę na moje żylaki albo na samo zagnieżdżenie się zarodka ale że raczej ta homozygotyczna ma taki wpływ, a ginekolog żeby brać acard i rozważyć heparynę więc zastanawiam się trochę nad rozbieżnością

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 - tak, to dwie rozne rzeczy, ale pozostale mutacje mowia o trombofilii wrodzonej. Jest to opisane np tu:
    https://www.poronilam.pl/badania/trombofilia-wrodzona-przyczyna-poronienia/?gclid=Cj0KCQjwhdTqBRDNARIsABsOl99NGket-9fcPUnw_7V7Dd-3xD3NAsXmHqAHuxlYEBvGYf_eqP-WhZAaAhR-EALw_wcB
    No i tak, jak pisalam wczesniej, do kompletu badania przy zdiagnozowaniu trombofilii potrzebne jest tez m.in zbadanie białek.
    Ja biore acard 75mg od prawie pol roku, moj ginekolog twierdzi, ze mam go nie odstawiac, to samo powiedzieli mi na IP.
    Podobno korzystnie wplywa na przeplywy, a zaszkodzic nie moze, mimo ze kiedys byla taka teoria.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy planujecie robić jakieś dodatkowe prenatalne typu nifty czy panorama? Ja wczoraj w mojej książce o ciąży znalazłam statystyki wiek a ZD i się przestraszyłam :( Nie mamy obgadanej z M do końca tej sprawy.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie jeszcze zastanawiam nad panorama, bo w tym roku koncze 35 lat... Za usg plus pappe zaplace 200 euro a za usg plus panorame 600 e i dumam jak lepiej. W razie watpliwego wyniki tak czy siak trzeba robic amniopunkcje. Najbardziej sie obawiam niewykrytego zd i niespodzianki przy porodzie 😳 U nas jest jasna decyzja, rodzimy tylko zdrowe genetycznie dzieci.

• Auricomka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Natalia05 - tak, to dwie rozne rzeczy, ale pozostale mutacje mowia o trombofilii wrodzonej. Jest to opisane np tu:
    https://www.poronilam.pl/badania/trombofilia-wrodzona-przyczyna-poronienia/?gclid=Cj0KCQjwhdTqBRDNARIsABsOl99NGket-9fcPUnw_7V7Dd-3xD3NAsXmHqAHuxlYEBvGYf_eqP-WhZAaAhR-EALw_wcB
    No i tak, jak pisalam wczesniej, do kompletu badania przy zdiagnozowaniu trombofilii potrzebne jest tez m.in zbadanie białek.
    Ja biore acard 75mg od prawie pol roku, moj ginekolog twierdzi, ze mam go nie odstawiac, to samo powiedzieli mi na IP.
    Podobno korzystnie wplywa na przeplywy, a zaszkodzic nie moze, mimo ze kiedys byla taka teoria.
    Nikodemka a powiedz proszę jakie białka ? Bo coś tu przeoczylam. Homocysteina miałam badana tylko .

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auriconka - bialko C i S

Auricomka lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ