Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny możecie wrzucić jakiś link do tych staników? Plis
Natalia ja trzymam kciuki za was i wierze, że wszystko będzie dobrze. Pamiętaj, że we wtorek jesteśmy z Tobą.
Katy dokładnie tak jak piszesz o ruchach teraz po prostu czuć łaskotanie dlatego jestem pewna, że to jest to.
Nikodemka te kłucie też niestety mam. Czasami jak złapie to,aż przerażenie mam w oczach ale pamiętam, że w pierwszej ciąży też tak było. Też mnie to łapie np przy gwałtownym odwróceniu . Macica i więzadła się rozciągają.
Talku jeśli chodzi o pl morze to niestety nikt nie da ci gwarancji na pogodę. Niby ma być ładnie a się pogoda spieprzy po prostu. Więc najlepiej jak chcesz jechać to wybierz hotel i miejsce gdzie w razie czego będą fajne atrakcje do zapełnienia sobie wolnego czasu.
Dziewczyny czy któraś z was też ma problemy z wstawaniem? Ja ostatnio śpię jak zabita.... Wcześniej wstawałam w nocy na siku po kilka razy teraz ani razu więc jest ciągłość w spaniu. Wieczorem max 23 już śpię a rano i tak Zombie ze mnie wychodzi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 09:25
-
nick nieaktualny
-
Tosiiia wrote:Ja nie wiem co spowodowało, że to ryzyko w porównaniu do innych trisomii wyszło pośrednie. Ale mam tu takie suwaczki i głowa wychodzi na tej szali dość mocno z lewej strony. Tak jakby mniejsza niż powinna. A z krwi np beta w 12 tygodniu jest norma do 105. A w 13 już tylko do 80. Dlatego wyszła mi pewnie wysoka, a to idzie w kierunku trisomii 21.
Przecież ty nie masz ryzyka. Moim zdaniem idealne wyniki. 1<20000cudne !!!!
Podwyższone ryzyko jest wtedy gdy ryzyko skorygowane wychodzi poniżej 1<300, a niektórzy lekarze to dopiero 1<200 uznają i kierują do dalszej diagnostyki.
Naprawdę mam wrażenie że ciąża i te biedne zestresowane matki to niezły biznas dla takich cwaniaków. Oczywiście jakbym miała kasę to bym też te droższe robiła bo przynajmniej pewne i daja gwarancję chyba zwrotu pieniedzy.
Mój mąz w życiu by mi nie pozwolił na te drogie badania przy takich wynikach. Ja mam nawet niższe ryzyko trisomii18 (1:1163) od twoich i mi lekarz nic nie zalecał. Powiedział że według niego nie ma podstaw do daleszej diagnostyki. Drugie prenatalne wyjaśniWiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 09:28
-
nick nieaktualny
-
W tej ciąży ryzyko trisomi21 wyszło mi 1:5153
W poprzedniej ciąży przy drugim prenatalnym miałam ryzyko 1:68 bo u mojej córeczki wykryto powiększone miedniczki nerkowe i ognisko eucho w serduszku co stanowiło już dodatkowe markery do dalszej diagnostyki. I mimo tak wysokiego ryzyka córeczka urodziła się zdrowa
Jest tak mądra, wyszczekana, a jaka z niej aktoreczka
Na prawde nie warto sie nakręcać póki nie ma potwierdzonych wad.
Wiem że łatwo się mówi bo ja sama jestem jak bomba, w jednej chwili pełne opanowanie i spokój a za chwilę panikaale uważam ze to wina hormonów. to normalne że się martwimy o nasze skarby a na dodatek te zmiany które zachodzą w naszym ciele jeszcze potęgują nasze emocje.
JA też się bardzo martwię o moje maleństwo. U mnie na pewno jest problem z przepływami, czy też z łożyskiem bo moje dzieci nie chcą rosnąć w moim brzuszku
Póki co urodziłam 2 kruszynki. -
nick nieaktualnyTosiiia ja po wynikach nie widze nic niepokojacego, ale ja nie jestem teraz dobra osoba do obiektywnej oceny sytuacji. W mojej obecnej gdzie pomiary wyszly ok, pappa ok a jest duze prawdopodobienstwo ze dziecko ma wady genetyczne, to ja bym jednak zrobila te dalsze badania dla swietego spokoju. A tak bedzie zawsze jakas niepewnosc az do porodu...
-
Tosiiia wrote:A macie Wy dziewczyny wiedzę w temacie tych testów typu sanco, nifty, harmony? Czym one się różnią, który najlepiej wykonać, skoro już kazali mi to zrobić? On napisał że mam zrobić sanco, ale widzę że w ich klinice akurat ten maja w ofercie. Może lepszy nifty lub harmony? I nie wiecie może czy to idzie jakoś w ratach zapłacić?
Te badani się wiele nie różnią, ja wybrałam NIFTY PRO, bo jest ubezpieczony od fałszywie pozytywnego wyniku(płaca za badania i amnio), a gdyby był fałszywie negatywny i dziecko urodziloby się chore, to wypłacają około 200 tys zł odszkodowania. Inne testy nie maja odszkodowania i to skłoniło mnie do podjęcia takiej decyzji.
amethyst lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
Dorjana wrote:Pislysmy niedawno że mamy z firmy Alles Mama. Ja już 3 ciążę w tych chodzę, Katy też chyba ma (jeśli dobrze pamiętam)
Maja spory wybór.
Sa z fiszbinami i bez/ eleganckie, koronkowe i miękkie.
Ja kupuje z fiszbinami i miękkie
mnie akurat drażnią w ciązy koronki dlatego wybieram takie materiałowe, mięciutkie
A ja mam pytanie - jakie witaminy stosujecie? Macie jakieś inne na każdy trymestr, czy nic nie zmieniacie? Mi lekarz powiedział, że mam brać kwas foliowy do 20 tygodnia, a biorę Mama DHA premium, z kwasem foliowym właśnie. I teraz nie wiem, czy po 20 tygodniu szukać innych witamin?
-
Tosiiia wrote:Witajcie dziewczyny, nie wiem gdzie się odezwać, ale od kilku dni poszukuję informacji na temat badań prenatalnych, a z racji tego, że mam termin porodu na marzec i Wy jesteście akurat w temacie to spróbuję poradzić się Was. Naprawdę mam dość. Jestem po badaniach prenatalnych, które wg terminu z ostatniej miesiączki wykonywane były w 12+5t.c. Miałam przed badaniami 4 razy usg i za każdym razem podczas pomiarów dziecka wychodziło ono młodsze niż termin z ost miesiączki i wykonywane były przez 3 różnych lekarzy. Pierw u lekarza nr 1 dziecko wyszło 3 dni młodsze. Następnie u lekarza nr 2 dziecko wyszło 3 dni młodsze na podstawie oczywiście crl. Później mierzył w szpitalu lekarz nr 3 i dziecko wyszło dzień młodsze. A następnie znowu mierzył mój lekarz (nr 2) i dziecko było 3 dni młodsze. No i 6 dni po wizycie u tego mojego lekarza miałam prenatalne, które tak jak pisałam wyżej były w terminu Om w 12+5,natomiast wg pomiaru z ost wizyty u swojego lekarza wychodziło 12+2. I ku mojemu zdziwieniu lekarz zmierzył moje dziecko i wyszło 6,51mm, więc wyszło 1 dzień starsze. Se myślę, ok,ten na pewno lepiej się zna na pomiarach. Ale za chwilę ten lekarz dokonał jeszcze raz pomiaru z jakiejś innej strony i wyszło mu 7,23mm co daje nam 13+2 jako wiek ciąży. I na podstawie tego pomiaru dziecka wykonał mi całą statystykę badań prenatalnych! Oczywiście badanie wyszło nienajlepiej, mam pośrednie ryzyko trisomii 21 i zlecił mi wykonać te drogie badanie za ponad 2 tys typu sanco, nifty, harmony.. Z mojej strony płacz, histeria, skurcze brzucha, nerwy, strach. Ale zaczęłam się zagłębić w temat i poszłam wczoraj jeszcze raz do lekarza (10 dni po badaniach prenatalnych). Jest to już lekarz nr 5, ma bardzo dobre opinie. Wg terminu z ost miesiączki wczoraj był tydzień 14+1. Według terminu z prenatalnych wczoraj był tydzień 14+5. A według terminu z pomiaru crl wczoraj był 13+6!!!! Dzidzi ma 7,94mm. Znowu, kolejny, bo 4 lekarz zmierzył mi dziecko i wychodzi młodsze niż termin z ostatniej miesiączki. Jakim cudem dziecko 10 dni wcześniej na prenatalnych mogło mierzyć 7,23 a dzisiaj 7,94. Jak to możliwe? Dzięki temu, co wrzuciła tu jedna z Was, zdaje się Kate, widzę normy dla badań wolnego beta i pappy. Zupełnie inaczej moje wyniki by wyglądały, gdyby były liczone dla 12 tygodnia niż dla 13 tygodnia. Nie wyszlaby mi za mała główka w usg, bo na ten mniejszy pomiar dziecka ona wyszlaby idealna. Jestem załamana, jestem wściekła, bo mam prawdopodobnie spieprzone badania prenatalne, a teraz jeszcze stres. Co Wy dziewczyny byście zrobiły na moim miejscu? Jak inaczej wytłumaczyć mam to, że dziecko było mniejsze, potem większe, a teraz znowu mniejsze? W 10 dni urosło tyle ile rośnie w 4 dni? To mam myśleć, że ciąża mi obumiera, bo dziecko się nie rozwija? Narobił mi tylko nerwów i stresu. W dodatku niby termin z prenatalnych uznaje się za właściwy, to mi już teraz do końca będzie wychodziło dziecko o tydzień do tyłu. A ja jestem przekonana że lekarz z prenatalnych popełnił jakiś błąd, tym bardziej że on sam dokonał dwóch pomiarów dziecka i one były bardzo różne od siebie, a zostawił ten większy. Nie robilabym tego drogiego badania, gdyby nie wyszły mi źle prenatalne, bo po prostu mnie na nie nie stać. A jest już za późno, żeby powtórzyć badania prenatalne
Odnośnie różnych długości crl dam Ci pod rozwagę tylko moje dwa zdjęcia z tego samego badania (prenatalne 1 trymestru) u bardzo dobrego specjalisty. Na jednym zdjęciu po prostu dziecku się bardziej wyprostowało, na drugim (wg lekarza) leży w bardziej naturalnej, lekko skulonej pozycji. Do obliczeń ryzyka wziął pod uwagę to zdjęcie na którym crl jest mniejsze. Zobacz jaka może powstać różnica tylko dlatego, że dziecko przybrało trochę inną pozycje. Poza tym dużo zależy też od sprzętu i oka lekarza. Ja bym się tym nie przejmowała.
Dorjana lubi tę wiadomość
22dpo - beta 7160 mIU/ml
24dpo - 14 296 mIU/ml
27dpo (5+5) - jest serduszko!
23.08.2017 - Aniołek [*] 7 tyg. -
Mamma90 wrote:U mnie też cukry są najwyższe po śniadaniu obojętnie co bym nie zjadła to wywala mi ponad 120 .A dziś jeszcze rano się spieszyłam źle wbiłam sobie insulinę i zrobił mi się wylew pod skórą😲
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Tosiiia wrote:A macie Wy dziewczyny wiedzę w temacie tych testów typu sanco, nifty, harmony? Czym one się różnią, który najlepiej wykonać, skoro już kazali mi to zrobić? On napisał że mam zrobić sanco, ale widzę że w ich klinice akurat ten maja w ofercie. Może lepszy nifty lub harmony? I nie wiecie może czy to idzie jakoś w ratach zapłacić?
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Tosiiia, nie przejmowala bym się na Twoim miejscu. U mnie ryzyka trisomii 21 wyszły bardzo podobne jak u Ciebie, lekarz mówił że testy typu sanco robi się jeśli wychodzi ryzyko większe niż 1:300. Takie wyniki miałam od lekarza nr 1, który NT u jednego malucha wyliczył na 2,1. Ja 4 dni później poszłam na kolejne badanie i NT było 1,8. Ryzyk już nie chciałam mieć liczonych. To wszystko statystyki, lekkie drgnięcie ręki i już mamy kilka mm w prawo czy w lewo. Tak samo crl, na obu USG praktycznie identyczne, a to jednak 4 dni różnicy.
Jak sobie to podsumowałam to te badania nic mi do życia nie wniosły, jedynie chwilę stresu. Warto sobie odpowiedzieć na pytanie po co je robimy. Ja mam pełną świadomość, że zachodząc w ciążę mogą się zdarzyć wady genetyczne, biorę to na klatę. Ciąży nie usune więc te badania są dla mnie jak wróżenie z kart, żadnej konkretnej informacji.Olalasz lubi tę wiadomość
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUIcb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
nick nieaktualnyNo widzisz iriiska i tu jest wlasnie podstawowa kwestia, czy wada genetyczna dziecka cos dla was zmienia czy nie. Ja mialam juz nawet przed pierwsza ciaza podjeta decyzje w kwestii wad genetycznych i dla mnie to jest zasadnicza roznica. Usune ciaze jesli dziecko nie jest zdrowe genetycznie. Nie latwo, z bolem z trauma zapewne z cierpieniem ale usune, nie wchodzi dla mnie w gre inne wyjscie. Ale rzeczywiscie jak komus to nie robi roznicy to w sumie nie jest to taki wazne chyba...
-
Natalia, w pełni rozumiem, kazda z nas musi podjąć decyzję i w którą nie poszłaby stronę to jest bardzo trudna.
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUIcb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
jak tak czytam to zastanawiam się, czy mogę być spokojna, że mi prenatalne wyszły dobrze, skoro to od tylu czynników zależy i u mnie mógł się pomylić w drugą stronę... ale skoro usg jest ok i krew to chyba trzeba czekać do 20 tyg na kolejne po prostu
Jejku: ja jeszcze przed ciążą brałam Prenatal uno (1 tabl dziennie) a teraz od 14 tyg biorę Prenatal duo (w sumie 3 tabl dziennie: 2 razy kapsułka i raz tabletka) to jest jedno opakowanie na miesiąc, czytałam, że skład ma ok, niby trochę drogie, ale za to nie muszę dodatkowo brać wit D, żelaza...
dodatkowo biorę żurawinę i acard, ale to wszystko z zalecenia lekarza
aha i sama musiałam dopytać lekarza na ostatniej wizycie czy dalej brać uno czy coś innego, dopiero wtedy powiedziała, że teraz już duoDorjana, Jejku lubią tę wiadomość
-
Ja tez biore Prenatal Duo od kilku dni, wczesniej lykalam Uno.
Odebralam wyniki Pappy i jest ok. Kamien z serca... Moge spokojnie czekac na polowkowe.Dorjana, iriiska, Mia ❤️, kate2friend, Jejku, amethyst, Natalia05, Katy, Agulkowa, talku, Tosiiia, syllwia91, Elo lubią tę wiadomość