Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Nikodemka wrote:Dla mnie to takie niesamowite jak piszecie o ruchach
Totalnie nie jestem w stanie wyobrazic sobie jakie to uczucie.
Ja też.
I leżę i się zastanawiam czy coś czuję, ale nic nie czuję. I tak codziennie od kilku dni.
Ale chyba na ruchy przyjdzie mi jeszcze poczekać -
Natalia05 wrote:No wlasnie a w kontekscie wad genetycznych to pappa wskazuje tylko na ryzyko trisomi 13,18 i 21? Czy jak jest wada genetyczna poza nimi to wskaze czy nie? Bo mi wyszly wszystkie ryzyka niskie takze dziwne. Za kilka dni sie dowiemy czy sie pappa nie pomylila ale ogolnie troche stracilam zaufanie do tego badania.
Też nie mam zaufania do tego badania.
A jednak u mnie też w drugiej ciąży niby niskie ryzyka wyszły a malutka miała ognisko w serduszku i powiększone UKM.
Lekarze przez wzgląd na dwa markery zalecili amnio, choć twierdzili że nie widać innych.
I malutka jest zdrowa (i właśnie zrobiła mi akcje z fochem.... Grrrr....)
Może w takich sytuacjach to pappa jest ta iskierka nadziei???
Oby u was to też był dobry znak.
Trzymam kciuki Natalia!!!! -
Agulkowa wrote:Dziewczyny polećcie jakieś sprawdzone biustonosze dla ciężarnych, jakby miały fiszbiny i jakieś usztywniania to byłoby super. Najlepiej w sieciowkach albo chociaż w takich sklepach co są w de. Cycuchy rosną i zaczęły się wylewać z tych co mam biustonoszy. Trzeba jakieś nowe kupić.
, mierzyłam w Etam i były całkiem ok. Ale jeszcze mam zamiar się trochę rozejrzeć. Jakby ktoś miał jakieś sprawdzone, to też poproszę o polecenie
Agulkowa lubi tę wiadomość
-
A po moich przebojach w ogóle nie ufam PAPPA. Wyszło mi źle (duże ryzyko trisomii 21), a po SANCO wszystko super. Z resztą jak po tym złym wyniku szukałam informacji i rozmawiałam ze znajomymi, to ogrom ludzi ma niby złe wyniki pappa a potem wszystko jest ok. Więc moja rada, jeśli Wam wyjdzie źle, to nie panikować, tylko dalej badać
-
Dziewczyny, a ja mam taki niedzieciowy temat 😁
Gdzie w przyszłym tygodniu ma być ładna pogoda? Chcemy wyjechać na cały tydzień i nie wiem w który region Polski 😂
Chcieliśmy nad morze ale jeśli wierzyć pogodzie to będzie cały tydzień padać...
Gdzie jest teraz ładnie, bez deszczu?😁😁😍 -
Jejku wrote:Ja właśnie jestem na etapie szukania (nie mieszczę się w żaden mój
, mierzyłam w Etam i były całkiem ok. Ale jeszcze mam zamiar się trochę rozejrzeć. Jakby ktoś miał jakieś sprawdzone, to też poproszę o polecenie
Pislysmy niedawno że mamy z firmy Alles Mama. Ja już 3 ciążę w tych chodzę, Katy też chyba ma (jeśli dobrze pamiętam)
Maja spory wybór.
Sa z fiszbinami i bez/ eleganckie, koronkowe i miękkie.
Ja kupuje z fiszbinami i miękkie
mnie akurat drażnią w ciązy koronki dlatego wybieram takie materiałowe, mięciutkieWiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 08:37
Agulkowa, Jejku, Katy lubią tę wiadomość
-
Hej, ja właśnie dziś mam wizytę u genetyka i będziemy interpretować wyniki PAPPA, zobaczymy... Czytając te wszystkie historie o wynika PAPPA jakoś jestem spokojna. 2 USG u różnych lekarzy wyszły nam dobrze, ale gdyby były jakieś wątpliwości zrobię panoramę.
Czy Wy też nie możecie spać? Jezuuuu, ja codzienne 7 lub wcześniej już nie śpię, a chciałabym konkretnie pospać chociaż w weekend. -
nick nieaktualnyJejku wrote:A po moich przebojach w ogóle nie ufam PAPPA. Wyszło mi źle (duże ryzyko trisomii 21), a po SANCO wszystko super. Z resztą jak po tym złym wyniku szukałam informacji i rozmawiałam ze znajomymi, to ogrom ludzi ma niby złe wyniki pappa a potem wszystko jest ok. Więc moja rada, jeśli Wam wyjdzie źle, to nie panikować, tylko dalej badać
Ja bardziej mialam na mysli sytuacje kiedy pappa wychodzi pieknie, usg bez zarzutu a potem wielka niespodzianka przy porodzie bo dziecko jest chore. I takich historii tez nie malo wcale, to jest wg mnie duzo gorsze niz nieslusznie wynik duzego ryzyka (bo daleza diagnostyka jednak wykluczy wady).
-
talku wrote:Ja też.
I leżę i się zastanawiam czy coś czuję, ale nic nie czuję. I tak codziennie od kilku dni.
Ale chyba na ruchy przyjdzie mi jeszcze poczekać
Ja czuję macicę, takie napinania, dziś mnie obudziła taką "wędrująca kulka". Ruchów nie czuję na pewno. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysyllwia91 wrote:Natalia a tak w ogóle to myślę o Tobie i właśnie miałam pisać co u Ciebie. Dobrze ze napisałaś ❤️
Czytam was, kibicuje ale troche sie zdystansowalam. To czekanie jest najgorsze wolalabym juz wiedzieć. Podobno maja we wtorek tez robic usg, licze na to ze sie czegos wiecej dowiem, albo dadza nadzieje albo powiedza zeby sie szykowac psychicznie. Mam troje zdrowych dzieci, za to jestem wdzieczna losowi. Nie wiem jak kobiety których to pierwsza ciaza przechodza przez taki koszmar 😢
Dorjana mam wlasnie taki biustonosz do karmienia super sa ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 08:28
syllwia91 lubi tę wiadomość
-
Olalasz wrote:Ja tez się dopiero wdrażam. Glukometr stosuję od dwóch dni i sama jestem zaskoczona cukrami po posiłkach. Natomiast widać, że to się rozkręca. Najwyższy cukier mam po śniadaniu, a najniższy po kolacji. Jutro spróbuję wprowadzić mały posiłek o niskim IG ok 22ej i zobaczę jak to podziała na poranną glukozę. Ale myśle, że w naszym przypadku nie ma dramatu. Ogarniemy zdrowym komponowaniem posiłków i wyjdzie nam na zdrowie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 08:32
Olalasz lubi tę wiadomość
-
Natalia05 - nie puszczam za Was kciukow i nadal wierze, ze bedziesz miala czworo zdrowych dzieci.
Dziewczyny, czujecie czasem takie silne, ale krotkotrwale kłucia w lewym boku, w podbrzuszu? Wczoraj caly wieczor je mialam, az troche sie przestraszylam, nie wiem czy tak ma byc... -
nick nieaktualny
-
Natalia05 wrote:Czytam was, kibicuje ale troche sie zdystansowalam. To czekanie jest najgorsze wolalabym juz wiedzieć. Podobno maja we wtorek tez robic usg, licze na to ze sie czegos wiecej dowiem, albo dadza nadzieje albo powiedza zeby sie szykowac psychicznie. Mam troje zdrowych dzieci, za to jestem wdzieczna losowi. Nie wiem jak kobiety których to pierwsza ciaza przechodza przez taki koszmar 😢
Dorjana mam wlasnie taki biustonosz do karmienia super sa ❤️
Rozumiem cię w zupełności. Też bym się zdystanowała.
U nas była tylko wada wymagająca operacji a jednak juz 4 operacja przed nami.
To faktycznie jest masakra gdy pierwsze dziecko przychodzi na świat z problemami, każda kolejna ciąza to troszkę jakby walka nadziei ze strachem.
-
nick nieaktualny
-
Tosiiia wrote:NT mam napisane, że 2,3mm, wg wykresu to mieści się w normie. Ale mój mąż to mówi, że już w ogóle nie wierzy w pomiary tego lekarza.
czyli że nt w granicach normy się mieści przy danym CRL.
A więc jakie masz markery genetyczne bo nie rozumiem ??? Tylko ta główka, która jak sama wiesz jest wynikiem złego pomiaru ?? bo ja nie doczytałam niczego niepokojącego.
Ja mam wrażenie że lekarze troszkę za często wciskają te drogie badania ludziom. Ciekawe ie z tego wpada w ich kieszeń ???
Na pierwym usg sprawdza się takie markery głównie jak nt. Później już nie jest to takie możliwe
Natomiast na następnych badaniach spokojine możesz sprawdzać wielkośc główki.
U mnie tez jedno z dzieci długo miało większa główkę (ale to wyszło dopiero później w kolejnych tc) ... już się bałam że to jakieś wodogłowie wyjdzie i dziecko zdrowe.
te pomiary to są h... warte. jak lekarzowi się uda tak zmierzy. zawsze trzeba brać poprawkę i kontrolowac u innego lekarza na innym sprzecie.
A twoj dzidziuśjuż był tyle razy dokładnie pomierzony i żadne z lekarzy nie potwierdził za dużej główki - rozumiem ??Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2019, 08:55
Leśny_stworek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTosiiia wrote:NT mam napisane, że 2,3mm, wg wykresu to mieści się w normie. Ale mój mąż to mówi, że już w ogóle nie wierzy w pomiary tego lekarza.
Tez mysle ze jakos niedokladnie nierzetelnie pomierzyl. Mi teraz ten lekarz tez jakos niedokladnie pomierzyl, bo tez mu wyszly rozne pomiary crl. To mozesz teraz albo zignorowac i uznac ze jest ok, albo zrobic to sanco dla swietego spokoju. Mozna tez poczekac do polowkowych (i chyba w razie czego wtedy zrobic sanco). Ale czemu takie wysokie ci wyszlo ryzyko nie rozumiem, wiek waga choroby poprzednie ciaze z wadami?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny